Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πιέσεις μέσω ΕΤΕ, Eurobank και ΔΕΗ

Πτώση καταγράφει το χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη να... κατηφορίζει προς τις 1.220. Απώλειες 5% για Εθνική και 4,62% για Eurobank. Στο κόκκινο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Κέρδη για Alpha, Ελλάκτωρ, MIG. Ξεχωρίζει η Intracom από τον FT Mid.

Μία από τα ίδια στο Χ.Α., καθώς βασικοί δείκτες και μετοχές διατηρούνται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, οι δε συναλλαγές δεν ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ μετά από τρεις ώρες συνεδρίασης.

Στις 1.225 μονάδες κατά 0,39% χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης, υποχωρεί 0,52% στις 394 μονάδες ο FT 25.

Εάν μάλιστα δεν είχαν διευρυνθεί οι απώλειες για τις μετοχές της Εθνικής και της Eurobank, η εικόνα της αγοράς θα ήταν σχεδόν απαράλλακτη σε σχέση με αυτήν στην προηγούμενη αναφορά μας.

Όμως, στην περίπτωση της Εθνικής και της Eurobank συνεχίζεται η σταθερή ρευστοποίηση θέσεων, εκροή ρευστότητας, με την ΕΤΕ έως τα 2,94 ευρώ και τη Eurobank έως το 0,366.

Ωστόσο, θα πρέπει να θυμίσουμε πως στην περίπτωση της Alpha Bank και της Πειραιώς ούτε η ανακοίνωση της ΑΜΚ, ούτε η αναζήτηση της τιμής της αύξησης είχε πυροδοτήσει τέτοιας έκτασης πωλήσεις και διόρθωση της τιμής.

Θυμίζουμε πως από τις 11/4 και τα 3,93 ευρώ η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε με μιας προς τα 3,40-3,10 ευρώ, για να πιεστεί σήμερα χαμηλότερα και από την προηγούμενη χαμηλή τιμή της Τετάρτης 16 Απριλίου. Στην αγορά προεξοφλούν πως η τιμή της ΑΜΚ θα είναι πέριξ των 2,5 ευρώ.

Αλλά και η Eurobank συνεχίζει χαμηλότερα, καθώς η τιμή του 0,30-0,33 ευρώ είναι πλέον πολύ κοντά μετά και τη σημερινή διόρθωση έως το 0,366 ευρώ. Να σημειώσουμε πως το σημερινό χαμηλό του 0,366 ευρώ είναι νέο ιστορικό ελάχιστο για τη μετοχή μετά το 0,381 ευρώ της 17ης Απριλίου.

Με Εθνική και Eurobank σε τροχιά διόρθωσης θα πρέπει η Πειραιώς και η Alpha Bank να κινηθούν αντισταθμιστικά για να μην υποχωρήσει χαμηλότερα και των 170 μονάδων ο κλαδικός δείκτης.

Όμως, οι ΑΜΚ των δύο τραπεζών, από τη στιγμή που απευθύνονται και στην εσωτερική αγορά, αναπόφευκτα αντλούν ρευστότητα. Ειδικότερα γι' αυτό το θέμα στα τελευταία σχόλιά μας εστιάζουμε στην αφαίμαξη κεφαλαίων από τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Η μετοχή της ΔΕΗ μετά και τη νέα σημερινή βουτιά κατά 3,32% φτάνει στο σημείο να μηδενίζει τα μέχρι χθες κέρδη της από την αρχή του έτους. Κέρδη που ακόμη κρατούν ο ΟΠΑΠ, αποδίδοντας 19,96%, και ο ΟΤΕ 13,75% πάντα από την αρχή του έτους.

Πέντε μετοχές στο συν και δύο σταθερές είναι ο απολογισμός του 25άρη στις 13.45. ΜΕΤΚΑ, MIG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Alpha Bank, 3Ε και σταθερές Πειραιώς, ΕΧΑΕ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση το ενδιαφέρον μονοπωλείται από την Intracom, που μετά τις τελευταίες επιχειρηματικές εξελίξεις, ενισχύεται έως 8% στο 0,883 ευρώ. Με συναλλαγές που ξεπερνούν το μισό εκατ. τεμάχια.

Εκτός από την Intracom, ανοδικά συνεχίζει η Καθημερινή, κατά 6,48% αντιδρά η μετοχή του Νηρέα, ενώ ανοδικά επανέρχεται με 12,20% στο 0,662 ευρώ η μετοχή της Quality. Όσον αφορά την Quality, το 10,8% που μέσω ΤΧΣ πούλησε η Eurobank έχει περιέλθει στα χέρια της Blacksummit Financial Group.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v