Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τσαγκαροδευτέρα» στο Χρηματιστήριο

Ο χαμηλότερος τζίρος 45 συνεδριάσεων λόγω και... Λονδίνου. Πτώση για 0,62% Γ.Δ. Με θετικό πρόσημο ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha. Απουσία αγοραστών στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ποια blue chips έκλεισαν στο υψηλό και ποια στο χαμηλό ημέρας.

Σαφώς κατεβασμένος τζίρος και μειωμένη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, ήταν τα χαρακτηριστικά της πρώτης συνεδρίασης της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας.

Προβλημάτισαν επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλοι και πολύ περισσότερο η αναλογία ανοδικών (46) - πτωτικών (70) μετοχών, που ενδοσυνεδριακά ξεπερνούσε το 1 προς 2.

Απόλυτη η απουσία των αγοραστών για τους τίτλους μικρότερης κεφαλαιοποίησης, επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι τα ενεργά χαρτοφυλάκια, στην παρούσα φάση, ενδιαφέρονται μόνο για την "βιτρίνα" του Χ.Α. και για να μην διαταραχθούν διαγράμματα και τεχνική εικόνα, στους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε την εικόνα όλων των προηγούμενων, δηλαδή την ύπαρξη "πολλών ταχυτήτων", όσον αφορά την συναλλακτική δραστηριότητα, ακόμα και μέσα στο ταμπλώ του FT 25.

Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς τις συναλλαγές για τον ΟΛΠ (6.093 τεμ.) παρά το γεγονός ότι η εταιρεία βρίσκεται "πρώτο τραπέζι πίστα" όσον αφορά την ειδησεογραφία της επικείμενης ιδιωτικοποίησης, ενώ με τετραψήφιο όγκο συναλλαγών τερμάτισαν την συνεδρίαση οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Σωλ. Κορίνθου, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Eurobank Properties, Motor Oil, Frigoglass, Folli Follie Group.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων 45 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 24/2 (63,2 εκατ.), προσγειώθηκε στα 74,5 εκατ. από τα οποία τα 12,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡΤΠ, ΟΠΑΠ). Σε μόλις τέσσερις τίτλους (ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ) το 59% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν αν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο θα επικρατήσει το ρητό "Sell in May and go away", όμως το γεγονός ότι σήμερα δέκα από τους τίτλους που απαρτίζουν τον FT 25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο, μόνο θετική ένδειξη δεν είναι.

Πιο συγκεκριμένα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank Properties, Intralot, Motor Oil.

Αντίθετα μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Εθνικής, "βοηθούμενος" από την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία "οι σκέψεις που υπήρχαν για δημόσια προσφορά μετοχών και στο εγχώριο επενδυτικό κοινό εγκαταλείφθηκαν λόγω του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος". Παρά ταύτα η μετοχή έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας των 2,95 ευρώ και ασφαλώς χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Jumbo, Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και Motor Oil.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

H Αγορά την εβδομάδα που πέρασε κράτησε θεαματικά την στήριξη στο επίπεδο του 385, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, δίνοντας σημαντική αντίδραση και δοκιμάζοντας τις 400 μονάδες, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
 
Ουσιαστική αντίσταση έχουμε στο επίπεδο του 406-410 ενώ ένα κλείσιμο πάνω από το 407 θα μας δώσει και ημερήσια είσοδο. Το 393 είναι κοντινή μας στήριξη με το 385 να συνεχίζει να είναι κύρια στήριξη.
 
Οι επενδυτές, Έλληνες και ξένοι συνεχίζουν να "ψηφίζουν" Ελλάδα μιας και εκτός από την κάλυψη της EUROBANK υπερκάλυψαν κατά 6 φορές την ομολογιακή έκδοση της ΔΕΗ αλλά και της ΙΝΤΡΑΛΟΤ, ενώ οι εταιρείες αύξησαν τις εκδόσεις σε 700 και 250 εκατομμύρια αντίστοιχα λόγω της μεγάλης ζήτησης.
 
Η αγορά κινήθηκε το τελευταίο διάστημα ικανοποιητικά, μιας και ΑΜΚ και ομολογιακά τράβηξαν σημαντική ρευστότητα και πλέον έχει ενδιαφέρον όσο πλησιάζουμε στις Ευρωεκλογές.
 
Οι ξένοι φαίνεται να μην ανησυχούν για το πολιτικό ρίσκο και συνεχίζουν να τοποθετούνται στην Ελληνική Αγορά.
 
Το μεγάλο placement στην ΕΥΔΑΠ έκανε εντύπωση την εβδομάδα που πέρασε μιας και το fund του Paulson αγόρασε το ποσοστό του 10% από την Πειραιώς, που με μία κίνηση έκανε απόσβεση, σχεδόν όλου του κεφαλαίου που πλήρωσε πριν δύο χρόνια για να αγοράσει την "καλή" ΑΤΕ από το Δημόσιο…
 
Στον Τραπεζικό κλάδο η Eurobank, πλέον, είναι η πρώτη Ιδιωτική Τράπεζα ενώ την Παρασκευή μπαίνουν οι καινούργιοι τίτλοι και από Τρίτη και μετά χρειάζεται προσοχή στην μετοχή.
 
Από την στιγμή που ανακοινώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα, έχει αρχίσει και η συζήτηση της ελάφρυνσης του χρέους που ναι μεν έχει προσδιοριστεί για το Φθινόπωρο, όμως η διαβούλευση θα ξεκινήσει νωρίτερα.
 
Είναι δεδομένο πως ακόμα πρέπει να γίνουν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη που είναι και το κλειδί για την συνέχεια. Όσο και αν φαίνεται παράδοξο είναι πολύ πιο σημαντικό το κομμάτι αυτό, μιας και μία σημαντική ανάπτυξη μπορεί να αλλάξει το κλάσμα χρέους προς ΑΕΠ και να κάνει την διαφορά στο μέλλον.
 
Ο Τουρισμός στην παρούσα φάση, είναι ο μόνος που έχει ανακάμψει και βοηθάει σημαντικά και σταθερά την Χώρα, ενώ ο Τραπεζικός κλάδος αλλά και η μείωση φόρων με παράλληλη μείωση της φοροδιαφυγής μπορεί να κάνει την διαφορά. Οι ξένοι οίκοι, ακόμα η πάντα απαισιόδοξη CITI, φαίνεται να γίνονται μέρα με την μέρα πιο αισιόδοξοι για την Ελλάδα με τους περισσότερους πλέον να συμφωνούν για ανάπτυξη από την φετινή χρονιά.
 
Σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της FastFinance ΑΕΠΕΥ, το επίπεδο του 1200-1185 συνεχίζει να είναι η κύρια στήριξή μας, ενώ ο στόχος του 1450 συνεχίζει και υφίσταται.
 
Μόνο μία σημαντική Παγκόσμια αναταραχή μπορεί να χαλάσει το όλο ανοδικό σκηνικό, ενώ σε περίπτωση που η ΕΚΤ αποφασίσει να παρέμβει με "τύπωμα χρήματος", ή αντίστοιχες κινήσεις που θα αποκλιμακώσουν το ανοδικό ευρώ, αλλά και τον αποπληθωρισμό,  τότε αυτό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και την Ελληνική οικονομία, μιας και θα ρίξει ακόμα πιο γρήγορα τα ήδη πτωτικά επιτόκια αλλά και θα δώσει σημαντική ρευστότητα στο σύστημα που μπορεί να βοηθήσει τις Επιχειρήσεις σημαντικά και παράλληλα και τις προοπτικές τους.
 
Μέχρι τώρα πάντως, η Ευρώπη δείχνει να ακολουθεί με καθυστέρηση την Αμερική, μιας και σε πρώτη φάση προσπάθησε να ισορροπήσει τις διαφορές στα δημοσιονομικά μεταξύ Νότου και Βορρά.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επιφυλακτικότητα λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία και λόγω Κίνας, σχετικά χαμηλές συναλλαγές (λόγω των αργιών) και κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και στην συντριπτική πλειονότητα των διεθνών Αγορών.
 
Αξιοπρόσεκτα κέρδη για τα πολύτιμα μέταλλα.
 
Ξεκινώντας από την Ασία, οι Αγορές σε Τόκιο και Νότια Κορέα ήταν κλειστές λόγω εθνικών αργιών.
 
Από την άλλη, συρρίκνωση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα σημειώθηκε στον μεταποιητικό κλάδο της Κίνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της HSBC, ο ΡΜΙ μεταποίησης διαμορφώθηκε τον Απρίλιο σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί και συγκεκριμένα στο 48,1 έναντι αρχικής πρόβλεψης στο 48,3. Ο ΡΜΙ καταγράφει μικρή άνοδο από το επίπεδο του Μαρτίου (48), αλλά βρίσκεται σε απόσταση από το 50 που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση δραστηριοτήτων.
 
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, όπου η Αγορά του Λονδίνου παρέμεινε κλειστή, επιδείνωση για πρώτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες εμφάνισε το κλίμα στην Ευρωζώνη το Μάιο. Ο δείκτης κλίματος Sentix υποχώρησε στο 12,8, υποχωρώντας από το 14,1 του Απριλίου, που αποτελεί και υψηλό τριετίας. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση στο 14,2.
 
Το ράλι των ομολόγων της Ευρωζώνης ενέχει τον κίνδυνο απογοήτευσης, προειδοποιεί ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικών Υποθέσεων και Κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ, Jose Vinals καθώς, όπως υποστηρίζει, οι επενδυτές δανείζουν αυτή τη στιγμή τα Κράτη Μέλη της Ένωσης με αποδόσεις που αντανακλούν μια απολύτως ομαλή επιστροφή στην ανάπτυξη.  "Υπάρχει όμως ο κίνδυνος απογοήτευσης αν όλα δεν πάνε κατ’ ευχήν", προειδοποίησε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, που εκτίμησε πως οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων των Κρατών Μελών της Ευρωζώνης θα αυξηθούν, καθώς αυξάνονται τα επιτόκια στις ΗΠΑ.
 
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, δεν ενθουσίασαν τα αποτελέσματα των Pfizer και Berkshire Hathaway.
 
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης μεταποίησης ISM ενισχύθηκε στο 55,2 τον Απρίλιο από 53,1 τον Μάρτιο. Οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη βελτίωση, ώστε ο δείκτης να κλείσει στο 54,1.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Μετά το Καλοκαίρι θα υιοθετηθούν οι όποιες αποφάσεις κριθούν αναγκαίες σε σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο χρέος", δήλωσε εισερχόμενος στον χώρο της συνεδρίασης του Eurogroup, o πρόεδρός του Jeroen Dijsselbloem. Ο Ολλανδός Υπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει, κατά πάσα πιθανότητα, μία πρώτη συζήτηση σήμερα, αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί ότι το ζήτημα του Ελληνικού χρέους δεν το αντιμετωπίζουν όλες οι Χώρες της Ευρωζώνης από την ίδια οπτική γωνία.
 
"Πιστωτικά θετικό γεγονός η αύξηση κεφαλαίου 2,9 δισ. ευρώ της Eurobank τόσο για την ίδια όσο και για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο", σημειώνει ο οίκος Moody's. Σύμφωνα με τον οίκο, η ΑΜΚ ικανοποιεί τις κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας, όπως καταγράφηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ αυξάνει το "μαξιλάρι" για απορρόφηση τυχόν μελλοντικών ζημιών από τα "κόκκινα" δάνεια. Εκτιμά ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που ανήλθαν στο 29,4% του συνόλου το Δεκέμβριο του 2013, θα συνεχίσουν να ενισχύονται φέτος και οι υψηλές προβλέψεις που επιβάλλεται να διακρατήσει η Τράπεζα δείχνουν ότι η φετινή χρονιά θα παραμείνει ζημιογόνα. Ωστόσο, τονίζει ότι η βελτίωση στα έσοδα προ προβλέψεων θα περιορίσει τις ζημιές φέτος σε σχέση με το 1,2 δισ. ευρώ του 2013.
 
Ξεκινώντας την αναφορά στα σημερινά δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1220,56 μονάδες (-1,58%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1227,06 (-1,06%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1232,52 μονάδες με απώλειες 0,62%.

Από το Τραπεζικό ταμπλώ, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Eurobank που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,4250 ευρώ (-12%) για να ανακάμψει σχετικά στην συνέχεια. Η όλη συμπεριφορά της μετοχής δημιουργεί "αποχρώσες ενδείξεις" ότι η κινητοποίηση των αγοραστών κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις και ιδιαιτέρως την Παρασκευή, ήταν "fake", με σκοπό την δημιουργία "μαξιλαριού", πριν την είσοδο των νέων μετοχών (9/5). Σε κάθε περίπτωση, η συνέχεια αναμένεται ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα (!)

Στον υπόλοιπο μη Τραπεζικό 25αρη, περίπου "τραγική φιγούρα" η σημερινή εικόνα της ΕΥΔΑΠ που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με απώλειες 8,64%, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί έως τα 9,03 ευρώ (-9,25%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς: α) το μέρισμα χρήσης 2013, € 0,36 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει του Ν. 4110/2013 (καθαρό ποσό: € 0,324 ανά μετοχή) και β) το καθαρό ποσό € 0,02 ανά μετοχή, το οποίο προήλθε από τη διανομή αφορολόγητων αποθεματικών. Δηλαδή απέκοψε μικτό μέρισμα 0,38 ευρώ και σημείωσε ημερήσιες απώλειες 0,86 ευρώ, έχοντας σταθερό πωλητή καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης (!!!)

Αν το σημερινό δεν ήταν το "κούνημα του δένδρου" πριν ο τίτλος κινηθεί προς νέα υψηλά, κίνηση χαμηλότερα της ζώνης 8,90 - 8,81 ευρώ, απαιτεί κινήσεις "stop loss", τουλάχιστον από τα συντηρητικά κινούμενα χαρτοφυλάκια.
Χαμηλότερα του 25αρη, αξιοπρόσεκτα πράγματα συνέβησαν σήμερα στον Σαράντη που ξεκίνησε με "ανοδική ουρά" και με "ανοιχτές" εντολές αγορών αναρριχήθηκε μέχρι τα 7,94 ευρώ (+3,12%), όμως η συνέχεια επεφύλασσε εκπλήξεις για τους πρωινούς αγοραστές και ο τίτλος έκλεισε στα 7,42 ευρώ (-3,64%) και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Με απαρτία 68,9146% έγινε η σημερινή επαναληπτική γ.σ. της ΕΚΤΕΡ, όμως μόνο το 13,4% των παρισταμένων ψήφισε υπέρ της πρότασης της μειοψηφίας, που μεταξύ άλλων ζητούσε και γενναία επιστροφή κεφαλαίου. Ο τίτλος έκλεισε στα 0,7390 ευρώ με ημερήσιες απώλειες 8,08% (!)

Συνεχίζεται η κίνηση - ασανσέρ στον Χατζηκρανιώτη, δεύτερη μέρα σημαντικών απωλειών (με ελάχιστες συναλλαγές) για τον Βογιατζόγλου, ενώ μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, διόρθωσε σήμερα ο τίτλος της Viohalco.

Τέλος, σε νέα υψηλά 68 μηνών έκλεισε ο τίτλος της Q&R, με ιδιαίτερα πυκνές συναλλαγές. Δεν θα είναι έκπληξη αν ο νέος, ξένος, μέτοχος, επιχειρεί να αυξήσει την θέση του στην εισηγμένη (!)

----ΧΠΑ

Με καθαρά πτωτική συνεδρίαση ξεκίνησε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και εντυπωσιακή συρρίκνωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.366 συμβόλαια). 
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.914, 4.956 για τον Μάιο, 658 για τον Ιούνιο, 300 για τον Ιούλιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 392,75) κινήθηκε μεταξύ 391,25 και 398,5 μονάδων, κλείνοντας με σημαντικό discount 0,97%.
 
Χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (68.700 Alpha Bank, 9.200 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.093), ΔΕΗ (1.159),Alpha Bank (1.564), Εθνική (1.572), Πειραιώς (646), ΟΠΑΠ (345), MIG (812),Eurobank (5.805), Μυτιληναίο (324), ΕΧΑΕ (129), ΓΕΚ (121), ΕΥΔΑΠ (178), Τέρνα Ενεργειακή (204).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, απογοητευτική ήταν η συναλλακτική δραστηριότητα των δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης αφού τα τερματικά στο τέλος της συνεδρίασης έδειξαν μόλις 345 τεμάχια να έχουν αλλάξει χέρια (205 callsκαι 140 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στο 37%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (119.218.649 τεμ.), Εθνική (9.870.153 τεμ.), Πειραιώς (12.108.803 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v