ΧΑ: Τι φέρνει η απώλεια των 1.200 μονάδων

Ελλειψη αγοραστών οδηγεί χαμηλότερα την αγορά. Ποια βαριά χαρτιά δοκιμάζονται περισσότερο και τι δείχνει ο όγκος συναλλαγών. Τα επίπεδα στήριξης και η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο. Κρίσιμες οι επόμενες συνεδριάσεις. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς.

Παρελθόν αποτελούν οι 1221, 1215 και 1200 μονάδες και αν ο Δείκτης δώσει ακόμα ένα κλείσιμο χαμηλότερα των 1215 μονάδων, ισχυροποιούνται οι πιθανότητες να "ανοίξει η καταπακτή" και να μπουν σε δοκιμασία, τουλάχιστον, οι 1180 μονάδες.

Με ιδιαίτερη ευκολία θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή άνευρη, αλλά καθαρά πτωτική συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, ήταν περισσότερο αποτέλεσμα έλλειψης αγοραστών και σαφώς λιγότερο αποτέλεσμα επιθετικών πρωτοβουλιών από πλευράς των εν δυνάμει πωλητών.

Το τελευταίο επιβεβαιώνεται και από την επιστροφή του τζίρου χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ο σημερινός τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, προσγειώθηκε στα 91,5 εκατ. από τα οποία τα 13 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΜΙΓ, ΑΛΦΑ).

Για μία ακόμα συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε ο υψηλός συγκεντρωτισμός των συναλλαγών, όπως το "τράβηγμα" των αγοραστών σε χαμηλότερα επίπεδα (σε τίτλους χαμηλότερα του 25αρη), κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα μόλις 6 τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική, ΔΕΗ και Alpha Bank, να "απασχολήσουν" το 74% της συνολικής μικτής αξίας των συναλλαγών.

Καθίσταται πλέον πασιφανές ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο, "έχει ξεχάσει" τις όποιες διεκδικήσεις για άμεση καταγραφή νέων υψηλών και θα συνεχίσει να δοκιμάζει τις "αντοχές" του, καθώς οι συνεχιζόμενες προσφορές μετοχών από τις Τράπεζες, όπως και οι νέες ομολογιακές εκδόσεις των εισηγμένων εταιρειών αυξάνουν τις ανάγκες ρευστότητας, δημιουργώντας "παράπλευρες" απώλειες και στο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Και σήμερα, συνεχίστηκαν οι πιέσεις στον Τραπεζικό κλάδο, ενώ οι υπόλοιποι μη Τραπεζικοί Δεικτοβαρείς τίτλοι δεν επέδειξαν διαθέσεις ανοδικής αυτονόμησης, με το γνωστό τελικό αποτέλεσμα.

Ξεκινώντας την αναφορά από τις Τραπεζικές μετοχές, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο τίτλος της Αττικής. Σε χαμηλό οκτώ μηνών η μετοχή της Εθνικής (-3,06%), που αν συνεχίσει να κινείται "νότια" η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 2,60 ευρώ, καθώς η θεωρούμενη ισχυρή στήριξη στα 2,90 ευρώ αποτελεί παρελθόν.

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, ο τίτλος της Πειραιώς (-1,19%) κλείνει χαμηλότερα από την τιμή της τελευταίας ΑΜΚ (1,70 ευρώ). Αν συνεχιστεί η αργή διολίσθηση, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να σημειωθούν και κινήσεις "stop loss" και σε μία τέτοια περίπτωση οι επόμενες κοντινές στηρίξεις οριοθετούνται στα 1,64 και 1,58 ευρώ.

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Alpha Bank (-1,89%), αλλά και η μετοχή της Eurobank (-2,12%) και αυτό το δεύτερο μπορεί να έχει την σημασία του αν συνυπολογιστεί ότι ο τίτλος κινήθηκε με θετικό πρόσημο, κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης (!)

Στην περίπτωση της Eurobank, την προσεχή Τετάρτη θα ανακοινωθεί η τελική τιμή διάθεσης των προσφερόμενων μετοχών, στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ειδικότερα, η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι η δημόσια προσφορά και διεθνής προσφορά νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της, εκδιδόμενων στο πλαίσιο της ΑΜΚ, ξεκίνησαν στις 25 Απριλίου 2014 και λήγουν στις 29 Απριλίου 2014, ενώ η έκβασή τους, όπως και η τελική τιμή διάθεσης των προσφερόμενων μετοχών της, θα ανακοινωθούν στις 30 Απριλίου 2014.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι απανωτές ΑΜΚ, στον Τραπεζικό κλάδο και οι εκδόσεις συνεχόμενων ομολογιακών έχουν στραγγίσει την ρευστότητα στο σύστημα, μιας και πολλοί ξένοι αλλά και Έλληνες επενδυτές βγάζουν προσφορά τίτλων. Μέχρις ότου τελειώσει η διαδικασία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί η εικόνα πλάγιας συσσώρευσης - ταλαιπωρίας, εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Τα νέα συνεχίζουν να είναι θετικά με τα χρήματα που "μπαίνουν" στην Ελληνική Αγορά να είναι σημαντικά για την ρευστότητα στο σύστημα αλλά συνάμα βοηθάνε και την οικονομία. Η διαφορά είναι πως οι ξένοι δεν βιάζονται να πάρουν αποδόσεις και δεν βλέπουν την Αγορά μέρα με την μέρα.

Στον Τραπεζικό κλάδο η ζήτηση, τόσο μέσω ομολογιακών όσο και μέσω των ΑΜΚ, είναι τεράστια από τους ξένους θεσμικούς αλλά και από Έλληνες επενδυτές. Στην περίπτωση της ΑΛΦΑ και της ΠΕΙΡΑΙΩΣ οι ΑΜΚ έγιναν πάνω από τα strike των ανακεφαλαιοποιήσεων, παρόλα αυτά τόσο στις περιπτώσεις της EUROBANK αλλά και της ΕΘΝΙΚΗΣ τα discount είναι σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες ΑΜΚ, με τους παλαιούς μετόχους, αλλά και το Κράτος, να χάνουν ουσιαστικά μέσα σε ένα χρόνο σημαντικά κεφάλαια.

Στην περίπτωση της EUROBANK έχουμε την πρώτη Τράπεζα, από τις "μεγάλες", που γίνεται ιδιωτική και πιθανά να χάνεται και η διοίκηση μετά από λίγο διάστημα, γεγονός πολύ θετικό για την Τράπεζα και τις προοπτικές της
Στην Εθνική εξελίξεις σε σχέση με το strike της νέας ΑΜΚ φαίνεται να έχουμε στο τέλος του πρώτου 10ημέρου του Μαΐου.

Πλέον ο κλάδος φαίνεται να είναι "in" το επόμενο διάστημα, ενώ τεχνικά θα θέλαμε ο Τραπεζικός δείκτης να κατοχυρώσει και το 210 επίπεδο για να μας δώσει και αλλαγή σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης έχει γίνει Τραπεζοκεντρικός, σε μεγάλο βαθμό, κάτι που σε τυχόν σημαντική κίνηση στο μέλλον μπορεί να κάνει την μεγάλη διαφορά.

Την εβδομάδα που ξεκίνησε έχουμε και τα δύο μεγάλα ομολογιακά της ΔΕΗ (3ετές,5ετές) τα οποία θα απορροφήσουν 500 εκατομμύρια από την Αγορά, με το ενδιαφέρον να είναι πολύ μεγάλο από τους επενδυτές ενώ το επιτόκιο αναμένεται πέριξ του 5,5%. Από την άλλη και η ΙΝΤΡΑΛΟΤ ετοιμάζει ομολογιακή έκδοση 200 εκατομμυρίων με αποδέκτες μόνο ξένους θεσμικούς και επιτόκιο πέριξ του 6%.

Ο μοναδικός φόβος μας συνεχίζει και είναι μία άτακτη πτώση των ξένων Αγορών, μιας και η εγχώρια οικονομία είναι σε φάση ανάρρωσης.

Όσον αφορά τους απόλυτα βραχυπρόθεσμους παίκτες, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, συστήνει στάση αναμονής, μέχρις ότου η Αγορά δώσει αγοραστικά σήματα, με την υπέρβαση των 407 μονάδων για τον FTSE25 και των 1260 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, δεν φαίνεται να απειλείται, ακόμα, η μεσοπρόθεσμη τάση, κάτι που θα συμβεί αν ο Γενικός Δείκτης διασπάσει καθοδικά την ζώνη στήριξης των 1185 - 1150 μονάδων.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μοναδική "πράσινη" εξαίρεση ο δείκτης ASX 200 (+0,09%), στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισαν αρνητικά οι Shanghai (-1,62%), Nikkei (-0,98%), με τους εκεί επενδυτές να δείχνουν προσηλωμένοι στις εξελίξεις στην Ουκρανία και στην ισχυροποίηση του γεν. Σημειώνεται ότι οι Χρηματοπιστωτικές Αγορές στο Τόκιο θα είναι κλειστές την Τρίτη λόγω εθνικής αργίας.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, θετικό κλίμα φαίνεται να επικρατεί στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, έστω και αν τα κέρδη των δεικτών είναι μικρότερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας, στον απόηχο των εταιρικών deals, ενώ ο ίδιος θετικός βηματισμός φαίνεται να επικρατεί κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης και στην Wall Street.

Πιο συγκεκριμένα, η Αμερικανική Φαρμακοβιομηχανία Pfizer, που είχε πλησιάσει την AstraZeneca τον Ιανουάριο, επιβεβαίωσε ότι το Σάββατο έκανε και προσέγγιση για την AstraZeneca (αν πραγματοποιηθεί το deal, θα είναι η μεγαλύτερη εξαγορά Βρετανικής εταιρείας από ξένο όμιλο.

Από την άλλη, η Merck βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο πώλησης της μονάδας καταναλωτικών προϊόντων υγείας, με τους Reckitt Benckiser Group και Bayer, να εμφανίζονται ως οι τελικοί υποψήφιοι αγοραστές, έναντι 14 δισ δολαρίων.

Μια ακόμη σημαντική συμφωνία έκλεισε στον κλάδο Βιοτεχνολογίας και Φαρμάκων, με την εξαγορά της Furiex Pharmaceuticals από την Forest Laboratories έναντι 1,1 δισ. δολ.

Στην Αμερικανική Ήπειρο, η Forest Laboratories ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 95 δολ. ανά μετοχή σε ρευστό για την Furiex Pharmaceuticals.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, η Siemens και η Γαλλική Κυβέρνηση παρενέβησαν, στο σχέδιο της General Electric, για να αγοράσει η τελευταία το σκέλος ενέργειας της Alstom.

Η δύναμη του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Συστήματος αναμένεται να δοκιμαστεί έναντι ενός θεωρητικού καταστροφικού σεναρίου το οποίο θα περιλαμβάνει μεγάλες απώλειες στα ομόλογα, σε Παγκόσμιο επίπεδο και μια νομισματική κρίση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αναφέρει το Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες αύριο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο δείκτης της National Association of Realtors για τις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα σημείωσε άνοδο 3,4% τον Μάρτιο σκαρφαλώνοντας στις 97,4 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο. Η αύξηση του 3,4% ήταν η μεγαλύτερη από το Μάιο του 2011 και η πρώτη άνοδος σε εννέα μήνες. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για μικρότερη άνοδο 1%.

Από την άλλη, η Bank of America Corp. ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει πτωτική αναθεώρηση στους συντελεστές και τα μεγέθη κεφαλαιακής επάρκειας που επιβάλλουν οι ρυθμιστικές αρχές λόγω "εσφαλμένης προσαρμογής". Η προσαρμογή οφείλεται σε συγκεκριμένα δομημένα χρεόγραφα που σχετίζονται με την εξαγορά της Merrill Lynch το 2009. Η Αμερικανική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι η υποβάθμιση δεν θα πλήξει τον ισολογισμό ή το μετοχικό κεφάλαιο.

Κατόπιν εντολής της Federal Reserve, η BofΑ θα αναστείλει κεφαλαιακές κινήσεις που είχε ανακοινώσει για το 2014, μεταξύ των οποίων η επαναγορά κοινών μετοχών $4 δισ. και η προγραμματισμένη αύξηση μερίσματος από $0,01 σε $0,05. Η Τράπεζα θα καλέσει εξωτερικό παρατηρητή για να συμμετέχει στις διαδικασίες, πριν υποβάλλει τα νέα κεφαλαιακά της σχέδια, 2014, στην Fed.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, περιθώριο μέχρι τον Μάιο του 2014 έχουν οι Τράπεζες ώστε να υποβάλουν σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα αντιμετωπίζουν το δυσμενές σενάριο της BlackRock, τα οποία θα εγκριθούν από την ΤτΕ μέχρι τον Ιούνιο του 2014, σύμφωνα με όσα αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν για τον Τραπεζικό Τομέα. "Η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τα 'stress test' της ΕΚΤ θα βάλει στην άκρη τους πόρους από το ΤΧΣ ως 'μαξιλάρι' έναντι πιθανών κεφαλαιακών κενών. Οι πόροι αυτοί αποτελούν μέρος ενός αξιόπιστου 'μαξιλαριού', μαζί με την στήριξη από τα Κράτη-Μέλη της Ευρωζώνης", διαπιστώνει η Κομισιόν.

Σε αύξηση των τιμών-στόχων για τις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας Πειραιώς και Alpha Bank και αναβάθμιση της σύστασης για την Eurobank και την Alpha Bank, προχώρησε η Nomura.

Σήμερα το απόγευμα, στο Λονδίνο, έληξε η προθεσμία της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για την υποβολή των υποψηφιοτήτων για το μετοχικό ποσοστό του ΟΛΠ που έχει περάσει υπό τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ. "Απαρατήρητο το όλο θέμα από την Αγορά, που έκλεισε τον τίτλο με ημερήσιες απώλειες 0,39%, και με συναλλαγές μόλις και μετά βίας 8148 τεμ. (!)

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με εναλλαγές προσήμου αναρριχόμενος μέχρι τις 1225,01 μονάδες (+0,15%), όμως μετά τις 10.47 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 1190,54 μονάδες (-2,67%).

Στις 17.00 βρέθηκε στις 1193,79 (-2,4%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1193,95 μονάδες (-2,39%).
Όπως προαναφέρθηκε, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Alpha Bank, αλλά και η μετοχή της Μυτιληναίος, από τους τίτλους που απαρτίζουν τον FTSE25.

Από τους ίδιους τίτλους, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Intralot, Motor Oil, Frigoglass.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25αρη, όπου αξιοπρόσεκτες πιέσεις δέχθηκαν οι Σιδενόρ, Ελ. Καλώδια, Reds και Κυριακίδης. Στον τελευταίο "ξεχάστηκαν" γρήγορα, τόσο τα εντυπωσιακά κέρδη της χρήσης 2013, όσο και το "κραυγαλέα" μονοψήφιο p/e (!).

Με ελάχιστες συναλλαγές, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο τίτλος της Eurobrokers, ενώ η εμφάνιση του νέου (ξένου) μετόχου, συνεχίζει να επιδρά "ευεργετικά" στην μετοχή της Q&R.

"Ανάποδα τα τιμόνια" στην Ιντρακόμ, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας σύμφωνα με την οποία από τη μεταβίβαση της συμμετοχής στην Ιντρακόμ Telecom, δεν θα επηρεαστούν στο σύνολό τους τα στοιχεία του Ενεργητικού και του Παθητικού, τόσο της Μητρικής Εταιρίας όσο και του Ομίλου (λόγω ενοποίησης της μεταβιβαζόμενης εταιρίας με την μέθοδο της Καθαρής Θέσης). Για την Εταιρεία και τον Όμιλο, η μεταβολή θα αφορά τη σχεδόν ισόποση αντικατάσταση ενός στοιχείου Μη Κυκλοφορούντος Ενεργητικού με άλλα στοιχεία Κυκλοφορούντος Ενεργητικού.

Όσον αφορά το αποτέλεσμα, η επίδραση από τη μεταβίβαση της Ιντρακόμ Telecom θα είναι οριακά θετική (€ 100 χιλ. περίπου) για τη μητρική εταιρία, ενώ για τον Όμιλο στην παρούσα χρονική στιγμή δε μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς, λόγω της μη οριστικοποίησης των αποτελεσμάτων της Ιντρακόμ Telecom για την περίοδο 1.1.2014 έως την ημερομηνία μεταβίβασης. Αναμένεται όμως, με βάση τα εκτιμώμενα μεγέθη, ότι δεν θα επηρεασθούν σημαντικά τα αποτελέσματα του Ομίλου.

Τέλος, με αξιοπρόσεκτα κέρδη και ελάχιστες συναλλαγές ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η μετοχή της Βογιατζόγλου. Η γ.σ. ενέκρινε την διανομή μερίσματος προερχομένου εκ των κερδών παρελθουσών χρήσεων και δη ποσού 0,20 Ευρώ ανά μετοχή της Εταιρείας, επί του οποίου θα πραγματοποιηθεί παρακράτηση φόρου με συντελεστή 10%, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 4110/2013 και συνεπώς το καθαρό πληρωτέο μέρισμα θα ανέλθει σε 0,18 Ευρώ ανά μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος ορίσθηκε η Παρασκευή, 2 Μαΐου 2014, ενώ η μερισματική απόδοση φθάνει στο 15%.

Εξαιρετικά κακή η τελική αναλογία ανοδικών (35) - πτωτικών (96) μετοχών, η οποία ενδοσυνεδριακά ξεπερνούσε και το 1 προς 4 (!)

--ΧΠΑ

Με καθαρά πτωτική συνεδρίαση ξεκίνησε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ το συμβόλαιο του δείκτη επιδεικνύοντας οριακά καλύτερη συμπεριφορά έκλεισε με μικρή υπερτίμηση 0,20%.
 
Μεγάλη αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και μικρότερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.273 συμβόλαια), με την Eurobank να αποσπά και σήμερα, την "μερίδα του λέοντος".
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11.243, 8.412 για τον Μάιο, 2.831 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 386) κινήθηκε μεταξύ 384,25 και 393,75 μονάδων.
 
Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (759), ΔΕΗ (1.110), Alpha Bank (338), Εθνική (1.354), Πειραιώς (1.713), ΟΠΑΠ (545), MIG (381), Eurobank (4.573), Ελ. Πετρέλαια (224), Μυτιληναίο (300), ΕΧΑΕ (122), ΓΕΚ (254), Folli Follie Group (102).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE ανέβηκε στο 38%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα, με συνολικά 788 δικαιώματα (725 δικαιώματα αγοράς και 63 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (117.356.624 τεμ.), Εθνική (6.156.053 τεμ.), Πειραιώς (20.320.847 τεμ.).
 
Ας σημειωθούν τα 200 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,60 ευρώ. 
 
 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v