Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Σε γενική... αντεπίθεση τα blue chips

Εντυπωσιακό ριμπάουντ για ισχυρά blue chip στην τελευταία συνεδρίαση του τετραμήνου. Ποια χαρτιά πρωταγωνίστησαν. Ενισχυμένος ο τζίρος. Με κέρδη 5,97% ο Γ.Δ. στο τετράμηνο, απώλειες 3,19% για τον τραπεζικό δείκτη. Τι προβλέπουν οι αναλυτές.

Ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του χρηματιστηριακού τετραμήνου, με την εικόνα στο ταμπλώ του FT25 να θυμίζει "γενική επιστράτευση" καθώς μόνο οι τίτλοι των Εθνικής (-2,44%) και Eurobank Properties (-0,48%) έκλεισαν με αρνητική ημερήσια μεταβολή, ενώ αμετάβλητος τερμάτισε της συνεδρίαση ο τίτλος του ΟΠΑΠ.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων εκτοξεύτηκε στα 271,7 εκατ. ενισχυμένος εντυπωσιακά από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 133 εκατ. λόγω του "πακέτου" της ΕΥΔΑΠ (με πιθανό πωλητή την Τρ. Πειραιώς) και αρκετών "γυρισμάτων" λόγω ολοκλήρωσης του πρώτου τετραμήνου.

Πρωταγωνιστές των προσυμφωνημένων συναλλαγών οι ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΠΕΙΡΤΠ, Jumbo, Αεροπορία Αιγαίου (έξι "πακέτα" συνολικά 1.119.579 μετοχών, που αντιστοιχούν στο 1,56% του μετοχικού κεφαλαίου της Αεροπορικής εταιρείας, άλλαξαν χέρια μέσω του Χ.Α., στην τιμή των 7,24 ευρώ ανά μετοχή), Alpha Bank, Motor Oil, Πειραιώς, ΑΛΦΑΤΠ, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ ("πακέτο" μετοχών αξίας 86,2 εκατ. ευρώ πέρασε από το Χ.Α. Η συναλλαγή έγινε στα 8,1 ευρώ ανά μετοχή και αφορούσε συνολικά 10,648 εκατομμύρια μετοχές, ή το 9,99% της εισηγμένης).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πέντε τίτλοι "απασχόλησαν" το 67% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών (!)
Από εκεί και πέρα και για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, ο Απρίλιος διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τριών μηνών, αποφέροντας μηνιαίες απώλειες 7,76% για τον Γενικό Δείκτη και 14,43% για τον δείκτη των Τραπεζών.

Η μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 161 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 13% σε σχέση με τον Μάρτιο και ενισχυμένη κατά 132% σε σχέση με τον περυσινό Απρίλιο.

Το τέλος του χρηματιστηριακού τετραμήνου, βρήκε τον Γενικό Δείκτη με κέρδη 5,97% και τον Τραπεζικό δείκτη με απώλειες 3,19%.

Μετοχή του τετραμήνου η Πήγασος, η οποία από την αρχή του χρόνου, έστω και με ελάχιστες συναλλαγές, σημειώνει απόδοση 364,29% (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η τελευταία διόρθωση των τιμών έφερε "δικαιότερες" αποτιμήσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, κατά κύριο λόγο στις Δεικτοβαρείς μετοχές και σε κάποιους τίτλους μεσαίας κεφαλαιοποίησης, επισημαίνει ο Νίκος Καυκάς.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ, η πρόσφατη συσσώρευση πέριξ των 1200 μονάδων, δεν έχει ακυρώσει το σενάριο για πιθανή επαναπροσέγγιση των 1280 - 1290 μονάδων.

Από την άλλη, οι πολιτικές εξελίξεις παραμένουν καθοριστικός παράγοντας, όσον αφορά την μεσοπρόθεσμη πορεία του Χ.Α.

Σαν θετική εξέλιξη κρίνεται και η κεφαλαιακή ενίσχυση - θωράκιση του ισολογισμού, της Eurobank, ενώ εκτιμάται ότι με επιτυχία θα ακολουθήσει και η κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής, έστω και αν πραγματοποιηθεί σε σχετικά χαμηλότερες από τις τρέχουσες τιμές.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Καυκά, η επόμενη σημαντική κίνηση στον Γενικό Δείκτη θα έχει ως πρωταγωνιστές τους Τραπεζικούς τίτλους, λόγω και της αυξημένης στάθμισης στους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με το -1,42% του δείκτη Hang Seng να ξεχωρίζει, πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και οι δείκτες της WallStreet, κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, με τους επενδυτές να περιμένουν τους νέους "χρησμούς" της Fed, η οποία στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
 
Από εκεί και πέρα και ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας υποβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης της Ιαπωνικής οικονομίας στο 1,1% από προηγούμενη πρόβλεψη για 1,4% για το 2014, εξαιτίας της υποχώρησης των εξαγωγών. Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένει την αύξηση του Α.Ε.Π στο 1,5% για το 2015 και στο 1,3% για το 2016. Η BoJ υπογραμμίζει ότι υπάρχει αυξημένο ρίσκο ως προς τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό κυρίως λόγω της αύξησης του φόρου κατανάλωσης, ενώ ο πρόεδρός της, Kuroda, ανέφερε ότι "η ποσοτική χαλάρωση θα συνεχιστεί μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει το στόχο του 2,0%" τονίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε μία περικοπή της ποσοτικής χαλάρωσης.
 
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, σφίγγει και πάλι ο κλοιός στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε σε ετήσια βάση τον Απρίλιο κατά 0,7%. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters η μέση πρόβλεψη έκανε λόγο για διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 0,8%.
 
Σε αρνητικό από σταθερό αναθεώρησε η S&P το outlook των αξιολογήσεων σε 15 Ευρωπαϊκές Τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Deutsche Bank, η Barclays, η ABN AMRO, η Credit Suisse και η Τράπεζα της Ιρλανδίας. Ο οίκος αναφέρει ότι η υποβάθμιση του outlook αντανακλά την πεποίθηση ότι η έκτακτη στήριξη των Κυβερνήσεων θα αρχίσει να μειώνεται, καθώς θα τίθεται σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο εκκαθάρισης.
 
Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης 7 Ισπανικών Τραπεζών σε "ΒΒΒ+" από "ΒΒΒ" προχώρησε η Fitch Ratings. Ο οίκος εξηγεί πως η κίνηση αυτή είναι το επόμενο βήμα μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ισπανικής οικονομίας σε "ΒΒΒ+" που έγινε στις 25 Απριλίου. Πρόκειται για τις Τράπεζες: Banco Cooperativo Espanol, Banco Mare Nostrum, Banco Financiero y de Ahorros, Catalunya Banc, CaixaBank, Caja de Ahorros y Pensiones de Barcelona, NCG Banco.
 
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι θέσεις εργασίας στον Ιδιωτικό τομέα,  σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου ADP, αυξήθηκαν κατά 220000 εργαζόμενους. Οι αναλυτές περίμεναν 210.000 νέες θέσεις εργασίας.
 
Από την άλλη και σύμφωνα με την πρώτη μέτρηση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, η οικονομία αναπτύχθηκε μόλις 0,1%. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 1,2%. Στο προηγούμενο τρίμηνο η Αμερικανική ανάπτυξη ήταν 2,6%.
 
Ο δείκτης μεταποίησης ΡΜΙ στην Περιφέρεια του Σικάγο ανήλθε στο 63, τον Απρίλιο, μετά την πτώση στο 55,9 τον Μάρτιο, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο. Οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη βελτίωση, στο 57.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η Ελλάδα θα καταθέσει επίσημη πρόταση για την επιμήκυνση στις ωριμάνσεις των δανείων έως και στα 50 χρόνια, στο πλαίσιο μέτρων για να καταστεί το Ελληνικό χρέος βιώσιμο, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Υπουργείου οικονομικών, σύμφωνα με το Reuters. Επίσης, η Ελλάδα θα προτείνει μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια που έχει λάβει από Χώρες της Ευρωζώνης, ή εναλλακτικά, την αλλαγή των επιτοκίων σε σταθερά από κυμαινόμενα, τόνισε η ίδια πηγή.
 
Τα αποτελέσματα της Σωλ. Κορίνθου το τέταρτο τρίμηνο ήταν χαμηλότερα των προβλέψεων, συνεχίζοντας την αναιμική απόδοση της εταιρείας τα προηγούμενα τρίμηνα του 2013, αναφέρει σε έκθεση η Eurobank Equities. Η χρηματιστηριακή διατηρεί την σύσταση "hold", για την μετοχή και την τιμή-στόχο στα 1,80 ευρώ. 
 
Με σύσταση "buy" και τιμή-στόχο στα 14 ευρώ ξεκινά κάλυψη για τη μετοχή της Jumbo η Wood Company. Ο οίκος ξεκινά κάλυψη και για τον τίτλο του Fourli, με σύσταση "hold" και τιμή-στόχο στα 6,4 ευρώ.

Αύξηση κερδών 20,6%, στα 62 εκατ. θα εμφανίσει ο ΟΤΕ στο α' τρίμηνο, σύμφωνα με προβλέψεις της IBG, σε έκθεσή της όπου διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή-στόχο στα 14 ευρώ για τη μετοχή. Τα "καθαρά" EBITDA του Οργανισμού (εξαιρουμένου του κόστους της εθελουσίας εξόδου) αναμένεται να εμφανίσουν οριακή υποχώρηση 3% σε ετήσια βάση , στα 334 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 952 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,4% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2013. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ ανακοινώνει αποτελέσματα τριμήνου στις 8 Μαϊου, πριν το άνοιγμα της Αγοράς.

Με σύσταση "buy" και τιμή-στόχο στα 9,2 ευρώ ξεκινά εκ νέου κάλυψη του τίτλου της Αεροπορίας Αιγαίου η Eurobank Equities, σε έκθεσή της όπου κάνει λόγο για "καθαρότερο ουρανό μετά από διαδρομή με αναταράξεις". Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η μερισματική απόδοση της εταιρείας διαμορφώνεται στο 9-10%, κάτι που την καθιστά μια από τις μετοχές με τις υψηλότερες αποδόσεις από τους τίτλους που καλύπτει. Ο τίτλος διαπραγματεύεται με discount 30-40% σε σχέση με εταιρείες του κλάδου, σημειώνει, ενώ αναφορικά με την εντατικοποίηση του ανταγωνισμού εφέτος, τονίζει ότι η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη για την εταιρεία.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή, θεματική, συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1234,76 μονάδες (+3,31%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1229,25 (+2,85%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1232,12 μονάδες με κέρδη 3,09%.

Τεχνικά, μπορεί οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να παραμένουν σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, όσο ο Γενικός Δείκτης δεν δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1285 και ο FTSE25 υψηλότερα των 414 μονάδων, όμως ο βραχυχρόνιος "διπλός πάτος" που σημειώθηκε στην περιοχή των 1185 μονάδων, αφήνει κάποιες πρώτες θετικές παρακαταθήκες επαναπροσέγγισης των 1280 μονάδων, ιδιαίτερα αν μετατραπεί σε βραχυπρόθεσμη στήριξη το επίπεδο των 1220 - 1230 μονάδων.

Βέβαια, υπάρχει και η πιο "υποψιασμένη" - αισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία στις 15 Μαϊου ανακοινώνεται το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου και οι αισιόδοξοι θα πάρουν κάποια "στοιχήματα" για πιθανό θετικό πρόσημο. Σε μία τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα "front running" των μετοχικών αποτιμήσεων, πριν την επίσημη ανακοίνωση του ΑΕΠ (!)

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΜΙΓ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΙΝΛΟΤ, ΜΕΤΚ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΣΩΛΚ και ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Frigoglass, Folli Follie Group.

Ικανοποιητική η τελική αναλογία ανοδικών (98) - πτωτικών (38) μετοχών, όμως οι περισσότεροι από τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές δεν "ξάφνιασαν" για την συναλλακτική τους δραστηριότητα (!)
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων για την μετοχή της Eurobank που άλλαξε αρκετές φορές πρόσημο, όμως τον τελευταίο λόγο τον είχαν οι αγοραστές και ο τίτλος έκλεισε στο υψηλό ημέρας.

Τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά έφεραν προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης για την μετοχή της Τρ. Αττικής, έστω και αν το τελικό κλείσιμο ήταν σχετικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας των 0,1390 ευρώ.

"Fake" αποδείχθηκε η χθεσινή "ανάδυση" της Εθνικής από το χαμηλό ημέρας των 2,74 ευρώ, καθώς σήμερα και στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο.

Πήγε να "κάνει το μπαμ" η Πειραιώς που "αποφάσισε" να επιστρέψει υψηλότερα από την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ, στα 1,70 ευρώ (μετά από τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις χαμηλότερα από το εν λόγω επίπεδο) και αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,76 ευρώ (+6,02%), όμως η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο καλή και τελικά η μετοχή έκλεισε στα 1,70 ευρώ (+2,41%).

Συνεχίστηκε η αδυναμία του παραστατικού τίτλου της Εθνικής, όταν οι αγοραστές έκαναν αισθητή την παρουσία τους στα warrants των Πειραιώς και Alpha Bank.

Πιο συγκεκριμένα, το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 1,69 ευρώ (+4,32%) με συναλλαγές 4578591 τεμ. Κέρδη 2,27% για το warrant της Πειραιώς, ενώ άλλαξαν χέρια 99905676 τεμ.
Αντίθετα με απώλειες 1,14% έκλεισε ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής, στα 0,9500 ευρώ, ενώ άλλαξαν χέρια 922025 τεμ.

Μεταφερόμενοι στον υπόλοιπο μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς ο τίτλος που "έκλεψε την παράσταση" ήταν αυτός της ΕΥΔΑΠ, όχι μόνο γιατί έκλεισε στο υψηλό ημέρας, αλλά και σε υψηλά 67 μηνών, με τις επόμενες τεχνικές αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 9,50 και 10,00 ευρώ.

Και ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αγοραστές του σημερινού "πακέτου" είναι δυο μεγάλα ξένα hedge funds με έντονη παρουσία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, την καταβολή μερίσματος 0,38 ευρώ ανά μετοχή ψήφισε η σημερινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΔΑΠ. Το μέρισμα θα καταβληθεί στις 13 Μαΐου και η αποκοπή του θα γίνει στις 5 Μαΐου.

Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Αντώνης Βαρθολομαίος, τόνισε ότι η εταιρεία κατέχει, πράγματι, 250-270 εκατ. ευρώ σε μετρητά, χωρίς να οφείλει στις Τράπεζες.

"Ωστόσο", επεσήμανε "περιμένουμε να παραλάβουμε από τη Γενική Τρ. τόσο το προτεινόμενο επενδυτικό όσο και το στρατηγικό σχέδιο (business plan) με βάση το οποίο θα προκύψει αν και πόσα κεφάλαια θα μας περισσέψουν. Τότε το διοικητικό συμβούλιο θα κατεβάσει σχετική πρόταση στους μετόχους".

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού με καθαρά ανοδική συνεδρίαση, η τελευταία του Απριλίου, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές στο συμβόλαιο του δείκτη και να αυξάνονται σημαντικά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.851 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10.631, 8.758 για τον Μάιο, 1.872 για τον Ιούνιο και 1 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 398,75) κινήθηκε μεταξύ 386,5 και 3999,75 μονάδων, γυρίζοντας σε υπερτίμηση 0,61%.
 
Επέστρεψε ο δανεισμός τίτλων (14.300 Alpha Bank, 156.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.618), ΔΕΗ (1.857), Alpha Bank (1.224), Εθνική (955), Πειραιώς (3.814), ΟΠΑΠ (1.126),MIG (872), Eurobank (10.492), Ελ. Πετρέλαια (245), Μυτιληναίο (290), ΕΧΑΕ (248), Σιδενόρ (129), Intralot (136), Motor Oil (131), Ελλάκτωρα (105), ΓΕΚ (252).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, εξαιρετικά μειωμένη ήταν η συμμετοχή των επενδυτών στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, με μόλις 490 δικαιώματα (212 calls και 278 puts) να αλλάζουν χέρια ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διατηρήθηκε στο 37%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (117.181.624 τεμ.), Εθνική (7.542.253 τεμ.), Πειραιώς (15.519.903 τεμ.).
 
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v