Καθαρά πτωτική η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας (άλλη μια συνεδρίαση την Παρασκευή έχει όλη κι όλη), με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 12.31 να «βλέπει» το χαμηλό ημέρας των 1095,49 μονάδων (-2,52%) και από εκεί και πέρα, λίγο το συμμάζεμα των απωλειών στις Τραπεζικές μετοχές και λίγο η θετική συνδρομή των ΟΤΕ και Ελ. Πετρελαίων στον ΟΠΑΠ, κράτησαν κάπως τα προσχήματα.
Ο Γενικός Δείκτης στις 17.00 βρέθηκε στις 1113,51 μονάδες (-0,92% και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1112,08 μονάδες με απώλειες 1,05%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά και την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. «μετράει» οκτώ αρνητικές συνεδριάσεις στις τελευταίες εννέα και 12 πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 15. Από το υψηλότερο κλείσιμο του έτους και των τελευταίων 29 μηνών των 1228,23 μονάδων που σημειώθηκε στις 2/12, αθροίζει απώλειες 9,46%. Επίσης το σημερινό κλείσιμο είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 51 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 11/10 (1109,20 μονάδες).
Κακή η τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, πλησίασε το ένα προς τρία, όμως σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, όπου οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο ήταν υπερπενταπλάσιοι αυτών με θετικό.
Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση είχε σαν κύριους πρωταγωνιστές τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, καθώς τα "πακέτα" ξεπέρασαν το 51% του συνολικού τζίρου.
Πιο συγκεκριμένα, ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 244,5 εκατ., ο μεγαλύτερος των τελευταίων 18 συνεδριάσεων και μετά το rebalancing λόγω MSCI, από τα οποία τα 123,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕΤΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΠΕΛΑ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΙΚΤΙΝ, ΤΙΤΚ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΦΡΛΚ, ΑΛΦΑΤΠ). Το 81% του συνολικού τζίρου, σε συναλλαγές μόλις 11 τίτλων και πιο συγκεκριμένα των ΑΛΦΑΤΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕΤΠ, Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ, Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Jumbo.
Επίσης, ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών και μετά, πραγματοποιήθηκε τζίρος 97 εκατ. ευρώ!
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Είμαστε σε θέση 'short'. Το 'stop' βρίσκεται στις 395 μονάδες", τονίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Το όλο κλίμα χάλασε από την ανακοίνωση του “άγαρμπου” νόμου φόρου υπεραξίας, μιας και πολλοί Έλληνες που είχαν σημαντικά κέρδη από την προηγούμενη περίοδο προτίμησαν να πουλήσουν και να δουν και πάλι την Αγορά με την καινούργια χρονιά. Οι ιθύνοντες για πολλοστή φορά, έστω και την τελευταία στιγμή, δεν σκέφτηκαν πως ένας απρόσεκτος νόμος μπορεί να χαλάσει την ψυχολογία που χρειάστηκε αρκετό χρόνο να δημιουργηθεί.
Πλέον έμειναν πολύ λίγες συνεδριάσεις για το κλείσιμο της χρονιάς που θα μας δείξουν αν οι αγοραστές θα απορροφήσουν τις πωλήσεις χωρίς η Αγορά να χάσει σημαντικά επίπεδα, όπως η ζώνη 1107-1080 για τον Γενικό Δείκτη και η ζώνη 360-358 για τον FTSE25.
Συνεχίζεται από πλευράς Κυβέρνησης να γίνονται όλα τα τελευταίο λεπτό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν λάθη και παραλείψεις μιας και οι ψηφίσεις των νόμων έχουν αρκετά κενά και προβλήματα που δημιουργούν αβεβαιότητα και παράλληλα αρνητική εικόνα σε εξωτερικό και εσωτερικό.
Η Συγκυβέρνηση φαίνεται να φθείρεται μέρα με την μέρα, αυξάνοντας τον φόβο την Αγοράς για το πόσο θα αντέξει να συνεχίσει να “πυροβολεί” με καινούργιους νόμους και συνεχόμενες αλλαγές ειδικά στο φορολογικό.
Ξέρει πως η τρόικα ενδιαφέρεται μόνο για το αποτέλεσμα και τα νούμερα, κάτι που το πετυχαίνει με μεγάλο πολιτικό κόστος. Ουσιαστικά η μεγάλη λιτότητα πρέπει να αποκλιμακωθεί αν θέλουμε να βοηθηθεί η ανάπτυξη και παράλληλα και το γύρισμα της πραγματικής οικονομίας.
Ο νόμος για την υπεραξία των μετοχών που ουσιαστικά μπέρδεψε το επενδυτικό κοινό, είναι σίγουρο πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί σωστά για την χρονιά που έρχεται. Σίγουρα θα υπάρξουν εκ νέου παρεμβάσεις αν η Κυβέρνηση θέλει να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Πλέον πρέπει να περιμένουμε να δούμε το μέγεθος της διόρθωσης χωρίς να είμαστε εκτεθειμένοι με το σύνολο των μετρητών μας, μέχρις ότου η Αγορά μας δείξει καινούργια τεχνικά δεδομένα.
Στο εσωτερικό, επιστρέφουν τα νέφη των πολιτικών ανησυχιών, καθώς οι φόροι συνεχίζουν τις εκροές από Χ.Α. και Τράπεζες. Η αλήθεια είναι πως όσο δεν υπάρχει ανάπτυξη, μέσα από την υπέρμετρη φορολόγηση στα συνήθη "εύκολα υποζύγια" και από την αδυναμία της Κυβέρνησης να κτυπήσει την φοροδιαφυγή, κομμάτι του Δημόσιου χρέους γίνεται ιδιωτικό ή απορροφάται από την ιδιωτική περιουσία που υπάρχει. Οι διαρθρωτικές αλλαγές προχωράνε με πολύ αργούς ρυθμούς ενώ είναι αυτές που μπορούν να αλλάξουν μακροπρόθεσμα την οικονομία προς το καλύτερο.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της FastFinance ΑΕΠΕΥ, όλα δείχνουν δεν θα έχουμε καμία εξάσκηση παραστατικών τίτλων σε Εθνική και Πειραιώς μιας και οι τιμές των μετοχών απέχουν σημαντικά από την τιμή εξάσκησης.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
"Πράσινα" ταμπλώ στην συντριπτική πλειονότητα των μεγάλων διεθνών Αγορών, με τους δείκτες στο NYSE να διεκδικούν ένα ακόμα πολυετές, ή ιστορικό υψηλό βρίσκοντας στήριξη στα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ και στις δηλώσεις Λαγκάρντ που έκανε λόγο για "μια πιο σταθερή προοπτική για το 2014, η οποία οδηγεί το ΔΝΤ να αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ".
Κέρδη και στην Κίνα, μετά από 10 διαδοχικές συνεδριάσεις απωλειών, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών γύρω από την αύξηση των επιτοκίων στην Χρηματαγορά δείχνουν να μειώνονται.
Στην Ιαπωνία, οι Αγορές παρέμειναν κλειστές λόγω της αργίας για τα γενέθλια του Αυτοκράτορα.
Επιστροφή στο ΧΑ
"Οι Ελληνικές Τράπεζες, φέτος, έλαβαν ένα ασυνήθιστο Χριστουγεννιάτικο δώρο, το "πάγωμα" των πλειστηριασμών ακινήτων και για το 2014, διασφαλίζοντας χιλιάδες ιδιοκτήτες που χρωστούν δεκάδες δισ ευρώ",
τονίζει σε δημοσίευμα η "Wall Street Journal". Όπως αναφέρει,
οι Ελληνικές Τράπεζες πίεζαν για την επέκταση της αναστολής, σε αντίθεση με τον τρόπο που λειτουργούν συνήθως οι Τράπεζες. Δείγμα του πόσο προβληματικά παραμένουν τα Ελληνικά Ιδρύματα, αποτελούν οι έντονες πιέσεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες για διατήρηση του μορατόριουμ που υπάρχει από το 2008. "Τόσο η Ελληνική Κυβέρνηση, όσο και οι Τράπεζες και καταναλωτικές οργανώσεις, τάσσονται υπέρ μιας σταδιακής προσέγγισης που θα περιλάμβανε το 'άνοιγμα' των πλειστηριασμών μόνο για το 10% ή το 20% των δανειοληπτών που έχουν τα μέσα να αποπληρώσουν τα δάνειά τους αλλά επιλέγουν να μην το κάνουν λόγω της αναστολής", σημειώνει η "WSJ".
Ερχόμενοι στο ταμπλώ του Χ.Α. και ξεκινώντας από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, κατά την σημερινή συνεδρίαση, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΟΠΑΠ και Eurobank Properties. Δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Alpha Bank, Intralot, Motor Oil, Folli Follie Group, Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μέτκα και Μυτιληναίος.
Μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank Properties, Jumbo και ΕΥΔΑΠ και στο χαμηλό ημέρας οι Σωλ. Κορίνθου και Folli Follie Group.
Πιέσεων συνέχεια, με υψηλές συναλλαγές και στα Τραπεζικά warrants. Ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής, με εννέα πτωτικές συνεδριάσεις και μία ανοδική στις τελευταίες δέκα, έκλεισε στα 1,10 ευρώ (-6,78%) με συναλλαγές 8342976 τεμ. Αυτός της Πειραιώς με έξι συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις έκλεισε στα 0,7100 ευρώ (-2,74%) με όγκο συναλλαγών στα 2146991 τεμ. Τέλος το warrant της AlphaBank, με έξι πτωτικές συνεδριάσεις, μία ανοδική συνεδρίαση και δύο αμετάβλητες στις τελευταίες εννέα, έκλεισε στα 1,05 ευρώ, με απώλειες 4,55% διακινώντας 72650840 τεμ.
Τεχνικά, οι επόμενες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη είναι στις 1095 μονάδες, για τον Τραπεζικό στις 165 μονάδες και για τον FTSE25 στις 365 μονάδες.
Όσον αφορά τις μετοχές του FTSE, αν συνεχίσουν να κινούνται πλαγιοκαθοδικά, οι επόμενες τεχνικές στηρίξεις εντοπίζονται ως εξής" Alpha Bank (0,5800 - 0,5700), Εθνική (3,88), MIG (0,3500), Πειραιώς (1,30), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (2,92), ΔΕΗ (9,60), ΕΕΕ (20,29), Ελλάκτωρ (2,50), Ελ. Πετρέλαια (7,40), ΕΥΔΑΠ (7,20), Eurobank Properties(7,50), ΕΧΑΕ (7,20), Intralot (1,70), Μέτκα (10,80), Motor Oil (7,80), Jumbo (10,00), Μυτιληναίος (4,80), ΟΛΠ (17,00), ΟΠΑΠ (8,80), ΟΤΕ (8,80), Σωλ. Κορίνθου (2,00), Τέρνα Ενεργειακή (3,30), Τιτάν (18,00), Frigoglass (4,84), Folli Follie Group (22,40).
Χαμηλότερα του FTSE25, διεκόπη το ανοδικό σερί της ΝΕΛ, αντίθετα δεν "καταλαβαίνει τίποτα" η Forthnet, τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τηνInfoQuest, πιέστηκαν από την αρχή της συνεδρίασης Alco και Newsphone αλλά ανέκαμψαν από τα χαμηλά ημέρας, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται μετοχές από τον κλάδο Υγείας, καθώς υπάρχει σύγχυση μεταξύ των επενδυτών, αναφορικά με την απόδοση στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. του ποσού επιστροφής (rebate) και του ποσού αυτόματης επιστροφής (claw-back) για τις παρασχεθείσες και τιμολογημένες Υπηρεσίες Υγείας του Α' εξαμήνου 2013.
Η μετοχή του Υγεία συμπλήρωσε 10 πτωτικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη στις τελευταίες έντεκα, του Ιασώ επτά πτωτικές συνεδριάσεις και μία ανοδική στις τελευταίες οκτώ και αυτή του Ιατρικού έξι πτωτικές συνεδριάσεις, μία ανοδική και μία αμετάβλητη στις τελευταίες οκτώ.
----ΧΠΑ
Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και για την πρώτη μέρα της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με κυριότερο χαρακτηριστικό την σημαντικότατη συρρίκνωση του τζίρου, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.069 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του FTSE25 ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς, με σχετικά καλύτερη διάθεση κλείνοντας με υπερτίμηση 0,50%.
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.895 - 4.681 Ιανουαρίου, 73 Φεβρουαρίου και 141 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 370,75) κινήθηκε μεταξύ 364 και 373,5 μονάδων.
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (15.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.159), ΔΕΗ (1.217), Alpha Bank(1.054), Εθνική (1.491), Πειραιώς (2.173), Μυτιληναίο (1.237), ΟΠΑΠ (555), MIG(1.497), Ελ. Πετρέλαια (247), Motor Oil (194), ΕΧΑΕ (158), ΓΕΚ (470), Τέρνα Ενεργειακή (190), Ελλάκτωρα (333), Intralot (175), Τιτάνα (129), Σιδενόρ (243),Jumbo (133).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 38% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν απογοητευτικός στα 180 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (158 δικαιώματα αγοράς και 22 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (12.510.322 τεμ.), Εθνική (2.661.130 τεμ.).
Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Ιανουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 4,00 ευρώ.
ΥΓ: Χαρούμενα Χριστούγεννα, με υγεία για όλους (!!!)