Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Front Running στις αλλαγές του FT 25

Οριακά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη, χωρίς όμως ανακατάληψη του ψυχολογικού ορίου των 1.200 μονάδων. Θετικό γύρισμα για τράπεζες και ΔΕΗ στο φινάλε. Ισχυρά κέρδη για ΟΠΑΠ αλλά και για Eurobank, Viohalco. Πιέσεις σε Frigoglass, Motor Oil, ΣΩΛΚ.

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, που δεν έπεισε παρά το μάλλον θετικό κλίμα που έδειξε να επικρατεί στις μεγάλες διεθνείς Αγορές.

Σαν μόνη "επιτυχία" της σημερινής συνεδρίασης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ανάδυση του Δείκτη από τα χαμηλά ημέρας και το τελικό θετικό πρόσημο, έστω και αν αυτό ήλθε κυριολεκτικά στα τελευταία λεπτά και απλά "επικυρώθηκε" από τις τελικές δημοπρασίες.

Από την άλλη, παρά το αξιοπρόσεκτο ανοδικό ξεκίνημα, το τελικό κλείσιμο του Δείκτη είναι χαμηλότερα και από το ψυχολογικό όριο των 1200 μονάδων και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν είναι.

Σε κάθε περίπτωση και για όσους κινούνται με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. παραμένουν σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι και για να αλλάξει αυτό θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1285 μονάδων και ο FTSE25, υψηλότερα των 414 μονάδων.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τις κινήσεις σε επιμέρους τίτλους, όπως ΟΠΑΠ (κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και "σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος" του Δείκτη), ΟΛΠ (μετά το σημαντικό ενδιαφέρον που παρουσιάστηκε στην πρώτη φάση διαδικασίας πώλησης για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς), αλλά και το επιλεκτικό "front running" στις επικείμενες αλλαγές στην σύνθεση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που θα ισχύσουν από 2/6 και αφορούσαν τους τίτλους των Viohalco, Eurobank, Σωλ. Κορίνθου και Frigoglass, εκτενέστερη ανάλυση για τους οποίους θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης φθάνοντας μέχρι τις 1209,72 μονάδες (+1,32%). Όμως μετά τις 12.57 χάθηκε το ψυχολογικό όριο των 1200 μονάδων και μετά τις 13.17 ο Δείκτης γύρισε και σε αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1185,98 μονάδες.

Η ανάδυση της Εθνικής από τα χαμηλά ημέρας και η επιστροφή της ΔΕΗ σε θετικό πρόσημο, επανέφεραν τον Δείκτη στο "πράσινο", μετά τις 16.48.

Στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 1195,65 μονάδες και χωρίς οι τελικές δημοπρασίες να εμπεριέχουν "τρανταχτές" εκπλήξεις, το "κουδούνι" της λήξης τον βρήκε στις 1195,2 μονάδες με οριακά κέρδη 0,10%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά βρίσκεται σε διορθωτική κίνηση, κυρίως λόγω των μεγάλων απαιτήσεων ρευστότητας που εκδηλώνουν αρκετές εισηγμένες, επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Τραπεζικές αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακές εταιρικές και Τραπεζικές εκδόσεις, αντλούν ρευστότητα από την Αγορά, με αποτέλεσμα την αργή διολίσθηση των βασικών δεικτών.

Από την άλλη η εισροή ρευστότητας από το εξωτερικό, προδιαθέτει για καλύτερη κίνηση του Χ.Α., μετά την ολοκλήρωση των κεφαλαιακών ενισχύσεων και την διενέργεια των εκλογικών αναμετρήσεων.

Βραχυπρόθεσμα, παραμένει ζητούμενο το που θα ολοκληρωθεί η διορθωτική κίνηση, αλλά και όροι των υπόλοιπων ΑΜΚ που είναι "επί θύραις", κάτι που μπορεί να έχει αντίκτυπο στην περαιτέρω συρρίκνωση των αποτιμήσεων.

Σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Versal ΑΕΠΕΥ και αν όλα εξελιχθούν ομαλά, το επερχόμενο Καλοκαίρι αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον και πιθανόν να δώσει σημαντικές αποδόσεις, σε όσους στην παρούσα διορθωτική κίνηση προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +1,45% του Hang Seng, ενώ το Χρηματιστήριο του Τόκυο παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας.

Θετικό κλίμα στην Ευρώπη, με τους δείκτες Stoxx 50, DAX και IBEX 35 να σημειώνουν κέρδη μεγαλύτερα του 1%, ενώ με θετικό βηματισμό ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street, εν μέσω μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων (άρεσαν Merck και Sprint) και τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τους επόμενους "χρησμούς" της Fed.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, νέα συρρίκνωση καταγράφηκε το Μάρτιο στη χρηματοδότηση Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών από τις Τράπεζες στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ και η αύξηση χρήματος επιβραδύνθηκε τον ίδιο μήνα παρά την επεκτατική νομισματική πολιτική που ακολουθείται. Τα Τραπεζικά δάνεια προς τον Ιδιωτικό Τομέα μειώθηκαν κατά 2,2% το Μάρτιο σε ετήσια βάση. Η προσφορά χρήματος Μ3 αυξήθηκε κατά 1,1% το Μάρτιο από 1,3% τον προηγούμενο μήνα.

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε τον Απρίλιο στο 102 από 102,5 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές αντιθέτως, προέβλεπαν ενίσχυση του δείκτη στο 103.

Σε υποβάθμιση της στάθμισης της Ρωσίας στις αναδυόμενες Αγορές σε "Equalweight" από 100 μονάδες βάσης "Overweight" προχώρησε η Morgan Stanley στη "σκιά" των εξελίξεων στην Ουκρανία. Ο οίκος μοιράζει το "περίσσευμα" της νέας κατανομής σε: Κίνα (40 μ.β.), Ταϊβάν (30 μ.β.) Τσεχία (10 μ.β.), Πολωνία (10 μ.β.) και Περού (10 μ.β.). Η Ελλάδα διατηρείται στην 16η θέση της λίστας, χωρίς να υπάρξουν μεταβολές στην στάθμιση.

Οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να επιβιώσουν σε συνθήκες ταυτόχρονης αναταραχής σε ομόλογα, ακίνητα και στις μετοχές στα σκληρότερα τεστ που έχουν γίνει ποτέ από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, τα οποία έχουν στόχο να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη σε έναν τομέα ο οποίος έπρεπε να διασωθεί με χρήματα φορολογουμένων, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Οι Τράπεζες πρέπει τώρα να δείξουν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αθροιστικές απώλειες 2,1% του ΑΕΠ, ποσοστό πολύ χειρότερο από το 0,4% της προηγούμενης άσκησης, που θα οδηγούσε σε αύξηση της ανεργίας στο 13% και σε μείωση των τιμών των κατοικιών 20% κατά μέσο όρο, πυροδοτώντας την κήρυξη χρεοστασίων σε δάνεια που διακρατούν Τράπεζες, σύμφωνα με την EBA.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στην Ισπανία στο 25,93%, έναντι 25,73% πριν από τρεις μήνες και προσεγγίζει το ιστορικό ρεκόρ που καταγράφηκε πριν από έναν χρόνο, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η Ιταλία είδε τα επιτόκια να υποχωρούν σε επίπεδα ρεκόρ σε δημοπρασία 10ετών ομολόγων την Τρίτη. Όπως μετέδωσαν οι FT, το Υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας πούλησε 3 δισ. ευρώ σε 10ετή ομόλογα, με μέσο επιτόκιο στο 3,22%, από 3,29% σε αντίστοιχη δημοπρασία τον περασμένο μήνα. Το Ιταλικό Υπουργείο πούλησε ακόμα 3,5 δισ. ευρώ σε πενταετή ομόλογα με μέσο επιτόκιο 1,84%, έναντι επιτοκίου 1,88% το Μάρτιο.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών υποχώρησε στο 82,3 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί στο 83,2.

Οι τιμές των οικιών στις ΗΠΑ όπως αποτυπώνονται στον δείκτη S&P/Case-Shiller που καταγράφει τις αξίες σε 20 Μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ, αυξήθηκαν 0,8% τον Φεβρουάριο. Η άνοδος ευθυγραμμίστηκε με τις προσδοκίες των αναλυτών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η Moody's αναβάθμισε σε σταθερό από αρνητικό το outlook του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος. Η Moody's προβλέπει σταδιακή οικονομική ανάκαμψη για την Ελλάδα, κατά 0,3% του ΑΕΠ για το 2014 και 1,2% του ΑΕΠ για το 2015 (σ.σ. χαμηλότερα δηλαδή από τις προβλέψεις της Κομισιόν, 0,6% και 2,9% αντίστοιχα), χάρη στον Τουρισμό και τις Εξαγωγές. Παρά την αδυναμία της Αγοράς εργασίας και της ζήτησης, η Moody's εκτιμά ότι το νέο μοντέλο θα δημιουργήσει περισσότερο βιώσιμες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις Τράπεζες.

Στα 0,31 ευρώ κλειδώνει η τιμή διάθεσης για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας ότι η ομάδα βασικών επενδυτών υπό τη Fairfax αναθεώρησε προς τα πάνω τη δήλωση δέσμευσής της. Ειδικότερα η ομάδα Fairfax ανέβασε την προσφερόμενη τιμή ανά μετοχή στην οποία δεσμεύεται να αποκτήσει νέες κοινές μετοχές της Eurobank στο 0,31 ευρώ από 0,30 που είχε αρχικώς υποβάλει χωρίς να διαφοροποιείται το ποσό της προσφοράς (1,332 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ποσό των 7 δισ. ευρώ έφτασαν οι προσφορές (περιλαμβανομένης αυτής της ομάδας Fairfax) για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της.

Απόλυτα επιφυλακτικοί, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, χωρίς να αποκλείουν κάποια ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την επιφυλακτική σχολή σκέψης, στις τάξεις των ενεργών χαρτοφυλακίων είναι "ορατή" η διάθεση αποστροφής επενδυτικού ρίσκου, καθώς τα καλά νέα, προσωρινά, φαίνεται να έχουν προεξοφληθεί, ενώ πάντα "παίζει" ο παράγοντας του πολιτικού ρίσκου.

Από την άλλη, οι πιο "προχωρημένοι" δεν αποκλείουν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, οι συστημικές Τράπεζες να ζητήσουν και νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, αν προκύψουν και νέες κεφαλαιακές ανάγκες από τα "αυστηρότερα" "stress tests" που θα διενεργήσει η ΕΚΤ (!)

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός δείκτης έχει κύρια στήριξη στις 1180 μονάδες, ενώ μία "υπερβολή", λόγω τάσης, μπορεί να βάλει σε δοκιμασία μέχρι και την ζώνη των 1157 - 1150 μονάδων.

Ξεκινώντας την αναφορά από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Eurobank Properties, ενώ δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο" οι Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική και Jumbo και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς και Motor Oil.

Από το Τραπεζικό ταμπλώ, πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινήθηκαν οι Πειραιώς και Alpha Bank, ενώ η Εθνική "αναδύθηκε" από το χαμηλό ημέρας των 2,74 ευρώ (-3,86%).

Στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Eurobank, χωρίς αυτό να οφείλεται αποκλειστικά σε τοποθετήσεις λόγω επικείμενης εισόδου στον FTSE25, ενώ ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό, σε κλείσιμο, "περίμενε" την Τρ. Αττικής (!)

Σημαντικούς προβληματισμούς δημιουργεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση του warrant της Εθνικής, έστω και αν σήμερα "αναδύθηκε" από το χαμηλό των 0,9100 ευρώ και έκλεισε αμετάβλητο. Οι επικείμενες εξελίξεις και οι πιθανολογούμενοι όροι για την ΑΜΚ της Εθνικής, ακυρώνουν της "ευεργετικές" ιδιότητες του παραστατικού τίτλου, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα (!)

Σημαντική κινητικότητα στον ΟΛΠ, λόγω και του αρχικού υψηλού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε στο Λονδίνο, για την ιδιωτικοποίηση του 67% του Οργανισμού, με τις επόμενες τεχνικές στηρίξεις να εντοπίζονται στα 19,21 και 20,00 ευρώ.

Υπό πίεση οι Frigoglass και Σωλ. Κορίνθου, καθώς αποχωρούν από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι οι "αναγκαστικές" αποχωρήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αν οι δύο τίτλοι συνεχίσουν να κινούνται πλαγιοκαθοδικά, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 1,75 και 1,50 ευρώ, για την Σωλ. Κορίνθου και στα 4,00 και 3,74 ευρώ για την Frigoglass.

Ακριβώς αντίθετη κίνηση από την Viohalco, που στις 2 Ιουνίου εισέρχεται στον FTSE25. Ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, δεν έχει σημαντική παρουσία εγχώριων θεσμικών επενδυτών και αν το "αγοραστικό ενδιαφέρον" συνεχιστεί, οι επόμενες τεχνικές αντιστάσεις οριοθετούνται στα 4,60, 4,80 και 5,00 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη, η γ.σ. της Lamda Development ενέκρινε την αύξηση κεφαλαίου των 150 εκατ. ευρώ. Όπως ανακοινώθηκε ο βασικός μέτοχος, Consolidated Lamda Holdings θα καλύψει το μερίδιο που της αναλογεί, αλλά και τις τυχόν αδιάθετες μετοχές. H αύξηση γίνεται για την χρηματοδότηση του πρότζεκτ στο Ελληνικό. Παρά το γεγονός ότι η Αγορά γνώριζε για την επικείμενη ΑΜΚ, η επίσημη ανακοίνωση δεν έτυχε θετικής υποδοχής.

Στους επιμέρους τίτλους, επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά ο Νηρέας, ενώ σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο τίτλος της Compucon.

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Σαράντη, με σχετική αύξηση των συναλλαγών, ενώ η αξιοπρόσεκτη μερισματική απόδοση, συνεχίζει να δίνει "ανοδικά καύσιμα" στον Βογιατζόγλου.

Περίπου ισοβαρής η τελική αναλογία ανοδικών (64) - πτωτικών (65) μετοχών, όμως ενδοσυνεδριακά η αναλογία ξεπερνούσε το 1 προς 2.

Σχετικά ενισχυμένος ο τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων 4 συνεδριάσεων) έφθασε τα 104 εκατ. από τα οποία τα 24,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ). Μόλις τέσσερις τίτλοι (ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ) απέσπασαν το 63% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρών κερδών, με κυριότερο χαρακτηριστικό την μείωση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ περίπου στα ίδια επίπεδα έμειναν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.078 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10.388, 9.139 για τον Μάιο, 1.249 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 386,75) κινήθηκε μεταξύ 382 και 390 μονάδων, κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή.
 
Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.661), ΔΕΗ (1.548), Alpha Bank (1.237), Εθνική (1.089), Πειραιώς (997), ΟΠΑΠ (649), MIG (413), Eurobank (3.202), Ελ. Πετρέλαια (171), Μυτιληναίο (204), ΕΧΑΕ (177), Σιδενόρ (106).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE οριακά χαμηλότερα, στο 37%, με βελτιωμένο όγκο συναλλαγών, στα 1763 δικαιώματα (308 calls και 1455 puts).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (117.356.624 τεμ.), Εθνική (6.036.053 τεμ.), Πειραιώς (18.921.122 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v