Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το ανοδικό σενάριο και οι παγίδες

Υποσχέσεις για τη συνέχεια από την επιβεβαίωση τεχνικά σημαντικών περιοχών. Η στάση των «ισχυρών χεριών» καθ' οδόν προς τις εκλογές. Ποια είναι τα «αουτσάιντερ» που δίνουν τόνο στο ταμπλό και πού θα κριθεί το «παιχνίδι». Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Με άνοδο «έκλεισε» ο Απρίλιος, με άνοδο «άνοιξε» ο Μάιος καθώς οι αγοραστές συνέχισαν τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές του FT25 ωθώντας την αγορά ένα βήμα κοντύτερα προς την περιοχή των 1.250 μονάδων (και προς τις 405 για τον 25άρη).

Η ικανοποιητική αξία των συναλλαγών (134,7 εκατ. ευρώ με 78,9 εκατ. τεμάχια) η σύνθεση τους και οι επιχειρηματικές κινήσεις που συντελούνται στο παρασκήνιο ενισχύουν την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως τα «ισχυρά χέρια» θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Στις 1.240,16 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (με υψηλό ημέρας στις 1.245,33) στις 398,59 ο FT25 (με υψηλό τις 400,79 ) και με το κλίμα να διαμορφώνεται από δύο ... αουτσάιντερ και την οριστικοποίηση των ημερομηνιών για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής.

Η Eurobank με + 17,80% (στα 0,483 ευρώ) και ΕΥΔΑΠ με + 6,99% (στα 9,95 ευρώ) έδωσαν τον τόνο στο ταμπλό, με τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΥΔΑΠ να σχολιάζονται και αναλύονται από το σύνολο της αγοράς.

Αυτό γιατί, όπως σημειώνουν χρηματιστηριακές πηγές, επιβεβαιώνουν την ενεργό συμμετοχή του «ξένου κεφαλαίου», καταδεικνύουν το ενδιαφέρον τους για το «ελληνικό εγχείρημα» προδιαθέτοντας για τη συνέχεια.

Επενδυτικά κεφάλαια, που τοποθετήθηκαν στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank ήταν εκ των πρωταγωνιστών της θεαματικής μόχλευσης που επιτεύχθηκε στην περίπτωση της Bank of Ireland, με αποδόσεις που έφτασαν τις 2 και 3 φορές πάνω από το αρχικό κόστος κτήσης. Η ιστορία του πονταρίσματος της Fairfax στην ΒοΙ είναι λίγο ως πολύ γνωστή.

Στην Eurobank με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ακολούθησε την Τετάρτη το +5,13% (στα 0,41 ευρώ) και την Παρασκευή το εμφαντικό + 17,80% (στα 0,483 ευρώ) με συναλλαγές 20.915.981 μτχ αξίας 9.221.029 ευρώ.

Η ΕΥΔΑΠ είναι πιο σύνθετη περίπτωση αφ΄ ενός γιατί ο J. Paulson είναι γνωστό πώς ενεργεί στις αγορές (μεταξύ άλλων αποκόμισε τεράστιες υπεραξίες από την χρεοκοπία της Lehman Brothers, ενώ τον χειμώνα του 2012 ήταν από αυτούς, που προεξοφλούσε... άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας) αφ΄ετέρου γιατί δεν είναι γνωστό ακόμη εάν πρόκειται για μία απλή επενδυτική κίνηση ή εάν αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού επιχειρηματικού χαρακτήρα με φόντο την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση ΕΥΔΑΠ/ Paulson προοιωνίζεται, πως θα έχει πολλαπλό αντίκτυπο και δεν θα περιοριστεί μόνο στο χρηματιστηριακό πεδίο.

Ομως χρηματιστηριακά πυροδοτεί ενδιαφέρον για μετοχές της ίδιας «κατηγορίας» όπως θεωρούνται του ΟΛΠ και της ΕΥΑΘ. Δεν είναι τυχαίο, πως τις τελευταίες ημέρες και ενώ «τρέχουν» οι εξελίξεις στην ΕΥΔΑΠ κινητικότητα παρατηρείται και στη μετοχή της ΕΥΑΘ αλλά και του ΟΛΠ, περισσότερο δε στου Οργανισμού. Με απόδοση 6,99% σε εβδομαδιαία βάση η μετοχή του ΟΛΠ ενισχύθηκε στα 19,12 ευρώ με συναλλαγές 28.575 τμχ αξίας 535.340 ευρώ (στη συνεδρίαση της Παρασκευής). Σημειωτέον, πως ο ΟΛΠ αποτιμάται στα 478 εκατ. ευρώ, ενώ η ΕΥΑΘ στα 181,5 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο πρόκειται για δύο περιπτώσεις που δεν προέρχονται ούτε από την τραπεζική 3άδα του FT25 (Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική) ούτε από την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ- ΔΕΗ αλλά ούτε και από την ομάδα των μετοχών-σηματωρών (Μυτιληναίος, Motor Oil, ΤΙΤΑΝ, ΓΕΚ/Τέρνα, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ) που συνήθως μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

Και που συνήθως διαμορφώνουν την τάση για τους βασικούς δείκτες.

Παρ΄ όλα αυτά και οι τρεις τραπεζικές μετοχές του 25άρη αντέδρασαν ανοδικά, με την Πειραιώς εύλογα να σημειώνει την υψηλότερη απόδοση (+ 3,53% στα 1,76 ευρώ) την Εθνική στα 2,81 και την Alpha Bank να επανέρχεται πάνω από τα 0,70 ευρώ.

Την ίδια στιγμή παραμένουν χαμηλά οι συναλλαγές και η διακύμανση στα warrants των τριών μετοχών, με την αγορά να προεξοφλεί πως έτσι διευκολύνεται η επόμενη φάση του σχεδιασμού του ΤΧΣ (πρόταση αγοράς του Ταμείου και εν συνεχεία διάθεση σε ιδιώτες επενδυτές). Στα συν για τον κλάδο, το ότι από Τρίτη ξεκινά η διαδικασία αύξησης της Εθνικής, κάτι που φαίνεται να συνέβαλε στην εκτόνωση των μέχρι πρόσφατα πωλήσεων/πιέσεων.

Ειδικότερα για την Εθνική το πρωί της Τρίτης, 6 Μαίου, θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την αύξηση κεφαλαίου ως 2,5 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι παρουσιάσεις της διοίκησης σε Ευρώπη και Αμερική.

Goldman Sachs και Morgan Stanley έχουν αναλάβει τη διαχείριση του βιβλίου προσφορών για την προσφορά μετοχών στο εξωτερικό μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και στόχο την άντληση 2,5 δισ. ευρώ. Μαζί τους θα διαχειριστούν βιβλίο άλλες 5 με 6 ευρωπαικές τράπεζες.

Το κλίμα που έρχεται από Αμερική και Ευρώπη, όπου βρίσκονται για παρουσιάσεις κλιμάκια της Εθνικής αναφέρει υψηλό ενδιαφέρον συμμετοχής στην ΑΜΚ καθώς η τράπεζα έχει επιστρέψει σε κέρδη ήδη από την περσινή χρήση, τάση που αναμένεται να συνεχισθεί και κατά το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Εξέλιξη, που όπως εκτιμούσαν χρηματιστηριακά στελέχη θα μπορούσε να ενισχύσει το ανοδικό σενάριο.

Τα ίδια στελέχη σημείωναν, πως η επιβεβαίωση της ευρύτερης περιοχής των 1.180 μονάδων για τον ΓΔ, των 380 για τον 25άρη και των 170 μονάδων για τον Τραπεζικό δίνει πόντους στο...ποντάρισμα υπέρ της επαναπροσέγγισης των 1.280 μονάδων.

Να συνεκτιμηθεί μάλιστα πως οι αναφερθείσες «τεχνικές περιοχές» δοκιμάστηκαν για τουλάχιστον δύο συνεδριάσεις, στηρίχθηκαν επαρκώς από μετοχές όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ- ΔΕΗ, ενώ στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις ενισχύθηκε η παρουσία των αγοραστών σε τίτλους των ΕΧΑΕ, INTRALOT, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΠ και ΣΑΡΑΝΤΗΣ, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΧΑΛΚΟΡ, Fourlis.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.240,16 μονάδες με άνοδο 1,39%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 1,12% ενώ ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε χαμηλότερα 0,90%.

Εβδομαδιαία άνοδο σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: και Μέσα Ενημέρωσης (+6,67%), Τηλεπικοινωνίες (+6,09%) και Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (+3,36%).

Στον αντίποδα, εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Τεχνολογία (-3,38%), Ταξίδια- Αναψυχή (-2,9%), Ασφάλειες (2,05%) και Εμπόριο (-1,96%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Κτήμα Λαζαρίδη (43,09%), Γαλαξίδι (42,23%), Λανακάμ (36,94%), Κεπένου Μύλοι (30,72%), Κυριακούλης (28,97%), Eurobank (28,12%), Αττι-Κατ (26,09%), Περσεύς (20%), Μάρακ (19,87%) και PC Systems (19,39%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Medicon (-40,27%), ΑΧΟΝ (-36,21%), Γιουρομπρόκερς (-18,18%), ΑΕΓΕΚ (-14,12%), Μοχλός (-13,86%), Γενική Τράπεζα (-12,64%), Μαίλλης (-10,57%) Χατζηκρανιώτη (-10,26%), Sato (-10%) και Altec (-9,38%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v