Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο

Σε νέο κύκλο εισέρχεται το ΧΑ, με ζητούμενο τη διατήρηση των στηρίξεων στον «καυτό» πολιτικά Μάιο. Γιατί είναι «λογική» η μείωση του τζίρου. Ποια είναι τώρα η στάση των ξένων και πού εστιάζουν. Ο ρόλος των τραπεζικών ΑΜΚ. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Τρεις εβδομάδες πριν τις αυτοδιοικητικές και τέσσερις πριν τις κρίσιμες Ευρωεκλογές το ΧΑ «κρατήθηκε» στην περιοχή των 1.220-1.230 μονάδων με την διαδικασία αύξησης κεφαλαίου των Eurobank και Εθνικής να χαρακτηρίζουν τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Στις 1.223,14 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και ενώ μένουν 3 συνεδριάσεις για να κλείσει χρηματιστηριακά και ο Απρίλιος.

Μήνας, που ξεκίνησε με τον ΓΔ στις 1.342,75 μονάδες, επίπεδο απ΄όπου ξεκίνησε η σημαντική διόρθωση μέχρι τις 1.186 μον. (στις 15/4). Ανάλογη διακύμανση και για τον FT25, που την Παρασκευή «έκλεισε» στις 394,16 μονάδες, ξεκινώντας από τις 433,22 για να διορθώσει μέχρι τις 382,82 μον. (επίσης στις 15/4).

Ολοκληρώνεται, όπως φαίνεται ένας κύκλος που ενσωμάτωσε το Eurogroup των Αθηνών, τις αυξήσεις των Alpha Bank, Πειραιώς, την ανακοίνωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των Eurobank, Εθνικής, την «έξοδο στις αγορές», το... πρωτογενές πλεόνασμα και στο εξωτερικό την ένταση των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Σε αυτό το διάστημα η αγορά κρατήθηκε στα επίπεδα των 1.180- 1.260 μονάδων, που θεωρούνται επαρκή για την τρέχουσα ειδησεογραφία.

Η μείωση του τζίρου κατά 25-30% σε σχέση με τον Μάρτιο κρίνεται λογική εάν συνεκτιμηθεί πως τον προηγούμενο μήνα «κορυφώθηκε» ένας σημαντικός ανοδικός κύκλος με την καταγραφή «κορυφής» κοντά στις 1.380 μονάδες (18-19/3).

Με γνώμονα τον Μάρτιο η αγορά κρατήθηκε σχετικά ικανοποιητικά και παρά την περαιτέρω συγκέντρωση των συναλλαγών σε μόλις 4-6 μετοχές του FT25. Ζητούμενο είναι να συντηρηθούν τα επίπεδα στηρίξεων για τον «καυτό» όπως προοιωνίζεται πολιτικά Μάιο.

Η ολοκλήρωση σε χρόνο ρεκόρ της ιδιωτικής τοποθέτησης της Eurobank επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των «ξένων κεφαλαίων» για συγκεκριμένους ελληνικούς τίτλους, μετοχές/εισηγμένες και βεβαίως προμήθειες από τις δουλειές που έχουν ξανά- ανοίξει τελευταία.

Εκτιμάται δε, πως θα αμβλύνει για λίγο έστω το πρόβλημα ρευστότητας που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες λόγω της ρευστοποίησης επενδυτικών θέσεων (κυρίως σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ- ΔΕΗ).

Με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και της Εθνικής ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που ισχυροποιεί τη συμμετοχή των «ξένων κεφαλαίων» και μειώνει το ποσοστό του ΤΧΣ.

Το γεγονός, πως τόσο για τη μετοχή της Eurobank όσο και για της Εθνικής, η πίεση των τελευταίων συνεδριάσεων οδήγησε την τιμή κοντά σε αυτή της αύξησης αφήνει ένα μικρό παράθυρο για τη συνέχεια.

Με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και της Εθνικής θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η αναδιάρθρωση της στάθμισης της βαρύτητας των δύο μετοχών στους διεθνείς δείκτες, θυμίζοντας πως το rebalancing των Alpha Bank, Πειραιώς προσέδωσε μεταβλητότητα στην αγορά, έφερε ανακατατάξεις στην σύνθεση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων και κατέστησε πιο τραπεζοβαρείς τους δείκτες.

Προφανώς και η αγορά είναι σε περίοδο ριζικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου με συνέπεια την αναδιάταξη δυνάμεων, τη μετακύληση επενδυτικών θέσεων. Διαδικασία που ναι μεν δεν έχει ολοκληρωθεί ωστόσο οι πρώτες επιπτώσεις αποτυπώνονται στην διαμόρφωση των δεικτών. Και εκτός από την υποκείμενη και στην αγορά Παραγώγων (κάτι, που φάνηκε και στην λήξη της συνεδρίασης της Μεγ. Πέμπτης 17/4).

Πλέον η αποτίμηση της Πειραιώς έχει φτάσει τα 10,25 δισ. ευρώ, της Alpha Bank που ακολουθεί στα 8,77 δισ., της Εθνικής στα 7,05 δισ. ευρώ. Η αποτίμηση της Eurobank διαμορφώνεται στα 2,06 δισ. ευρώ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν, πως στην φάση του rebalancing η τρέχουσα τιμή των Eurobank και Εθνικής θα έχει ως βάση την τιμή της αμκ, κάτι που εάν επιβεβαιωθεί μπορεί να ενισχύσει την στήριξη των 165 μονάδων για τον κλαδικό δείκτη.

Οι ίδιοι εκτιμούν, πως η μερική κατοχύρωση θέσεων- μετακύληση ρευστότητας από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ- ΔΕΗ ενδέχεται να συνεχιστεί, καθώς σταδιακά θα πρέπει να αναμένεται μεταφορά κεφαλαίων προς τον τραπεζικό κλάδο.

Κλειδί η ρευστότητα, που στη συνεδρίαση της Παρασκευής δεν ξεπέρασε τα 102 εκατ. ευρώ (περί τα 91 εκατ. ευρώ την Πέμπτη) καθώς με εύλογο ενδιαφέρον αναμένεται η «έξοδος στις αγορές» και της ΔΕΗ.

Η Επιχείρηση θα αντλήσει ρευστότητα μέσω ομολόγου από τους «ξένους παίκτες» οι οποίοι τις δύο τελευταίες εβδομάδες είτε περιορίζουν μερικά είτε συντηρούν τη θέση τους σε μετοχές-σηματωρούς όπως θεωρούνται Μυτιληναίος, ΓΕΚ/Τέρνα, FFG, Jumbo, Motor Oil,Ελλάκτωρ αλλά και ΕΧΑΕ, TITAN, Fourlis κ.α.

Ενδεχόμενη συνέχιση της συσσώρευσης της αγοράς στο εύρος των 1.180-1.260 μονάδων δεν θα αλλάξει θεαματικά το χρηματιστηριακό σκηνικό, καθώς θα πλησιάζουμε προς την διπλή εκλογική αναμέτρηση.

Πιθανή θεωρείται η περαιτέρω εστίαση σε 4-6 μετοχές και η ενεργότερη συμμετοχή σε τίτλους που «κρύβουν» επιχειρηματική εξέλιξη, είδηση. Ενδεικτική θεωρείται από τον FT25 η περίπτωση της MIG και από τον FT Mid της Ιντρακόμ. Επιχειρηματικές εξελίξεις ουσίας, που προεξοφλήθηκαν (τον Απρίλιο) από ένα μέρος της αγοράς.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.223,14 μονάδες με πτώση 2,04%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 1,91% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε χαμηλότερα 1,08%.

Εβδομαδιαία άνοδο σημείωσαν οι κλάδοι: Ταξίδια- Αναψυχή (+2,16%), Τεχνολογία (+1,98%) και Εμπόριο (+1,58%).

Στον αντίποδα, εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Υγεία (-5,62%), Πρώτες Ύλες (-5%), Ασφάλειες (4,58%) και Μέσα Ενημέρωσης (-4,46%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Περσεύς (69,35%), Q&R (27,84%), Ναυτεμπορική (23,42%), Καθημερινή (20%), Αθηνα (20%), Medicon (19,28%), Αττι-Κατ (15%), Μοτοδυναμική (14,85%), Spider (14,29%) και Βιοτέρ (12,43%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Κεπένου Μύλοι (-33,19%), Κυριακούλης (-29,76%), CPI (-29,66%), Χαιδεμένος (-27,54%), ΝΕΛ (-25,37%), Φιερατέξ (-23,91%), Βαρβαρέσος (-20,85%) ΓΕ Δημητρίου (-17,86%), ΚΡΕΚΑ (-17,48%) και Compucon (-17,39%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v