Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Στο τέλος αποκαταστάθηκε η… τάξη

Κρατήθηκε πάνω από το κρίσιμο όριο των 1.221 μονάδων ο Γενικός Δείκτης με τη συνδρομή Alpha και Coca Cola. Εξι blue chips έκλεισαν στο υψηλό ημέρας. Πώς διαμορφώνονται τώρα τα δεδομένα. Εβδομαδιαίες απώλειες 2% για το Γενικό Δείκτη. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές.

Στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, η στήλη μεταξύ άλλων ανέφερε: "Και επειδή ήταν "κοινό μυστικό" πως αν το τελευταίο ημίωρο έβρισκε τον Δείκτη χαμηλότερα των 1221 μονάδων θα σημειώνονταν κινήσεις "stop loss" από τους "γρήγορους" παίκτες, ξεκίνησε κινητοποίηση των αγοραστών με "αιχμή του δόρατος" τους τίτλους των Εθνικής και Πειραιώς".

Το επίπεδο των 1221 μονάδων, αποδείχθηκε σημαντικό σημείο αντιπαράθεσης και στην σημερινή συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να προσκρούει αρκετές φορές στις παρυφές των 1221 μονάδων και να "γκελάρει" σχετικά υψηλότερα, ενώ στην Alpha Bank που έδινε σημαντικές "βοήθειες" στον Δείκτη, μετά τις 15.40 προστέθηκε και ο τίτλος της ΕΕΕ.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με συγκρατημένα ανοδικές διαθέσεις και αναρριχήθηκε μέχρι τις 1233,60 μονάδες (+0,25%), όμως μετά τις 10.46 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Κάποια "απροσεξία" έστειλε, στις 17.00, τον Γενικό Δείκτη στο χαμηλό ημέρας των 1219,41 μονάδων, όμως οι δημοπρασίες "αποκατέστησαν την τάξη" και ο Δείκτης έκλεισε στις 1223,14 μονάδες με απώλειες 0,60%.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank, Ελλάκτωρ και Μέτκα, ενώ δεν ήλθαν σε επαφή με το "πράσινο" οι Εθνική, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Eurobank Properties, Intralot, Jumbo.

Μέσω των δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΟΤΕ και Πειραιώς, με την πρώτη να κλείνει σε νέα χαμηλά επταμήνου και πλέον και την τρίτη χαμηλότερα από την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ.

Από την άλλη, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Μέτκα, Intralot, Motor Oil, Folli Follie Group.
Πλέον ενδεικτική η περίπτωση της ΕΕΕ, η μετοχή της οποίας στις 17.00 βρισκόταν στα 18,02 ευρώ (+1,12%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στα 18,29 ευρώ (+2,64%).

Από εκεί και πέρα και για όσους ασχολούνται με στατιστικά, ασφαλώς και πέντε συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες είναι πολλές, καθώς και η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε αρνητική, κατά 2,04% για τον Γενικό Δείκτη και κατά 2,42% για τον δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 5,2% και ο Τραπεζικός απώλειες 3,57%.
Η μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 54% και προσγειώθηκε στα 102 εκατ. ευρώ.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίαση, που ίσως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο και το γεγονός ότι οι τίτλοι των εταιρειών που βρέθηκαν που βρέθηκαν στις πρώτες γραμμές της ειδησεογραφίας (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΙΝΤΚΑ, ΚΟΥΑΛ), όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν από το αρνητικό κλίμα, αλλά κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και τερμάτισαν την συνεδρίαση με αξιοσημείωτα κέρδη και αυτό δείχνει ότι η Αγορά δεν έχει απολέσει το σύνολο των αντανακλαστικών της (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Δημήτρης Τζάνας

Στις Αγορές συχνά το "λίγο είναι πολύ και το πολύ λίγο", αφού η αναίρεση του νόμου προσφοράς- ζήτησης δεν είναι καθόλου σπάνια, ιδιαίτερα σε βραχυπρόθεσμες περιόδους, οπότε τις κραυγαλέα υψηλές τιμές ακολουθούν... πιο ψηλές και το ανάποδο, καθώς η ευφορία κυριαρχεί στην ανοδική κίνησή τους και ο πανικός στην πτωτική, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις, τα παραπάνω σημαίνουν ότι ακόμη και όταν συντελείται πληθωρισμός τίτλων εξαιτίας των διαδοχικών ΑΜΚ των συστημικών Τραπεζών (της ΕΤΕ και της Eurobank επίκεινται), είναι δυνατό να ολοκληρώνεται με συνοπτικές διαδικασίες τα "χώνεμα" των τίτλων, για τις μετοχές των Τραπεζών που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία AMK και την είσοδο των νέων μετοχών και να στοχοθετούνται υψηλότερες τιμές από εγχώριους και διεθνείς οίκους (!)

Hεξήγηση συνδέεται με το δίπτυχο ρευστότητα-ψυχολογία, το οποίο συνεχίζει να ψηφίζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο (ήδη αυξήθηκαν οι όγκοι συναλλαγών), καθώς δια χειρός ισχυρών funds του εξωτερικού ανακτά σταδιακά την παραδοσιακή Τραπεζοκεντρική του φυσιογνωμία και καλεί τους επενδυτές να εμπιστευθούν τις ελπιδοφόρες προοπτικές των "πολύπαθων" Τραπεζικών τίτλων.

Ο επενδυτικός κίνδυνος της συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία είναι εμφανής, καθώς τίποτε δεν εγγυάται τη σύντομη επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας, την ουδέτερη επίδραση του υπό αναδιάταξη πολιτικού σκηνικού στην οικονομία και τη μη επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος.

Όμως, όπως επισημαίνει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup, η συμμετοχή στις Αγορές και η καταγραφή σημαντικών κερδών ήταν και θα είναι πάντα άρρηκτα δεμένη με την ανάληψη κινδύνων (!)

-Στρατής Πολυχρονέας

Ως φυσιολογική μπορεί να χαρακτηρισθεί η "κόπωση" που παρουσίασε το Ελληνικό Χρηματιστήριο την εβδομάδα που διανύσαμε, καθώς η ανακοίνωση της Eurostat για τα επίσημα στοιχεία του χρέους, του ΑΕΠ και του πρωτογενούς πλεονάσματος, επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις και ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, κλείνοντας ουσιαστικά τον κύκλο θετικών ειδήσεων πριν τις σημαντικές Δημοτικές εκλογές και Ευρωεκλογές, κατά την άποψη του Στρατή Πολυχρονέα.

Βασικό ζητούμενο σε αυτή την φάση, όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένως στο παρελθόν, είναι η άρση της εγχώριας πολιτικής αβεβαιότητας, προκειμένου οι ξένες επενδύσεις να συνεχισθούν και ενδεχομένως και να ενταθούν στις Ελληνικές Επιχειρήσεις και κατ' επέκταση στην εγχώρια οικονομία.

Κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη, ο "συνωστισμός" των Ελληνικών Επιχειρήσεων και δη των Τραπεζών, στις "πόρτες" των ξένων επενδυτών, με σκοπό την άντληση σημαντικών κεφαλαίων πριν το "εκλογικό" δεύτερο 15ήμερο του Μαΐου.

Άλλωστε, η έξοδος στις Αγορές για το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου και η νέα ανακεφαλαιοποίηση-ιδιωτικοποίηση των Τραπεζών, εφόσον βέβαια και η τελευταία είναι επιτυχής, ενισχύουν της εικόνα της Ελληνικής οικονομίας και πιστοποιούν εκ νέου τη διάθεση ανάληψης Ελληνικού ρίσκου από τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι συνεχίζουν να αποδίδουν τα εύσημα στην Ελληνική Κυβέρνηση.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης, ότι οι χαμηλότερες αποδόσεις στις νέες ομολογιακές εκδόσεις Ελληνικών εταιρειών, οφείλονται επί της ουσίας στη υπερβάλλουσα ρευστότητα που υπάρχει στο εξωτερικό και στην αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων και ρίσκου, σε ένα περιβάλλον "μηδενικών επιτοκίων".

Από τη στιγμή λοιπόν που η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται σαν Αναδυόμενη, αλλά σαν Περιφερειακή Αγορά, μετά την Πορτογαλία, στην ΕΕ, όσο μετατοπίζεται η καμπύλη απόδοσης των εταιρικών ομολόγων προς τα κάτω, τόσο θα ευνοούνται και τα Ελληνικά εταιρικά ομόλογα.

Όσον αφορά το εξωτερικό, σημεία αναφοράς αποτελούν τα εταιρικά αποτελέσματα του α΄ 3μήνου, τα οποία οδεύουν προς την κορύφωσή τους και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία.

Από τεχνικής απόψεως, η μεταβλητότητα των βασικών ξένων δεικτών αναφοράς (S&P 500 και DAX) από την αρχή της χρονιάς χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς ενισχύονται οι πιθανότητες βραχυπρόθεσμης διόρθωσης, εκτιμά ο αναλυτής της Solidus Sec.

-Μάνος Χατζηδάκης

Οι συνεχόμενες Τραπεζικές ΑΜΚ και οι παράλληλες Κρατικές και εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις λειτούργησαν ανασταλτικά για την άνοδο της Αγοράς αφού τα αντληθέντα κεφάλαια προήλθαν μερικώς και από εκροές από το Χ.Α., τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Λιγότερο το δέλεαρ κατοχύρωσης των σημαντικών κερδών από την αρχή του έτους και περισσότερο η ανακύκλωση χρήματος προς μετοχικές εκδόσεις οδήγησαν την Αγορά 10% χαμηλότερα από τα φετινά υψηλά, ενώ την ίδια στιγμή οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι έχουν σταθεροποιηθεί πάνω από τα 150 εκατ. ευρώ δείγμα της αύξησης της συμμετοχής αλλοδαπών κυρίως χαρτοφυλακίων που επανατοποθετούνται στην Λεωφόρο Αθηνών.

Η ταλαιπωρία του Γενικού Δείκτη λόγω των αυξήσεων κεφαλαίου είναι φυσιολογική. Η άντληση κεφαλαίων από τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες προσεγγίζει τα 8 δισ ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν οι ομολογιακές εκδόσεις και η αναχρηματοδότηση των εντόκων γραμματίων το νούμερο πιθανόν να ανέβει στα 18 δισ ευρώ χωρίς την συνδρομή ειδικών χρηματοδοτικών σχημάτων (ΤΧΣ).

Στην Ελληνική οικονομία όπου το ΑΕΠ βρίσκεται περίπου στα 180 δισ ευρώ, όλη αυτή η ρευστότητα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Μπορεί μεγάλο μέρος της ρευστότητας να μην κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία (εξαγορά προνομιούχων, αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων, εξόφληση άλλων χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων κλπ) όμως κάτι θα μείνει για να πέσει στην Αγορά.

Και αν στην παρούσα φάση οι αυξήσεις διεκπεραιώνουν παλιές υποχρεώσεις, οι επόμενες θα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Αυτό που κρατάει κανείς από όλη αυτή την διαδικασία είναι ότι 1) το κλίμα και επί του πρακτέου πλέον έχει αλλάξει για την Ελλάδα, αφού το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας έχει αλλοδαπή προέλευση 2) το κόστος χρήματος αποκλιμακώνεται ραγδαία περνώντας και στις Επιχειρήσεις, βελτιώνοντας τα περιθώρια κερδοφορίας 3) το πολιτικό ρίσκο υπερεκτιμάται στην Χώρα μας ενδεχομένως και από τον θόρυβο, επισκιάζοντας θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις.

Από την άλλη πλευρά οι τεχνικές προδιαγραφές της ανόδου του Γενικού δείκτη έχουν επιδεινωθεί καθώς η γρήγορη διόρθωση από τα υψηλά θα απαιτήσει κάποιο σχηματισμό αντιστροφής τάσης.

Αν και είναι ακόμα νωρίς, το "φρενάρισμα" στις 1.180 μονάδες μπορεί να αποτελέσει το κάτω όριο μιας πλάγιας κίνησης που εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα αφού το μπαράζ των αυξήσεων ενδέχεται να αποτελέσει τροχοπέδη για μια δυνατή ανοδική έξαρση.

Από την άλλη πλευρά, η Αγορά έχει αντανακλαστικά, αφού σε υπερπουλημένες ζώνες και μετά από μεγάλα πτωτικά σερί, βγάζει αντιδράσεις με διψήφιες αποδόσεις στα επιμέρους χαρτιά του Δείκτη.

Οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι και ο MACD διατηρούν τα σήματα πωλήσεων, ενώ οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί από την έντονα υποτιμημένη εικόνα τους, ενισχύοντας το σενάριο μας για συνέχιση της συσσώρευσης μεταξύ 1.180 και 1.240 μονάδων. Η ανάλωση χρόνου χωρίς την καταγραφή νέο χαμηλού θα αυξήσει τις πιθανότητες ολοκλήρωσης της πτωτικής κίνησης, αφού αναλογικά έχουν ήδη επιτευχθεί κάποιοι σημαντικοί στόχοι διόρθωσης.

Η δημόσια εγγραφή της Eurobank ολοκληρώνεται την Τρίτη 29 Μαΐου ενώ την επόμενη ημέρα θα ανακοινωθεί η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Παράλληλα τρέχουν τα βιβλία προσφορών για τις ομολογιακές εκδόσεις της Intralot και της ΔΕΗ ενώ είναι πολύ πιθανό την ερχόμενη Παρασκευή να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης ομολόγου και από την Motor oil.

"Σε άλλες εξελίξεις της επόμενης εβδομάδας επισημαίνονται οι Γενικές συνελεύσεις της ΕΥΔΑΠ (30/4) και Lamda Development (29/4) στην οποία θα αποφασιστεί η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 150 εκατ. ευρώ. Η εβδομάδα κλείνει με τις ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση του FTSE-25 με πολύ πιθανή την είσοδο στον δείκτη των Aegean Αir, Viohalko και Eurobank" αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημο ολοκλήρωσαν και την τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ενώ ξεχώρισαν αρνητικά Hang Seng (-1,5%) και Shanghai (-1%).

"Κόκκινα" ταμπλώ και στην Ευρώπη, που "βλέπει" να κλιμακώνεται η κρίση στην Ουκρανία, με τους Stoxx 50, DAX και IBEX 35 να σημειώνουν απώλειες μεγαλύτερες του 1%.

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται και οι δείκτες στην Wall Street, με τον Nasdaq να σημειώνει απώλειες 1,5% λόγω σημαντικών πιέσεων στην μετοχή της Amazon, τα αποτελέσματα της οποίας απογοήτευσαν τους αναλυτές. Αξιοπρόσεκτα κέρδη για τον χρυσό, που δείχνει να επιστρέφει υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1300 δολαρίων.

Όμως σήμερα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν η ημέρα των οίκων αξιολόγησης.

Έτσι, η Fitch αναβάθμισε σε σταθερή από αρνητική την προοπτική (outlook) της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε ξένο νόμισμα. Το rating της αξιολόγησης παραμένει στο "Β-". Παράλληλα ο διεθνής οίκος αναβάθμισε σε "Β-" την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας σε ευρώ.

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ρωσίας προχώρησε η Standard & Poor's. Συγκεκριμένα, η αξιολόγηση της Ρωσικής οικονομίας αναθεωρήθηκε πτωτικά στο "ΒΒΒ-" με αρνητικό outlook, από "ΒΒΒ". Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ρωσίας βρίσκεται πλέον μόλις μία βαθμίδα πάνω από το "junk".

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας "απάντησε" με αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στο 7,5% αιφνιδιάζοντας άπαντες και προχωρώντας σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να χαλιναγωγήσει το ρούβλι που υποχωρεί έναντι του δολαρίου.

Σε αναβάθμιση του outlook για την Ιταλική οικονομία προχώρησε η Fitch Ratings σε "σταθερό" από "αρνητικό". Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Χώρας διατηρείται στο "ΒΒΒ+".

H S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "ΑΑ" της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας με σταθερό το outlook, σύμφωνα με το Reuters. Παράλληλα ο διεθνής οίκος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "Α-1+" της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας.

Τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος των Κρατών Μελών της Ευρωζώνης για το 2013, αντανακλούν το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει συντελεστεί και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Κυβερνήσεις για την σταθεροποίηση και μείωση του χρέους, αναφέρει σε έκθεση της η Fitch.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που κυκλοφόρησε η Eurostat την Τετάρτη το δημοσιονομικό έλλειμμα για το σύνολο της ευρωζώνης υποχώρησε στο 3% το 2013 από 3,7% το 2012. Το 2010 βρισκόταν στο 6,2%.
Παράλληλα, τονίζει ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ παραμένει υψηλός, σκαρφαλώνοντας στο 92,6% στο τέλος του 2013 από 90,7% στο τέλος του 2012 και 66% το 2007. Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ είναι αρκετά υψηλότερος στις Χώρες που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση και συνεχίζει να ανεβαίνει σε πολλές Χώρες, σημειώνει η Fitch.

Επιπλέον, το υψηλό Δημόσιο χρέος περιορίζει τις δυνατότητες των κρατών να απορροφήσουν περαιτέρω οικονομικά και χρηματοπιστωτικά σοκ και μειώνει την πολιτική και χρηματοδοτική ευελιξία" προειδοποιεί ο διεθνής οίκος.

"Θα είναι δύσκολο για τις χώρες της ευρωζώνης να επιτύχουν το ρυθμό ανάπτυξης και τα πρωτογενή πλεονάσματα που επέτρεψαν κατά το παρελθόν σε ανεπτυγμένες χώρες να επιτύχουν μεγάλες μειώσεις χρέους" καταλήγει η Fitch. Σε αυτό το πλαίσιο ο οίκος σημειώνει ότι παραμένει επιφυλακτικός όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο outlook της Ευρωζώνης.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ενισχύθηκε στις 84,1 μονάδες, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν άνοδο στις 83 μονάδες. Η μέτρηση αυτή είναι η υψηλότερη από τον Ιούλιο του 2013.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι οι συνεχιζόμενες "αφαιμάξεις" ρευστότητας από ΑΜΚ και ομολογιακές εκδόσεις, επιδεινώνουν την εμφανή "κόπωση" αρκετών Δεικτοβαρών μετοχών, ενώ προβληματισμό προκαλεί το "τρέξιμο" των εισηγμένων, να προλάβουν να αντλήσουν ρευστότητα πριν τις επικείμενες εκλογές του Μαϊου.

Έτσι, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό των απόλυτα επιλεκτικών κινήσεων σε τίτλους που "δίνουν κίνηση" ή εμπεριέχονται στην τρέχουσα ειδησεογραφία.

Η Ιντρακόμ ανακοίνωσε την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας-προσυμφώνου για τη μεταβίβαση του ποσοστού συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Intracom Telecom, ήτοι του 49% της εν λόγω εταιρείας, σε επενδυτές στο Dubai, με την συνολική ωφέλεια να ανέρχεται στα 47 εκατ. ευρώ.

Ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 0,8830 ευρώ. Σε περίπτωση καλυτέρευσης του κλίματος, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό οι αγοραστές να μην "έχουν πει την τελευταία τους λέξη" (!)

Υπενθυμίζεται ότι η Intracοm Holdings η οποία κατέχει το 57,24% της Hellas Οnline βρίσκεται, εδώ και καιρό, σε συζητήσεις με την Vodafone διερευνώντας την πιθανότητα συνεργασίας. Η Vodafone είναι επίσης μέτοχος της HOL με ποσοστό 18,43%.

Από την άλλη, η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της εταιρεία ΑΚΤΩΡ, ως Leader της κοινοπραξίας ALYSJ JV, με ποσοστό συμμετοχής 32%, υπέγραψε σύμβαση για την μελέτη και κατασκευή της γραμμής του "Gold Line Underground" του ΜΕΤΡΟ στη Ντόχα του Κατάρ. Η αξία της σύμβασης είναι 3,2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ποσού των 770 εκατ. ευρώ, που ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του πελάτη. Και αυτός ο τίτλος κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα και μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Επίσης, η Quality & Reliability γνωστοποίησε ότι η εταιρεία Blacksummit Financial Group Inc στις 23/4/2014 απέκτησε άμεσα μετοχές εκδόσεως της εταιρείας και τα αντίστοιχα δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10,849% του μετοχικού κεφαλαίου και δικαιωμάτων ψήφου της ή 2.966.800 μετοχές και δικαιώματα ψήφου αντίστοιχα, με την BlackSummit Financial Group να επισημαίνει τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής εταιρείας στην διεθνή Αγορά, την συμμετοχή της Lovatia στην εταιρεία, την επίτευξη συγκεκριμένων ορόσημων όπως κερδοφορία και πωλήσεις, την Αμερικανική εμπειρία παρόμοιων "turn around stories" στον χώρο της τεχνολογίας και την καινοτόμο mobile platform που ανέπτυξε με δικούς της πόρους η Q&R και κατάφερε να συμβολαιοποιήσει με μεγάλους telecom operators.

Η μετοχή έκλεισε σε νέα υψηλά 66 μηνών, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο νέος μέτοχος έχει μεγαλεπήβολα σχέδια για την Ελληνική εισηγμένη (!)

Μεταφερόμενοι στο Τραπεζικό ταμπλώ, το ποσό των 500 εκατ. ευρώ άντλησε η θυγατρική του ομίλου της Εθνικής Τρ., Finansbank, μέσω 5ετούς Eurobond. Σύμφωνα με πηγές του Reuters το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 6,375%.

Την αξιολόγηση "CCC/C" για το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο χρέος της Εθνικής Τρ. καθώς και το αρνητικό outlook επιβεβαίωσε ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's μετά την ανακοίνωση της προωθούμενης ΑΜΚ ύψους έως 2,5 δισ. από την Τράπεζα.

Όπως αναφέρει, δεν περιμένει ότι η αύξηση κεφαλαίου θα προσφέρει επαρκές "μαξιλάρι" για την κάλυψη των υψηλών πιστωτικών ζημιών που αναμένονται από τα "κόκκινα" δάνεια της τράπεζας. "Η Εθνική θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια για να ευθυγραμμιστεί με τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ, για δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων (core tier I) της τάξεως του 8% έως τα τέλη του 2015", τονίζει. Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι το κεφαλαιακό έλλειμμα της Εθνικής θα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες Ελληνικές Τράπεζες και ότι το υπόλοιπο μετά την αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ θα είναι περιορισμένο.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε σε νέα χαμηλά επταμήνου και πλέον και αν συνεχίσει να κινείται "νότια" η επόμενη "μάχη" θα δοθεί στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 2,90 ευρώ, καθώς η γενικότερη εκτίμηση της Αγοράς είναι ότι οι τίτλοι των Εθνικής και Eurobank θα προσεγγίσουν τις τιμές των ΑΜΚ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, πάνω από μια φορά έχει ήδη καλυφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η ιδιωτική τοποθέτηση της Eurobank στο εξωτερικό καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν ήδη από τις πρώτες ώρες που άνοιξε το βιβλίο, τα 1,24 δισ. ευρώ και αν συνυπολογισθούν και τα 1,33 δισ. για τα οποία δεσμεύεται η Fairfax το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ.

Οι εγχώριοι επενδυτές θα εγγραφούν με καταβολή μετρητών στο υψηλό του εύρους τιμής (0,33 ευρώ) και θα περιμένουν την εκκαθάριση του βιβλίου και τον καθορισμό της τιμής διάθεσης. Προτεραιότητα θα δοθεί στις αιτήσεις που αποσκοπούν στο να αποκτήσουν ως 3.000 νέες μετοχές από τη δημόσια προσφορά. Λόγω του ισχυρού ενδιαφέροντος είναι πιθανόν η τιμή διάθεσης να διαμορφωθεί προς το υψηλό του εύρους τιμών (0,32 - 0,33 ευρώ) και να κληθεί η ομάδα Fairfax να αναπροσαρμόσει με τη σειρά της το προσφερόμενο τίμημα.

Σχετικό προβληματισμό προκάλεσε το σημερινό κλείσιμο της μετοχής της Πειραιώς που έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και χαμηλότερα από την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ (1,70 ευρώ). Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, αν επιμείνουν οι βραχυπρόθεσμες ρευστοποιήσεις, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 1,64 ευρώ.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, ασφαλώς και πρέπει να σημειωθεί το νέο ιστορικό χαμηλό, σε κλείσιμο, για τον τίτλο της Τρ. Αττικής (!)

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, η Intralot ανακοίνωσε ότι η εμμέσως ελεγχόμενη θυγατρική της, Intralot Capital Luxembourg S.A. πρόκειται να προβεί σε έκδοση και προσφορά ομολογιών (α΄ τάξης) ύψους 200.000.000 ευρώ λήξεως το 2021. Οι ομολογίες θα διατεθούν στην Ελλάδα σε "ειδικούς επενδυτές" αποκλειστικά κατά την έννοια του άρθρου 2 παρ. 1 (στ) του ν. 3401/2005, όπως τροποποιήθηκε από τον ν. 4099/2012. Οι ομολογίες αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Αγορά Euro MTF του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου. Σε αρνητικό από σταθερό υποβάθμισε η Fitch το outlook της αξιολόγησης "Β+" της Intralot.

Παράλληλα, ο οίκος επιβεβαίωσε τη σύσταση "ΒΒ-" τόσο στο ευρωομόλογο ύψους 325 εκατ. ευρώ με ωρίμανση τον Αύγουστο του 2018, όσο και στο σχεδιαζόμενο ομόλογο ύψους 200 εκατ. ευρώ που θα εκδώσει η θυγατρική στο Λουξεμβούργο. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων η Fitch, μια υποβάθμιση του αξιόχρεου της εταιρείας θα μπορούσε να προκληθεί από αποδείξεις ότι τα νέα συμβόλαια ή ανανεώσεις, πραγματοποιούνται με λιγότερο ευνοϊκούς όρους για την εταιρεία.

Συνεχίστηκαν οι πιέσεις στην μετοχή της ΔΕΗ, μετά την ανακοίνωση της Επιχείρησης σύμφωνα με την οποία τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου θα είναι χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων. Αν ο τίτλος συνεχίσει να κινείται πλαγιολισθητικά, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 10,34 ευρώ.

Ο σημερινός τζίρος διαμορφώθηκε στα 102,5 εκατ. από τα οποία τα 26,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΦΡΛΚ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ, ΑΛΦΑΤΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΠΑΠ). Σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec. η σημερινή καθαρή αξία συναλλαγών είναι η χαμηλότερη από τις 26/3 (73,1 εκατ.).

Το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, σε μόλις τρεις τίτλους (ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ).

Χαμηλότερα του 25αρη, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Νηρέα, ενώ σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο τίτλος της Γαλαξίδι. Σε χαμηλά 17 μηνών η ΕΤΕΜ, ενώ κοντά στα χαμηλά 52 εβδομάδων κινείται η μετοχή της Χαλκόρ.

--ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής αρνητικής μεταβολής, που απογοήτευσε από την συναλλακτικής της δραστηριότητα.
Σημαντικότατη καθίζηση του όγκου στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ μικρή αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.740 συμβόλαια), με την Eurobank να αποσπά την "μερίδα του λέοντος".

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.533, 2.263 για τον Μάιο, 258 για τον Ιούνιο και 2 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 394,25) κινήθηκε μεταξύ 392 και 397,5 μονάδων, κλείνοντας κοντά στην θεωρητική του τιμή.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (10.000 ΟΠΑΠ, 10.000 MIG, 123.000 Eurobank, 126.700 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (649), ΔΕΗ (431), Alpha Bank (1.209), Εθνική (710), Πειραιώς (1.074), ΟΠΑΠ (258), MIG (505), Eurobank (4.750), Ελλάκτωρα (109), Intralot (254).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap παρέμεινε στο 36% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν απογοητευτική στα μόλις 16 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (12 δικαιώματα αγοράς και 4 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (119.884.252 τεμ.), Εθνική (5.805.053 τεμ.), Πειραιώς (27.588.565 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v