Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διολίσθηση με χαμηλό τζίρο

Διευρύνονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, που κινείται πέριξ των 1.225 μονάδων. Υπεραποδίδει η Εθνική και στηρίζει τον κλαδικό δείκτη. Μικρή πτώση για Πειραιώς, Alpha Bank, ανακάμπτει ο ΟΤΕ. Στο κόκκινο ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Περιορισμένες οι συναλλαγές.

Ενισχύονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο την ώρα που διευρύνονται οι απώλειες και στα κυριότερα ευρωχρηματιστήρια.

Λίγο μετά τις 16.50 ο Γενικός Δείκτης κυμαινόταν στις 1.225 με χαμηλό ημέρα τις 1.220,56 μονάδες. Ο FT 25 με απώλειες 1,03% κυμαινόταν στις 394 με χαμηλό ημέρα τις 392,69 μονάδες (χαμηλό που σημειώθηκε στις 11.30-11.35). Ανοδικά αντιδρά ο Τραπεζικός Δείκτης, καθώς η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται 2,14% στα 2,87 ευρώ, έχοντας σημειώνει στα 2,95 ευρώ τοπικό υψηλό ημέρας.

Την ίδια ώρα στις κυριότερες ευρωαγορές οι βασικοί δείκτες διορθώνουν έως 1,35%. Στις 9.431 μονάδες ο DAX, στις 4.407 ο CAC 40. Κλειστή είναι η αγορά του Λονδίνου λόγο αργίας, γεγονός που εκτιμάται ότι σχετίζεται με το χαμηλό τζίρο στην αγορά.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν τη διεύρυνση της υποχώρησης αφενός στις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία, αφετέρου στην ανακοίνωση αρνητικών επιμέρους οικονομικών στοιχείων.

Επιδείνωση για πρώτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες εμφάνισε ο δείκτης κλίματος Sendix υποχωρώντας στο 12,8 από 14,1 τον Απρίλιο. Ανάκαμψη της ευρωζώνης βλέπει η Κομισιόν στις εαρινές της προβλέψεις, αλλά κάνει λόγο για χαμηλό πληθωρισμό 1%. Ως προς την πρόβλεψη για τα ελλείμματα η Γαλλία αναμένεται ότι θα βγει και το 2015 εκτός στόχου, ενώ ανάλογη είναι η εκτίμηση της Ε.Ε. και για την Ισπανία.

Σε αυτήν τη συγκυρία, και ενώ απομένουν τρεις εβδομάδες για τις ευρωεκλογές, που θα καθορίσουν πολλά όχι μόνο για τη χώρα μας, λογικό είναι να ανεβαίνει το θερμόμετρο στο πολιτικό πεδίο και να ενισχύεται η επιφυλακτικότητα μεταξύ των επενδυτών. Όμως, το Χ.Α. ποντάρει σε ένα στοίχημα που εάν επιβεβαιωθεί θα μπορούσε να το διαφοροποιήσει σε σχέση με πολλά ευρωχρηματιστήρια.

Η υπεραπόδοση της Εθνικής αποδίδεται στην πεποίθηση που επικρατεί στην αγορά για την υπερκάλυψη της αύξησης των 2,5 δισ. ευρώ. Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η ΑΜΚ και της Εθνικής, ο κλάδος θα έχει ένα λιγότερο σοβαρό μειονέκτημα.

Νωρίτερα, οι σημαντικές απώλειες, έως 3,13%, για τη μετοχή του ΟΤΕ πίεσαν τον 25άρη στις 395 μονάδες. Εν συνεχεία η μετοχή του Οργανισμού ανέκαμψε και πλέον υποχωρεί κατά 0,6% στα 11,4 ευρώ. Το κλίμα παρέμενε πτωτικό από την αρχή της συνεδρίασης, με τους πωλητές να υπερισχύουν στις 20 από τις μετοχές του δείκτη.

Σημαντικές απώλειες σημειώνονται 3,29% για την Jumbo, 2,05% για τα Ελληνικά Πετρέλαια, 0,34% για την ΕΧΑΕ, 2,33% για τον Μυτιληναίο.

Πίεση στην ΕΥΔΑΠ που έκοψε το μέρισμα και κινείται στα 9,22 ευρώ.

Από τον FT Mid ξεχωρίζουν η ανοδική κίνηση του Σαράντη με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές σήμερα, η αντίδραση της μετοχής του Πλαισίου προς τα 7,44 ευρώ, η σταθερότητα των ΕΥΑΘ, Υγεία, ΣΙΔΕΝΟΡ και δευτερευόντως των MLS, Intracom, ΧΑΛΚΟΡ.

Να προσεχθεί πως η διόρθωση βασικών δεικτών και μετοχών σημειώνεται μέχρι στιγμής με χαμηλές συναλλαγές. Στις 16.50 μόλις που ξεπερνούσαν τα 60 εκατ. ευρώ από τα οποία 11,8 εκατ. είχαν αλλάξει χέρια στη μετοχή της Πειραιώς.

Πρόκειται για τις χαμηλότερες συναλλαγές σε αυτό το διάστημα της συνεδρίασης στις τελευταίες 8-10 συνεδριάσεις και ακριβώς επειδή πρόκειται για «κούφια» διόρθωση θα πρέπει να συνεκτιμηθεί κυρίως απ' όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v