Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σημείο αναφοράς οι 1.180 μονάδες

Από τη μία η ψήφος εμπιστοσύνης από Moody's και η υπερκάλυψη της ΑΜΚ της Eurobank, από την άλλη το εκρηκτικό πολιτικό κοκτέιλ εν όψει εκλογών και το... άγνωστο για τα ευρωπαϊκά stress tests θα κρίνουν την πορεία του Χ.Α. Τι αναμένεται για τη σημερινή συνεδρίαση.

Η... παρτίδα μπορεί να σώθηκε χθες στο παρά ένα για τους δύο βασικούς δείκτες, ωστόσο θα χρειαστούν τουλάχιστον η σημερινή επιβεβαίωση και μία καλή στήριξη στη συνεδρίαση της Παρασκευής για να αποφευχθεί ο κίνδυνος περαιτέρω υποχώρησης προς τις 1.150 μονάδες.

Στις 1.195,20 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 386,87 ο FT 25, με την ευρύτερη περιοχή των 1.180 μονάδων (και των 375 για τον 25άρη) να αποτελεί ισχυρότατο σημείο αναφοράς.

Η αγορά κρατήθηκε κυρίως με τον ΟΠΑΠ (2,22% στα 11,50 ευρώ), το γύρισμα της Εθνικής (στα 2,87 ευρώ από τα 2,74) και τις βοήθειες από CCHBC (18,10 ευρώ), ΔΕΗ (10,50), ΟΤΕ (10,60 ευρώ) και 2-4 μετοχές του δείκτη που αντέδρασαν προς το τέλος (Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, FFG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ).

Μερίδα παικτών εκτιμά πως στην ευρύτερη περιοχή των 1.180 μονάδων ο Γ.Δ. θα βρει στηρίξεις και υπό προϋποθέσεις θα μπορέσει να υπερβεί τις 1.200 με στόχο την επαναφορά προς τις 1.250.

Στα συν κατά την εκτίμησή τους η ψήφος εμπιστοσύνης της Moody's στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, τα πιθανά κέρδη από την αναδιάταξη της στάθμισης μετοχών στους δείκτες (τόσο στους «ελληνικούς» όσο και στους «διεθνείς») και το μάζεμα που επιχειρείται μεθοδικά στις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις από διορατικά χέρια.

Η έκθεση της Moody's για τις τράπεζες όντως έρχεται σε μία καλή συγκυρία, με την ΕΤΕ στα 2,87 ευρώ, τη Eurobank να ολοκληρώνει πανηγυρικά την υπερκάλυψη της ΑΜΚ και τις Alpha Bank, Πειραιώς αρκετά ανθεκτικότερες απ' ό,τι πριν. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως ο κλαδικός δείκτης να μην υποχωρήσει σήμερα-μεθαύριο χαμηλότερα και των 165 μονάδων. Θυμίζουμε ότι ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε εχθές στις 170,67 μονάδες με οριακή άνοδο.

Το rebalancing σε συγκεκριμένες μετοχές που εντάσσονται στον FT 25 προσέφερε μια καλή αφορμή για «τρέξιμο», όπως σημειώναμε από το προσυνεδριακό σχόλιό μας, για τις μετοχές της Eurobank και της ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Στο 0,39 ευρώ η μετοχή της Eurobank με +5,69% και κατά 7,52% υψηλότερα στα 4,43 ευρώ της ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Για τη μετοχή της Eurobank έπεται η ανάλογη διαδικασία και στους διεθνείς δείκτες.

Αυτά όσον αφορά τους αισιόδοξους, με την αγορά να σέρνεται προς τις εκλογές της 18ης και της 25ης Μαΐου. Και λέμε σέρνεται γιατί έτσι χαρακτηρίζουν πολλοί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο πολιτικό πεδίο.

Σε εκρηκτικό κοκτέιλ πλησιάζοντας στις κάλπες αναφέρεται σχετικό θέμα του euro2day.gr με την «πολιτική παράμετρο» να συνεκτιμάται (περισσότερο ή λιγότερο ) απ' όλους ανεξαιρέτως τους ξένους οίκους. Είναι δε ενδιαφέρον πως ειδική αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις περιέχεται στο ενημερωτικό της ΑΜΚ της Eurobank, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει γενικότερα.

Οι ίδιοι, περισσότερο σκεπτικιστές από τους πρώτους, έχουν από εχθές επιπλέον έναν λόγο να παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς τα νέα σενάρια των stress tests για Ε.Ε. και Ελλάδα θεωρούνται φωτιά, με τις τράπεζες να οργανώνουν από τώρα τις άμυνές τους στο επερχόμενο ευρωπαϊκό stress test. Κατά γενική εκτίμηση πρόκειται για ακόμη έναν... joker που εμφανίζεται στο παιχνίδι και πολλά θα εξαρτηθούν -όχι μόνο σε ελληνικό επίπεδο- από το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Μαΐου.

Ακριβώς λόγω της κρισιμότητας της αναμέτρησης της 25ης/5 -σε Ελλάδα και Ευρώπη- και δεδομένης της ρευστότητας, ο αρχικός σχεδιασμός μας και η προσέγγιση της αγοράς περιελάμβανε δύο φάσεις: μία προς τις 18-25/5 και τη δεύτερη -ανάλογα με τα αποτελέσματα- από Ιούνιο και μετά.

Εξαρχής επιμείναμε στο να περιορίσουμε την προσέγγισή μας μέχρι τη συνεδρίαση της 16ης Μαΐου που εκτός της όποιας πολιτικής φόρτισης είναι και η τρίτη Παρασκευή του Μαΐου, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για μία λήξη «απλής σειράς» - δημοπρασίας στα συμβόλαια του δείκτη στην αγορά παραγώγων.

Μέχρις εκεί φτάνουμε, βραχυπρόθεσμα και κατά την εκτίμησή μας ζητούμενη είναι η επιβεβαίωση της ευρύτερης περιοχής των 1.180 μονάδων (να μη γλιστρήσει δηλαδή η αγορά χαμηλότερα και των 1.150 μονάδων), η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της ΕΤΕ χωρίς να πιεστεί σημαντικά περισσότερο η τραπεζική μετοχή και να βγουν αντιδράσεις σε επιμέρους μετοχές του FT 25, του FT Mid και των χαμηλότερων κατηγοριών.

Καλό θα ήταν η χθεσινή προσπάθεια αντίδρασης που έγινε σε μετοχές-σηματωρούς (Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ) κι η μόχλευση σε ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ακολούθησαν με +1,19% η ΣΙΔΕΝΟΡ, με +3,73% τα Ελληνικά Καλώδια) να έχουν συνέχεια κατ' αρχάς στη σημερινή συνεδρίαση. Και από μεθαύριο Παρασκευή 2 Μαΐου, βλέπουμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v