Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες ρίχνουν τον ΓΔ κάτω από τις 1.300

Με αφορμή το γύρισμα των ευρωχρηματιστηρίων και την έκθεση του ΔΝΤ, το Χ.Α. διορθώνει με σημαντικές απώλειες για τις τράπεζες. Επιστρατεύθηκε ο ΟΠΑΠ, «γυρίζει» ο ΟΤΕ, ζητούμενη η στήριξη στις 1.290 μονάδες.

Διορθώνουν τα χρηματιστήρια, ενώ το Χ.Α. υποχωρεί προς τις 1.310 μονάδες. Με απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κλίμα και τάση που μεταφέρθηκε από το προάνοιγμα της συνεδρίασης και στην Αθήνα.

Με καθοδικό κενό άνοιξε από τις 1.317,66 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, από τις 426,21 ο FTSE 25, κυρίως λόγω της σημαντικής διόρθωσης των τραπεζών. Ο κλαδικός δείκτης υποχωρούσε νωρίτερα 2,35% προς τις 187 μονάδες, καθώς η μετοχής της Εθνικής διόρθωσε μέχρι τα 2,80 ευρώ, της Πειραιώς μέχρι το 1,83, της Alpha Bank μέχρι το 0,748 και της Eurobank μέχρι το 0,421 ευρώ.

Χρηματιστηριακός παράγων απέδιδε την υποχώρηση της αγοράς προφανώς στο γύρισμα των τραπεζών, θεωρώντας πως οι ενστάσεις του ΔΝΤ λειτούργησαν ως καλή αφορμή για αποθέρμανση της αγοράς.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα των τεσσάρων συστημικών μετοχών, η Alpha Bank δείχνει συγκριτικά τις μεγαλύτερες αντοχές. Μάλιστα μέσω αυτής έγινε μια προσπάθεια λίγο πριν από τις 11.00 να περάσει σε θετικό έδαφος η μετοχή και να περιοριστούν οι απώλειες για τον κλαδικό δείκτη.

Μέχρι τώρα σε σύνολο συναλλαγών περίπου 43 εκατ. ευρώ, το 60% έχει αλλάξει χέρια στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές. Πρακτικά στη διόρθωση που ξεκίνησε από τα χθεσινά υψηλά, οι συναλλαγές είναι λιγότερες στο σύνολο του τζίρου απ' ό,τι στη διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης.

Εάν αυτό θα συνεχιστεί θα φανεί σύντομα, σήμερα-αύριο. Και το λέμε αυτό γιατί τα ευρωχρηματιστήρια επηρεάζονται σε κάποιο βαθμό και από τη διόρθωση της ιταλικής αγοράς. Νωρίτερα έγινε γνωστό πως ανεστάλη η διαπραγμάτευση για τη μετοχή της Monte Dei Paschi λόγω της διψήφιας πτώσης της τιμής της ιστορικής ιταλικής τράπεζας. Νωρίτερα ο δείκτης MIB στο Μιλάνο υποχωρούσε 0,62% προς τις 22.363 μονάδες, με τη βραχυπρόθεσμη τάση του να βλέπει χαμηλότερα.

Σημειώνουμε πως λίγο μετά τις 11.10 οι απώλειες για τον CAC 40 διαμορφώνονταν στο 0,54%, με τον δείκτη να υποχωρεί προς τις 4.540 μονάδες.

Στο Χ.Α. και πάλι, την ώρα που οι απώλειες για τις τράπεζες διευρύνονταν, ενισχύονταν οι στηρίξεις στις συνήθεις δεικτοβαρείς μετοχές. Ειδικότερα, στη μετοχή του ΟΠΑΠ από τα αρχικά 13,02 ευρώ, με μεθοδικές αγορές και με τη βοήθεια τριών πακέτων, η τιμή ενισχύθηκε μέχρι τα 13,40 ευρώ.

Περίπου την ίδια ώρα πέρασε ανοδικά προς τα 12,14 ευρώ από τα χαμηλά της αρχής των 11,99 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ. Στα 12,10 ευρώ με απώλειες 0,41% η μετοχή της ΔΕΗ, στα 6,05 ευρώ, κατά 0,17% χαμηλότερα, τα Ελληνικά Πετρέλαια, συγκριτικά σταθερές η Motor Oil στα 8,44 ευρώ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 4,21 ευρώ, η CC HBC στα 17,16 ευρώ.

Μικρά κέρδη για τη μετοχή της ΕΧΑΕ στα 9,17 ευρώ - σήμερα-αύριο διοργανώνεται στη Νέα Υόρκη roadshow με αυξημένη συμμετοχή κι ενδιαφέρον ξένων διαχειριστών και επενδυτών.

Με αφορμή το διήμερο roadshow στη Νέα Υόρκη και βεβαίως με το γύρισμα των ευρωχρηματιστηρίων, έμπειρος χρηματιστηριακός παράγων σημείωνε νωρίτερα πως βραχυπρόθεσμα δημιουργούνται χαμηλότερα σημεία εισόδου και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Κι αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός πως η βραχυπρόθεσμη τάση, όπως εξελίσσεται από τα χαμηλά στις 19-20 Μαΐου, παραμένει ανοδική.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v