Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ζητούμενο η επιβεβαίωση των 1.215 μονάδων

Χαμηλή νέφωση εντός και εκτός Ελλάδος «κρατά» το χρηματιστήριο στα επίπεδα των 1.230 μονάδων. Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank διατηρούν τον Τραπεζικό Δείκτη πάνω από τις 175. Πρώτη αντίσταση οι 399 για τον FTSE 25.

Στο... παρά ένα διασώθηκε εχθές το Χ.Α. Το οριακά υψηλότερο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη και του FT 25 δεν αρκεί για να καλύψει όσα διαδραματίζονται κυρίως στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, όπου το θερμόμετρο ανεβαίνει όσο πλησιάζουμε στις εκλογές της 25ης Μαΐου.

Στις 1.230,55 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 396,57 ο FT 25, με τις συναλλαγές στα 97,6 εκατ. ευρώ.

Στις μετοχές που έριξαν... σωσίβιο στον δείκτη εστίασε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος, σημειώνοντας πως σε ΟΤΕ, Πειραιώς και ΟΠΑΠ συγκεντρώθηκε το 55% του συνολικού τζίρου. Η χθεσινή συνεδρίαση γύρισε ανοδικά προς το κλείσιμο, όμως τα προβλήματα εντός αλλά και εκτός συνόρων παραμένουν.

Οι κάλπες απειλούν τη συζήτηση για το χρέος εκτιμά η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, ενώ οι ευρωαγορές σκιάζονται και από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Στο εσωτερικό η κυβέρνηση, με στροφή στην καθημεριμότητα, επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα, σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής.

Στο αντίποδα, δυσεπίλυτα προβλήματα για την επιβίωση της βιομηχανίας και της πραγματικής οικονομίας έχουν μετατεθεί στις ελληνικές καλένδες. Σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr σημειώνεται πως κανένα από τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για τη μείωση του κόστους ενέργειας δεν έχει υλοποιηθεί.

Συνέπεια αυτού οι εξελίξεις στη Χαλυβουργία Ελλάδος, όπου η διοίκηση της εταιρίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακόψει τη λειτουργία του εργοστασίου του Ασπροπύργου.

Και η αγορά βρίσκεται σε κομβικό σημείο καθώς κάθε πρόβλημα έχει τουλάχιστον δύο όψεις. Από τη μία συγκεκριμένα ξένα ΜΜΕ κάνουν λόγο για επιστροφή των Greek Statistics. Ωστόσο, στο χθεσινό σχόλιό του ο Dr Money αντικρούει τις αιτιάσεις αυτές.

Είναι εμφανές πως οι ξένοι, με αφορμή και τις αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών, έχουν επικεντρωθεί στον κλάδο που εκτός των άλλων προσφέρει και υψηλές προμήθειες αναδοχής, έκδοσης. Παράλληλα, τραβούν μέρος της ρευστότητας, μειώνοντας ελαφρώς μεσοπρόθεσμες θέσεις τους στις μετοχές κυρίως των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Στα 11,05 ευρώ έκλεισε χαμηλότερα εχθές η μετοχή του ΟΤΕ και τα 10,85 ευρώ θα πρέπει να αποδειχθούν επαρκής βραχυπρόθεσμη στήριξη. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τη μετοχή της ΔΕΗ που διορθώνει προς τα 11,16 ευρώ. Για τη μετοχή της θα πρέπει να επιβεβαιωθούν τα 10,90 ευρώ, σε κάθε περίπτωση.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως όσο οι δείκτες συσσωρεύουν στο εύρος των 1.180-1.260 μονάδων, το όποιο ενδιαφέρον θα επικεντρώνεται σε επιμέρους μετοχές. Ενδεικτικά εχθές αυτό παρατηρήθηκε στους τίτλους των Τιτάν, Folli Follie Group, MIG, ΕΛΠΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intralot. Και σε 2-3 περιπτώσεις (Fourlis, Πλαίσιο, Autohellas) στον FT Mid.

Ζητούμενη για σήμερα η επιβεβαίωση των 1.215 μονάδων για τον Γ.Δ., με πρώτη αντίσταση στις 1.239 μονάδες, και αντίστοιχα για τον 25άρη η επιβεβαίωση των 390 μονάδων, με πρώτη αντίσταση προς τις 399. Σε μία συνεδρίαση που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 85-90 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v