Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση με το βλέμμα στη Eurobank

Στο ρυθμό του... παιχνιδιού με τη μετοχή της Eurobank περιορίζεται το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον των παικτών. Τιμή-κλειδί το 0,31 και στόχος των long παικτών το 0,48 ευρώ (της 2ας/5). Ζητούμενη η επιβεβαίωση των στηρίξεων για τον Γενικό Δείκτη και τον FΤ 25.

Πτωτική συνεδρίαση γεμάτη Eurobank η χθεσινή, και όσα διαδραματίστηκαν με την τραπεζική μετοχή καταδεικνύουν αφενός πόσο ευάλωτη παραμένει η αγορά στα -καθ' όλα νομότυπα- παιχνίδια των ισχυρών παικτών, αφετέρου τα τεράστια κενά στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας της.

Χαμηλότερα όλοι οι βασικοί δείκτες, με τον Γενικό στις 1,215 μονάδες, στις 391 μονάδες τον FT 25, στις 1.164 μονάδες τον FT Mid και στις 176 μονάδες τον Τραπεζικό.

Ωστόσο, το... συμβάν που σκίασε τη χθεσινή συνεδρίαση και έθεσε στο περιθώριο όλα τα υπόλοιπα ζητήματα της επικαιρότητας (από την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής και τα «καρφιά» του ΟΟΣΑ, μέχρι την κρίση στην Ουκρανία) ήταν αυτό με το παιχνίδι στη μετοχή της Eurobank(*).

Κατ' αρχάς χαρακτηριστικό του βάθους του παιχνιδιού είναι το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια και ο τζίρος στη μετοχή ως προς το σύνολο των συναλλαγών. Στη μετοχή έγιναν συναλλαγές 196.559.291 τεμαχίων αξίας 73.029.560 ευρώ, όταν συνολικά άλλαξαν χέρια 225.550.893 τεμάχια αξίας 131.612.849 ευρώ. Δηλαδή 29,9 εκατ. τεμάχια αξίας μόλις 58,5 εκατ. ευρώ είναι πρωτόγνωρο για το Χ.Α., η αξία των συναλλαγών σε μόλις μία μετοχή να ξεπερνά το σύνολο του τζίρου σε όλες τις υπόλοιπες. Στοιχείο υπερβολής, που δείχνει την έκταση της χθεσινής στρέβλωσης που προφανώς και θα έχει κινητοποιήσει ήδη τις αρμόδιες αρχές.

Αιτία του χθεσινού πρωτοφανούς... συμβάντος τα νομικίστικα περιθώρια, τα παραθυράκια της ισχύουσας νομοθεσίας και όσα γραφεικρατικά τρέφουν τα παιχνίδια στο Χ.Α.., όπως αναλύει ο Dr Money.

Καθ' όλα νομότυπο το παιχνίδι των ισχυρών παικτών, που δεν ξεκίνησε βέβαια εχθές, αλλά από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας όταν πιθανότατα οι ίδιοι μέσω μόχλευσης εκτόξευσαν τη μετοχή 17% ψηλότερα στο 0,483 ευρώ την Παρασκευή. Δεν ήταν τυχαίο πως οι θέσεις που ελήφθησαν προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας σε ΣΜΕ, δανεισμένες μετοχές ενίσχυαν την εκτίμηση πως κάτι ετοιμάζεται.

Η αγορά γνώριζε όλες αυτές τις ημέρες πως σχεδόν αποκλειστικά ξένα σπίτια είχαν το περιθώριο να πουλήσουν μετοχές -που δεν είχαν- από τα υψηλά του 0,483 ευρώ μέχρι το 0,31 της αύξησης, με τη δυνατότητα να τις αγοράσουν μέσα από την αγορά την ημέρα εισαγωγής των νέων τίτλων, δηλαδή μεθαύριο.

Από την άλλη, τα εργαλεία του περιθωρίου του Τ+3 και της πώλησης μετοχών που δεν έχεις στην κατοχή σου, αλλά μπορείς να αποκτήσεις τρεις συνεδριάσεις αργότερα, είναι γνωστά από τη 10ετία του '90, δεν τα έμαθε εχθές η αγορά. Ωστόσο, επειδή κατά γενική εκτίμηση έγινε... κατάχρηση του εργαλείου, υπήρξαν σκέψεις εχθές το βράδυ να μη δοθεί η δυνατότητα στους "ανοιχτούς παίκτες" να αποκτήσουν νέες μετοχές. Το πώς είναι ένα θέμα που εξετάζεται από εχθές τόσο από την ΤτΕ όσο και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Όμως παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως από τη στιγμή που έγινε το short παιχνίδι θα πρέπει να αφεθεί να ακολουθήσει και το long ποντάρισμα. Εννοώντας προφανώς πως πλήθος παικτών περιμένει τη μετοχή της Eurobank στα χαμηλά για να την... εκτοξεύσει προς το 0,45-0,48 ευρώ, στη συνέχεια.

Το όλο θέμα φαίνεται πως εξετάζεται και σήμερα το πρωί και ενδεχομένως στη διάρκεια της συνεδρίασης να ακολουθήσουν ανακοινώσεις. Ίδωμεν...

Δεδομένης της έκτασης του παιχνιδιού, η Eurobank προεξοφλείται πως θα μονοπωλήσει τουλάχιστον στην αρχή της συνεδρίασης το ενδιαφέρον των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Για την αγορά, ο Γιώργος Α. Σαββάκης εκτιμά: "Οι συνεχείς αντλήσεις ρευστότητας έχουν αρνητική επίδραση στις τιμές των ελληνικών μετοχών, ενώ οι γεωπολιτικές αναταραχές στην Ουκρανία επηρεάζουν τις αποδόσεις της ευρωπαϊκής περιφέρειας συνολικά. Ταυτόχρονα, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει στην Ελλάδα εν όψει των διπλών εκλογών κι ο παράγοντας ρίσκο περιορίζει τις ορέξεις για επενδύσεις.

Εν τω μεταξύ, οι εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές και στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αφού εκ των πραγμάτων προκάλεσαν υποχρεωτικό reshuffling στις υπάρχουσες θέσεις των χαρτοφυλακίων. Η αρνητική πλευρά όμως του νομίσματος μπορεί να έχει μόνο βραχυπρόθεσμη διάρκεια, αφού η μεσοπρόθεσμη εικόνα των ελληνικών τίτλων μπορεί να είναι πιο φωτεινή από όσο δείχνει τώρα, λένε αναλυτές.

Η σαφής προτίμηση της Ελλάδας στα χαρτοφυλάκια των ξένων θεσμικών επενδυτών και ειδικά των long-only, οι οποίοι χτίζουν με ορίζοντα ετών και όχι μηνών, είναι πλέον πρόδηλη. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερα θετική είναι η πρόσφατη ήπια αναβάθμιση του τραπεζικού τομέα από τη Moody's, που πλέον δεν βλέπει αρνητικά τις προοπτικές του κλάδου".

Γι' αυτό κλειδί παραμένει η επιβεβαίωση των πολύ σημαντικών στηρίξεων για τον Γ.Δ. στις 1.180-1.190 μονάδες και για τον FΤ 25 στις 380. Περιοχές που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσουν εφαλτήρια για μία προεκλογική ανοδική κίνηση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v