Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το «βλέμμα» στις τράπεζες

Μόνο πληκτική δεν αναμένεται η συνεδρίαση λόγω ολοκλήρωσης της ΑΜΚ της Εθνικής, της εισαγωγής των νέων μετοχών από την αύξηση της Eurobank και των... προεόρτιων της αναδιάταξης των δεικτών. Κλειδί και τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων.

Με την προσοχή και στις αυτοδιοικητικές εκλογές το Χ.Α. διόρθωσε μεν, κράτησε δε τα επίπεδα των 1.220 μονάδων.

Γεγονός της εβδομάδας, κατά γενική ομολογία, η αύξηση κεφαλαίου του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Σημειώνει χαρακτηριστικά ο Χρ. Κίτσιος: «Η ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό για την προσφορά μετοχών της Εθνικής ολοκληρώθηκε τυπικά χθες το βράδυ και σήμερα αναμένεται η κατανομή των τίτλων. Παρότι η Εθνική κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το ύψος της τελικής υπερκάλυψης, είναι δεδομένο ότι πέτυχε εντυπωσιακή επίδοση, καθώς οι προσφορές εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ. Η δε τιμή ανά μετοχή κλείδωσε στα 2,2 ευρώ».

Χρήσιμη κυρίως για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες η οριστικοποίηση της τιμής, καθώς η μετοχή έκανε εχθές «ουτιά 5,15% στα 2,58 ευρώ συγκλίνοντας με την τιμή της ΑΜΚ.

Λογικά, σε αυτά τα επίπεδα μπορεί να διαμορφώνεται βάση και περιοχή στήριξης για τη μετοχή (που για να μην ξεχνιόμαστε έχει πολλούς εγκλωβισμένους από τα υψηλότερα επίπεδα τιμών της περυσινής αύξησης στα 4,30 ευρώ).

Όμως είναι σημαντικό πως με την ΕΤΕ ολοκληρώνεται ο δεύτερος γύρος κεφαλαιακής ενίσχυσης των τεσσάρων συστημικών ομίλων, με σημαντικότατη παρουσία ξένων επενδυτών αλλά και παικτών που προσβλέπουν στην αποκόμιση (και) χρηματιστηριακών υπεραξιών σε εύλογο χρόνο.

Στο 0,696 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, που ξεκίνησε τη διαδικασία, στο 1,76 ευρώ της Πειραιώς που ακολούθησε σχεδόν αμέσως, στο 0,366 της Eurobank που συνέχισε και στα 2,58 ευρώ της Εθνικής που κλείνει αυτήν την περίοδο.

Με τον κλαδικό δείκτη να διατηρείται κοντά στις 175 μονάδες, σε απόσταση σχετικής ασφάλειας από την κρισιμότατη ζώνη των 165 μονάδων.

Ο Γιώργος Α. Σαββάκης θυμίζει: «...Η γνωστή ρήση των αγορών προτάσσει "sell in May and go away", αλλά με κέρδη πλέον 5% για τον βασικό δείκτη και μόλις 2,3% για τον δείκτη Large Cap από την αρχή του έτους, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλο downside risk στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά».

Ωστόσο ο φετεινός Μάιος ήταν εκ προοιμίου... διαφορετικός, ιδιαίτερος, καθώς, όπως σημειώνει ο Γιώργος, η βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς διατηρεί στο προσκήνιο τόσο τις επερχόμενες ευρωεκλογές και τον αυξημένο πολιτικό κίνδυνο που εγκυμονούν, όσο και το rebalancing του δείκτη MSCI Greece εξαιτίας των ΑΜΚ των τραπεζών και των επιδράσεων που θα έχει τελικά η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας στην αγορά.

Όσον αφορά την αναδιάταξη δεικτών να συνεκτιμηθεί η έξοδος της μετοχής της Eurobank από τον δείκτη FT Mid (εντάσσεται την επόμενη εβδομάδα στον FT 25 - δες σχετικό θέμα «Eurobank και ΒΙΟΧΑΛΚΟ μπαίνουν στον FT 25» της 28ης/4).

Πρωτίστως όμως η εισαγωγή σήμερα Παρασκευή 9/5/2014 και η διαπραγμάτευση των 9.238.709.677 νέων άυλων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της τράπεζας, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η κάθε μία, οι οποίες εκδόθηκαν λόγω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Στο 0,366 ευρώ η μετοχή της Eurobank, στα 4,36 ευρώ της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, στα 7,83 ευρώ της Αεροπορίας Αιγαίου.

Πιθανότατη λοιπόν και βολική για πολλούς η διατήρηση της αγοράς σε επίπεδα ανώτερα των 1.180 μονάδων (Γ.Δ.) και των 380 (FT 25) προκειμένου να χωνευτούν οι τελευταίες εξελίξεις στις τράπεζες, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, και βεβαίως τα ρίσκα εν όψει των εκλογών της Κυριακής 25 Μαΐου.

Ας προσέξουμε λίγο περισσότερο τα αποτελέσματα γιατί τη χθεσινή ζημιά μας την έκανε μεν η Εθνική, αλλά η περαιτέρω πίεσή της ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη. Το -5,45% στα 10,76 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ, ενός Οργανισμού που αποτιμάται στα 5,27 δισ. ευρώ, μόνο αμελητέο δεν αποδείχθηκε τελικά.

Συνεκτιμώντας πως... ενδιάμεσα, την ερχόμενη Παρασκευή, κλείνει η απλή σειρά συμβολαίων του δείκτη FT 25 στα παράγωγα, χωρίς προσώρας να καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις στην εκτίμηση πιθανής κίνησης του δείκτη.

Τεχνικά από τα μέσα Απριλίου (και) ο 25άρης συσσωρεύει σε στενό εύρος τιμών που έδωσε 4-5 φορές τοπικά χαμηλά προς τις 380 μονάδες και ένα τοπικό διπλό υψηλό.

Συγκεκριμένα στις 22/23-4 ο FT 25 αντέδρασε ενδοσυνεδριακά μέχρι τις 406,92 και τις 406,70 μονάδες. Όρια, κάτω και άνω, για τον δείκτη που με τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς δεν φαίνεται να απειλούνται ούτε προς χαμηλότερα αλλά ούτε και προς υψηλότερα επίπεδα.

Γι' αυτό το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στα επιμέρους, με ενδεικτική την περίπτωση εχθές των Motor Oil, Eurobank Properties αλλά και των Attica Bank, Intracom, Fourlis, Ελληνικών Καλωδίων από τον FT Mid

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v