Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άμυνα και βλέπουμε στο Χρηματιστήριο

Εν μέσω προεκλογικών αντεγκλήσεων στο εσωτερικό και νέου γύρου κυρώσεων της «Δύσης» κατά της Μόσχας το Χ.Α. καλείται κατ' αρχάς να επιβεβαιώσει τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις του. Στο επίκεντρο οι τράπεζες και δη η Eurobank μετά την υπερκάλυψη της ΑΜΚ.

Σε κρίσιμο σημείο (και) το Χ.Α., καθώς την Παρασκευή φάνηκε να ολοκληρώνεται ακόμα μία μικρή διόρθωση της αγοράς σε μία συγκυρία όπου αρκετοί παίκτες κάνουν ήδη τους... μετεκλογικούς σχεδιασμούς τους.

Έως τις 1.214-1.219 μονάδες έφτασε η τελευταία πτωτική κίνηση του Γενικού Δείκτη, που ξεκίνησε από τα επίπεδα των 1.260-1.265 μονάδων (στο διήμερο 22-23/4) με ρευστοποιήσεις κυρίως σε ΟΤΕ και ΔΕΗ, υποχώρηση των δύο δεικτοβαρών τίτλων και με περιορισμένης έκτασης πωλήσεις και σε μετοχές-σηματωρούς του FT 25.

Προς τις 390 από τις 410 μονάδες ο δείκτης, εν μέσω ρευστότητας στις διεθνείς αγορές αλλά και στο εσωτερικό μέτωπο.

Στο... στοίχημα των εκλογών για την αγορά αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης, εξετάζοντας προϋποθέσεις και εξελίξεις που σχετίζονται με τις κινήσεις όχι των πολύ βραχυπρόθεσμων παικτών. Θα περιοριστούμε στην αναφορά του εκλογικού κινδύνου που είναι ορατός, γεγονός που συνάγεται από τη συνολική στάση των ξένων οίκων.

Πράγματι εδώ και 4 εβδομάδες όλοι ανεξαιρέτως οι ξένοι οίκοι που αναλύουν είτε την ελληνική οικονομία και αγορά είτε μεμονωμένους κλάδους (τον τραπεζικό) και μετοχές-εταιρίες το επιχειρούν με τη λογική του «ναι μεν, αλλά...» συμπεριλαμβάνοντας και αυτό που ο Στέφανος αποκαλεί εκλογικό κίνδυνο.

Αυτό εξηγεί γιατί ορισμένα επενδυτικά κέντρα αρκούνται ακόμη και τώρα στο να έχουν ορίζοντα μέχρι τη συνεδρίαση της 16ης κυρίως όμως της 23ης Μαΐου. Για ευνόητους λόγους.

Οι πιο βραχυμεσοπρόθεσμοι θα μπορούσαν να αναζητηθούν -για παράδειγμα- στην τακτική και στη στάση των long term funds που, όπως σημειώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου, συμμετείχαν στην αύξηση 2,864 δισ. ευρώ της Eurobank και την υπερκάλυψαν και με το παραπάνω.

Η Αγγελική Παπαμιλτιάδου βάζει στο... παιχνίδι και μία νέα παράμετρο, που ομολογώ πως μου κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον. Η τρόικα φεύγει, το... ownership έρχεται, σημειώνει, γεγονός που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να δώσει άλλο χρώμα μετεκλογικά.

Δεδομένων αυτών, περιοριζόμεθα στην πολύ βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς, μετρώντας την τελευταία υποχώρησή της ως ακόμη ένα σκέλος κίνησης που εξελίσσεται από τα χαμηλά του Δεκεμβρίου (και συγκεκριμένα από τις 23/12 και τις 1.095 μονάδες και τις 363 για τον 25άρη). Με γνώμονα αυτήν την κίνηση στην αγορά, θα πρέπει λογικά και τεχνικά να επιχειρηθεί μία προσπάθεια αντίδρασης, κάτι που θα φανεί σήμερα, το αργότερο αύριο.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο μεν Γ.Δ. μπορεί να επαναπροσεγγίσει τις 1.260 μονάδες, με στόχο τη δοκιμασία και υπέρβαση των 1.280, ο δε FT 25 τις 410 με στόχο τις 425-430 μονάδες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μετοχές που έχουν υπερπιεστεί τελευταία θα χρωστούσαν μια αντίδραση.

Ενδεικτικά, μετοχές του δείκτη όπως Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ.ά. δικαιολογούν μια ανοδική κίνηση μέχρι την πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίστασή τους. Αυτό στην περίπτωση της αντίδρασης, σύντομα και το αργότερο μέχρι και αύριο.

Το γεγονός πως η αγορά ξεπερνά την τρίτη αύξηση κεφαλαίου συστημικής τράπεζας με τα προσφερόμενα «ξένα κεφάλαια» να δικαιώνουν τους αισιόδοξους, θα πρέπει να προσμετρηθεί στα συν της βραχυπρόθεσμης τάσης. Πλέον μένει μόνον η Εθνική για να ολοκληρωθεί ο δεύτερος κύκλος κεφαλαιακής ενίσχυσης των τεσσάρων συστημικών ομίλων.

Στο 1,68 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς με απώλειες 11,1% σε διάστημα μηνός, στο 0,687 της Alpha Bank, με -5,24%, στο 0,377 της Eurobank με -22,43%, ενώ η Εθνική με -24,62% υποχωρεί στα 2,94 ευρώ καθώς αναζητείται η τιμή της δικής της ΑΜΚ. Το πού θα ολοκληρωθεί η διόρθωση της μετοχής της ΕΤΕ είναι ένα ζητούμενο λόγω της υψηλής στάθμισης του τίτλου αλλά και της βαρύτητας που έχει αποκτήσει και πάλι ο κλαδικός δείκτης. Συν το ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθεί κι η επικείμενη αναδιάταξη στάθμισης της μετοχής της Eurobank.

Στις 173 μονάδες ο κλαδικός δείκτης που σημειωτέον κλίνει επικίνδυνα προς πολύ σημαντικές στηρίξεις. Πρακτικά ο Τραπεζικός Δείκτης και ο FT 25 χρειάζονται άμεσα αναστροφή, ειδάλλως... υποχρεωνόμαστε να χαμηλώσουμε τον πήχη προς τις 1.180 μονάδες (και τις περίπου 385 για τον FΤ 25).

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο, σημειώναμε (στις 26/4) μετά και τη διόρθωση κατά 0,60% των βασικών δεικτών. Με την εβδομάδα να ξεκινά, συν τοις άλλοις, με νέο κύκλο κυρώσεων κατά της Μόσχας, τη στιγμή που η ένταση διατηρείται σε αρκετές εστίες στην ανατολική Ουκρανία.

Θυμίζουμε πως στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης -της χώρας που αναλογικά πλήττεται περισσότερο από τις εξελίξεις- ο δείκτης DAX διέγραψε άλλη μία σημαντική διόρθωση (από τις 9.502 μέχρι τις 9.362 μονάδες) για να διαμορφωθεί στις 9.401 μονάδες, κι η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται κρίσιμη και για τις ευρωαγορές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v