Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Τι θα καθορίσει τη σημερινή πορεία

Κάτω από ασφυκτικά πραγματικά και τεχνικά περιθώρια το ΧΑ δοκιμάζεται πλέον χαμηλότερα των 1.200 μονάδων. Ζητούμενη για σήμερα η αντίδραση από την ευρύτερη περιοχή των 1.190 μονάδων. Πιθανή η μόχλευση λόγω της εισόδου Eurobank, Βιοχάλκο στον FT 25.

Τι φέρνει η απώλεια των 1.200 μονάδων ανέλυε στο μετασυνεδριακό σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1.193,95 μονάδες (-2,39%), τον FT 25 κατά 2,22% χαμηλότερα στις 385,42 και τον Τραπεζικό στις 170,30 μονάδες με περαιτέρω κλίση.

Μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση η πλειονότητα των βασικών δεικτών και μετοχών έχει λάβει ξεκάθαρη πτωτική κλίση προς τις... δεύτερες στηρίξεις, που όσον αφορά τον Γ.Δ. διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή των 1.180 μονάδων.

Το χθεσινό αρνητικό 25 στις μετοχές του 25άρη με μικρές ή μεγαλύτερες απώλειες έχει φέρει την αγορά στις αντοχές. Τεχνικά τα πράγματα είναι... απλά, πολύ απλά. Ή γυρίζει η αγορά σήμερα, άντε αύριο, με έσχατη στήριξη και σημαντικό σημείο αναφοράς τις 1.180 ή... φεύγουμε προς τις 1.150 μονάδες και βλέπουμε.

Μάλιστα το γεγονός πως το Χ.Α. διόρθωσε σε μία ημέρα όπου τα ξένα χρηματιστήρια είτε κράτησαν τις θέσεις τους είτε τις ενίσχυσαν παραπέμπει ευθέως σε εγγενή προβλήματα που αφορούν σχεδόν αποκλειστικά την κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο.

Εδώ και μέρες το euro2day.gr υποστηρίζει πως η συνεχιζόμενη χρηματιστηριακή ταλαιπωρία οφείλεται κυρίως σε τρεις παραμέτρους, στην αλλαγή των όρων του παιχνιδιού στο πολιτικό πεδίο, ό,τι αυτό συνακόλουθα έχει δημιουργήσει, στη σχεδόν ταυτόχρονη αύξηση κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών που οδήγησε σε ρευστοποιήσεις κερδοφόρων θέσεων (κυρίως από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ ξεκίνησε η αιτία της διόρθωσης) και στη συνεκτίμηση από ξένους και Έλληνες του λεγόμενου «πολιτικού κινδύνου» εν όψει των αναμετρήσεων στις 18 κυρίως όμως στις 25 Μαΐου.

Το ερώτημα είναι πώς θα πάει το Χ.Α. έτσι τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, με την κυβέρνηση να επιχειρεί επικοινωνιακά, αλλά με πενιχρά αποτελέσματα και τα όποια κέρδη να προέρχονται από τα συνεχή αυτογκόλ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν είναι τυχαίο, θα το επαναλάβω για πολλοστή φορά, πως από τη μέρα που η Moody's... μετέθεσε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ούτε ένας ξένος οίκος δεν έχει παραλείψει να αναφερθεί στις «πολιτικές εξελίξεις» και σε εν δυνάμει αστάθμητο παράγοντα. Ούτε ένας. Γεγονός που αποτυπώνεται στη σταθερή μείωση κερδοφόρων θέσεων, που μπορεί να ξεκίνησε με αφορμή τις πρώτες πωλήσεις σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, για να επεκταθεί στη συνέχεια σε περισσότερες και τελευταία στο σύνολο των μετοχών του 25άρη.

Στον Εκηβόλο έχουμε αναρτήσει διαγράμματα και μετρήσεις του Γ.Δ. και του FT 25 και σημαντικών μετοχών-σηματωρών, που από τα επίπεδα των 1.310 για τον Γ.Δ. και των 415-420 μονάδων για τον 25άρη έδειχναν τη διόρθωση.

Πρακτικά το ζητούμενο-ερώτημα είναι αν τα χαμηλά της Τρίτης 15/4 μπορεί να λειτουργήσουν σαν επίπεδα ανάσχεσης και αντίδρασης της αγοράς. Θυμίζουμε πως στη συνεδρίαση της 15ης/4 ο Γ.Δ. είχε κλείσει στις 1.186,99 και ο FT25 στις 380,86 μονάδες.

Στις τράπεζες συνεχίζεται η... αφαίμαξη ρευστότητας από τη μία (μένει πλέον μόνον η ΑΜΚ της Εθνικής), με τη Eurobank να υπερκαλύπτει το στόχο της. Στο επίκεντρο η Eurobank, ενώ σε σχετικό θέμα σημειώνεται τι σηματοδοτεί η κίνηση Fairfax να ανεβάσει στο 0,31 ευρώ την προσφορά της. Στην ίδια τιμή κλείνει και η ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό. Ποια γνωστά funds υπέβαλαν προσφορές. Σήμερα εγκρίνεται το πλάνο αναδιάρθρωσης από την DG Comp.

Παράλληλα οι τελευταίες εξελίξεις φέρνουν και αρκετά σημαντικές αλλαγές στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Αναλυτικότερα, την εισαγωγή της Eurobank και της Βιοχάλκο, τις θέσεις των Σωληνουργείων Κορίνθου και Frigoglass αποφάσισε η Συμβουλευτική Επιτροπή των Δεικτών FTSE/Χ.Α. κατά τη σημερινή της συνεδρίαση. Παράλληλα, αλλάζουν οι σταθμίσεις των Intralot, Folli Follie και Eurobank Properties. Οι αλλαγές σε όλους τους δείκτες FTSE γίνονται στο πλαίσιο της τακτικής εξαμηνιαίας αναθεώρησης της σύνθεσής τους για το διάστημα Οκτώβριος 2013 - Μάρτιος 2014.

Πάντως σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους επιμέρους μόχλευση σε συγκεκριμένες μετοχές με αφορμή και αυτές τις αλλαγές θα ήταν καλοδεχούμενη προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ανάσχεσης της διόρθωσης.

Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v