Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζο...βδομάδα στο Χρηματιστήριο

Από την περιοχή των 1.240 μονάδων (και των 400 ο FT 25) το Χ.Α. εστιάζει στην αύξηση της Εθνικής, στην αναβάθμιση της Eurobank αλλά και στη στήριξη των «ξένων χεριών». Ενδιαφέρον και κινητικότητα για μετοχές της... δεύτερης ταχύτητας της «μεγάλης κεφαλαιοποίησης».

Τριπλό μήνυμα περιμένει η αγορά τον Μάιο, σημείωνε ο Στέφανος Κοτζαμάνης, εστιάζοντας στις επικείμενες αλλαγές στους δείκτες MSCI.

Ενεργό -εκ νέου- το ανοδικό σενάριο, πάντα βραχυπρόθεσμα και με ορίζοντα την Κυριακή της 25ης Μαΐου, καθώς η επιβεβαίωση της ευρύτερης περιοχής των 1.180 μονάδων ενεργοποίησε αρκετούς παίκτες.

Στις 1.240 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, οριακά χαμηλότερα των 400 μονάδων ο FT 25, με τον Τραπεζικό στις 178 και τον «μεσαίας κεφαλαιοποίησης» στις 1.243. Ο μέσος όρος συναλλαγών (των τελευταίων 5-10 συνεδριάσεων) δεν ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, ωστόσο παραμένει επικεντρωμένος στις γνωστές 4-6 δεικτοβαρείς μετοχές που συνεχίζουν να κάνουν τη διαφορά για τους δείκτες.

Με βάση τον μ.ο. συναλλαγών και την επιβεβαίωση της περιοχής των 1.180 μονάδων, κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες έχουν λάβει (ή προτίθενται να λάβουν) θέσεις «αγοράς» σε μετοχές-σηματωρούς, σε τίτλους τραπεζών και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Ωστόσο, αρκετά θα εξαρτηθούν από την έκβαση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής (σχετικά θέματα της Αναστασίας Παπαϊωάννου και του Χρήστου Κίτσιου), από τη διάρκεια του πονταρίσματος στη Eurobank και ενδεχομένως από τη στάση συγκεκριμένων εγχώριων επενδυτικών πόλων.

Τα «ξένα χέρια», με διάθεση εμφανώς θετική, υποστηρικτική της κυβέρνησης, μετά μάλιστα τα σημαντικά έσοδα που αποκόμισαν από τις ΑΜΚ των συστημικών τραπεζών, έχουν κάθε λόγο να συνεχίσουν το long παιχνίδι τους στο Χ.Α. Κυρίως αμερικανικά σπίτια παρέχουν ξεκάθαρα στήριξη στην προσπάθεια δημιουργίας κλίματος, χωρίς να υστερούν τα ευρωπαϊκά. Εάν δεν επιβαρυνθεί δραματικά η κατάσταση στο «ουκρανικό μέτωπο» και τα ευρωχρηματιστήρια διατηρηθούν γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, το Χ.Α. μπορεί να υπεραποδώσει.

Η θεαματική υπεραπόδοση των μετοχών της Eurobank και της ΕΥΔΑΠ (για διαφορετικούς λόγους) κατέδειξε τη διάθεση των «ισχυρών χεριών» να υποστηρίξουν τις επιλογές τους. Πλέον η Eurobank υπολογίζεται ως μετοχή του 25άρη, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται περισσότερο.

Οσονούπω θα πρέπει να συνυπολογίζεται η βαρύτητα και της Eurobank στη διαμόρφωση της διακύμανσης του FT 25, ενώ θα ακολουθήσει κι η περαιτέρω «τραπεζοποίηση» του δείκτη της «μεγάλης κεφαλαιοποίησης».

Χρηματιστηριακοί παράγοντες δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο αυξημένων ροών κεφαλαίων και ενεργοποίησης περισσότερων παικτών προς το τραπεζικό... κομμάτι της αγοράς.

Εάν μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, υπερκαλυφθεί και η ΑΜΚ της Εθνικής, τότε ο κλάδος θα έχει... αφήσει πίσω του τη δεύτερη πολύ σημαντική φάση κεφαλαιακής ενίσχυσής του με τα «ξένα κεφάλαια» να έχουν λάβει θέσεις με θεαματικό discount έναντι όσων τοποθετήθηκαν λ.χ. στις περυσινές αυξήσεις κεφαλαίου. Τι μπορεί να σημαίνει πρακτικά η είσοδος ενός ξένου fund στα 2,25-2,50 ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής, δηλαδή σχεδόν 50% φθηνότερα από τα επίπεδα της αύξησης του 2013, δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη ανάλυση.

Προφανές το περιθώριο μόχλευσης. Εάν μάλιστα συνεκτιμηθεί το προηγούμενο της Bank of Ireland όπου τα ξένα funds μέσα σε 12-18 μήνες 2-3πλωσαν τη θέση τους, έχουμε μία πρώτη εκτίμηση για το τι... προετοιμάζουν τα πανίσχυρα «ξένα χέρια». Ωστόσο, όπως αποτυπώνεται σε όλες ανεξαιρέτως τις εκθέσεις και αναλύσεις τους, συνεκτιμάται η κρίσιμη πολιτική παράμετρος.

Προσώρας εξακολουθούμε να περιορίζουμε τις κινήσεις μας στον ορίζοντα των επόμενων 2 το πολύ 3 εβδομάδων, φθάνοντας μέχρι και την Παρασκευή της 23ης Μαΐου οπότε -θυμίζουμε- λήγει η απλή σειρά συμβολαίων του δείκτη για τον Μάιο.

Στο μεσοδιάστημα μπορεί να συμβούν πολλά, με αφορμή όσα αναμένει η αγορά, και χαρακτηριστικότερη την περίπτωση των δεικτών MSCI. Αφορμές για ένα γρήγορο... τρέξιμο μπορεί να βρει η αγορά, δηλαδή να κινηθεί κόντρα στην κρατούσα εκτίμηση πως λόγω «πολιτικής ρευστότητας» θα ταλαιπωρηθεί προεκλογικά.

Μετοχές-κλειδιά, εκτός των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, σταδιακά και οι τέσσερεις συστημικές τραπεζικές, και με την προϋπόθεση πως θα επιβεβαιωθεί το ανοδικό σενάριο, μετοχές-σηματωροί που τις τελευταίες συνεδριάσεις «συσσωρεύουν» ανώτερα των στηρίξεών τους.

Ζητούμενη πάντα και σε κάθε διόρθωση η επιβεβαίωση όσο το δυνατόν περισσότερων τεχνικών σημείων και για τους τρεις βασικούς δείκτες (Γ.Δ., FT 25, Δ.ΤΡ.) και ει δυνατόν σήμερα-αύριο η υπέρβαση των 405-408 μονάδων για τον FT 25.

Το +3,53% της Πειραιώς (στο 1,76 ευρώ) με 22,7 εκατ. ευρώ, η ενδοσυνεδριακή αντίδραση της ΔΕΗ μέχρι τα 11,39 ευρώ (έκλεισε τελικά στα 10,99 ευρώ) κι η κίνηση σε ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ αλλά και σε ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot έδειξαν πως υπάρχουν δυνάμεις να δημιουργήσουν κλίμα, για να τρέξει η αγορά.

Για να δούμε... Και καλή εβδομάδα!

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v