Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προϋποθέσεις για νέα άνοδο στο χρηματιστήριο

Με ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και μετοχές - σηματωρούς το χρηματιστήριο αντέδρασε πάνω από τις 1.230 μονάδες. Εφικτή η επαναπροσέγγιση των 1.250 με τους αγοραστές να έχουν... αναθαρρήσει μετά το χθεσινό "γύρισμα". Στο επίκεντρο και η Εθνική Τράπεζα.

Μπήκαν τελικά οι αγοραστές στην... πρίζα ακριβώς την ώρα που χρειαζόταν και το Χ.Α. ανέκαμψε. Με τροφοδότη τη ΔΕΗ κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες κινήθηκαν σε υψηλότερες τιμές για να ακολουθήσουν ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Παράλληλα ενθαρρυντική ήταν η πειστική αντίδραση μετοχών-σηματωρών σε μία συνεδρίαση όπου και οι συναλλαγές ήταν ικανοποιητικές και η διάθεση μικρότερων παικτών σαφώς βελτιωμένη.

Στις 1.231,25 με υψηλό ημέρας τις 1.233,23 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 395,56 με υψηλό ημέρας τις 396,49 ο FT25 με τον τζίρο στα 131,8 εκατ. ευρώ (από τα οποία τα 42,5 στη μετοχή της Eurobank και τα 21,2 στη μετοχή της Πειραιώς).

Όπως σημείωνε ο Θαν. Σταυρόπουλος "...η Goldman Sachs, σε μία έκθεση που έλεγε πολλά και τίποτα, καθώς διατήρησε την τιμή-τόχο και απλώς άλλαξε τη σύσταση, "ξαναθυμήθηκε" τη ΔΕΗ. Πιο συγκεκριμένα, σε "buy" από "neutral" αναβάθμισε τη σύσταση για τη ΔΕΗ η Goldman Sachs σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί την τιμή-στόχο στα 13,4 ευρώ. Όπως αναφέρει, η πώληση του ΑΔΜΗΕ αναμένεται να οδηγήσει στη διανομή έκτακτου μερίσματος από την Επιχείρηση" . Αναφορές για τη ΔΕΗ, τη μετοχή και την παρέμβαση της Goldman Sachs έγιναν σε όλα τα χθεσινά χρηματιστηριακά σχόλια του Εuro2day.gr, το οποίο παρακολουθούσε από την αρχή τη φόρτιση της εισηγμένης και όσα ακολούθησαν με αφορμή (κυρίως) τη ΔΕΗ.

Με αυξημένες συναλλαγές υπεραπέδωσε και η μετοχή του ΟΠΑΠ, που ξεκίνησε από χαμηλά (10,83 ευρώ) για να γεμίσει στη διάρκεια της συνεδρίασης κλείνοντας μάλιστα οριακά κάτω από το υψηλό ημέρας των 11,38 ευρώ.

Σχεδόν ανάλογη διακύμανση για τη μετοχή του ΟΤΕ, που διολίσθησε όμως προς το τέλος. Χαμηλό τα 11,03 στην αρχή της συνεδρίασης, υψηλό τα 11,56 (λίγο πριν από τις 15.30) και τελική τιμή στα 11,38 ευρώ.

Για πολλοστή φορά η μη τραπεζική 3άδα δικαίωσε όσους εκτιμούσαν πως την περίοδο άσκησης των αυξήσεων κεφαλαίου των 4 συστημικών τραπεζών την εύλογη πίεση θα την απορροφούσε κυρίως αυτή η ομάδα μετοχών.

ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ -με όποια σειρά προτιμάτε και ανάλογα με τη ροή-  μετακύλιση ρευστότητας- διατηρούν το Χ.Α. σε επίπεδα άνω των 1.180 μονάδων σε μία... στροφή της αγοράς, που ολοκληρώνεται με την αύξηση και της Εθνικής, και υπολείπονται μόλις 6 συνεδριάσεις μέχρι την πρώτη εκλογική αναμέτρηση της 18ης Μαΐου. Θυμίζουμε για ακόμη μία φορά πως η τρίτη Παρασκευή του μήνα είναι η επόμενη, πριν από την αναμέτρηση του πρώτου γύρου για τις αυτοδιοικητικές.

Και με το... πάρτι να ακολουθεί την Κυριακή 25 Μαΐου, οπότε (όπως όλα δείχνουν) θα κριθούν πολλά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Στην Εθνική η μαζική προσέλευση μακροπρόθεσμων επενδυτικών χαρτοφυλακίων ανεβάζει τον πήχη για την τιμή διάθεσης. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υπερκάλυψη πάνω από 2 φορές και για επίτευξη υψηλής υπερκάλυψης. Στο 18,2% ο EBA Core Tier I μετά την ΑΜΚ. Με φυσιολογικές απώλειες 3,2% στα 2,72 ευρώ η μετοχή, δείχνει να βρίσκει λίγο χαμηλότερα την τιμή της συμμετοχής δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις βάσης για τον τραπεζικό τίτλο.

Σε μετοχές-σηματωρούς ενεργοποιήθηκαν "ισχυρά χέρια" με αγορές σε Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο, MIG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Motor Oil, EXAE, ΕΥΔΑΠ αλλά και σε Fourlis, ΥΓΕΙΑ, ΧΑΛΚΟΡ, Ιντρακόμ.

Ενθαρρυντική αντίδραση, καθώς μετοχές-σηματωροί επανέκαμψαν προς τα επίπεδα των αρχών Απριλίου, δηλαδή σε αντιστάσεις που εάν διασπάσουν σήμερα - αύριο ανοδικά θα έχουν περιθώριο σημαντικής κίνησης επαναφοράς προς τα τοπικά υψηλά του Μαρτίου.

Ενδεικτικά η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής αντέδρασε στα 4,39 ευρώ που ήταν και υψηλό ημέρας, επανερχόμενη στα επίπεδα της 11ης/4 (4,36 ευρώ). Για τη μετοχή διαμορφώνεται τάση επαναφοράς πάνω από τα 4,50 ευρώ.

Ανάλογα για Μυτιληναίο (έκλεισε στα 6,46 ευρώ με πρώτο στόχο τα 6,79 ευρώ), MIG (0,477 με πρώτο στόχο το 0,504), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (3,87 με πρώτο στόχο τα 4,03 ευρώ), ΜΟΗ (8,79 με 9,03 ευρώ), ΕΧΑΕ (στα 8,79 ευρώ), ΕΥΔΑΠ (στα 9,60 ευρώ). Σημειωτέον πως στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ έγινε στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης πακέτο 40.000 στα 9,32 ευρώ.

Αρκετές προσυμφωνημένες πράξεις και πακέτα εχθές με σημαντικό αυτό των 72.000 στα 4 ευρώ για τη μετοχή της MLS κι ένα των 200.000 στα 8,10 ευρώ για τη ΜΟΗ. Επίσης σημαντικά πακέτα άλλαξαν χέρια στη μετοχή της Eurobank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v