Η χρηματιστηριακή εβδομάδα, των τεσσάρων συνεδριάσεων, ολοκληρώθηκε, με τους αγοραστές να κάνουν το τρία στα τέσσερα και να διακόπτουν το πτωτικό σερί των πέντε προηγούμενων εβδομάδων.
Ο Γενικός Δείκτης σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε κέρδη 1,39%, ενώ από την αρχή του χρόνου τα κέρδη φθάνουν στο 6,66% (!)
Σχετικά καλύτερος ο Τραπεζικός δείκτης, ολοκλήρωσε την εβδομάδα με κέρδη 2,74%, όμως από την αρχή του χρόνου σημειώνει οριακές απώλειες 0,92%.
Από εκεί και πέρα και παρά το γεγονός ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε σχετικά κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε επιμέρους τίτλους και η σημερινή άνοδος δεν είχε "ομαδικό" χαρακτήρα.
Παρά το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. παραμένουν σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, επτά από τους τίτλους που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, κινούνται, ή έχουν γυρίσει, σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, αναλυτικότερη παρουσίαση των οποίων θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου, μαζί με τους πρωταγωνιστές ημέρας.
Σύμφωνα με την συγκρατημένα αισιόδοξη σχολή σκέψης, η επιτυχής ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Eurobank, αλλά και η θετική έκδοση ομολογιών από ΔΕΗ και Intralot, δίνουν "τράτο" χρόνου στο Χ.Α. να δισκδικήσει "κάτι καλύτερο", μέχρι να ξεκινήσει η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής.
Από την άλλη, οι περισσότεροι συντηρητικοί εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου η επιστροφή της επιφυλακτικότητας στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς μας χωρίζουν μόλις δύο εβδομάδες από την πρώτη (έστω και λιγότερο ενδεικτική) εκλογική αναμέτρηση.
Από εκεί και πέρα, σήμερα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1245,33 μονάδες (1,07%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1239,59 (+0,61%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1240,16 μονάδες με κέρδη 0,65%.
Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την τεχνική εικόνα, ο Γενικός Δείκτης, για να επιστρέψει σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι πρέπει να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1264 μονάδων, με την επόμενη τεχνική αντίσταση να εντοπίζεται στις 1280 μονάδες, ενώ ο FTSE25, πρέπει να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 408 - 410 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Μάνος Χατζηδάκης
Η Eurobank τελείωσε, η Εθνική Τράπεζα έρχεται, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Η Αγορά έχει "λαχανιάσει" από την συνεχή άντληση ρευστότητας, αλλά αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος των αυξήσεων είμαστε στο "πάλι καλά".
Από ομολογιακές εκδόσεις έρχονται Μυτιληναίος και Motor Oil, μπορεί και Ελλάκτωρ, εφόσον προλάβουμε τις εκλογές.
Από την άλλη πλευρά, η θυγατρική του Ελλάκτωρ στις ΑΠΕ (ΕΛ. ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ) είναι στον προθάλαμο για δημόσια εγγραφή επιχειρώντας να "σπάσει το ρόδι" μετά από τέσσερα χρόνια ουσιαστικής απραξίας σε νέες εισαγωγές στο ΧΑ.
Αν μη τι άλλο στο προσεχές roadshow της ΕΧΑΕ στην Ν. Υόρκη (11-12 Ιουνίου) θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με πέρυσι, αφού ήδη η προσέλευση αλλοδαπών κεφαλαίων σε Ελληνικά χρεόγραφα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
"Εκτός από τα αποτελέσματα τριμήνου του ΟΤΕ και της Frigoglass, η ερχόμενη εβδομάδα έχει Eurogroup την Δευτέρα με Ελληνικά αιτήματα αναδιάρθρωσης του χρέους, περισσότερες πληροφορίες για τους όρους της επικείμενης ΑΜΚ της Εθνικής, ενώ την επόμενη Παρασκευή θα "ντεμπουτάρουν" οι νέες μετοχές της Eurobank που προήλθαν από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου" αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Απόστολος Μάνθος
Η υποψία ενός βραχυχρόνιου σχηματισμού διπλού πυθμένα στο ημερήσιο chart τιμών του Γενικού Δείκτη πέριξ της ισχυρής περιοχής στήριξης των 1180 με 1185 μονάδων δημιουργεί τεχνικό υπόβαθρο πιθανής λήξης της υπάρχουσας πτωτικής τάσης, εκτιμά ο Απόστολος Μάνθος.
Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η άμεση καταστρατήγηση των 1250 μονάδων, περιοχή από όπου διέρχεται η γραμμή τάσης, που ένωνε τις "κορυφές" του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Αδυναμία κατοχύρωσης των 1250 μονάδων θα προκαλούσε βραχυχρόνιο καθοδικό κύμα προς το επίπεδο των 1200 μονάδων. Το σημαντικότερο πάντως πεδίο μάχης μεταξύ των δύο στρατοπέδων "Bulls" και "Bears", που θα καθορίσει με την έκβασή του την μετέπειτα πορεία του Γενικού Δείκτη, εντοπίζεται στη περιοχή των 1280 με 1305 μονάδων.
Από εκεί και πέρα, το σημερινό κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα της περιοχής των 1235 μονάδων, αποτυπώνει ένα "pattern recognition" (Dragonfly Doji + Black Short Day + Hammer), όπου στατιστικώς "μπορεί" να δώσει αφορμή ανοδικής συνέχειας στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Από τις επιμέρους μετοχές, που απαρτίζουν το Γενικό Δείκτη ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η ΜΟΗ, ο ΤΙΤΚ, η ΜΠΕΛΑ, ο ΜΥΤΙΛ, η ΕΧΑΕ και η ΑΛΦΑ καθώς εμφανίζονται reversal σχηματισμοί σε αρκετούς τεχνικούς δείκτες ορμής.
Αποστάσεις τόσο από την διαγραμματικά "επικίνδυνη" περιοχή ισχυρής στήριξης των 375 με 365 μονάδων όσο και από το προηγούμενο χαμηλό του Απριλίου στις 380 μονάδες κράτησε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης δίνοντας την ευκαιρία για την ανοδική επαναφορά του προς το ψυχολογικό όριο των 400 μονάδων.
Και εδώ όπως και στο Γενικό Δείκτη το αντίστοιχο σημαντικό πεδίο "αντιπαράθεσης" μεταξύ των αγοραστών και των πωλητών είναι το επίπεδο αντίστασης, που εκτείνεται μεταξύ των 406 με 410 μονάδων με το σημαντικό σημείο αναφοράς του τεχνικού στροφέα αλλαγής τάσης να βρίσκεται στις 415 μονάδες.
Η αδυναμία αντιπαράθεσης με το διαγραμματικό σημείο των 408 μονάδων θα προκαλέσει νέο "pullback" χαμηλότερα των 390 μονάδων.
Πάντως η μέχρι πρότινος "γκρίζα ζώνη τεχνικής συμπεριφοράς" των δύο βαρυνουσών από απόψεως στάθμισης Alpha και Πειραιώς αρχίζει και "λειαίνεται" χρωματικά ανοίγοντας μερικώς ένα παράθυρο πιθανής λήξης των όποιων ρευστοποιήσεων λόγω αναδιάρθρωσης με την είσοδο των νέων μετοχών, σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.
Βαγγέλης Σιούτης
Σχηματισμό διπλής βάσης στις 1185 μονάδες έδωσε την τρέχουσα εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης, με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση στη συνεδρίαση της Τετάρτης που συνοδεύτηκε από υψηλότερο τζίρο, σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις και τεχνικά από δημιουργία απόκλισης σε ταλαντωτές (RSI), επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.
Για την δημιουργία όμως βραχυπρόθεσμης ανοδικής τάσης, θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί πάνω από τις 1262 μονάδες, αρχικά και στη συνέχεια πάνω από τις 1285 μονάδες κάτι που φαίνεται δύσκολο στις παρούσες συνθήκες.
Έχουμε εισέλθει στον Μάιο και οι εκλογές είναι πια κοντά, με αποτέλεσμα η ένταση και η πόλωση να γίνονται πιο έντονες με την πάροδο των ημερών και να δυσκολεύουν την ανάληψη κινδύνου από τους επενδυτές.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου συνεχίζονται (ακολουθεί η ΕΤΕ) ενώ αναμένονται και άλλες εκδόσεις ομολόγων (π.χ. ΜΥΤΙΛ) με ότι αυτό σημαίνει για την ρευστότητα της Χρηματιστηριακής Αγοράς. Άρα ένα πισωγύρισμα της Αγοράς προς τις 1185 μονάδες φαίνεται λογικό, αν δεν σπάσει τις παραπάνω αντιστάσεις, ενώ σε περίπτωση που ο Δείκτης σημειώσει καθοδική διαφυγή από τις 1185 μονάδες και αναζητήσει στήριξη σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, σαν επικρατέστερη περιοχή δείχνει αυτή των 1160 μονάδων, όπου και διέρχεται ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών
Στα θετικά της εβδομάδας που έληξε, η πετυχημένη αύξηση κεφαλαίου της ΕΥΡΩΒ, η υπερκάλυψη των ομολογιακών εκδόσεων ΔΕΗ και ΙΝΛΟΤ και η πώληση του 10% της ΕΥΔΑΠ σε ξένο θεσμικό.
Το rebalancing που θα ακολουθήσει το τέλος των ΑΜΚ των Τραπεζών σε FTSE και MSCI, θα αυξήσει τον τζίρο και θα δώσει την ευκαιρία για αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.
Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων Α΄ τριμήνου θα δώσουν τον τόνο σε επιμέρους μετοχές (7/5 ΦΡΙΓΟ , 8/5 ΟΤΕ).
"Όμως πέρα από την βραχυπρόθεσμη εικόνα της Αγοράς, οι εισροές κεφαλαίων τον τελευταίο μήνα στην Ελληνική οικονομία είναι πρωτοφανείς και μεσοπρόθεσμα θα αποτυπωθεί και στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, οπότε τυχόν χαμηλότερες αποτιμήσεις θα είναι ευκαιρία επιλεκτικών τοποθετήσεων για τους επενδυτές" αναφέρει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ενώ περίπου η ίδια εικόνα επικρατεί στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης της Wall Street, με τον δείκτη S&P 500 να διεκδικεί κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη και σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο δείκτης PMI μεταποίησης της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 53,4 τον περασμένο μήνα από 53,0 τον Μάρτιο, λίγο καλύτερα δηλαδή από την αρχική εκτίμηση του 53,3 και σηματοδοτεί τον δέκατο συνεχόμενο μήνα που ο δείκτης παραμένει σε επίπεδο υψηλότερο του 50.
Στο 11,8% παρέμεινε τον Μάρτιο η ανεργία στην Ευρωζώνη, με τον αριθμό των ανέργων να υποχωρεί ελαφρά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά να παραμένει κοντά σε ιστορικά υψηλά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε στα 18,91 εκατ. άτομα, μειωμένος κατά 22.000 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Το ποσοστό της ανεργίας είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το ρεκόρ του 12% που είχε καταγραφεί πέρυσι.
Το δ.σ. της AstraZeneca απέρριψε τη νέα βελτιωμένη πρόταση της Αμερικανικής Φαρμακοβιομηχανίας ύψους 50 στερλινών ανά μετοχή, που αποτιμούσε τη Βρετανική εταιρεία στα 106,4 δισ. δολάρια. Η αναθεωρημένη προσφορά αντιστοιχεί σε premium περίπου 7% σε σχέση με την προηγούμενη προσφορά της Pfizer.
Ερχόμενοι στις ΗΠΑ, σημαντική αύξηση των νέων θέσεων εργασίας κατά 288.000 τον Απρίλιο εμφάνισε η Αμερικανική οικονομία, με την ανεργία να υποχωρεί στο 6,3%. Το ποσοστό της ανεργίας είναι το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2008. Τον Μάρτιο βρισκόταν στο 6,7%. Σημειώνεται ότι οι 288.000 θέσεις εργασίας που δημιούργησε η Αμερικάνικη οικονομία, είναι οι περισσότερες από τον Ιανουάριο του 2012. Οι αναλυτές του Marketwatch προέβλεπαν ότι οι νέες θέσεις εργασίας θα διαμορφωθούν στις 200.000, από το αναθεωρημένο μέγεθος των 203.000 τον Μάρτιο.
Αύξηση 1,1% σημείωσαν το Μάρτιο οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 493,933 δισ. δολαρίων, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι του Reuters προέβλεπαν αύξηση 1,4%. Τον Φεβρουάριο οι εργοστασιακές παραγγελίες είχαν αυξηθεί κατά 1,5%.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, την Τρίτη 6 Μαΐου 2014 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.000 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 7 Νοεμβρίου 2014, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.
Το πρωί της Τρίτης, 6 Μαϊου, θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την αύξηση κεφαλαίου ως 2,5 δισ. ευρώ της Εθνικής Τρ., ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι παρουσιάσεις της διοίκησης σε Ευρώπη και Αμερική. Goldman Sachs και Morgan Stanley έχουν αναλάβει τη διαχείριση του βιβλίου προσφορών για την προσφορά μετοχών στο εξωτερικό, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και στόχο την άντληση 2,5 δισ. ευρώ. Μαζί τους θα διαχειριστούν βιβλίο άλλες 5 με 6 Ευρωπαϊκές Τράπεζες.
Η διαδικασία του βιβλίου προσφορών αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 8 Μαϊου για να ακολουθήσει στις 9 Μαϊου η κατανομή.
Την επομένη είναι καθορισμένη η γ.σ. της Τράπεζας, η οποία καλείται να εγκρίνει και τυπικά την αύξηση κεφαλαίου. Οι σκέψεις που υπήρχαν για δημόσια προσφορά μετοχών και στο εγχώριο επενδυτικό κοινό εγκαταλείφθηκαν λόγω του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος.
Σε αύξηση της τιμής-στόχου για τον ΟΠΑΠ, στα 12,30 ευρώ ανά μετοχή από 10 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η UBS, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση "neutral", καθώς θεωρεί ότι ήδη η μετοχή διαπραγματεύεται με premium έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών, γεγονός που περιορίζει τις προοπτικές περαιτέρω ανόδου. Ωστόσο το σημείο κλειδί που δίνει θετικό αέρα στον τίτλο της εταιρείας είναι οι καλές επιδόσεις και προοπτικές της κερδοφορίας της. Σύμφωνα με τον οίκο, η νέα διοίκηση έχει κάνει μία πολύ καλή έναρξη, πλην του μερίσματος που δόθηκε για το 2013 το οποίο χαρακτηρίζεται πολύ μικρό για τα δεδομένα της εταιρείας.
Ξεκινώντας την αναφορά για τα όσα συνέβησαν σήμερα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ και ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Intralot, ενώ δεν ήλθαν σε επαφή με το "πράσινο" οι Μέτκα, Motor Oil, Folli Follie Group.
Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ και στο χαμηλό ημέρας ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή.
Επτά τίτλοι του FTSE25, έχουν γυρίσει, ή κινούνται σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι και είναι οι εξής:
Alpha Bank (επόμενη τεχνική αντίσταση στα 0,7200 ευρώ), MIG (0,55), Eurobank Properties (8,50), EEE (20,00), ΕΥΔΑΠ (10,00), ΟΤΕ (13,40) και ΟΠΑΠ (13,00).
Δεν χωράει η παραμικρή αμφιβολία ότι και σήμερα, από τις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, την "παράσταση έκλεψε" η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, όχι μόνο γιατί κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε και στο υψηλό ημέρας, αλλά και γιατί έκλεισε και σε νέα υψηλά 69 μηνών, παίρνοντας "ανοδικά καύσιμα" από τις τελευταίες μετοχικές εξελίξεις. Αν ο τίτλος δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 10,00 ευρώ, η ανοδική τάση θα ανεβάσει κι άλλο στροφές (!)
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της ΔΕΗ, όμως ο τίτλος υποχώρησε σημαντικότατα από το υψηλό ημέρας των 11,39 ευρώ (+4,81%) και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν είναι.
Από το Τραπεζικό ταμπλώ, θετικότερος πρωταγωνιστής ο τίτλος της Eurobank που έκλεισε στο υψηλό ημέρας, συμπληρώνοντας τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η μετοχή διακίνησε τον τρίτο υψηλότερο όγκο συναλλαγών "ever" (σε μη προσαρμοσμένες τιμές), με τις υψηλότερες συναλλαγές να έχουν σημειωθεί στις 30/11/2011 (21412532 τεμ.) και στις 13/11/2003 (29801886 τεμ.). Τρία τα πιθανά σενάρια για την σημερινή κινητικότητα. Πιθανή η προσπάθεια δημιουργίας "μαξιλαριού" πριν μπουν σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές (9/5), "front running" από όσους ποντάρουν σε πιθανή αύξηση της στάθμισης του τίτλου σε διεθνείς δείκτες και τέλος κινήσεις "short covering" (!) Αν η μετοχή συνεχίσει να κινείται ανοδικά επόμενη σημαντική τεχνική αντίσταση στα 0,4900 ευρώ.
Χαμηλότερα του 25αρη, τα υψηλά 37 μηνών, ισοφάρισε σε κλείσιμο ο τίτλος της Fourlis, με τις επόμενες αντιστάσεις να οριοθετούνται στα 6,00 και 6,50 ευρώ.
Αξιοπρόσεκτη κινητικότητα στον Σαράντη που και αυτός έκλεισε στο υψηλό ημέρας. Αν έχει ολοκληρώσει το "έργο του" ο πρόσφατος πωλητής και με δεδομένο ότι για τον τίτλο "ενδιαφέρεται" ξένο χαρτοφυλάκιο, δεν αποκλείεται η μετοχή να ανακτήσει γρήγορα το "χαμένο έδαφος" (!)
Επιμένει πλαγιοανοδικά η Alco, που σήμερα αύξησε και συναλλαγές κλείνοντας σε υψηλά 5μηνου και πλέον. Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της εισηγμένης, προκειμένου να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου της, προτίθεται στην προσεχή Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της, η οποία θα λάβει χώρα στις 16 Μαΐου του 2014, να συμπεριλάβει στα θέματα της και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2 έως 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που θα ολοκληρωθεί εντός του έτους 2014 και θα προσδώσει λύση και στις ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης της εταιρείας. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας, για την τρέχουσα χρήση προβλέπεται ότι η εικόνα των αποτελεσμάτων θα είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με την εικόνα των αποτελεσμάτων της προηγούμενης χρήσης, η οποία είχε επιβαρυνθεί με δαπάνες σημαντικών προβλέψεων επισφαλών πελατών και προβλέψεις απαιτήσεων συμμετοχών οι οποίες πλέον έχουν καλυφθεί. Το αποτέλεσμα της χρήσης της εταιρείας αναμένεται να είναι οριακά θετικό.
Ισοφάρισε το ιστορικό χαμηλό, σε κλείσιμο, η μετοχή της Dionic, ενώ με συναλλαγές 1050 τεμ. και απώλειες 12,31% τερμάτισε την συνεδρίαση ο τίτλος της Βογατζόγλου. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα παρελθουσών χρήσεων 2008 & 2010, € 0,20 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει του Ν. 4110/2013 (καθαρό ποσό: € 0,18 ανά μετοχή).
Ο τζίρος, σαφώς μειωμένος, προσγειώθηκε στα 134,2 εκατ. από τα οποία τα 26,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡΤΠ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΑΙΟΛΚ, ΟΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΔΕΗ), ενώ επτά τίτλοι (ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑΤΠ, ΟΠΑΠ) "απασχόλησαν" το 77% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
---ΧΠΑ
Την ανοδική συνέχεια της spot Αγοράς δεν φάνηκε να ακολουθεί το συμβόλαιο του δείκτη, στην Αγορά Παραγώγων, μένοντας σταθερό σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια της υπάρχουσας υπερτίμησης και το κλείσιμο του συμβολαίου κοντά στην θεωρητική του τιμή.
Μειώθηκαν σημαντικά οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ εκτοξεύτηκαν στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (34.362 συμβόλαια) ελέω Eurobank (!)
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.260, 3.536 για τον Μάιο, 1.704 για τον Ιούνιο και 20 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 398,75) κινήθηκε μεταξύ 396,5 και 402 μονάδων.
Σχετικά χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (370.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.320), ΔΕΗ (1.387),Alpha Bank (2.019), Εθνική (800), Πειραιώς (556), ΟΠΑΠ (974), MIG (207),Eurobank (25.698), Ελ. Πετρέλαια (109), Μυτιληναίο (225), ΕΧΑΕ (327), Σιδενόρ (132), Intralot (136), ΓΕΚ (202), ΕΥΔΑΠ (123).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE υποχώρησε οριακά, στο 38%, με ασθενικό όγκο συναλλαγών, στα 342 δικαιώματα (211 calls και 131 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (115.194.824 τεμ.), Εθνική (8.491.153 τεμ.), Πειραιώς (15.438.803 τεμ.).
Ας σημειωθούν τα 140 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Ιουνίου, τα 35 με τιμή εξάσκησης τα 11,00 ευρώ, τα 95 με τιμή εξάσκησης τα 12,00 ευρώ και τα 10 με τιμή εξάσκησης τα 12,50 ευρώ.