Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αποχαιρετά τις 1.200 μονάδες

Διευρύνονται οι απώλειες με τον Γ.Δ. να υποχωρεί κάτω από το ορόσημο των 1.200 μονάδων. Παραμένει υπό πίεση η Εθνική, συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Κέρδη για τη Eurobank. Σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος.

Στο κόκκινο έως βαθύ κόκκινο οι 25 μετοχές του FT 25. Σταθερά καθοδική η πορεία βασικών δεικτών και μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τη στιγμή που στις κυριότερες ευρωαγορές επικρατούν ανοδικές τάσεις.

Αναφέρουμε ως ενδεικτική τη διόρθωση κατά 2,5% του Γενικού Δείκτη και του FT 25, τη στιγμή που στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται κατά 0,40% προς τις 9.440 μονάδες. Είναι προφανές πως το Χ.Α. γλιστρά επικίνδυνα όχι λόγω όσων συμβαίνουν εκτός, αλλά για εκείνα που διαδραματίζονται εντός συνόρων.

Σημαντικές απώλειες για τις 25 μετοχές του FT 25, που διορθώνει κάτω από τις 385 μονάδες, πίεση και για τις περισσότερες μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας.

Η αξία των συναλλαγών ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ στις 15.50, από τα οποία 21 εκατ. έχουν γίνει στην Πειραιώς και 8,1 εκατ. στον ΟΠΑΠ, 6 εκατ. στον ΟΤΕ και 3,7 εκατ. στη μετοχή της ΔΕΗ.

Θα επιμείνουμε λίγο στις ρευστοποιήσεις που συνεχίζονται στις τρεις τελευταίες μετοχές, καθώς εδώ και καιρό τις θεωρούμε ενδεικτικές της στάσης ορισμένων ξένων παικτών. Το γεγονός πως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ διορθώνουν σημαντικά, και μάλιστα με αυξημένο τζίρο σήμερα, εύλογα ενισχύει την επιφυλακτικότητά μας.

Προς τα 10,54 ευρώ διορθώνει η μετοχή του ΟΤΕ, προς τα 11,29 ευρώ του ΟΠΑΠ, προς τα 10,6 ευρώ της ΔΕΗ. Παράλληλα, συνεχίζεται η διόρθωση μετοχών-σηματωρών, και της στάσης ισχυρών επιχειρηματικών, οικονομικών, επενδυτικών κύκλων, με ενδεικτική την περίπτωση των Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

Η μετοχή της Εθνικής δέχεται ισχυρές πιέσεις και κινείται 2,81 ευρώ.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, η παρατεινόμενη ταλαιπωρία αποδίδεται κυρίως στην παράμετρο που ο Στέφανος Κοτζαμάνης καταγράφει ως υπαρκτό εκλογικό κίνδυνο, στο πρωινό θέμα του για το στοίχημα των εκλογών και την αγορά.

Η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να προτάσσουν το επικοινωνιακό μέρος, με τον Γ. Στουρνάρα να σημειώνει πως στις 5 Μαΐου η ελληνική πλευρά θα θέσει στους εταίρους της στο Eurogroup το ζήτημα του χρέους.

Ωστόσο, οι εύλογες προεκλογικές παραινέσεις της κυβέρνησης δεν φαίνεται να επηρεάζουν θετικά την αγορά. Και πώς να συμβεί αυτό όταν σύμφωνα με την ICAP με βάση τα στοιχεία ισολογισμών του 2013 σε όλους τους τομείς της οικονομίας καταδεικνύεται πτώση. Εξαίρεση αποτελεί το εμπόριο, όμως το δείγμα της ICAP, μετρά 1.210 επιχειρήσεις κι είναι αρκετό και αντιπροσωπευτικό του τι συμβαίνει κυρίως στην πραγματική οικονομία.

Είναι αυτό που σχολιάζεται από τον W. Münchau όσον αφορά την ευημερία των αριθμών, αλλά και τη χαμένη γενιά της Ελλάδας. Είναι αυτό που στον σημερινό Εκηβόλο αναφέρεται σχετικά με την προειδοποίηση του γενικού διευθυντή της ΔΟΕ Guy Ryder.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v