Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πτωτική συνεδρίαση, γεμάτη Eurobank

Εθνική αλλά και (κυρίως) Eurobank, που απέσπασε πάνω από το μισό τζίρο, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον. Πτωτική διάθεση στην αγορά, όπως φαίνεται και από την αναλογία πτωτικών-ανοδικών μετοχών. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς.

Καθαρά πτωτική και η δεύτερη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με την Eurobank να αποσπά την μερίδα του λέοντος σε συναλλαγές και ενδιαφέρον, ενώ αρκετοί "υποψιασμένοι" παρακολουθούσαν και την συμπεριφορά του τίτλου της Εθνικής.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με οριακά θετικές διαθέσεις, φθάνοντας μέχρι τις 1232,89 μονάδες (+0,03%), όμως το θετικό πρόσημο δεν κράτησε ούτε ένα λεπτό (!)

Από εκεί και πέρα, τον έλεγχο τον πήραν οι πωλητές, που πίεσαν τον Δείκτη μέχρι τις 1214 μονάδες (-1,5%). Στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. βρέθηκε στις 1217,64 μονάδες (-1,21%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1215,08 με απώλειες 1,41%, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Ιδιαίτερα κακή η τελική αναλογία ανοδικών (37) - πτωτικών (82) μετοχών, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι ενδοσυνεδριακά η αναλογία ξεπερνούσε το ένα προς τρία (!)

Ξεκινώντας την αναφορά από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε μόνο ο τίτλος της Μέτκα, ενώ δεν ήλθαν σε επαφή με το "πράσινο" οι Alpha Bank, Eurobank Properties, Intralot, Jumbo, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και Eurobank Properties και στο χαμηλό ημέρας εννέα τίτλοι του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank, MIG, Motor Oil, Jumbo, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Σωλ. Κορίνθου.

Δεν θα ήταν υπερβολή η σημερινή, πτωτική, συνεδρίαση, να υποστηριχθεί ότι ήταν συνεδρίαση για δύο ρόλους, καθώς το σύνολο των ενεργών παικτών παρακολουθούσε τους τίτλους των Εθνικής και Eurobank.

Στην περίπτωση της πρώτης, ο τίτλος ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, αναρριχόμενος μέχρι τα 2,93 ευρώ (+2,45%), όμως μετά τις 11.38 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Υποχώρησε μέχρι τα 2,74 ευρώ (νέα χαμηλά εννέα μηνών) για να κλείσει τελικά στα 2,81 ευρώ με απώλειες 1,75% και αυτό έχει την σημασία του αν συνυπολογιστεί ότι σήμερα και στις 9.00 ώρα Ελλάδος άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την άντληση ποσού ως 2,5 δισ. ευρώ, μέσω διάθεσης μετοχών στο εξωτερικό και αναμένεται να κλείσει στις 8 Μαΐου.

Η τελική κατανομή θα διενεργηθεί στις 9 Μαΐου και θα ακολουθήσει η γενική συνέλευση της 10ης Μαΐου, η οποία θα επικυρώσει και τυπικά την αύξηση κεφαλαίου. Διαχειριστές του βιβλίου προσφορών είναι η Goldman Sachs και η Morgan Stanley με συνδιαχειριστές τις Citigroup, HSBC, Merrill Lynch, UBS και Mediobanca.

Παραμένει σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι και το warrant της Εθνικής που σήμερα ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,9090 ευρώ (-4,32%) διακινώντας 762025 τεμ.

Έτερος, ακόμα μεγαλύτερος σημερινός πρωταγωνιστής, ο τίτλος της Eurobank, στον οποίο άλλαξαν χέρια 196539296 τεμ.!

Ο σημερινός όγκος συναλλαγών είναι ο υψηλότερος "ever" (σε μη προσαρμοσμένες τιμές), ενώ η μετοχή απέσπασε το 53,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Eurobank κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 0,3600 ευρώ με ημερήσιες απώλειες 19,10%, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και εγκλωβίζοντας όσους τοποθετήθηκαν στις τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας!

Στην περίπτωση του εν λόγω τίτλου, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί το σενάριο των "ανοιχτών" πωλήσεων, οι οποίες θα "τακτοποιηθούν" στο Τ+3, δηλαδή την Παρασκευή που θα εισέλθουν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές που προέκυψαν από την πρόσφατη ΑΜΚ.

Ο τζίρος της σημερινής συνεδρίασης (ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) έφθασε τα 135,5 εκατ. από τα οποία τα 12,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑΤΠ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ).

Εντυπωσιακή η επίδειξη του συγκεντρωτισμού, καθώς αν στην Eurobank προστεθούν και οι συναλλαγές των Πειραιώς, ΟΤΕ, Εθνικής, ΟΠΑΠ και Alpha Bank, οι έξι τίτλοι απέσπασαν το 85% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Δύο σχόλια μπορούν να γίνουν για την εικόνα που επιδεικνύει η Αγορά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, κατά την άποψη του Θεόδωρου Κρίντα.

Το πρώτο αφορά την εικόνα της πορείας του Γενικού Δείκτη, στην οποία καταγράφεται αφ΄ ενός η αδυναμία ανακατάληψης των υψηλών Μαρτίου και Απριλίου και αφ΄ ετέρου η έλλειψη ρευστότητας που δημιουργούν οι συνεχιζόμενες Τραπεζικές ΑΜΚ, αλλά και οι αλλεπάλληλες ομολογιακές εταιρικές εκδόσεις.

Το δεύτερο σχόλιο αφορά την διαφαινόμενη ενίσχυση της πολιτικής αβεβαιότητας, η οποία δεν αποκλείεται να ενταθεί όσο πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές και θα αποτελέσει σημαντικό τροχοπέδη στις όποιες πιθανές κινήσεις των αγοραστών.

Με αυτά τα δεδομένα, η νευρικότητα και ο περιορισμένος όγκος συναλλαγών δείχνουν σαν επικρατέστερα σενάρια, για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

"Αξίζει να σημειωθεί ότι η διόρθωση που ακολούθησε τα υψηλά τρέχοντος έτους, δεν χαρακτηρίστηκε από 'ομοιογένεια' και αυτό δημιουργεί 'ενδιαφέρουσες επενδυτικές προτάσεις' σε μεγάλο εύρος του χρηματιστηριακού ταμπλώ" αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επιφυλακτικότητα, σχετικά χαμηλοί τζίροι και διορθωτική στάση αναμονής, είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά και της σημερινής συνεδρίασης στις περισσότερες από τις διεθνείς Αγορές.

Ξεκινώντας από την Ασία, πέρα από την Αγορά του Τόκιο που παρέμεινε και σήμερα κλειστή, σε εθνική αργία είναι και οι Αγορές σε Ν. Κορέα και Χονγκ Κονγκ για τον εορτασμό των γενεθλίων του Βούδα.

Από την άλλη, συνεχίζεται η κινητικότητα στον κλάδο των Φαρμακοβιομηχανιών, με την Merck να ανακοινώνει την πώληση του τμήματος καταναλωτικών προϊόντων στην Bayer έναντι 14,2 δισ. δολ.

Όπως προκύπτει από την πρόσφατη εξαμηνιαία έρευνα της ΕΥ "Capital Confidence Barometer", στην οποία καταγράφονται οι απόψεις 1.600 υψηλόβαθμων στελεχών σε 54 Χώρες, το παγκόσμιο περιβάλλον για μεγάλες εξαγορές έχει ενισχυθεί σημαντικά, καθώς επιστρέφει η δυνατότητα μόχλευσης και οι εταιρείες αναλαμβάνουν, συγκρατημένα, τολμηρές πρωτοβουλίες. Ωστόσο, η διάθεση για εξαγορές, που παραμένει στο 31%, θα συγκρατήσει τους όγκους των συμφωνιών κατά την επόμενη χρονιά.

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για την Παγκόσμια οικονομία προχώρησε ο ΟΟΣΑ τονίζοντας ότι την "ατμομηχανή" έχουν αναλάβει πλέον οι προηγμένες οικονομίες καθώς οι αναδυόμενες Χώρες κατεβάζουν κι άλλο ταχύτητα. Στην εξαμηνιαία του έκθεση αναφέρει ότι η Παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί 3,4% φέτος έναντι αρχικής πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,6% και 3,9% το 2015.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 2,6% για τις ΗΠΑ έναντι αρχικής εκτίμησης 2,9%. Παράλληλα, αναφέρει ότι η Κίνα και η Ρωσία καταγράφουν απότομη επιβράδυνση, αλλά πιθανότατα δεν θα εκτροχιάσουν τη διεθνή πορεία ανάκαμψης. Ειδικότερα για την Κίνα προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 7,4% έναντι αρχικής εκτίμησης 8,2%. Η Ρωσική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί φέτος κατά μόλις 0,5%. Η Ιαπωνία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 1,2% έναντι αρχικής εκτίμησης για 1,5%.

Η Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί φέτος κατά 1,2% έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 1%. Παρ' όλα αυτά, καλεί την ΕΚΤ να επέμβει για την πάταξη του αποπληθωριστικού κινδύνου με νέα μείωση του βασικού της επιτοκίου στο μηδέν. Ο ΟΟΣΑ, προβλέπει ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα υποχωρήσει φέτος στο 0,7% από 1,3% το 2013 και θα ενισχυθεί στο 1,1% το 2015.

Είναι πιθανή η βελτίωση των αξιολογήσεων στις Χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας σε ένα σενάριο οικονομικής ανάκαμψης και μείωσης των δεικτών χρέους, σημειώνει σε έκθεσή της η Fitch, που θα συνεχίσει να είναι προσεκτική, αναφορικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ευρωζώνης, καθώς πολλές Χώρες βιώνουν μια μακρά περίοδο ανάρρωσης, με ρίσκο υποτροπής. Άλλοι παράγοντες που θα παίξουν θετικό ρόλο είναι η διατηρήσιμη ανάκαμψη, οι δομικές μεταρρυθμίσεις αλλά και η πρόσβαση στις Αγορές.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών", το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο υποχώρησε στο 2,70% από 3,01% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας δηλώνει ο ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με τον Οργανισμό: Η ανάπτυξη θα είναι το 2014 αρνητική (-0,3%), αντί 0,6% που προβλέπει το Υπουργείο Οικονομικών και η Κομισιόν και το 2015 θα κινηθεί στο 1,9% (αντί 2,9% της πρόβλεψης του ΥΠΟΙΚ και της Κομισιόν). Η ανεργία θα διαμορφωθεί φέτος στο 27,1% και την επόμενη χρονιά θα υποχωρήσει οριακά, στο 26,7%. Αναμένεται αποπληθωρισμός την επόμενη διετία με τον πληθωρισμό στο -1,1% φέτος και στο -1% για το 2015. Το έλλειμμα τοποθετείται στο 2,5% του ΑΕΠ για τη φετινή χρονιά και στο 1,4% την επόμενη.

"Η επίτευξη, ή όχι, του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα αρκετά διαφιλονικούμενο ζήτημα στις τάξεις των οικονομολόγων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για μια 'αυταπάτη' της Αθήνας που έχει τις 'ευλογίες' της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Όταν εξαιρείς έναν σημαντικό αριθμό δαπανών, πετυχαίνεις πάντα πλεόνασμα", υποστηρίζει, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Χανς - Βέρνερ Ζιν και σημειώνει: "Η Ελλάδα δεν έχει πετύχει κανένα πρωτογενές πλεόνασμα, πρόκειται για μια πληροφορία που διαδίδεται από τα μέσα ενημέρωσης και η οποία είναι λανθασμένη. Αντιθέτως, η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα".

Η επιτυχημένη έξοδος της Χώρας, αλλά και μεγάλων Ελληνικών εταιρειών στις Αγορές, έχει ανοίξει το δρόμο για σειρά ομολογιακών εκδόσεων τις επόμενες μέρες, σημειώνει σε έκθεσή της η Deutsche Bank, ενώ σε σχέση με το πολιτικό ρίσκο, υπογραμμίζει ότι οι Ευρωεκλογές δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση.

Στη σκυτάλη που οδηγεί στην έξοδο στις Αγορές ετοιμάζονται να πάρουν τα Ελ. Πετρέλαια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιχείρηση θα διενεργήσει την προσεχή Δευτέρα έως και την Πέμπτη παρουσιάσεις με στόχο να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου. Από την πλευρά των ΕΛ.ΠΕ. πηγές της διοίκησης δεν διέψευδαν ούτε και επιβεβαίωναν τις κινήσεις του ομίλου.

Νέα κεφάλαια ύψους 213 εκατ. δολαρίων θα εισρεύσουν στην Ελληνική Αγορά λόγω των αλλαγών που θα προκύψουν από την αναμενόμενη τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI στις 14 Μαΐου. Οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μετά το κλείσιμο των Αγορών στις 30 Μαΐου.

Η HSBC σε ανάλυσή της εκτιμά ότι θα υπάρξουν οι παραπάνω εισροές λόγω της διαγραφής των ΕΛ.ΠΕ. από το δείκτη MSCI Greece και την αντικατάσταση του από τη μετοχή της Eurobank. Σύμφωνα με την ανάλυση, η πιθανότητα των παραπάνω αλλαγών είναι "υψηλή". H στάθμιση της Eurobank στο δείκτη MSCI Emerging Markets υπολογίζεται σε 0,14% και εκτιμάτε ότι 516,8 εκατ. μετοχές θα αλλάξουν χέρια εξαιτίας της προθήκης της και η αξία αυτών των μετοχών θα προσεγγίσει τα 264 εκατ. δολάρια. Στον αντίποδα, για τη μετοχή των ΕΛ.ΠΕ, που θα αποχωρήσει από το δείκτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC, η στάθμιση της στο δείκτη MSCI Emerging Markets ήταν μόλις 0,017% και οι εκροές εκτιμώνται σε 3,8 εκατ. μετοχές και 32,4 εκατ. δολάρια σε αξία.

Παράλληλα, η προσθήκη δύο νέων Χωρών, του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στον δείκτη MSCI Emerging Markets με 9 και 11 μετοχές αντίστοιχα θα επιφέρει μάλλον και επιπρόσθετες αλλαγές στη στάθμιση των Χωρών, ειδικά στο δείκτη MSCI EMEA στον οποίο συμμετέχει και η Χώρα μας, αφού ο αριθμός των χωρών που αποτελούν το δείκτη MSCI EMEA θα αυξηθούν από 8 σε 10. Οι καθαρές εισροές σε κεφάλαια για τις δύο Αγορές εκτιμώνται σε 626 εκατ. δολάρια και 951 εκατ. δολάρια αντίστοιχα για τα ΗΑΕ.

Πτώση 1% θα καταγράψουν οι πωλήσεις του ΟΤΕ το α΄ τρίμηνο, ενώ σταθεροποιητικά θα κινηθούν τα EBITDA, εκτιμά η Eurobank Equities. Για το κομμάτι της σταθερής τηλεφωνίας θα καταγράψει έσοδα ύψους 376 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 3,4% σε ετήσια βάση σύμφωνα με την χρηματιστηριακή που διατηρεί την τιμή-στόχο των 15,10 ευρώ και τη σύσταση "Buy".

Στα 330.000 ευρώ θα υποχωρήσουν τα κέρδη της Frigoglass το α΄ τρίμηνο εκτιμά η IBG, σε έκθεση στην οποία διατηρεί την τιμή-στόχο των 5,5 ευρώ και τη σύσταση "hold". Τα έσοδα της εταιρείας εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 122,4 εκατ., σημειώνοντας μείωση 13%, ενώ τα EBITDA θα ανέλθουν στα 16,8 εκατ.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα δρώμενα στο Χ.Α. και την σημερινή συνεδρίαση, μπορεί τα ξένα χαρτοφυλάκια να μην είναι αρνητικά για την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, όμως θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η "ανακωχή" των τοποθετήσεων, μέχρι να ξεπεραστεί ο "κάβος" των Ευρωεκλογών και τα "απόνερα" που μπορεί να δημιουργήσουν.

Άλλωστε, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο τα ξένα χαρτοφυλάκια έχουν κυρίαρχο ρόλο, ενώ η απόλυτη έλλειψη του "αντίπαλου δέους" διασφαλίζει την όχι σημαντική διαφοροποίηση των αποτιμήσεων, χωρίς την "έγκριση" των ξένων (!)

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών, τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο FTSE25, παραμένουν σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, όσο δεν δίνουν κλεισίματα υψηλότερα των 1264 και 408 μονάδων, αντίστοιχα.

Από τις μετοχές του FTSE25, ίσως αξίζει αναφοράς η επανεμφάνιση των αγοραστών (μετά τις 16.46) στον τίτλο της ΕΥΔΑΠ, αφού προηγουμένως ο τίτλος είχε υποχωρήσει μέχρι τα 8,91 ευρώ (-1,98%) και μετά τις χθεσινές, περίπου, συντριπτικές απώλειες.

Αρκετά τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25αρη, όπου Νηρέας και Τρ. Αττικής επαναπροσεγγίζουν τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά, ενώ σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε η μετοχή της Dionic.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με σημαντικές απώλειες, για την ΕΚΤΕΡ, καθώς δεν πέρασε από την έκτακτη γ.σ. η πρόταση της μειοψηφίας για σημαντική επιστροφή κεφαλαίου.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα ο τίτλος της Trastor, ο οποίος προερχόταν από πέντε αρνητικές και μία θετική συνεδρίαση, στις τελευταίες έξι.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Πλαίσιο, που έδειξε να βοηθείται και από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου, ενώ σε χαμηλά 21 μηνών έκλεισε ο τίτλος της ΕΤΕΜ (!)

Τέλος στην Αεροπορία Αιγαίου, τις τέσσερις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, δείχνουν να τις ακολουθούν πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και μάλιστα εν μέσω όχι και ιδιαίτερα θετικού κλίματος. Ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο το σημερινό "bid", από πλευράς των αγοραστών, ενώ η μετοχή συνεχίζει να διαπραγματεύεται με την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή.

--ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, με το συμβόλαιο του δείκτη να σημειώνει μικρότερες απώλειες και να μειώνει την υπάρχουσα υποτίμηση στο 0,18%.
 
Σημαντική η καθίζηση των συναλλαγών, όσον αφορά το συμβόλαιο του δείκτη, ενώ σημαντική συναλλακτική δραστηριότητα παρουσιάστηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.723 συμβόλαια), ελέω Eurobank.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.565, 2.996 για τον Μάιο, 469 για τον Ιούνιο, 100 για τον Ιούλιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 390,5) κινήθηκε μεταξύ 389,25 και 394,25 μονάδων.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (24.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (564), ΔΕΗ (688), Alpha Bank (999), Εθνική (1.032), Πειραιώς (988), ΟΠΑΠ (182), MIG (2.447), Eurobank (17.888), Μυτιληναίο (184), Ελ. Πετρέλαια (106).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης διατηρήθηκε χαμηλά, με μόλις 440 τεμάχια να συναλλάσσονται (268 calls και 172 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 38%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (119.287.349 τεμ.), Εθνική (9.879.353 τεμ.), Πειραιώς (12.095.303 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v