Μόλις τρεις συνεδριάσεις διήρκεσε η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης και σήμερα οι πωλητές επέστρεψαν δριμύτεροι.
Στα αρνητικά της σημερινής συνεδρίασης, η αισθητή αύξηση του τζίρου, σε σχέση με την χθεσινή ανοδική συνεδρίαση, το κλείσιμο των βασικών δεικτών πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι δεν υπήρξε τίτλος του FTSE25 που να κλείσει έστω αμετάβλητος (!)
Με το απόλυτο "κόκκινο" να επικρατεί στο ταμπλώ του 25αρη, με απώλειες μεγαλύτερες του 6% έκλεισε ο τίτλος της Jumbo, του 4% η μετοχή της Εθνικής, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων τερμάτισαν την συνεδρίαση οι Πειραιώς, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank Properties, Intralot και Frigoglass.
Μένοντας στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Πειραιώς, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, Σωλ. Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank Properties, Motor Oil, Folli Follie Group, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Εθνική, Μέτκα, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.
Ο τζίρος, σημαντικά ενισχυμένος σε σχέση με χθες, αναρριχήθηκε στα 115 εκατ. από τα οποία τα 17,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑΤΠ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΚΟΥΑΛ, ΠΕΙΡΤΠ).
Μόλις τέσσερις τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Πειραιώς, Alpha Bank, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, "απασχόλησαν" το 70% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, πιθανότατα τεχνικού χαρακτήρα, που ακολούθησαν την βίαιη υποχώρηση των εννέα συνεδριάσεων που προηγήθηκε, η Αγορά σήμερα επέστρεψε σε πτωτικές διαθέσεις, με αυξημένες πιθανότητες να βάλει εκ νέου σε δοκιμασία τα χαμηλά της περασμένης Τετάρτης, επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.
Σε περίπτωση που ο Δείκτης σημειώσει καθοδική διαφυγή και αναζητήσει στήριξη σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, σαν επικρατέστερη περιοχή δείχνει αυτή των 1600 μονάδων, όπου και διέρχεται ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Από την άλλη, απόλυτα λογική δείχνει η αδυναμία της Αγοράς να διεκδικήσει νεότερα υψηλά, καθώς συνεχίζεται η άντληση ρευστότητας από ΑΜΚ και ομολογιακές εκδόσεις.
Όμως δεν θα πρέπει να αγνοηθεί ότι η κάλυψη των παραπάνω αναγκών ρευστότητας, είναι και μία "ψήφος εμπιστοσύνης" των ξένων χαρτοφυλακίων για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, κάτι που μεσοπρόθεσμα θα αποτυπωθεί και στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.
Στα αρνητικά της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, παραμένει η συναλλακτική απαξίωση για πλήθος εισηγμένων μετοχών, που επιβεβαιώνει με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο την μικρή συμμετοχή των εγχώριων "κωδικών λιανικής" στα χρηματιστηριακά τεκταινόμενα.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +1,09% για τον Nikkei (με έκδηλη την στάση αναμονής των επενδυτών, που περιμένουν την έναρξη των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων), ενώ με διαθέσεις ελεγχόμενης διόρθωσης κινούνται τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και η Wall Street κατά τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης.
Ξεκινώντας από την Ασία, στο χαμηλότερο επίπεδο 16 μηνών υποχώρησε το Κινεζικό γουάν έναντι του δολαρίου καθώς στην αγορά συναλλάγματος εντείνονται τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.
Από την άλλη, στις δραστηριότητες του Κινεζικού κλάδου μεταποίησης καταγράφηκε συρρίκνωση για τέταρτο συνεχή μήνα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI της HSΒC ενισχύθηκε τον Απρίλιο στο 48,3 από 48 τον προηγούμενο μήνα, αλλά παραμένει κάτω από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη με τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Ευρωζώνη, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ εκτινάχθηκε τον Απρίλιο στο 54 από 53,1 το Μάρτιο και ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος. Πλέον, ο συνολικός ΡΜΙ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2011.
Μείωση των ελλειμμάτων στην Ευρωζώνη, αλλά και την ΕΕ των 28 Μελών διαπιστώνει η Eurostat για το 2013, ενώ επισημαίνει ότι αντιθέτως το Δημόσιο χρέος, κατά μέσο όρο, αυξήθηκε.
Συγκεκριμένα, το έλλειμμα των Χωρών της Ευρωζώνης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώθηκε κατά μέσο όρο στο 3% το 2013 από 3,7% τον προηγούμενο χρόνο. Σε επίπεδο ΕΕ, το έλλειμμα μειώθηκε στο 3,3% του ΑΕΠ από 3,9% το 2012.
Ο λόγος Δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ όμως, αυξήθηκε στο 92,6% το 2013 από 90,7% του ΑΕΠ τον προηγούμενο χρόνο. Σε επίπεδο ΕΕ, ο λόγος χρέους αυξήθηκε στο 87,1% από 85,2%.
Από την άλλη, μετά την αναβάθμιση της Ισπανίας από την Moody's σε "Baa2", τον Φεβρουάριο, ο οίκος εξηγεί ότι δεν προχωρά σε νέα ανοδική κίνηση υποστηρίζοντας πως η δημοσιονομική θέση της Χώρας παραμένει αδύναμη, η ανάπτυξη παραμένει αργή το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να βρίσκεται στο 26% το Δημόσιο χρέος συνεχώς αυξανόμενο και τα δημοσιονομικά ελλείμματα ιδιαίτερα υψηλά.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα σημερινά μάκρο δεν φάνηκαν να δρουν υποστηρικτικά στην ψυχολογία των αγοραστών.
Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών μειώθηκαν κατά 14,5% τον Μάρτιο στις ΗΠΑ και διαμορφώθηκαν στις 384.000 (στο 12μηνο), που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο. Οι αναλυτές περίμεναν πωλήσεις περίπου 450.000 από τις 449.000 τον Φεβρουάριο.
Το PMI μεταποίησης για τον Απρίλιο βρέθηκε στο 55,4 έναντι πρόβλεψης για 56,0.
Οι αναλυτές της Citigroup επιμένουν ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και η BoJ πρόκειται να συνεχίζουν με μεγαλύτερη ένταση την ποσοτική χαλάρωση.
Στην περίπτωση της ΕΚΤ η Citi εκτιμά ότι πρόκειται να ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους τουλάχιστον 1 τρισ ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ στην περίπτωση της BoJ ο οίκος εκτιμά ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας πρόκειται να αποφασίσει ενίσχυση της ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τα στοιχεία που έστειλε στις 14/4 η ΕΛΣΤΑΤ στις Βρυξέλλες, βρίσκονται αυτά που δημοσίευσε η Eurostat για τον Ελληνικό προϋπολογισμό σήμερα, χωρίς η ανακοίνωση να "εξαργυρωθεί" από το χρηματιστηριακό ταμπλώ, καθώς είχε "προεξοφληθεί".
Από την άλλη, η Bank of America σε ανάλυσή της με τίτλο "It's finally sunny in Greece", σημειώνει ότι η μακροοικονομική εικόνα βελτιώθηκε. Ο οίκος αναφέρει ότι σύμφωνα με την ανάλυσή του η Ελλάδα θα ανακάμψει φέτος με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,3%
Υπάρχουν όμως και ρίσκα. Όπως αναφέρει τα πραγματικά στοιχεία δεν καταφέρνουν ακόμα να ευθυγραμμιστούν με τους πρόδρομους δείκτες, ενώ τα τελευταία δεδομένα για τον δείκτη PMI δείχνουν ότι η οικονομία επέστρεψε σε επίπεδα που σηματοδοτούν ύφεση.
Αναφορικά με τις Τράπεζες, εκτιμά ότι τα στοιχεία από τα "stress tests" της ΤτΕ παρέχουν μια λογικά συντηρητική εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών. Όπως υποστηρίζει η BofA, μετά και την ΑΜΚ της Εθνικής ο κλάδος θα είναι ανακεφαλαιοποιημένος αρκετά ώστε να επωφεληθεί από την Ελληνική ανάκαμψη.
Σημειώνεται ότι η τιμή-στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς διαμορφώνεται στα 1,87 ευρώ, για την Alpha Bank στα 0,76 ευρώ, ενώ για την Εθνική Τράπεζα ανέρχεται στα 3,42 ευρώ.
"Overweight" για την Ελλάδα δηλώνει η HSBC τονίζοντας πως η Χώρα βρίσκεται στη φάση του οικονομικού κύκλου που οι μετοχές αποδίδουν ικανοποιητικά. Προσθέτει πως τα εταιρικά κέρδη εξαρτώνται από την οικονομική ανάκαμψη.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο το Χρηματιστήριο "έμεινε από καύσιμα" το τελευταίο χρονικό διάστημα μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα στις αρχές του έτους. Η αγορά επλήγη από το συνδυασμό της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών αλλά και του rebalancing στον MSCI.
Αναφέρει ακόμη το θέμα του πολιτικού κινδύνου και την μικρή Κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.
Σύμφωνα με την HSBC ο εκτιμώμενος δείκτης P/E για το 2014 (21,4) είναι υψηλός, ωστόσο το 2015 προβλέπεται να υποχωρήσει στο 16,1. Ο δείκτης P/B εκτιμάται στο 1,5 για φέτος και στο 1,4 για το επόμενο έτος. Προβλέπει ότι τα κέρδη θα υποχωρήσουν κατά 44,2% το 2014 αλλά θα ανακάμψουν το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 56,2%.
Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με συγκρατημένα ανοδικές διαθέσεις και αναρριχήθηκε μέχρι τις 1261,03 μονάδες (+0,02%), όμως μετά τις 10.47 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 1229,09 μονάδες (-2,50%).
Στις 17.00 βρέθηκε στις 1230,75 μονάδες (-2,38%), ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης βρισκόταν στις 396,22 μονάδες (-2,56%). Οι τελικές δημοπρασίες έκλεισαν τον Γενικό Δείκτη στις 1230,2 μονάδες (-2,42%) και τον FTSE25 στις 396,03 μονάδες (-2,6%).
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε εκ νέου το ψυχολογικό όριο των 400 μονάδων, ενώ αν χάσει και το αποφασιστικό επίπεδο των 395 μονάδων, θα "χτυπήσουν" "stop loss" από τους λίγους που άνοιξαν θέσεις "long" κατά τις προηγούμενες ανοδικές συνεδριάσεις.
Από την άλλη και σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, τα ξένα χαρτοφυλάκια μπορεί να μην προχωρούν σε επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ή και να "φροντίζουν" την διατήρηση του σχετικά θετικού κλίματος, όμως από την άλλη είναι εμφανές ότι το πρώτο κύμα επιθετικών τοποθετήσεων έχει ολοκληρωθεί εδώ και αρκετό καιρό.
Μάλιστα, ίσως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η συνεχιζόμενη διαφοροποίηση μεταξύ Ευρωπαϊκών και Αμερικάνικων funds, με τα πρώτα να τηρούν σαφώς επιφυλακτικότερη στάση για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Με αυτά τα δεδομένα, μοιραία, το όποιο ενδιαφέρον περιορίστηκε χαμηλότερα του 25αρη, όμως και εδώ η τελική αναλογία ανοδικών (34) - πτωτικών (92) μετοχών, δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας, πλην ίσως απόλυτα επιλεκτικές περιπτώσεις.
Μένοντας χαμηλότερα του FTSE25, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο τίτλος της Dionic.
Κινητικότητα στην Trastor, όπου αξίζει υπενθύμισης ότι από την Παρασκευή 25 Απριλίου 2014 η μετοχή θα διαπραγματεύεται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα απόληψης μερίσματος χρήσης 2013 € 0,09 ανά μετοχή.
Λόγω έλλειψης της απαιτούμενης εκ του νόμου ελάχιστης απαρτίας (66,67%) αναβλήθηκε η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΚΤΕΡ καθώς το παρών δήλωσε μόλις το 42% των μετόχων. Η νέα γ.σ. ορίστηκε για την 5η Μαϊου του 2014. Υπενθυμίζεται ότι την γ.σ. είχε προκαλέσει μειοψηφία μετόχων με ποσοστό άνω του 5% και μεταξύ των θεμάτων ήταν και η γενναία επιστροφή κεφαλαίου. Η διοίκηση της ΕΚΤΕΡ απέφυγε να δηλώσει τις προθέσεις της και να ανοίξει τα χαρτιά της. Η είδηση δεν έγινε δεκτή με "θετικά συναισθήματα" από την Αγορά, με την μετοχή να κλείνει στα 0,7990 ευρώ (-1,96%), ενώ στο άκουσμα της είδησης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,7710 ευρώ (-5,4%).
"Ανοιχτές" εντολές αγορών διαμόρφωσαν τα ημερήσια κέρδη για Νάκα (+9,99%) και Ιντερτέκ (+8,28%), όμως αξίζει αναφοράς ότι στον Νάκα και στα 0,6720 ευρώ άλλαξαν χέρια 45000 τεμ. και στην Ιντερτέκ και στα 0,2450 ευρώ άλλαξαν χέρια 186000 τεμ., όχι υπό κορφή προσυμφωνημένων συναλλαγών και οι δύο περιπτώσεις.
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Alco που υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 0,3560 ευρώ, ενώ πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Kleeman (είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές).
Συνεχίζονται οι τοποθετήσεις στην Q&R, ανεξαρτήτως γενικότερου κλίματος, ενώ σήμερα σημειώθηκε και προσυμφωνημένη συναλλαγή ύψους 2.966.800 μετοχών ή του 10,9% της εταιρείας στα 0,38 ευρώ ανά μετοχή. Η συνολική αξία της συναλλαγής ανήλθε στα 1,127 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πωλητής είναι Τράπεζα (ενεχυριασμένες μετοχές από την "Πουλιάδης και Συνεργάτες") ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το όνομα του αγοραστή (!)
--ΧΠΑ
Αλλαγή σκηνικού με επικράτηση των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, που συνοδεύτηκε με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη. Αντίθετα μικρή μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.064 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.017, 4.612 για τον Μάιο, 405 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 395) κινήθηκε μεταξύ 394,25 και 407 μονάδων, αυξάνοντας οριακά την υποτίμηση στο 0,30%.
Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (11.900 Πειραιώς, 98.700 Alpha Bank, 36.000 ΟΠΑΠ, 38.200 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.499), ΔΕΗ (928), Alpha Bank (1.914), Εθνική (597), Πειραιώς (2.002), Μυτιληναίο (284), ΟΠΑΠ (889), MIG (178), Eurobank(2.890), ΓΕΚ (192).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE αμετάβλητη στο 35%, με ασθενικό όγκο συναλλαγών, στα μόλις 234 δικαιώματα (97 calls και 137 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (125.934.972 τεμ.), Εθνική (5.791.253 τεμ.), Πειραιώς (31.243.502 τεμ.).