Διατήρησε το θετικό πρόσημο, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. και μετά τις ολιγοήμερες αργίες του Πάσχα, όμως η σημερινή τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, θα μπορούσε να υποστηριχθεί, ότι ήταν περισσότερο αποτέλεσμα έλλειψης πωλητών και πολύ λιγότερο αποτέλεσμα ισχυρού αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Το τελευταίο επιβεβαιώνεται και από τον σημερινό τζίρο που υποχώρησε σε χαμηλά 18 συνεδριάσεων και διαμορφώθηκε σημαντικά χαμηλότερα και από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, ο σημερινός τζίρος προσγειώθηκε στα 89,9 εκατ. από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΠΕΙΡΤΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΠΕΙΡ). Η μερίδα του λέοντος σε Πειραιώς και ΟΤΕ που απέσπασαν το 57,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, την ίδια ώρα που ιδιαίτερα πολλοί, από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, τερμάτισαν την συνεδρίαση με πενταψήφιο όγκο συναλλαγών.
Αναλυτικότερα, δεν ξεπέρασαν τα 100000 τεμ. οι Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Eurobank Properties, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Intralot, Motor Oil, ΟΛΠ, Σωλ. Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Frigoglass και Folli Follie Group.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντική η τελική αναλογία ανοδικών (84) - πτωτικών (48) μετοχών, όμως οι περισσότεροι από τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές δεν συνδύασαν κέρδη με σχετικά "πειστικές" συναλλαγές.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σε ένα σχετικά στενό εύρος 10 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1252,43 (+0,31%) και υψηλό τις 1262,33 (+1,10%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1257,9 (+0,74%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1260,72 μονάδες με κέρδη 0,97%.
Αρκετοί από τους επαγγελματίες του χώρου, θεωρούν απόλυτα φυσιολογική την σημερινή "κόπωση" των συναλλαγών, καθώς η Αγορά μπαίνει σε φάση αναμονής περιμένοντας, αύριο, την Eurostat να ανακοινώσει και επίσημα το τελικό πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ στο Εurogroup Working Group της Πέμπτης αναμένεται να εγκριθεί και η εκταμίευση της δόσης 8,3 δισ. ευρώ.
Επίσης την Πέμπτη κλείνει και το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο ύψους 750 εκατ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας και αναμένεται να καταγράψει τις συμμετοχές των επενδυτών μέχρι και την Πέμπτη 24 Απριλίου.
Όμως, για την Αγορά, ο "ελέφαντας στο δωμάτιο" είναι το πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους (ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έχει διαμηνύσει ότι θα θέσει και επίσημα το ζήτημα στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Μαϊου παρουσιάζοντας παράλληλα το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της Χώρας στους ομολόγους του) και ασφαλώς μεγαλύτερη σημασία θα έχουν οι όροι και οι λεπτομέρειες.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όσον αφορά την τεχνική ανάλυση, όσο ο Γενικός Δείκτης δεν δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1280 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 1304 μονάδων, παραμένει στην "ζώνη ταλαιπωρίας".
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Όπως σχολιάσαμε και την προηγούμενη εβδομαδιαία μας ανάλυση, μία 'bull market', ανά περιόδους, έχει σημαντικές και γρήγορες διορθώσεις, που ουσιαστικά αναγκάζουν τους 'βιαστικούς' να πουλήσουν, ενώ στα γυρίσματα υπάρχει και προσφορά τίτλων" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Μπροστά μας έχουμε την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ πλησιάζουμε και την ολοκλήρωση των περαιτέρω ανακεφαλαιοποιήσεων των Τραπεζών με παράλληλες μειώσεις των ποσοστών του ΤΧΣ στον κλάδο.
Η μεγαλύτερη, ουσιαστική και γρήγορη ιδιωτικοποίηση θα γίνει στην Eurobank, γεγονός που μπορεί να κάνει πιο σύντομα την διαφορά στο μέλλον.
Από την άλλη η Alpha Bank επέστρεψε τα χρήματα των προνομιούχων τίτλων πρώτη, ενώ τις επόμενες μέρες περιμένουμε αντίστοιχη κίνηση και από την Πειραιώς.
Μένει να δούμε αν η Αγορά κάνει κάποιον σχηματισμό που θα βοηθήσει στα έγκαιρα αγοραστικά σήματα, ή άλλη μία κίνηση "V" θα κάνει και πάλι την εμφάνιση της.
Οι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν και "ψηφίζουν" Ελλάδα, έχοντας πιάσει στην παρούσα και τον Τραπεζικό κλάδο και βρίσκοντας την ευκαιρία μέσω των ΑΜΚ να παίρνουν σημαντικά ποσοστά σε χαμηλές τιμές.
Συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι μεσοπρόθεσμα, ενώ στην παρούσα η Αγορά δοκίμασε και αντέκρουσε με επιτυχία τις πιέσεις στην πολύ σημαντική στήριξη της περιοχής του 1200.
Πλέον μένει να δούμε την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων στον Τραπεζικό κλάδο, μιας και αμέσως μετά μπορεί να δούμε και μία σημαντική αλλαγή και στον Τραπεζικό δείκτη, αν καταφέρει να κατοχυρώσει την περιοχή των 210-220 μονάδων.
Πλέον σκοπός της οικονομίας είναι να καταφέρει να αυξήσει το ΑΕΠ και κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί με ανάπτυξη ενώ επόμενο σημαντικό γεγονός είναι η αναδιάρθρωση του χρέους.
Μία σταδιακή μείωση φόρων είναι το πιο πιθανό να συμβεί παράλληλα με την καλυτέρευση της οικονομίας, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τις επενδύσεις και την ανάπτυξη αλλά και την αύξηση των κερδών των εταιρειών.
"Ο στόχος των 1450 μονάδων συνεχίζει και υφίσταται για το 2014 ενώ μόνο μία σοβαρή πτώση στα ξένες Αγορές θα μπορούσε να μας προβληματίσει" εκτιμά ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, κέρδη μεγαλύτερα του 1% για τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με τον DAX να προσεγγίζει σε κέρδη τις δύο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street και τον S&P 500 να διεκδικεί την έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.
Ξεκινώντας από την Ασία, οι επενδυτές διατήρησαν μάλλον επιφυλακτική στάση, περιμένοντας τα εταιρικά αποτελέσματα στην Ιαπωνία και τις επόμενες εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ασφαλώς και θετικό αντίκτυπο είχε η ανακοίνωση των συμφωνιών της Novartis με GlaxoSmithKline και Eli Lilly.
"H πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τους επόμενους δύο μήνες, θα είναι καθοριστική για το αν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα νομισματικής τόνωσης", δήλωσε ο αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας, Luis Linde. Ο κ. Linde σημείωσε πως αν καταστεί αναγκαία η ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ, δεν θα είναι εύκολο να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στην Ευρωζώνη.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι μεταπωλήσειες κατοικιών μειώθηκαν 0,2% τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Κτηματομεσιτών NAR και διαμορφώθηκαν στα 4,59 εκατομμύρια (στο 12μηνο) που είναι ο χαμηλότερος αριθμός από τον Ιούλιο 2012. Οι οικονομολόγοι περίμεναν 4,55 εκατ. μεταπωλήσεις, σε σύγκριση με 4,6 εκατ. τον Φεβρουάριο.
Αυξημένος ανακοινώθηκε ο δείκτης τιμών κατοικιών από τις Η.Π.Α. για τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης τιμών κατοικιών βρέθηκε στο 0,6% έναντι πρόβλεψης για 0,5%.
Επιστροφή στο ΧΑ
Στα 12,8 ευρώ, από 11 πριν αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ η Merrill Lynch σε έκθεση στην οποία αναβαθμίζει τη σύσταση "buy" από "underperform". O διεθνής οίκος ξεχωρίζει δυο δεδομένα που στηρίζουν, όπως αναφέρει, τις θετικές προοπτικές της αποτίμησης: Την έξοδο της Ελλάδας στις Αγορές και την υποχώρηση που έχει καταγράψει η μετοχή του ΟΤΕ τον τελευταίο μήνα. Για φέτος τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 356 εκατ., ενώ για το 2015 εκτιμώνται στα 404 εκατ. ευρώ.
Σε "neutral" από "underperform" αναβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή της Εθνικής Τρ. η Merrill Lynch, σύμφωνα με το Reuters.
Την αξιολόγηση "CCC/C" για το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο χρέος της Eurobank επιβεβαίωσε ο οίκος αξιολόγησης S&P μετά την ανακοίνωση από την Τράπεζα της προωθούμενης αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την S&P, η αύξηση κεφαλαίου δεν θα προσφέρει επαρκές "μαξιλάρι" απέναντι στις πιστωτικές ζημίες που θα αντιμετωπίσει η Τράπεζα τα επόμενα δύο χρόνια. "Περιμένουμε ότι η τράπεζα θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια για να καλύψει τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις όπως αυτές τίθενται από τη Βασιλεία ΙΙΙ για δείκτη Core Tier 1 στο 8% στα τέλη του 2015" αναφέρει ο οίκος που εκτιμά ότι το ΤΧΣ θα συνεχίσει να είναι πρόθυμο να προσφέρει κεφάλαια ώστε να εξασφαλιστεί ότι καλύπτονται οι κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Eurobank συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με κέρδη 7,36%.
Ξεκινώντας την σημερινή αναφορά από τους τίτλους που απαρτίζουν τον FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Intralot.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος του Τιτάνα και στο υψηλό ημέρας οι Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και Motor Oil.
Μένοντας στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, ασφαλώς και ξεχώρισε η μετοχή του ΟΠΑΠ που με το σημερινό κλείσιμο επέστρεψε σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, έχοντας σαν επόμενη τεχνική αντίσταση τα 13,00 ευρώ.
Κατηφορίζοντας χαμηλότερα του FTSE25, ένας τίτλος που μάλλον δεν "κατάλαβε" τίποτα από την διόρθωση που προηγήθηκε, είναι αυτός του Fourli, καθώς απέχει ελάχιστα από το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους στα 5,90 ευρώ.
Τεχνικά, έχει σχηματισμό "σημαίας", όπου μία κατοχύρωση του 5,88 μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης προς το 6,40, αν μη τι άλλο. Τα 5,48 ευρώ είναι κύρια στήριξη, με τα 5,68 κοντινή.
Ακόμα χαμηλότερα, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και σχετική επιστροφή των αγοραστών για την ΕΚΤΕΡ. Υπενθυμίζεται ότι αύριο 23/4 έχει προγραμματιστεί η έκτακτη γ.σ. όπου η μειοψηφία ζητά γερή επιστροφή κεφαλαίου.
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και για την Alco. Κει εδώ χρειάζεται υπενθύμιση ότι το Δ.Σ. της εταιρείας ανακοίνωσε ότι προκειμένου να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου, προτίθεται στην προσεχή Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, η οποία θα λάβει χώρα στις 16 Μαΐου του 2014, να συμπεριλάβει στα θέματα και την ΑΜΚ ύψους 2 έως 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που θα ολοκληρωθεί εντός του έτους 2014 και θα προσδώσει λύση και στις ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης της εταιρείας.
Συναλλαγές εξαμήνου και πλέον στην Καθημερινή, που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με κέρδη 9,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 0,3600 ευρώ άλλαξαν χέρια 270000 τεμ. και στα 0,3650 ευρώ άλλα 180000 τεμ. (όχι προσυμφωνημένες συναλλαγές). Ο τίτλος ερχόταν από πέντε πτωτικές και μία ανοδική συνεδρίαση, στις τελευταίες έξι.
Συναλλακτική αφύπνιση και ενδείξεις για σημαντική "είδηση επί θύραις" στην Q&R. Ο τίτλος έκλεισε στο υψηλό ημέρας και σε υψηλά 66 μηνών (!!!)
---ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, όμως οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων φάνηκαν περισσότερο επιφυλακτικοί, με αποτέλεσμα το συμβόλαιο του δείκτη να γυρίσει σε discount 0,27%.
Σταθερός ο όγκος συναλλαγών στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.760 συμβόλαια), ιδιαίτερα σημαντική η μείωση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του FTSE25.
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.174, 3.106 για τον Μάιο, 48 για τον Ιούνιο και 20 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 405,25) κινήθηκε μεταξύ 402,75 και 408 μονάδων.
Αυξήθηκε σχετικά ο δανεισμός τίτλων (6.200 Ελλάκτωρ, 13.100 Πειραιώς, 125.300 Εθνική, 173.200 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.199), ΔΕΗ (704), Alpha Bank (1.997), Εθνική (672), Πειραιώς (2.831), Μυτιληναίο (239), ΟΠΑΠ (951), MIG (1.153), Eurobank (2.319), ΓΕΚ (177).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, ικανοποιητικό ήταν το ενδιαφέρον στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου καταγράφηκαν 1.034 δικαιώματα (875 calls και 159 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη ανήλθε στο 34%.
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (135.457.664 τεμ.), Εθνική (4.431.253 τεμ.), Πειραιώς (28.993.665 τεμ.).