Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι έριξε το ΧΑ κάτω από τις 1.200 μονάδες

Η τέταρτη μεγαλύτερη πτώση της χρονιάς για τον τραπεζικό δείκτη. Το 50% του τζίρου στη Eurobank, το 92% σε μόλις εννέα τίτλους. Ποια χαρτιά έκλεισαν σε χαμηλό ημέρας, ποια έσπασαν κρίσιμα τεχνικά επίπεδα. Τι δείχνει η κίνηση στα παράγωγα.

Τουλάχιστον επεισοδιακή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς η Αγορά ανέμενε τα όσα συνέβησαν στο ταμπλό και είχαν σχέση με τον τίτλο της Eurobank και της Εθνικής, όμως η επίθεση των πωλητών στους υπόλοιπους Τραπεζικούς τίτλους έδειξε να αιφνιδιάζει και τους πλέον απαισιόδοξους!

Αξίζει να σημειωθεί ότι Πειραιώς (-4,55%) και Alpha Bank (-6,61%) έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας, με την Πειραιώς να επιστρέφει εκ νέου χαμηλότερα από την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ, στα 1,70 ευρώ και τον τίτλο της Alpha Bank να χάνει την πρώτη τεχνική στήριξη των 0,6710 ευρώ και να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στην αμέσως επόμενη και απόλυτα αποφασιστική στήριξη των 0,6500 ευρώ, που τυγχάνει να είναι και η τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ.

Τουλάχιστον αξιοσημείωτες οι απώλειες και για τον Τραπεζικό δείκτη (-4,83%), που είναι και η τέταρτη μεγαλύτερη πτώση για το τρέχον έτος, με τις αμέσως μεγαλύτερες να έχουν σημειωθεί στις 24/1 (-5,54%), 14/4 (-5,28%) και 11/4 (-4,89%).

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και η σημερινή συμπεριφορά που επέδειξε το συμβόλαιο του δείκτη, στην Αγορά Παραγώγων, με τις τελευταίες πράξεις να γίνονται με discount κοντά στο 2%, συμπεριφορά που αποδίδεται σε κινήσεις "stop loss" και "short squeeze". Η Αγορά Παραγώγων χρειάζεται ιδιαίτερη παρακολούθηση, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή είναι η λήξη των συμβολαίων Μαϊου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., μετά από επτά συνεδριάσεις επιστρέφει, σε κλείσιμο, χαμηλότερα από το τεχνικό και περισσότερο ψυχολογικό όριο των 1200 μονάδων, ενώ παραμονή του Δείκτη χαμηλότερα από το εν λόγω επίπεδο θα φέρει κινήσεις "margin calls" και πιθανή νέα δοκιμασία της στήριξης των 1180 μονάδων, εκτός και αν υπάρξει κάποια "τρανταχτή" έκπληξη από την ανακοίνωση του ΑΕΠ α΄ τριμήνου στις 15/5 (12.00 ώρα Ελλάδος).

Ο Γενικός Δείκτης, κατά την σημερινή συνεδρίαση, ξεκίνησε με εναλλαγές προσήμων φθάνοντας μέχρι τις 1224,75 μονάδες (+0,005%), όμως μετά τις 10.37 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και υποχώρησε μέχρι τις 1187,61 μονάδες (-3,03%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1194,52 (-2,46%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1191,7 μονάδες με απώλειες 2,69%.

Το σημερινό κλείσιμο του Δείκτη είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 15 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 15/4 (1186,99 μονάδες).

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με στατιστικά, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε (με τέσσερις πτωτικές και μία ανοδική συνεδρίαση) αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 3,91% και από τον Τραπεζικό δείκτη το διόλου ευκαταφρόνητο 6,83%. Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης έχει περιορίσει τα κέρδη του στο 2,50%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 7,69%.

Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, κατά την εβδομάδα που πέρασε, ενισχύθηκε κατά 8% και διαμορφώθηκε στα 162 εκατ. ευρώ.

Μένοντας στον τζίρο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημερινός τζίρος ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων 14 συνεδριάσεων και διαμορφώθηκε στα 345,5 εκατ. από τα οποία τα 68,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΦΡΛΚ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑΤΠ, ΠΕΙΡΤΠ, ΜΠΕΛΑ).

Η Eurobank "απασχόλησε" το 50,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών ενώ αν προστεθούν και οι Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική, ΟΤΕ, ΑΛΦΑΤΠ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡΤΠ και ΔΕΗ, ο συγκεντρωτισμός κάνει ακόμα μία εντυπωσιακή επίδειξη, καθώς εννέα εισηγμένοι τίτλοι απέσπασαν το 92% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών!

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Βαγγέλης Σιούτης

"Συνεδρίαση της Eurobank θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή, αφού η εισαγωγή 9,2 δισ μετοχές από την αύξηση εκτόξευσαν τον τζίρο της ενώ συνολικά η τρέχουσα εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από την αδυναμία του Γενικού Δείκτη να κινηθεί πάνω από τις 1245 μονάδες (κορυφή 02/5) με αποτέλεσμα την διόρθωσή του που μπορεί να τον οδηγήσει προς τα πρόσφατα χαμηλά των 1185 μονάδων με ισχυρή όμως στήριξη στις 1164 μονάδες που διέρχεται ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών", αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.
 
Την Πέμπτη ολοκληρώθηκε και η τελευταία αύξηση κεφαλαίου συστημικής Τράπεζας ( ΕΤΕ ) με επιτυχία και μπορούμε να μιλάμε πια για επαρκώς κεφαλαιοποιημένες Τράπεζες, με τους ξένους επενδυτές να έχουν απορροφήσει με μεγάλη ευκολία την συντριπτική πλειοψηφία των αυξήσεων (μόνο σε Πειραιώς καιEurobank οι Έλληνες επενδυτές πήραν το 10% της αύξησης), σε ευνοϊκές τιμές που τους καθιστά ρυθμιστές στην μελλοντική πορεία των Ελληνικών Τραπεζών. 
 
Είναι φανερή η κυριαρχία των ξένων επενδυτών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που αυξάνουν σημαντικά την έκθεση τους σε αυτό και μας προϊδεάζει  για την μελλοντική πορεία της Αγοράς κάτι που πρέπει να δουν και οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές.
 
Βραχυπρόθεσμα, λόγω των εκλογών που πλησιάζουν είναι λογική η διορθωτική πορεία της Αγοράς και αν δεν προκύψει πολιτική αστάθεια θα πρέπει να ολοκληρωθεί στη περιοχή των 1160 μονάδων.
 
Την επόμενη εβδομάδα έχουμε λήξη Παραγώγων, ανακοινώσεις αποτελεσμάτων Α΄ τριμήνου ενώ 14/5 περιμένουμε τις ανακοινώσεις της MSCI για τις αλλαγές στους δείκτες.
 
"Μόνο κίνηση πάνω από τις 1262 μονάδες αλλάζει την βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς σε ανοδική", τονίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust.  
 
Μάνος Χατζηδάκης
 
Οι αυξήσεις κεφαλαίου των Ελληνικών Τραπεζών τελείωσαν σε χρόνο ρεκόρ για τα μεγέθη των αυξήσεων (8,3 δισ ευρώ), οι μέχρι τώρα ομολογιακές εκδόσεις πέτυχαν την αναδιάρθρωση σημαντικού ύψους δανείων (2,5 δισ ευρώ) εισηγμένων εταιρειών με χαμηλότερο κόστος, ωστόσο η έντονη άντληση ρευστότητας δεν άφησε αλώβητη την Αγορά αφού οι 180 μονάδες που χάθηκαν από το υψηλό του φετινού Μαρτίου αποδίδονται κυρίως στον παράγοντα των αυξήσεων, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
 
Από την άλλη πλευρά η Ελληνική Αγορά αποκτά περισσότερο βάθος, το "παιχνίδι άνοιξε" σε μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων και κάποια γρήγορα κέρδη δεν θα απομακρυνθούν από το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
 
Αν οι δύο Κυριακές των εκλογών δεν φέρουν μεγάλες ανατροπές, τότε η Ελληνική Αγορά έχει όλες τις προϋποθέσεις να ξαναδεί υψηλότερες τιμές, με "δύναμη πυρός" από τον Τραπεζικό κλάδο και "καύσιμα" από το εξωτερικό, το οποίο κοιτάζει, πλέον, περισσότερο την οθόνη όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία του Απριλίου.
 
Τεχνικά η Αγορά βρίσκεται σε συσσώρευση διανύοντας τρεις εβδομάδες χωρίς ουσιαστικά να αλλάζει επίπεδο.
 
Από την ανάλωση του χρόνου ο MACD έχει γυρίσει θετικός, ενώ όλοι οι άλλοι τεχνικοί δείκτες τάσης διατηρούν τα σήματα πώλησης από τις αρχές Απριλίου.
 
Επισημαίνεται  ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης τεστάρησε τον εκθετικό μέσο των 200 ημερών καταγράφοντας χαμηλό κοντά στις 1187 μονάδες.
 
Παρά το γεγονός ότι η τεχνική ανάλυση δεν αναγνωρίζει άλλους ποιοτικούς παράγοντες πέραν του διαγράμματος, θα ήταν μάλλον εσφαλμένη μια αυστηρή κριτική της βραχυχρόνιας εικόνας της Αγοράς.
 
Η μη διάσπαση των 1.180 μονάδων σε όλη την περίοδο των αυξήσεων, δείχνει ότι τα "δυνατά χέρια" κρατάνε τον έλεγχο της μακροχρόνιας τάσης σε κομβικά σημεία, επιχειρώντας μια οριζόντια κίνηση αποφόρτισης κυρίως της Τραπεζικής προσφοράς.
 
Σε αυτή την πλάγια κίνηση οι πωλητές έχασαν την μεγάλη ευκαιρία να προκαλέσουν συνθήκες "ξεπουλήματος" παρά την αύξηση της προσφοράς, τις γεωπολιτικές αναταραχές ή τις δηλώσεις πολιτικού περιεχομένου που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν σαφώς μεγαλύτερη αρνητική απήχηση στους εμπλεκόμενους.
 
Υπό αυτό το πρίσμα η Αγορά είναι επαρκώς διορθωμένη από τα υψηλά της, νέα ρευστότητα έχει διαχυθεί σε ευρύτερο φάσμα τίτλων και οι επιχειρηματικές συμφωνίες που βρίσκονταν στον προθάλαμο για αρκετό χρονικό διάστημα αρχίζουν να γνωστοποιούνται.
 
Άρα η επόμενη κίνηση του Γενικού Δείκτη θα είναι ανοδική, θα βοηθηθεί και από τις εισροές από την αύξηση της βαρύτητας της Αγοράς έως το τέλος Μαϊου και θα συνοδευτεί και από συνολική αλλαγή στάσης από το εξωτερικό η οποία θα διατυπωθεί σε όλο το φάσμα των Ελληνικών αξιογράφων.
 
Η γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, αύριο Σάββατο, αναμένεται δώσει την έγκριση για την αύξηση του κεφαλαίου.
 
"Την Τετάρτη το βράδυ αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, με την εστίαση να γίνεται στην αύξηση των σταθμίσεων των Τραπεζών, την προσθήκη της Eurobank και την πιθανή διαγραφή των Ελληνικών Πετρελαίων" αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
 
Στρατής Πολυχρονέας
 
Στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές εισέρχεται η Αγορά την προσεχή εβδομάδα, με τις Τράπεζες να έχουν προλάβει να αντλήσουν σημαντικά κεφάλαια πριν γνωστοποιηθούν τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα, επισημαίνει με νόημα ο Στρατής Πολυχρονέας.
 
Στον "αγώνα δρόμου" άντλησης κεφαλαίων συμμετέχουν όμως και άλλες εταιρείες, μέσω ομολογιακών εκδόσεων, οι οποίες εκμεταλλευόμενες τη βελτίωση των προοπτικών της Ελληνικής οικονομίας, το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και την υψηλή ρευστότητα των ξένων χαρτοφυλακίων, επιτυγχάνουν να "βγουν" στις ξένες Αγορές, να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα εγχώρια Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα και σε αρκετές περιπτώσεις να μειώσουν και το μέσο κόστος δανεισμού τους.
 
Τελευταία παραδείγματα ομολογιακών εκδόσεων είναι αυτά των ΔΕΗ, Intralot και Ελληνικών Πετρελαίων, όπου η σημαντική υπερκάλυψη (περισσότερες από τρεις φορές) οδήγησε στις εταιρείες να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια από αυτά που ζητούσαν αρχικά.

Επίσης και η νέα υποχώρηση του μεσοσταθμικού επιτοκίου των ΕΓΕΔ 26 Εβδομάδων στο 2,70%, στη δημοπρασία της προηγούμενης εβδομάδας, πιστοποιεί τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, καθώς στη δημοπρασία του Φεβρουαρίου το μεσοσταθμικό επιτόκιο ήταν στο 4%.

Νέες εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις μπορεί να ακολουθήσουν την επόμενη εβδομάδα, ενώ έχει ανακοινωθεί και νέα έκδοση ΕΓΕΔ 13 Εβδομάδων, όπου το μεσοσταθμικό επιτόκιο ενδέχεται να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο.
Ωστόσο σημείο αναφοράς αναμένεται να αποτελέσουν τα ιδιαίτερα κρίσιμα στοιχεία για το ΑΕΠ του α΄3μήνου του 2014, όπου δεν μπορεί να αποκλεισθεί θετική έκπληξη έναντι της εκτιμώμενης υποχώρησης -1,3% (δημοσκόπηση Bloomberg).

"Όσον αφορά το εξωτερικό, οι δηλώσεις Ντράγκι για ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ μέσα στον Ιούνιο, καταδεικνύουν το πόσο σημαντικό θα είναι το αποτέλεσμα αυτών των Ευρωεκλογών στην 'ωρίμανση' του πολιτικού συστήματος για την εφαρμογή προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ" αναφέρει ο αναλυτής της Solidus Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ενώ επιφυλακτικά κινούνται οι επενδυτές στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην Wall Street, με τον δείκτη Nasdaq να συγκεντρώνει και σήμερα τις "προτιμήσεις" των πωλητών.
 
Η οικονομική κρίση του 2008 μπορεί να είναι απλά ο προάγγελος για την έλευση μια πολύ μεγαλύτερης κρίσης, δήλωσε στο CNBC ο Marc Faber. Ο μεγαλοεπενδυτής ανέφερε στην εκπομπή "Squawk Box" ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει μια νέα οικονομική κρίση το δεύτερο μισό του 2014. Ο ίδιος υποστήριξε πως το συνολικό χρέος στις ανεπτυγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένου του Κρατικού, Ιδιωτικού και Καταναλωτικού χρέους, είναι 30% υψηλότερο σε σχέση με το 2007.
 
"Δεν βρισκόμαστε στο χείλος μιας μεγάλης κατάρρευσης, όμως μπορεί να πλησιάζουμε", προειδοποίησε ο οικονομολόγος Nouriel Roubini μιλώντας στο "Fox Business Network", σημειώνοντας πως βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας πιστωτικής "φούσκας". 
 
Από την άλλη, στην αναβάθμιση του outlook για την Πορτογαλία προχώρησε η Standard & Poor's. Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε το outlook σε "σταθερό" από "αρνητικό", ενώ η αξιολόγηση διατηρείται αμετάβλητη στο "ΒΒ".
 
Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή οι αποδόσεις των ομολόγων της Περιφέρειας, μετά το μήνυμα του Μάριο Ντράγκι πως η ΕΚΤ ενδέχεται να αναλάβει δράση τον Ιούνιο. Όπως μετέδωσε το Reuters, οι αποδόσεις στα Ιταλικά, Ισπανικά και Ιρλανδικά 10ετή ομόλογα υποχώρησε στο 2,90%, το 2,87% και το 2,65% αντίστοιχα, χαμηλότερα από τα προηγούμενα ιστορικά χαμηλά. Η απόδοση του 10ετους Πορτογαλικού ομολόγου διολίσθησε κατά δύο μονάδες βάσης, στο 3,44%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2006.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, με στόχο την άντληση 1 δισ. ευρώ, θα διενεργήσει στις 13 Μαΐου το Ελληνικό Δημόσιο.
 
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, η τιμή της ΑΜΚ για την Εθνική "κλείδωσε" στα 2,2 ευρώ και σήμερα αναμένεται η κατανομή των τίτλων. Ο τίτλος κατά την σημερινή συνεδρίαση υποχώρησε μέχρι τα 2,45 ευρώ (-5,04%) για να κλείσει στα 2,54 ευρώ (-1,55%).
 
Εν τω μεταξύ συνεχίστηκε η "απαξίωση" για το warrant της Εθνικής που έκλεισε στα 0,7940 ευρώ με ημερήσιες απώλειες 6,26%. Η στήλη είχε επισημάνει εγκαίρως ότι οι όριο της νέας ΑΜΚ για την Τράπεζα θα απαξίωναν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, τον παραστατικό τίτλο της Εθνικής.
 
Υπό πίεση και τα υπόλοιπα Τραπεζικά warrants. Έτσι το warrant της Πειραιώς έκλεισε στα 1,03 ευρώ (-1,9%) με συναλλαγές 6796319 τεμ. ενώ αυτό της Alpha Bank τερμάτισε την συνεδρίαση στα 1,57 ευρώ (-8,72%) διακινώντας 6182909 τεμ.

Εννοείται ότι η είδηση της ημέρας ήταν η είσοδος προς διαπραγμάτευση 9238709677 νέων μετοχών της Eurobank που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 14.707.876.542 (ΚΟ) μετοχές.

Οι "γρήγοροι" ρευστοποίησαν θέσεις, "γράφοντας", κατά μέσο όρο, μία υπεραξία της τάξης του 15%, περίπου, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο αν το πρώτο κύμα πωλήσεων ολοκληρώθηκε. Να σημειωθεί ότι ο σημερινός όγκος των 491045088 τεμ. είναι ο υψηλότερος "ever"(!)

Από την άλλη έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 2ετές ομόλογο των Ελ. Πετρελαίων. Το επιτόκιο του τίτλου "κλείδωσε" στο 4,625% ενώ η εταιρεία θα αντλήσει τελικώς 400 εκατ. δολάρια, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για άντληση 200 εκατ. δολαρίων.

Η είδηση επέτρεψε στον τίτλο να ολοκληρώσει την σημερινή συνεδρίαση με θετικό πρόσημο (+1,16%), όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι έχουν ολοκληρωθεί οι "αναγκαστικές" πωλήσεις αν η μετοχή εξέλθει από τους δείκτες του MSCI.

Τρεις εταιρείες διαχείρισης δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και δύο συνταξιοδοτικά funds εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εξαγορά από τη ΔΕΗ του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες. Στις εταιρείες διαχείρισης δικτύων περιλαμβάνονται η Ιταλική TERNA, η οποία μάλιστα κατέθεσε την προσφορά της από την Πέμπτη το απόγευμα, η Βελγική ELIA και η State Grid Corporation of China –SGCC.

Ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, μπορεί να αναδύθηκε από το χαμηλό ημέρας των 10,77 ευρώ, όμως συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και η όλη συμπεριφορά συνεχίζει να προβληματίζει.
Από το χαμηλό των 10,32 ευρώ (-4,09%) "ανασύρθηκε" η μετοχή του ΟΤΕ, που δείχνει να συνεχίζεται ο προβληματισμός εν όψει εισόδου των μετοχών που θα προέλθουν από τα stock options.

Αντίθετα, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος της MIG (+5,49%) και η όλη συμπεριφορά του τίτλου δείχνει να υπάρχει είδηση "επί θύραις".

Μένοντας στους τίτλους του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Alpha Bank, EEE, Eurobank Properties, Jumbo, Folli Follie Group, Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος του Ελλάκτωρα και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Intralot, Frigoglass, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Κακή η τελική εικόνα με 42 ανοδικές μετοχές έναντι 98 πτωτικών, ενώ ενδοσυνεδριακά τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα με την αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών να ξεπερνά το 1 προς 4 (!)

Χαμηλότερα του 25αρη, "ανοιχτές" εντολές αγορών διαμόρφωσαν τα ημερήσια κέρδη για την ΓΕΔ, συνεχίστηκαν οι πιέσεις στον Παρνασσό, νέα χαμηλά 18 μηνών για την Αλουμύλ, σε νέο ιστορικό χαμηλό η Dionic, "φλερτάρει" με χαμηλά 52 εβδομάδων ο Λούλης, ενώ αντίθετα φαίνεται να διακρατεί με σχετική άνεση τα υψηλά 49 μηνών η FG Europe.

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, κάθε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί επισφαλής, όμως οι επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις θεωρείται βέβαιο ότι θα μειώσουν σημαντικά την διάθεση ανάληψης επενδυτικού κινδύνου.

--ΧΠΑ

Συνεδρίαση απόλυτης επικράτησης των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις πωλήσεις να παίρνουν επιθετικότερο χαρακτήρα προς το τέλος, όταν και τοdiscount έφθασε τις δύο ποσοστιαίες μονάδες.
 
Ο όγκος συναλλαγών ήταν βελτιωμένος, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (70.1570 συμβόλαια), με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε Εθνική και Eurobank.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 16.749, 13.493 για τον Μάιο, 3.213 για τον Ιούνιο, 10 για τον Ιούλιο και 33 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 378) κινήθηκε μεταξύ 373,5 και 393,5 μονάδων, κλείνοντας με υποτίμηση 1,1%, αν συνυπολογιστούν και τα προς διανομή μερίσματα.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (5.500 Τιτάν), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.646), ΔΕΗ (1.685), Alpha Bank(1.998), Εθνική (16.563), Πειραιώς (2.436), ΟΠΑΠ (571), MIG (1.767), Eurobank(42.147), Μυτιληναίο (290), Ελ. Πετρέλαια (185), ΕΧΑΕ (172), ΕΥΔΑΠ (112), Μέτκα (248), ΓΕΚ (184).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE κινήθηκε στο 38%, ενώ ο όγκος ήταν και εδώ αυξημένος, στα συνολικά 1.776 δικαιώματα (1.461 calls και 315 puts).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων σε: Εθνική (1.500 τεμ.)
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (114.450.077 τεμ.), Εθνική (11.373.001 τεμ.), Πειραιώς (12.095.303 τεμ.).
 
Αξίζουν υποσημείωσης τα 4.300 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, τα 3.300 με τιμή εξάσκησης τα 2,20 ευρώ και τα άλλα 1.000 με τιμή εξάσκησης τα 2,40 ευρώ.
 
Επίσης τα 2.100 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,80 ευρώ.
 
Ας σημειωθεί ότι 44.281 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Μαϊου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v