Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Κερδίζει πόντους το πτωτικό σενάριο

Χαμηλώνουν τον πήχη -κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες- εν όψει και του triple witching της Παρασκευής. Επιμένουν ανοδικά οι τράπεζες, στο επίκεντρο η Εθνική, κινητικότητα και εχθές για τα warrants της Alpha Bank.

Στο χαμηλό ημέρας έστειλαν το Χ.Α. οι δημοπρασίες, σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.262,31 μονάδες, τον FT 25 στις 408,43 αλλά με τον Τραπεζικό Δείκτη να κλείνει με κέρδη 0,84% στις 179,28 μονάδες και με τις συναλλαγές να περιορίζονται μόλις στα... 91,7 εκατ. ευρώ.

Και λέω... μόλις συγκρίνοντας τον χθεσινό τζίρο με τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας αλλά και του μηνός Ιουνίου.

Από αυτά δε τα 26,6 εκατ. άλλαξαν χέρια στη μετοχή της Εθνικής, τα 11,3 εκατ. ευρώ στον τίτλο του ΟΤΕ, ενώ το ποσοστό συναλλαγών στις τράπεζες έπεσε στο 54% (από 70% και 75% των προηγούμενων συνεδριάσεων), ενώ στις τηλεπικοινωνίες αυξήθηκε στο 12% λόγω ΟΤΕ.

Πρακτικά με απόντες τους ξένους (αυτό δείχνουν η απότομη μείωση του τζίρου και οι μέτριες συναλλαγές στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, οπότε ενεργοποιούνται κατά κύριο λόγο οι εντολές τους) η αγορά -πλην τραπεζών- υποχωρεί, εξορθολογίζεται, ενώ ο κλάδος οδηγός πλέον του Χ.Α. (ο τραπεζικός) ζυμώνεται συνεδρίαση με τη συνεδρίαση.

Εμφανής η φάση διόρθωσης της αγοράς μας, που όμως ακολουθεί την ανάλογη πορεία υποχώρησης και των ξένων χρηματιστηρίων μετά την υπερθέρμανση του πρώτου 15νθημέρου του Ιουνίου. Ενδεικτικά, θυμίζω, για τον DAX στις 10/6 σημειώθηκε νέο υψηλό στις 10.028 μονάδες, ακολούθησε κλείσιμο στις 9.949 την αμέσως επομένη, ενώ εχθές διαμορφώθηκε στις 9.883 μονάδες. Ακολούθησε η 4άρα στους Πορτογάλους...

Βραχυπρόθεσμα εξακολουθούμε να μετράμε την τελευταία κίνηση -ενός ευρύτερου σχηματισμού- που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 1.066-1.119 μονάδων στις 19-20 Μαΐου κι έφτασε μέχρι τα υψηλά των 1.327-1.307 μονάδων στις 10-11 Ιουνίου.

Ωστόσο εδώ και αρκετές συνεδριάσεις -θα έλεγα πως από την προηγούμενη απλή σειρά του Μαΐου- το Euro2day αναφέρεται επίμονα στη δεύτερη και κρίσιμη σύνθετη σειρά παραγώγων που λήγει την Παρασκευή 20 Ιουνίου.

Στον Εκηβόλο αναφέρονται περισσότερα ειδικά για αυτό το triple witching, την ιδιαιτερότητα που έχει για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες και ειδικότερα για τα ξένα χέρια που έχουν επιχειρήσει να δημιουργήσουν μία εμπροσθοβαρή ανοδική κίνηση, αμέσως μετά τη διπλή εκλογική αναμέτρηση.

Παικτικά η προσοχή μας εστιάζει μέχρι τη συνεδρίαση της Παρασκευής, παραμένει επικεντρωμένη στις τράπεζες και για έναν επιπλέον λόγο.

Γιατί στις 20 Ιουνίου ορίστηκε η ημερομηνία έναρξης καταχώρισης των εντολών συμμετοχής για την άσκηση των warrants της Εθνικής Τράπεζας.

Επιπλέον σημειώνεται πως και εχθές κινητικότητα σημειώθηκε στο warrant της Alpha Bank. Με αυξημένες συναλλαγές και υπεραπόδοση...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v