ΧΑ: Τα νέα δεδομένα και οι σταθμίσεις στον MSCI

Πολιτικές εξελίξεις και ανακοινώσεις του MSCI αποτιμά η αγορά. Αναλυτικά οι σταθμίσεις για τις δέκα μετοχές. Τα σενάρια για τους δείκτες. Περιπλέκουν το διεθνές σκηνικό η απόφαση Ντράγκι και η υποβάθμιση της Γαλλίας.

Στη μερική επάνοδο της αβεβαιότητας, στην οποία εστιάζουν το ενδιαφέρον τους παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, αναφέρεται ένα από τα σχετικά θέματα του Euro2day.gr. Με τους ανθρώπους του χώρου να σημειώνουν ότι η πρόταση μομφής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει βραχυπρόθεσμα παράγοντα πίεσης στις αποτιμήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, επιμονή και στόχος της στήλης είναι η επιβεβαίωση ή όχι της καταγραφής νέου υψηλού (για το 2013) προς τις 425-428 μονάδες για τον FTSE 25.

Στις 1.171,06 μονάδες ο Γενικός Δείκτης χθες (με υψηλό ημέρας τις 1.176,87), στις 390,11 μονάδες ο FTSE 25 με υψηλό ημέρας τις 392,86. Με τον Τραπεζικό Δείκτη άνετα στις 190 μονάδες, καθώς μετά τις 14.30-14.40 ενεργοποιήθηκαν σημαντικές εντολές αγοράς στις μετοχές του κλάδου. Αποτέλεσμα η εκτίναξη της Εθνικής έως τα 4,38 ευρώ (έκλεισε στα 4,33, αν και στις 14.30 είχε πιάσει πάτο στα 4,15 ευρώ). Ανάλογη εικόνα και διακύμανση για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, που ενισχύθηκε έως το 1,49 (έκλεισε στο 1,48 με χαμηλό το 1,42 ευρώ περίπου το ίδιο διάστημα με την ΕΤΕ).

H απόφαση του MSCI

H αγορά πάντως καλείται τώρα να αποτιμήσει τα νέα δεδομένα μετά και την ανακοίνωση του MSCI. Δέκα μετοχές θα συνθέτουν τον δείκτη στις 26 Νοεμβρίου, απόφαση που δεν προκάλεσε σε πρώτη ανάγνωση έκπληξη στην αγορά. 

Πρακτικά, εκτός του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ, που διατηρούνται στον δείκτη MSCI Greece, προστίθενται οι τίτλοι της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank, της ΔΕΗ, της Folli Follie Group, των Ελληνικών Πετρελαίων, της Jumbo και του Τιτάνα. Όλων των ανωτέρω εισηγμένων οι μετοχές βρίσκονται εδώ και καιρό σε ανοδικό κανάλι με συνεχή υψηλά και αυξανόμενες συναλλαγές, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση του Γιώργου Σαββάκη πως οι εισροές κεφαλαίων από funds που τοποθετούνται σε αναπτυσσόμενα χρηματιστήρια είχαν ξεκινήσει νωρίτερα.

Όπως σημειώνει η Eurobank Equities, με βάση στοιχεία της 18ης Οκτωβρίου 2013, o ΜSCΙ Greece Index θα έχει προ φόρμα στάθμιση 0,43% στον MSCI Emerging Markets. Ο δείκτης MSCI Greece Small Cap θα έχει pro forma στάθμιση 0,78% στον MSCI Emerging Markets Small Cap Index, ενώ εντάσσεται και η μετοχή του ΟΛΠ.

Οι pro forma σταθμίσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμορφώνονται ως εξής: ΕΤΕ 11,01%, ΠΕΙΡΑΙΩΣ 9,1%, Alpha 8,25%, ΟΤΕ 17,95%, ΟΠΑΠ 18,01%, ΕΛΠΕ 5,8%, ΔΕΗ 9,4%, ΤΙΤΑΝ 7,8%, FFG 4,9%, JUMBO 7,9%.

Τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου θεωρεί ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance) ότι έγινε εμφανής η ενεργότερη παρουσία διαχειριστών και ρευστού που αναζητά ευκαιρίες. Και σωστά, άσχετα με όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό της χώρας, για αρκετούς ξένους το ελληνικό στοίχημα θέλγει και τουλάχιστον για φέτος αποδίδει διψήφια ποσοστά. Από τα ομόλογα μέχρι τις μετοχές συγκεκριμένων εταιριών από τη μεγάλη και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Θα μείνουμε όμως λίγο περισσότερο στον MSCI καθώς «...πρώτο στοιχείο που εμφανίζεται ως θετική έκπληξη το γεγονός ότι ο MSCI ανακοίνωσε ότι οι τρεις μεγαλύτερες προσθήκες σε όρους κεφαλαιοποίησης στον MSCI Emerging Markets Index είναι οι τρεις τραπεζικές επιλογές από την Ελλάδα, δηλαδή η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank». Κι αυτό γιατί τραπεζικοί κύκλοι αποτιμούσαν αυτήν την κίνηση του ξένου οίκου ως έμμεση ψήφο εμπιστοσύνης προς τον κλάδο, τα πονταρίσματα που εδώ και καιρό έχουν αναλάβει ξένα σπίτια, όπως η JP Morgan, η Goldman Sachs, η UBS κ.λπ., και μιλώντας για τη UBS να συνεκτιμήσουμε την «απόβαση» ξένων διαχειριστών που προγραμματίζει για την επόμενη εβδομάδα.

Η κίνηση Ντράγκι

Μέχρις εδώ καλά, καθώς παράλληλα τρέχουν οι πολιτικές εξελίξεις και βεβαίως η συνέχιση της αιφνίδιας κίνησης του Μάριο Ντράγκι. Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, οι άνθρωποι της αγοράς στην πλειονότητά τους προεξοφλούν «ψήφο εμπιστοσύνης» προς τη συγκυβέρνηση.

Ενδεχόμενο που, εάν επιβεβαιωθεί, η... επόμενη εβδομάδα (της UBS, των εισροών ξένων κεφαλαίων, των διεργασιών στις τράπεζες κ.λπ.) θα βρίσκει την αγορά από θετικό σημείο εκκίνησης. Άλλωστε τα «ισχυρά χέρια» θα φροντίσουν να στηρίξουν με τον δικό τους τρόπο την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο εάν τη Δευτέρα το πρωί έχει αρθεί η πολιτική εκκρεμότητα.

Σημαντικότερη όμως θεωρείται, από τους ίδιους κύκλους, η ενέργεια του Ιταλού Κεντρικού Τραπεζίτη να προχωρήσει στην ιστορική μείωση των επιτοκίων (μόλις 3 στους 70 αναλυτές λένε περίμεναν τη χθεσινή κίνηση-ματ του επικεφαλής της ΕΚΤ), που κατά γενική εκτίμηση ανακουφίζει (σε κάποιον βαθμό) την ευρωπεριφέρεια και την Ελλάδα.

Φθηνότερο τραπεζικό χρήμα (άμεσα τα οφέλη, παρότι μικρά, για τους δανειολήπτες), στήριξη στις εξαγωγές και εν πάση περιπτώσει ΝΤΡΑΓΚΙ-ΜΕΡΚΕΛ σημειώνουμε 1 και περιμένουμε τον επαναληπτικό, καθώς το Βερολίνο από εχθές εξανίσταται.

Οι κινήσεις των διορατικών παικτών εχθές στις τράπεζες κατέδειξαν την ευκολία με την οποία μπορεί να γυρίσει το κλίμα, η στάση των βραχυπρόθεσμων παικτών, πως μπορεί να έρθει... τούμπα ο κλάδος κι η αγορά.

Το ότι η μετοχή της Εθνικής ξεπέρασε χωρίς αντίσταση τη θεωρούμενη ισχυρή... αντίσταση των 4,25 ευρώ είναι ενδεικτικό της δυναμικής που έχει το «έξυπνο χρήμα» σε ένα ρηχό χρηματιστήριο, όπως το δικό μας. Περίπου 30 εκατ. ευρώ (σε σύνολο 100,4 εκατ. ευρώ) άλλαξαν χέρια στις τρεις τραπεζικές μετοχές (Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς), ενώ άλλα 11-11,5 εκατ. ευρώ στα warrants αυτών των τίτλων. Κάντε τον λογαριασμό και ποντάρετε στις χρηματιστηριακές ή στις πολιτικές εξελίξεις.

Προσέξτε γιατί από αργά εχθές το απόγευμα ισχυροί παίκτες ποντάρουν στο εάν είναι ισχυρότερες οι πολιτικές εξελίξεις και ο κίνδυνος ενός ατυχήματος ή η δυναμική της αγοράς και των ξένων επενδυτικών κύκλων.

Ούτως ή άλλως η σημερινή συνεδρίαση αλλά και οι πρώτες της επόμενης εβδομάδας αναμένονται ακριβώς με αυτό το δίλημμα, το στοίχημα... πολιτικές εξελίξεις με αφορμή την πρόταση μομφής vs αγορά με αφορμή τον MSCI αλλά και τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου.

Ο Σπύρος Παπαθανασίου (Solidus) εστιάζει στην ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών με ενδεικτική τη θετική έκπληξη του ΟΤΕ. Ο Οργανισμός βάσει των μεγεθών του θα μπορούσε να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος (λεπτομέρειες στο θέμα της Μάρως Τσαντήλα), αλλά κρατά ρευστό για την εθελουσία.

Ορθολογιστές οι Γερμανοί μεγαλομέτοχοι του Οργανισμού και από τη στιγμή που η Deutsche Telekom θυσιάζει ένα καλό έσοδο στον εαυτό της (από το μέρισμα) ο ΟΤΕ κι η μετοχή του αποκτούν πλέον ξεκάθαρα στρατηγικό επενδυτικό πλεονέκτημα διετίας. Εκτίμησή μας πως οι Γερμανοί θα φέρουν επενδυτικά κεφάλαια στον Οργανισμό, θα στηρίξουν και χρηματιστηριακά την επένδυσή τους, θα προνοήσουν ώστε να διανείμουν μέρισμα στην επόμενη χρήση.

Εκτίμησή μας, επίσης, πως ο ΟΤΕ, όπως ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ, δικαιώνει απόλυτα όσους χτίζουν θέσεις από τα ιστορικά ελάχιστα του Νοεμβρίου του 2012. Και κατά πάσα βεβαιότητα θα συνεχίσουν. Άλλωστε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ συμπεριλαμβάνονταν στον MSCI, με τη ΔΕΗ να προστίθεται συμπληρώνοντας την απόλυτη τριάδα.

Από κοντά Folli Follie, Τιτάν, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, ξεχωριστές επιχειρηματικές περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν την ισχύ τους και χρηματιστηριακά. Αλλεπάλληλα «νέα υψηλά» για την FFG μέχρι τα 23,60 ευρώ και αποτίμηση πάνω από 1,5 δισ. ευρώ -περίπου όσο και του Τιτάνα-, ενώ σε Jumbo και ΕΛΠΕ είναι εμφανής η ενεργή συμμετοχή ξένων.

Εύλογο ωστόσο το ερώτημα αρκετών παικτών εάν οι... ξένοι και τα υπόλοιπα «ισχυρά χέρια» φορτώνουν την αγορά σε αυτά τα επίπεδα, που θα... ξεφορτώσουν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, το πολύ αρχές Δεκεμβρίου οπότε και οι διαχειριστές «κλείνουν βιβλία». Εκτίμηση άλλων παικτών πως ένα μέρος των υπεραξιών όντως θα επιχειρηθεί να κατοχυρωθεί, να εγγραφεί σε όσο το δυνατόν καλύτερες κι υψηλότερες τιμές.

Ένα εξίσου σημαντικό όμως θα μείνει εντός παιδιάς και ανάλογα (και) με τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό θα ενισχύσει ή θα μειώσει τις θέσεις του στη συνέχεια (προς Ιανουάριο - Φεβρουάριο). Συνεκτιμώντας πως τα ξένα χρηματιστήρια είναι είτε σε νέα ιστορικά υψηλά (Dow Jones), είτε σε υψηλά 5-6 ετών (DAX), ότι η αντιπαράθεση Ουάσιγκτον - Βερολίνου θα έχει αρκετά επεισόδια και στα τέλη Μαΐου 2014 διεξάγονται κρίσιμες διπλές εκλογές. 

Βέβαια, παράγοντας ανησυχίας είναι η υποβάθμιση της Γαλλίας από την S&P.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v