Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πληθώρα εξελίξεων διαμορφώνει τάση

Τα γεγονότα στο εσωτερικό μέτωπο (τρόικα, μέτρα, πολιτικό σκηνικό), οι "προετοιμασίες" για τον MSCI, τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου καθορίζουν την τάση. Κλειδιά σταθερά η Εθνική, βραχυπρόθεσμα ο ΟΤΕ και ειδικά σήμερα η CCHBC.

Έσπασε το πτωτικό σερί, καθώς τα "ισχυρά χέρια" παρενέβησαν στη χθεσινή συνεδρίαση -τέταρτη για τον Νοέμβριο-, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1.156,57 μονάδες και με συναλλαγές 87,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία περί τα 26 εκατ. στις μετοχές Πειραιώς κι Εθνικής και άλλα 15,5 εκατ. σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, με τον Οργανισμό να αναδεικνύεται σε πολύτιμο σηματωρό μας κατά τη χθεσινή διαδικασία.

Για τον Γ.Δ. το εύρος διακύμανσης διαμορφώθηκε στις 1.135,16-1.164,61 μονάδες, για τον FTSE 25 στις 376,97-387,44 με τελική τιμή στις 384,42 μονάδες. Στην περιοχή των 184 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών και στις 1.185 ο FT Mid.

Σε ποιες μετοχές έσπασε το πτωτικό σερί αναφέρεται στο θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου, όπως επίσης εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς για τη συνέχεια.

Η αγορά -ευρύτερα εννοούμενη- ανεβάζει στροφές καθώς πολλά συμβαίνουν σε διάφορα μέτωπα: από τα ιστορικά υψηλά του Dow Jones μέχρι το εσωτερικό, τις πιέσεις της τρόικας προς την κυβέρνηση, σε όλα τα μέτωπα, αλλά και τις λεπτομέρειες -περαιτέρω- για τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ (σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη), το στοίχημα του MSCI (χρήσιμα τα στοιχεία που παραθέτει ο Γιώργος Α. Σαββάκης).

Σε αυτήν τη συγκυρία, στις τράπεζες ξεχωρίζει η προσπάθεια αναδιάταξης της Εθνικής. Σημειώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου: "...Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η ίδρυση της bad bank από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ούτως ώστε να αντιμετωπισθεί με ενεργό και αποδοτικό τρόπο το καυτό ζήτημα των επισφαλειών.
Στόχος η bad bank να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους και να ξεκινήσει τη λειτουργία της. Σημειώνεται ότι δεν θα αποτελεί ξεχωριστή θυγατρική, αλλά θα είναι ενταγμένη στις κεντρικές διευθύνσεις της τράπεζας.
Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η διοίκηση της ΕΤΕ επιδιώκει να περάσουν υπό τη διαχείριση της bad bank όχι μόνο προβληματικά δάνεια αλλά και όσα είναι ήδη σε καθυστέρηση ακόμη και ενός μήνα (σ.σ. ως μη εξυπηρετούμενα ορίζονται όσα δεν εξυπηρετούνται επί 90 ημέρες)".

Στο... ταμπλό η μετοχή της Εθνικής διαμορφώθηκε στα 4,18 ευρώ, ωστόσο ενδοσυνεδριακά έπιασε τα 4,25 ευρώ - που για πολλούς αναλυτές και παίκτες είναι σημαντική τιμή (και ευρύτερη περιοχή στατιστικών στιγμών).

Ένδειξη ενθαρρυντική μεν, αλλά με τη συνεκτίμηση πως τα 4,25 ευρώ σημειώθηκαν στις 15.48 και στις 16.06. Εκ πρώτης όψεως θα λέγαμε πως ένας σχηματισμός διπλής κορυφής, τοπικός και βραχυπρόθεσμος βεβαίως, εμποδίζει την ΕΤΕ να κινηθεί ανώτερα.

Θα δούμε σήμερα-αύριο. Άλλωστε η μετοχή της Εθνικής είναι από τις 4-6 που παρακολουθούμε καθημερινά, για να έχουμε καλύτερη εικόνα της αγοράς. Η μετοχή του ΟΤΕ είναι επίσης μία από αυτές, ειδικότερα δε εχθές, αφού από την αρχή θεωρούσαμε τον Οργανισμό κάτι σαν σηματωρό ημέρας. Για πολλούς και διάφορους λόγους, ορισμένοι εξ αυτών αναφέρθηκαν στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Βραχυπρόθεσμα η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου του Οργανισμού θα ενισχύει ή θα εξασθενίσει ανάλογα την τάση. Σημειώνουμε το χθεσινό υψηλό των 8,71 ευρώ που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε από αντίσταση να γίνει στήριξη.

Αναφερόμενοι σε αποτελέσματα, νωρίτερα η Coca Cola ανακοίνωσε τα αποτελέσματα 9μήνου, με τη μετοχή να αντιδρά εχθές μέχρι τα 21,30 ευρώ και να κλείνει στα 21,14 ευρώ. Και η CCHBC και λόγω αυξημένης βαρύτητας επηρεάζει ανάλογα τη διακύμανση των βασικών δεικτών, γεγονός που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί από την αρχή της συνεδρίασης. 

Το -5% της εταιρείας που ανακοινώθηκε για το γ΄ τρίμηνο τελικά μπορεί να είναι μια αφορμή για να παιχτεί η μετοχή προς τα 21,30-21,35 ευρώ, με ανάλογες... επιπτώσεις και στους δείκτες, εάν συμβεί.

Τεχνικά για τη μετοχή εστιάζουμε στο ότι σε επίπεδο τριμήνου τα κέρδη ήταν καλύτερα του αναμενόμενου, καθώς αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσαν πτώση 8% στα 143 εκατ. ευρώ.

Από τεχνική πλευρά η επαναφορά του 25άρη πάνω από τις 380 μονάδες αφήνει ένα μικρό περιθώριο συνέχισης της βραχυπρόθεσμης φοράς σήμερα, το πολύ αύριο, με κλείσιμο θέσεων αυστηρά στο όριο του Τ+3 (σ.σ. στον Εκηβόλο της 5ης/11 είχε αναρτηθεί διάγραμμα του δείκτη FTSE 25).

Προσπάθεια προεξόφλησης όμως και στον ΟΠΑΠ, την παρακολούθηση του οποίου ξεκινά εκ νέου η Euroxx ανεβάζοντας τον πήχη στα 11 ευρώ.

Από τις μετοχές του FT Mid θα σταθούμε ειδικά αυτές τις ημέρες στον Σαράντη. Με συναλλαγές εχθές 177.313 τεμαχίων, σε νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 6,46 ευρώ, αλλά με τελική τιμή στα 6,06 ευρώ. Στα υπόψη η αναθεώρηση της εκτίμησης και από την IBG. Ο δε πήχης ανεβαίνει στα 6,40 από τα 5,60 ευρώ.

Από την ίδια ομάδα μετοχών σταθερή παραμένει η εστίασή μας στις μετοχές Eurobank (εκ νέου πάνω από το 0,7 ευρώ), Attica Bank αλλά και σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ (που για τα δεδομένα της μετοχής ανεβάζει συναλλαγές), Υγεία, Φουρλή (παρά το χθεσινό -2,07% στα 3,31 ευρώ).

Ζητούμενο για σήμερα, προφανώς, η επιβεβαίωση των 380 μονάδων με καλοδεχούμενη οποιαδήποτε προσπάθεια αντίδρασης προς τις 390-392 μονάδες. Έστω και ενδοσυνεδριακά. Εάν μάλιστα συνοδευόταν από συναλλαγές τουλάχιστον 87-89 εκατ. ευρώ, ακόμη καλύτερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v