Συνέχισε την αντεπίθεση η Σοφοκλέους με επαναφορά πάνω από τις 1.250 μονάδες σε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, στις ευρωαγορές σημειώθηκε η μεγαλύτερη άνοδος 7 εβδομάδων και στη Wall γράφτηκε έκτη ανοδική συνεδρίαση.
Στο Χ.Α. η διαδικασία επαναφοράς από τα τελευταία χαμηλά (του διημέρου 15-16/4) είχε συνέχεια, καθώς τα βασικά χαρτιά της μεσομακροπρόθεσμης ανοδικής αναστροφής από τα ιστορικά ελάχιστα των αρχών Ιουνίου 2012, δηλαδή ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, είχαν αγοραστές στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Στα 11,59 ευρώ με υψηλό ημέρας τα 11,63 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, στα 11,70 ευρώ -υψηλά ημέρας- η μετοχή του ΟΠΑΠ και στα 11,48 ευρώ με υψηλό 11,65 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, τράβηξαν τον FT 25 έως την περιοχή των 410 μονάδων.
Πρακτικά η μη τραπεζική τριάδα που σηματοδότησε τη μακροπρόθεσμη αναστροφή της αγοράς επανέρχεται με συντονισμένες εισροές και πάλι σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι. Το σημαντικό είναι πως έτσι επιτυγχάνεται ο συγχρονισμός του ελληνικού με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η σταθερή απορρόφηση όσων πιέσεων συνεχίζονται στις τράπεζες.
Ενόσω προχωρά η δεύτερη φάση της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τεσσάρων συστημικών ομίλων (με τη συνδρομή σχεδόν αποκλειστικά «ξένων κεφαλαίων») Πειραιώς, Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank, ο δείκτης διατηρείται κοντά στα «υψηλά» του. Επιβεβαιώνοντας μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα με διπλό χαμηλό στις 1.186,99 και στις 1.183,81 μονάδες μια ευρύτερη περιοχή στήριξης για τον Γενικό Δείκτη.
Το δε γεγονός της αντίδρασης της αγοράς στη συνεδρίαση της 16ης/4 από τις 1.183,81 στις 1.218 μονάδες (κλείσιμο της Μεγ. Τετάρτης) επιβεβαίωσε την τεχνικότητα της αγοράς, την ενεργό συμμετοχή και φροντίδα των «ισχυρών χεριών» στα της... Σοφοκλέους.
Πού οδηγεί η... ολική επαναφορά στο Χ.Α., σημειωνόταν στο euro2day.gr (σχόλιο 18/4) εστιάζοντας ειδικότερα στη μη τραπεζική τριάδα, ακριβώς επειδή σε αυτήν ήταν εμφανείς οι προϋποθέσεις αναστροφής και βραχυπρόθεσμης μόχλευσης. Συγκεκριμένα αναφερόταν: «Ειδικότερα για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η τελευταία διόρθωση ξεκίνησε από τις αρχές Απριλίου και τα 12,20 ευρώ, για να φτάσει μέχρι τα 10,05-10,10 το διήμερο 14-15/4. Από τα χαμηλά της 15ης αντιδρά για δύο ημέρες προς τα 11,40-11,50 ευρώ έχοντας ως επόμενο στόχο τα 11,80-12 ευρώ. Πρακτικά μετά από μία διόρθωση άνω του 18% η μετοχή αντιδρά κατά περίπου 15% σε δύο συνεδριάσεις. Αντίστοιχα, η μετοχή του ΟΤΕ από τα 12,80 ευρώ (2/4) διορθώνει μέχρι τα 9,99 (15/4), για να αντιδράσει προς τα 11,31 ευρώ τη Μεγάλη Πέμπτη). Τεχνικά για τη μετοχή του ΟΤΕ υπάρχει περιθώριο άμεσης συνέχισης της κίνησης προς τα 11,60 ευρώ. Η μετοχή της ΔΕΗ από τα 12,42 ευρώ υποχώρησε στα 10,30 για να ανέβει προς τα 11,50 ευρώ, με στόχο την επαναφορά στα 11,80-12,10 ευρώ».
Πρακτικά, ακολουθώντας το συγκεκριμένο... μοντέλο μέτρησης, παραμένουμε στην αγορά καθώς ανάβει το προεκλογικό παιχνίδι, με την κυβέρνηση να... παίζει τα ρέστα της.
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία προφανώς και επηρεάζουν ανάλογα τη διεθνή τάση, αλλά στο εσωτερικό κάτι η επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης, λίγο οι αλλεπάλληλες... αστοχίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι τα πονταρίσματα των «ισχυρών χεριών» προοιωνίζονται εξίσου ενδιαφέρουσα συνέχεια.
Στην Ουκρανία ξαναρχίζουν οι «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις του Κιέβου, τη στιγμή που στη Φρανκφούρτη ο DAX επανέρχεται στην περιοχή των 9.600 μονάδων. Μετρώντας τον γερμανικό δείκτη (από τις 9.166 μονάδες στις 15/4 ενισχύθηκε μέχρι τις 9.600 δικαιολογώντας όμως μία άμεση διολίσθηση προς την περιοχή των 9.450 μονάδων) δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός καθοδικού κύκλου στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.
Σε αυτήν την περίπτωση ανάλογα με την έντασή του (προσώρας δεν φαίνεται να κρύβει κάτι ανησυχητικό) θα επηρεαστεί και το Χ.Α. Ωστόσο το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά (κυρίως λόγω της επικείμενης τουριστικής περιόδου) από το ενδεχόμενο νέας όξυνσης της κατάστασης. Μέχρι τότε όμως (και εάν βεβαίως συμβεί μέχρι τις ευρωεκλογές) βασικοί δείκτες και μετοχές έχουν επανέλθει στα βραχυπρόθεσμα ανοδικά κανάλια τους, δοκιμάζοντας τα περιθώρια περαιτέρω συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης.
Για τον Γ.Δ. πέριξ των 1.280 μονάδων υπάρχουν... διάσπαρτα κενά που θα μπορούσαν να γεμίσουν σήμερα-αύριο. Με αφορμή όχι τόσο την επισημοποίηση του πλεονάσματος (που έχει προεξοφληθεί κι έχει αφομοιωθεί ήδη) όσο την έκτασή του, εάν όντως παρουσιαστεί εντυπωσιακό.
Ο Γιώργος Α. Σαββάκης ακτινογραφεί τις μετοχές που ψηφίζουν οι αναλυτές και οι ειδικοί της αγοράς, που δεν είναι λίγες. Για 19 μετοχές ο λόγος, κυρίως από τη μεγάλη αλλά και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Η αγορά θα χρειαστεί κίνητρο για να υπερκεράσει και την 25η/5 και από αυτήν την άποψη χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν πως η συζήτηση για το χρέος θα μπορούσε να είναι ένα πρόσφορο καύσιμο. Σύμφωνα με την Έλενα Λάσκαρη σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αύριο θέτει το θέμα του χρέους στο EWG ο Τσακλόγλου, στις 5 Μαΐου στο τραπέζι του Eurogroup από τον Στουρνάρα. Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης αναμένεται να παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα ο Σαμαράς.
Η αλλαγή στάσης του Γ. Στουρνάρα (στο θέμα της παραμονής του στο υπουργείο) αποτιμάται θετικά από τα «ισχυρά χέρια» και την αγορά, εξέλιξη που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί στη συνέχεια.
Προσώρας όμως περιοριζόμεθα στην τρέχουσα βραχυπρόθεσμη κίνηση που μπορεί να φέρει τον Γ.Δ. προς τις 1.280 μονάδες, αλλά χρειάζεται αυξημένη προσοχή καθώς η... ουκρανική παράμετρος και το ενδεχόμενο γυρίσματος των ευρωαγορών (άμεσα) δεν θα πρέπει να αποκλειστούν.