ΧΑ: Επιλεκτικά κινήθηκαν οι επενδυτές

Σε ποιους κλάδους και μετοχές εστίασαν οι επενδυτές. Στενό εύρος διακύμανσης για το Γενικό Δείκτη. Με τζίρο που κινήθηκε σε χαμηλά πέντε ημερών έκλεισε η συνεδρίαση. Στο παζάρι με τρόικα, το Eurogroup και τη λήξη παραγώγων η προσοχή.

Σε επιμέρους τίτλους επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, ενώ στα κυριότερα χαρακτηριστικά ήταν η αξιοπρόσεκτη συρρίκνωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων).

Ο τελευταίος έφθασε τα 80,4 εκατ. από τα οποία τα 1,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΤΙΤΚ, ΑΛΦΑΤΠ, ΟΤΕ). Παρά την συρρίκνωση των συναλλαγών, ο συγκεντρωτισμός παραμένει κυρίαρχο στοιχείο στο Χ.Α., καθώς και σήμερα το 68% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από μόλις εννέα τίτλους (ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΤΙΤΚ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ).

Με διαφορετικές ταχύτητες κινήθηκαν ακόμη και οι μετοχές του FTSE25, σαφής ένδειξη ότι οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων συνεχίζονται, ενώ δεν λείπουν και οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Έτσι δεν "πάτησαν" σε θετικό έδαφος οι ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank Properties και Jumbo. Αντίθετα, μόνιμα στο "πράσινο" κινήθηκαν οι Ελλάκτωρ, Μέτκα, ΟΛΠ και Σωλ. Κορίνθου. Μέσω των δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική και Βιοχάλκο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος 16 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 1163,6 (-0,47%) και υψηλό τις 1179,05 (+0,86%), μετά τις 13.30 και έως τις 16.48 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, για να υποχωρήσει εκ νέου στο "κόκκινο" όταν οι Τραπεζικοί τίτλοι έχασαν τα αρχικά τους κέρδη. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1167,27 μονάδες (-0,15%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1165,99 μονάδες με απώλειες 0,26%.

Την εβδομάδα που ξεκίνησε ξεχωρίζει το Eurogroup της Πέμπτης, όπου δεν αποκλείεται να δοθεί κάποιο μήνυμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ακόμη, η κατάθεση, προς ψήφιση, του νομοσχεδίου που ρυθμίζει την χρηματοδότηση και την συμμετοχή του Δημοσίου στα δημόσια έργα, έτυχε θετικής υποδοχής από την Αγορά και αυτό επιβεβαιώθηκε και από την αξιοπρόσεκτη κινητικότητα που εμφάνισε η συντριπτική πλειονότητα των κατασκευαστικών μετοχών.

Ακόμη χρήζει υπενθύμισης, ότι την Παρασκευή λήγουν τα συμβόλαια του Νοεμβρίου, στην Αγορά Παραγώγων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Ζαχαράκης: Σημαντικός αριθμός τίτλων κρατά τα αγοραστικά σήματα

Με τα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν με την ολοκλήρωση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, η Αγορά έχει δώσει σήμα εξόδου με το σήμα επανεπιβίβασης να δίνεται με κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1197 μονάδων και του FTSE25 υψηλότερα των 397 μονάδων, σύμφωνα με την εκτίμηση του Ηλία Ζαχαράκη.
Ανεξάρτητα των βασικών δεικτών, σημαντικός αριθμός από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές κρατάνε τα αγοραστικά τους σήματα και μαζί με αυτά και εμάς μέσα στην Αγορά.

Ο τζίρος, έστω και με αυξομειώσεις παραμένει ικανοποιητικός, όμως είναι εξαιρετικά κακό ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της καθημερινής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολείται" από μία δεκάδα τίτλων, που είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι.

Ο Νοέμβρης συνηθίζεται να είναι καλός μήνας, ενώ η αναμονή στις αλλαγές του MSCI, θα φέρουν στην Αγορά νέες εισροές κεφαλαίων από passive funds. Η ημερομηνία που θα γίνουν τα πακέτα στους τίτλους είναι η 26η του μήνα και σημαντική επιτυχία είχαμε από τις μετοχές της Jumbo και της Folli Follie Group που κατάφεραν να μπουν για πρώτη φορά στον δείκτη.

Από την άλλη οι βαρετές πλέον διαπραγματεύσεις με την τρόικα καλά κρατούν, με το παζάρι για τα κενά και τα συμφωνηθέντα να δίνει και να παίρνει. Αν η Κυβέρνηση συνεχίζει να ψάχνει λύσεις με φόρους και όχι με περικοπές σε κόστη, μόνο κακό κάνει στην οικονομία επιτείνοντας την καθυστέρηση της ανάπτυξης.

Το spead έχει πέσει σημαντικά πέριξ του 600+ και όντως είναι σε τιμές προ μνημονίου, με την διαφορά πως δεν είναι και αρκετό για να μπορέσουμε να βγούμε στις Αγορές, καθώς είναι απαγορευτικό το κόστος και χωρίς να έχει νόημα μια τέτοια κίνηση, από την στιγμή που στηριζόμαστε μέχρι την Άνοιξη από τους δανειστές.

Σε αυτό το σημείο να πούμε, πως όλοι αναρωτιούνται γιατί η Αγορά έχει τόσο καλή συμπεριφορά και πρέπει να ξαναπούμε πως οι κινήσεις κεφαλαίων προηγούνται των αντίστοιχων κινήσεων της οικονομίας. Άλλωστε εμείς δεν κάνουμε τους μάντεις, απλά ακολουθούμε την τάση της Αγοράς. 

Θα μπορούσαμε να έχουμε την ίδια συζήτηση στα ίδια επίπεδα, όταν η Αγορά έπεφτε μιας και τότε αναρωτιόμασταν τι βλέπουν και πουλάνε σε τόσο χαμηλές τιμές οι ξένοι. Σημαντικό γεγονός, την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν και η μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει την ρευστότητα αλλά και το κόστος δανεισμού σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες.

Από την άλλη τα "πυρομαχικά" της ΕΚΤ τελείωσαν και πλέον αν θέλει να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία και ειδικά τον Νότο πρέπει να βρει άλλους τρόπους. Περιμένουμε εναγωνίως την νέα Κυβέρνηση της Γερμανίας, γεγονός με σημασία για την Ελλάδα και τις μελλοντικές εξελίξεις σε σχέση με το χρέος.

Συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι, μεσοπρόθεσμα, για την Αγορά με το επίπεδο να μας έχει προβληματίσει βραχυπρόθεσμα με συσσώρευση, παρόλα αυτά οι ξένοι συνεχίζουν και έχουν ενδιαφέρον για το Χ.Α. Θυμίζουμε πως μεγάλος στόχος μας είναι η περιοχή του 1350-1500, επίπεδα που στο παρελθόν έχουν δοκιμαστεί πολλάκις ως χαμηλά (προ κρίσης) και που αποτελούν μια αποτίμηση της χειρότερης κατάστασης της οικονομίας.

Τυχόν θετικά γεγονότα που θα έρθουν από ιδιωτικοποιήσεις ή στρατηγικούς επενδυτές, μπορούν να δώσουν ώθηση με το δεύτερο να έχουμε αρχίσει να το βλέπουμε σιγά - σιγά.

Η αναμενόμενη "λύση" σε σχέση με το χρέος μπορεί να αλλάξει ακόμα περισσότερο προς το θετικό τα πράγματα.
"Στην φετινή χρονιά το Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι πρωταθλητής, μέχρι στιγμής σε απόδοση, ενώ πλέον όλοι το βλέπουν σαν μία αναδυόμενη Αγορά που μπορεί να προσεγγίσει σοβαρά επιθετικά κεφάλαια. Άλλωστε για τα ξένα funds η Αγορά αντιμετωπίζεται σαν ένα 'turn around story", αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι περισσότερες από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, σαφώς πιο επιφυλακτικοί οι αγοραστές στην Ευρώπη, ενώ με μικτά πρόσημα και χαμηλό ενδιαφέρον ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street (λόγω της αργίας για την Ημέρα των Βετεράνων, με τις Κυβερνητικές Υπηρεσίες να παραμένουν σήμερα κλειστές).
 
Τη θέση ότι Χώρες του Νότου θα πρέπει να φύγουν προσωρινά από το ευρώ επαναδιατύπωσε ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Ifo, Hans- Werner Sinnεκτιμώντας μάλιστα ότι σε διαφορετική περίπτωση, μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων στις Χώρες της κρίσης θα θέσει το μέλλον της σε κίνδυνο.
 
Από την άλλη, ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz, εκτίμησε ότι "κούρεμα" ή αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτα στην Ευρωζώνη.
 
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε ότι αύξησε τις προοπτικές του Δημόσιου χρέους της Πορτογαλίας, από "αρνητικές" σε "σταθερές" καθώς διαπιστώνει βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης και των οικονομικών προοπτικών. Σύμφωνα με τη Moody’s το Δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας το οποίο πλησιάζει το 130% του ΑΕΠ θα αρχίσει να μειώνεται, σιγά-σιγά, από το 2014, ωστόσο, ο οίκος συνεχίζει να διατηρεί την αξιολόγηση της Χώρας στη βαθμίδα "Ba3".
 
Το ευρώ μπορεί να πετύχει μόνο αν οι Χώρες της Ευρώπης αποφασίσουν να προχωρήσουν σε μια πολιτική ένωση, υποστήριξε ο πρώην επικεφαλής της Fed Alan Greenspan, σε συνέντευξή του στην "Welt am Sonntag".

Επιστροφή στο ΧΑ

"Το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης δεν έχει φτάσει ούτε στα μισά του δρόμου. Η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά για να εκθέσει τα κεκτημένα συμφέροντα που πνίγουν την οικονομία. Δεν έχει πατάξει τη φοροδιαφυγή και δεν έχει προχωρήσει αρκετά στην ιδιωτικοποίηση περιουσίας του Δημοσίου. Από την άλλη πλευρά, ο Κυβερνητικός συνασπισμός του Αντώνη Σαμαρά είναι τόσο εύθραυστος που θα μπορούσε να καταρρεύσει εάν η τρόικα επιβάλει περισσότερα μέτρα λιτότητας", αναφέρει άρθρο του Reuters.

H UBS αυξάνει την τιμή - στόχο για την μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 9,80 ευρώ από 6,70 ευρώ προηγουμένως, με μερισματική απόδοση 6%. Ωστόσο, παραμένει σε σύσταση “neutral”, γιατί συντρέχουν ρίσκα (υψηλότερου ρίσκου λειτουργικό περιβάλλον), όπως το λανσάρισμα νέων παιχνιδιών και η έκθεση που έχει ο ΟΠΑΠ στην Ελλάδα. Eκτιμά ότι τα VLTs θα μπορούσαν να προσθέσουν 100 εκατ. ευρώ στα Ebitda.

Στα 17,50 ευρώ από 12,6 προηγουμένως ανεβάζει την τιμή-στόχο της μετοχής της Τιτάν η IBG, σε έκθεση στην οποία αναθεωρεί την σύσταση της μετοχής σε "redude" από "sell". Η ΑΧΕ αναφέρει ότι η αύξηση στην τιμή – στόχο αντανακλά την αύξηση των προβλέψεων για τις επιδόσεις της εταιρείας στην Αγορά των ΗΠΑ και την μείωση του κόστους κεφαλαίου κατά 150 μονάδες βάσης. Σημειώνει ακόμα ότι η εισαγωγή της μετοχή στον δείκτη MSCI Greece στις 26 Νοεμβρίου, θα στηρίξει την μετοχή βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή τονίζει ότι η μετοχή αποτιμάται ήδη 9,5 φορές σε όρους EV/EBITDA για το 2014 προσθέτοντας ότι παραμένει επιφυλακτική.

Και όμως η Ελληνική Αγορά είναι φθηνή, υποτιμημένη και έχει πολλά ακόμα περιθώρια. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μεταξύ άλλων νέα έκθεση της Barclays, στην οποία οι αναλυτές "ποντάρουν" για περαιτέρω άνοδο του Πανευρωπαίκού δείκτη Stoxx 600 το 2014 κατά 27% (θα αναρριχηθεί σε ιστορικά υψηλά) και διπλασιασμό των επιπέδων του σε βάθος πενταετίας, χαρακτηρίζοντας τις Ευρωπαϊκές Αγορές ως τις πιο ελκυστικές στον Κόσμο και για την επόμενη χρονιά.

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το Τραπεζικό ρεπορτάζ, οι διοικήσεις των εγχώριων Πιστωτικών Ιδρυμάτων προχωρούν με ταχείς ρυθμούς στην ίδρυση "bad banks" ούτως ώστε να αντιμετωπισθεί το καυτό ζήτημα των επισφαλειών. Στόχος των Τραπεζικών επιτελείων είναι οι "bad banks" να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του έτους και να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους. Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για ξεχωριστές θυγατρικές, αλλά για υπηρεσίες θα είναι ενταγμένες στις κεντρικές διευθύνσεις των Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Μένοντας στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τρεις ήταν οι τίτλοι που ξεχώρισαν και χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης.

Έτσι και σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, οι επόμενες τεχνικές αντιστάσεις εντοπίζονται: για την Intralot στα 2,24 ευρώ, την Τέρνα Ενεργειακή στα 4,10 ευρώ και τον Ελλάκτωρα στα 3,50 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον ΟΛΠ που συνεχίζει να κινείται σε σταθεροποιητικό κανάλι. Κλεισίματα υψηλότερα των 18,93 ευρώ, βάζουν την μετοχή σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι.

Χαμηλότερα του 25αρη.υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 3,55 ευρώ, ο τίτλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και έκλεισε ακριβώς στο άνω όριο της ζώνης 3,30 - 3,40. Αν συνεχιστεί η κινητικότητα στον Κατασκευαστικό κλάδο, επόμενη σημαντική αντίσταση στα 3,70 ευρώ.

Νέα υψηλά 70 μηνών για την Αεροπορία Αιγαίου. Αν ο τίτλος συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 6,48 ευρώ, "βάζει πλώρη" για τα 7,50 ευρώ.

Ακόμα χαμηλότερα, νέα υψηλά 38 μηνών για την Sato, ενώ αξιοπρόσεκτη κινητικότητα επέδειξαν οι θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, καθώς αρκετοί λαμβάνουν θέσεις πιθανολογώντας την υποβολή δημοσίων προτάσεων.

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια για την ΕΚΤΕΡ. Τελείωσε ο σημαντικός πωλητής, ενώ έλαβαν χώρα και οι προαπαιτούμενες μετοχικές ανακατατάξεις. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 7,875 εκατ. όταν στις 30/6/2013 η εισηγμένη είχε μηδενικό Τραπεζικό δανεισμό, ταμείο 9,4 εκατ. και ίδια κεφάλαια 21,9 εκατ. (!)  

---ΧΠΑ

Με συνεδρίαση μικρής υποχώρησης ξεκίνησε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται ελαφρώς στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.507 συμβόλαια) και να εκτοξεύονται στα συμβόλαια του δείκτη καθώς εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς, μειώνοντας την υπερτίμηση στο 0,31%.
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 21.127, 11.148 Νοεμβρίου, 9.846 Δεκεμβρίου, 41 Ιανουαρίου και 92 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 388) κινήθηκαν μεταξύ 386,75 και 393,5 μονάδων.
 
Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.896), ΔΕΗ (636), Alpha Bank (1.683), Εθνική (730), Πειραιώς (1.737), ΟΠΑΠ (767), Μυτιληναίο (1.066), Βιοχάλκο (192), Intralot(375), Ελ. Πετρέλαια (102), Ελλάκτωρα (220), ΕΥΔΑΠ (281), Τιτάνα (181), Μέτκα (120), ΓΕΚ (750), Frigoglass (127), MIG (820).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, χαμηλή ήταν η συμμετοχή στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25 όπου καταγράφηκαν μόλις 212 τεμάχια (201 callsκαι 11 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε στο 39%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (19.893.535 τεμ.), Εθνική (2.531.107 τεμ.), MIG (1.789.692 τεμ.), ΠΕΙΡΤΠ (2.500.000 τεμ.).
 
Να σημειωθεί ότι 38.268 συμβόλαια, λήξεως Νοεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v