Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μπήκαν οι αγοραστές στην... πρίζα

Αντίδραση για το ΧΑ με το ΓΔ να κλείνει στις 1.231 μονάδες. Κέρδη 5,58% για ΔΕΗ. Υπεραπέδωσε η Eurobank μετά τη χθεσινή βουτιά. Υψηλά κέρδη για MIG και Τέρνα Ενεργειακή. Σε νέα χαμηλά εννέα μηνών η Εθνική (-3,20%). Πτώση για Τιτάνα, ΕΛΠΕ.

Η στήλη, επανειλημμένως, έχει σημειώσει ότι η περίοδος των μαζικών τοποθετήσεων, στο Χ.Α., από τα ξένα χαρτοφυλάκια έχει ολοκληρωθεί και οι κινήσεις αφορούν περισσότερο επιμέρους τίτλους (σε περίπτωση που αυτοί αλλάζουν στάθμιση σε διεθνείς δείκτες), αλλά και στο ενδιαφέρον για Τραπεζικές ΑΜΚ και ομολογιακές εταιρικές εκδόσεις.

Από την άλλη, σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις είναι περισσότερο από εμφανής η προσπάθεια να διατηρηθεί η σχετικά ικανοποιητική, τεχνικά, εικόνα στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (τουλάχιστον στην παρούσα φάση) και να μην απειληθούν σημαντικές τεχνικές στηρίξεις, καθοδική διάσπαση των οποίων θα έφερνε κινήσεις "stop loss" από τα "γρήγορα" χαρτοφυλάκια.

Έτσι, σε μία Αγορά που έχει σαν πρώτη σπουδή να μην υποχωρήσει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα και πολύ λιγότερο να διεκδικήσει, άμεσα, νεότερα υψηλά, έπρεπε να βγει κάποιος "μπαλαντέρ", για να διασκεδάσει τις μάλλον άσχημες εντυπώσεις που δημιούργησαν οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις και με δεδομένο ότι ο τίτλος της Εθνικής συνεχίζει να κινείται σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι.

Έτσι η Goldman Sachs, σε μία έκθεση που έλεγε πολλά και τίποτα, καθώς διατήρησε την τιμή - στόχο και απλά άλλαξε την σύσταση, "ξαναθυμήθηκε" την ΔΕΗ.

Πιο συγκεκριμένα, σε "buy" από "neutral" αναβάθμισε τη σύσταση για τη ΔΕΗ η Goldman Sachs σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί την τιμή-στόχο στα 13,4 ευρώ. Όπως αναφέρει, η πώληση του ΑΔΜΗΕ αναμένεται να οδηγήσει στη διανομή έκτακτου μερίσματος από την Επιχείρηση.  

Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε πως ισχύει η ανακοινωθείσα προθεσμία της 9ης Μαΐου 2014 για τις προσφορές ενδιαφερομένων για τον ΑΔΜΗΕ.

Ο τίτλος της ΔΕΗ (+5,58%) χρειάστηκε οκτώ συνεδριάσεις για να ξαναδώσει κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 11,00 ευρώ, ενώ αν επιτύχει κλεισίματα υψηλότερα των 11,66 ευρώ, επιστρέφει σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι.

Σημαντικές βοήθειες στον Δείκτη και από ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, MIG (+7,19%, εν μέσω φημών για πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις)) και Motor Oil (+5,4%, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Παρά ταύτα, από τις μετοχές του FTSE25, την "παράσταση έκλεψαν" οι ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, τεχνική ανάλυση για τις οποίες θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου.

Από την άλλη συνεχίστηκε η πλαγιοκαθοδική κίνηση για την Εθνική (-3,2%) με τον τίτλο να κλείνει σε νέα χαμηλά εννέα μηνών και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται εν όψει και της ανακοίνωσης που θα αφορά την τιμή της εν εξελίξει ΑΜΚ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, καλύφθηκε από χθες κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών που άνοιξε το βιβλίο προσφορών, το οποίο τυπικά κλείνει αύριο.

Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη η τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση και για τον παραστατικό τίτλο της Εθνικής (-5,39%) που έχει ξεκινήσει από τα 1,29 ευρώ (κλείσιμο 10/4).

"Τα τιμόνια ανάποδα" σήμερα για την Eurobank που ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση στα 0,3840 ευρώ (+6,67%), με σαφώς λιγότερες συναλλαγές, και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προαναγγέλλει σε ανακοίνωσή της ελέγχους και (αν χρειαστεί) κυρώσεις.

Σημαντικό ρόλο για την αλλαγή της απόλυτα βραχυπρόθεσμης τάσης έπαιξε και η νέα έκθεση της HSBC, σύμφωνα με την οποία ο οίκος εκτιμά πως η μετοχή της Eurobank θα αντικαταστήσει την μετοχή των Ελ. Πετρελαίων στον δείκτη MSCI Greece (η αναμενόμενη τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI στις 14 Μαΐου. Οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μετά το κλείσιμο των Αγορών στις 30 Μαΐου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Eurobank, σήμερα, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ από την άλλη, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (-1,28%) κλείνοντας μία ανάσα από το χαμηλό ημέρας.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το τελευταίο ανοδικό κύμα δείχνει να έχει ολοκληρωθεί για την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, λόγω της διαφαινόμενης αύξησης του πολιτικού ρίσκου, εκτιμά ο Πάνος Δάντης.

Επιβαρυντικό στοιχείο για την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. είναι και το μπαράζ από ΑΜΚ και ομολογιακές εκδόσεις από εγχώριες εισηγμένες.

Από την άλλη, ενδείξεις κορύφωσης δίνουν και αρκετές μεγάλες διεθνείς Αγορές, προεξάρχοντος του Nasdaq που έχει δώσει σήμα εξόδου εδώ και ένα μήνα.

Προβληματισμό στις τάξεις των επενδυτών προκαλούν και οι συνεχιζόμενες έξοδοι Χωρών από τα Μνημόνια, χωρίς ουσιαστικά να βελτιώνονται οι δείκτες στην πραγματική οικονομία, στο βιοτικό επίπεδο και στο μέτωπο της ανεργίας, θέμα που θα επιστρέψει στην επιφάνεια σε περίπτωση που οι Ευρωσκεπτικιστές αυξήσουν σημαντικά την δύναμή τους στις επικείμενες Ευρωεκλογές.

Από την άλλη, σε περιπτώσεις ανακωχής κινήσεων από τα ξένα χαρτοφυλάκια, η εγχώρια Αγορά "θυμίζει Πακιστάν", εικόνα που επιβεβαιώνεται καθημερινά από την συντριπτική πλειονότητα των τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, λόγω της "κραυγαλέας" αποστασιοποίησης των εγχώριων "κωδικών λιανικής".

Βραχυπρόθεσμα και σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Alfa Alliance, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα κινηθεί με βάση δημοσκοπήσεις και εκτιμήσεις - διαρροές, όσον αφορά το εκτιμώμενο εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Μαϊου.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση του "κόκκινου" στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το -2,93% του δείκτη Nikkei (χαμηλό τριών εβδομάδων, καθώς το δυνατό γιεν είχε αρνητικό αντίκτυπο στους εξαγωγείς), με μικτά πρόσημα κινούνται οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, όπως και η Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης, με τον Nasdaq να υποχωρεί περισσότερο από 1%.

Σημαντικές πιέσεις και για τον χρυσό που δείχνει να χάνει το ψυχολογικό όριο των 1300 δολαρίων, στον απόηχο του δημοσιεύματος από το πρακτορείο "Interfax" σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία απέσυρε τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν.

Η απόφαση της Πορτογαλίας να προχωρήσει σε μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ και η επιτυχημένη επιστροφή στις Αγορές κεφαλαίου αντανακλά την εμπιστοσύνη στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Χώρα από το 2011, αναφέρει σε έκθεση της η Fitch. Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι αντανακλά ακόμα την μεγάλη ρευστότητα στις Αγορές και την αναζήτηση υψηλών αποδόσεων. Όπως τονίζει δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος να βρεθεί η Πορτογαλία αντιμέτωπη με ένα νέο κύκλο αναταραχής στις Αγορές κεφαλαίου.

Η Αμερικανική οικονομία θα ολοκληρώσει το έτος σε καλύτερη κατάσταση από όσο το 2013, παρά την βραδεία εκκίνηση του α΄ τριμήνου, δήλωσε η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, ενώπιον της Κοινής Επιτροπής Οικονομικών. Συμπλήρωσε ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει να παρέχει "υψηλά επίπεδα διευκόλυνσης" στην οικονομία και τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, λόγω της γεωπολιτικής αναταραχής και των υποτονικών στατιστικών στοιχείων για την Αγορά Ακινήτων. Επανέλαβε δε, ότι η Αγορά εργασίας δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Ακολουθούν οι αυριανές της δηλώσεις στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Είμαστε πολύ χαρούμενοι με την σύσταση 'overweight' για την Ελλάδα", σημειώνει η JP Morgan. Όπως υπογραμμίζει, η σύσταση υποστηρίζεται από τη δυναμική βελτίωσης των μακροοικονομικών μεγεθών της Χώρας, αλλά και από τη σημαντική υποεπένδυση των funds στην Ελλάδα έναντι άλλων αναδυόμενων Αγορών. Αναφορικά με την πρόσφατη διόρθωση των Ελληνικών μετοχών, η JP Morgan σημειώνει ότι η έκδοση τίτλων άνω των 8 δισ. ευρώ από τις Τράπεζες είναι το βασικό αρνητικό στοιχείο για τις μετοχές. Όπως αναφέρει, οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων συνεχίζουν να υποχωρούν, ενώ και το ενδιαφέρον για νέα deals στη Χώρα παραμένει ισχυρό.

Η Euroxx επιβεβαιώνει τις θετικές εκτιμήσεις για τον Τιτάνα. Η χρηματιστηριακή διαβλέπει σημαντικό περιθώριο ανάκαμψης των δραστηριοτήτων της εισηγμένης στην Ελλάδα. Οι προβλέψεις της κάνουν λόγο για αύξηση EBITDA από τα 14 εκατ. το 2013 στα 24 εκατ. ευρώ φέτος και στα 37 εκατ. το 2015. Η ΑΧΕ υπογραμμίζει ότι η κατανάλωση τσιμέντου στην Ελλάδα το 2013 διαμορφώθηκε σε επίπεδα 80% χαμηλότερα από το υψηλό του 2006.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα α' τριμήνου, η Alpha Finance, εκτιμά πως ο κύκλος εργασιών του ΟΤΕ θα είναι μειωμένος κατά περίπου 8%, ενώ τα EBITDA του ομίλου αναμένεται να είναι μειωμένα κατά 10% στα 331 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη αναμένεται να εμφανίσουν πτώση 63% στα 62 εκατ. ευρώ, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι το α' τρίμηνο του 2013 στα καθαρά κέρδη είχαν συνυπολογιστεί και τα κέρδη από την πώληση της Hellas Sat.
Στα 1,50 ευρώ από 1,40 προηγουμένως αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Σιδενόρ η Eurobank Equities, σε έκθεση στην οποία διατηρεί σύσταση "sell". Εκτιμά ότι το 2014 η εταιρεία θα καταγράψει ζημιές 32 εκατ. και έσοδα 865 εκατ. ευρώ. Για το 2015 προβλέπει μείωση ζημιών στα 12 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας έως τις 1208,75 μονάδες (-0,56%), όμως μετά τις 12.03 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Αναρριχήθηκε μέχρι τις 1233,23 (+1,49%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1232,64 (+1,45%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1231,25 μονάδες με κέρδη 1,33%.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων, ενώ δεν "κοκκίνισαν" οι ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Σωλ. Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή, Intralot, Motor Oil.
Μέσω των δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Τιτάν και Eurobank Properties και στο υψηλό ημέρας οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Σωλ. Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή, MIG, Motor Oil, Folli Follie Group.

Ο τζίρος, ελαφρώς μειωμένος, περιορίστηκε στα 131,8 εκατ. από τα οποία τα 24,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΕΗ, ΠΕΙΡΤΠ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΜΟΗ, ΜΛΣ, ΜΙΓ, ΜΠΕΛΑ, ΜΕΤΚ).

Καλά κρατεί ο συγκεντρωτισμός, καθώς μόλις τέσσερις τίτλοι (ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ) απέσπασαν το 69% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Μένοντας στον 25αρη και στους δύο τίτλους που ξεχώρισαν, δείχνουν να επέστρεψαν οι αγοραστές στην ΕΥΔΑΠ. Το κλείσιμο του τίτλου (εκ νέου) υψηλότερα των 9,50 ευρώ, αφήνει ανοιχτά τα περιθώρια "αναμέτρησης" με το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 10,00 ευρώ.

Αξιοπρόσεκτη η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης για την Τέρνα Ενεργειακή, ενώ κλείσιμο υψηλότερα των 4,46 ευρώ επαναφέρει τον τίτλο σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι.

Θετική εξέλιξη για την Τέρνα Ενεργειακή χαρακτηρίζει την ανακοίνωση συνεργασίας με την TAQA η Axia Ventures, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή-στόχο στα 6 ευρώ. Όπως αναφέρει, η Ελληνική εταιρεία συνδέεται με έναν ισχυρό ενεργειακό παίκτη που θα μπορούσε να βοηθήσει στις προσπάθειές της για αύξηση των ΑΠΕ στην Ελλάδα, πιθανότατα με ταχύτερο ρυθμό από ότι εκτιμούσε η Axia, σημειώνει, τονίζοντας ότι αναμένεται θετική επίπτωση στην τιμή-στόχο. Η συνεργασία με την ενεργειακή εταιρεία του Άμπου Ντάμπι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στη δημιουργία νέων αιολικών πάρκων, είτε μέσω άμεσης χρηματοδότησης είτε μέσω συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Τέρνα Ενεργειακής.

Χαμηλότερα του 25αρη, δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά στην έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Αεροπορία Αιγαίου. Η μετοχή επέστρεψε σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι και η επόμενη τεχνική αντίσταση εντοπίζεται στα 8,50 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε Dionic, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό η Yalco και σε νέο χαμηλό 30 μηνών η Αλουμύλ.

Πίεση με αξιοσημείωτες συναλλαγές για την Alco, επιμένει πλαγιοκαθοδικά η ΕΤΕΜ, ενώ η είδηση για επικείμενη ΑΜΚ στην ΝΕΛ δεν έτυχε θετικής υποδοχής, έστω και με ελάχιστες συναλλαγές. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 19.159.470 Ευρώ με έκδοση μέχρι 63.864.900 νέων μετοχών της Εταιρείας (οι οποίες θα διατεθούν στους μετόχους της εταιρείας με αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 4 παλιές) ονομαστικής αξίας 0,30€ και τιμής διαθέσεως 0,30€, θα τεθεί στην γενική συνέλευση των μετόχων της ΝΕΛ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου, στις 10:00 στα γραφεία της εταιρείας.

--ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού και επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, με το συμβόλαιο του δείκτη να επιδεικνύει ακόμα καλύτερη συμπεριφορά και να γυρίζει σε premium 0,30% (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα).
 
Σχετικά αυξημένες οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντικά μειωμένες στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.063 συμβόλαια), με το ενδιαφέρον και πάλι να επικεντρώνεται στην Eurobank.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.920, 3.256 για τον Μάιο, 1.654 για τον Ιούνιο, 0 για τον Ιούλιο και 10 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 396,75) κινήθηκε μεταξύ 387,25 και 397 μονάδων.
 
Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (254.400 Alpha Bank, 100.000 Ελ. Πετρέλαια, 10.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (916), ΔΕΗ (1.707), Alpha Bank (522), Εθνική (1.809), Πειραιώς (394), ΟΠΑΠ (400), MIG (1.207), Eurobank (9.967), Μυτιληναίο (187), Ελ. Πετρέλαια (167), ΕΧΑΕ (139), Intralot (126), Motor Oil (137).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 37%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν εξαιρετικά μικρός στα 201 δικαιώματα (60 calls και 141puts).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (114.195.677 τεμ.), Εθνική (11.125.777 τεμ.), Πειραιώς (12.095.303 τεμ.).
 
Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,60 ευρώ.
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v