Συνεδρίαση που ξεκίνησε σαν διαδικαστικού χαρακτήρα, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, όμως η φαινομενικά ελεγχόμενη πτωτική τάση "ανέβασε στροφές", μόλις διασπάστηκαν καθοδικά οι 380 μονάδες για τον FTSE25 και τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα όταν έγινε αντιληπτό ότι και ο Γενικός Δείκτης θα κλείσει χαμηλότερα της ζώνης 1150 - 1140 μονάδων.
Έτσι, μάλλον εύκολα, οι πωλητές έκαναν το 3Χ3 και ο Νοέμβριος ακόμα δεν έχει "δει" "πράσινη" συνεδρίαση, όσον αφορά το τελικό πρόσημο του Δείκτη.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι παρά το επιφυλακτικά ανοδικό ξεκίνημα που έφτασε τον Δείκτη μέχρι τις 1166,86 μονάδες, μετά τις 11.13 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 1134,89 μονάδων (-2,4%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1138,35 με απώλειες 2,10%. Το σημερινό κλείσιμο του Δείκτη είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 13 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 16/10 (1125,02 μονάδες).
Αντίθετα, η σημερινή πτωτική συνεδρίαση έδωσε τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, που ξεπέρασε τα 93 εκατ. από τα οποία τα 27,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡΤΠ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ).
Ομολογουμένως εντυπωσιακή η επίδειξη του συγκεντρωτισμού, με οκτώ τίτλους (ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΠΕΙΡΤΠ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ), να αποσπούν το 72% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
"Γράδο" για την σημερινή συνεδρίαση αποδείχθηκε ο τίτλος της Εθνικής, ο οποίος στο σημαντικά μεγαλύτερο κομμάτι κινήθηκε με θετικό πρόσημο. Η απώλεια του θετικού προσήμου, λίγο μετά τις 16.45 επιβάρυνε περαιτέρω τάση και διαθέσεις και έφερε μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με μοναδικό γνώμονα τις ενδείξεις της τεχνικής ανάλυσης. Άλλωστε η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών είχε αναφερθεί για την αποφασιστική σημασία που είχαν οι 380 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και οι 1150 - 1140 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.
Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, με θετικό πρόσημο έκλεισαν μόνο οι Eurobank Properties και Folli Follie Group, με την πρώτη, μέσω των δημοπρασιών να κλείνει στο υψηλό ημέρας (!) Στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Μέτκα, Σωλ. Κορίνθου και Intralot. Σημειωτέον, ότι δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος", καθ'΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, οι ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μέτκα και Jumbo.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Με καθοδικές βλέψεις κινείται ο Γενικός Δείκτης έχοντας δηλώσει από την περασμένη εβδομάδα έμπρακτη αδυναμία ανοδικής διάσπασης της περιοχής αντίστασης των 1200 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η "επιβίωση" ή μη της υπάρχουσας πλάγιοκαθοδικής κίνησης, που πραγματοποιεί ο Δείκτης μέσα στο μικρό ποσοστιαίο εύρος διακύμανσης του 5% έχοντας όμως αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους να έχουν ήδη απολέσει από τα υψηλά τους αξιοπρόσεκτα ποσοστά που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 20%.
Επιβεβαιωμένη καταστρατήγηση των 1140 μονάδων θα "ανοίξει την όρεξη" των πωλητών για τη τεχνική διείσδυση του Δείκτη μέσα στο σημαντικό "μαξιλάρι" στήριξης των 1120 με 1100 μονάδων, επίπεδο, όπου και αποτελεί το κατά 0,25% διορθωτικό Fibonacci Retracement της μεγάλης ανοδικής κίνησης, που έχει προκληθεί από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου. Άλλωστε από την προηγούμενη ανάλυσή μας είχαμε επιστήσει την προσοχή για την ύπαρξη υπεραισιοδοξίας και μετοχικής υπερκοστολόγησης κάποιων Δεικτοβαρών εταιρειών δίχως την απαιτούμενη στήριξη από τα αναμενόμενα οικονομικά τους στοιχεία των ετών του 2013 και 2014 παρά μόνο από την είσοδό τους, ή μη, στους δείκτες του MSCI.
Η καθοδική διάσπαση των 380 μονάδων (αν αυτή επιβεβαιωθεί), για τον FTSE25, θα ανοίξει εμφανή τεχνική συζήτηση για τη μετέπειτα κυματική βραχυχρόνια πτωτική κίνηση προς το επίπεδο στήριξης των 375 με 365 μονάδων. Επίπεδο το οποίο εάν διαρραγεί καθοδικά θα μας προϊδεάσει για την εκτέλεση μιας γρήγορης εκτόνωσης προς το ισχυρό όριο στήριξης των 350 μονάδων.
"Από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα προκαλέσει η καθοδική ή μη διάσπαση της ανοδικής γραμμής τάσης, που ενώνει τους δύο πυθμένες του Αυγούστου και του Οκτωβρίου, στις 377 μονάδες, καθώς θα καθορίσει την ποιότητα των 'καθοδικών καυσίμων' για την εκδήλωση της μετέπειτα πτωτικής κίνησης", αναφέρει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, "κόκκινα" ταμπλώ στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στο NYSE, μετά τα αναθεωρημένα στοιχεία της Κομισιόν για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
Στην έκθεσή της, η ΕΕ εκτιμά πως η Ευρωζώνη θα εμφανίσει φέτος ύφεση 0,4% ενώ το 2014 θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 1,1%. Τον Μάϊο προέβλεπε πως η Ευρωζώνη θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 1,2% το 2014. Σημαντικά χαμηλότερες οι προβλέψεις για Ιρλανδία, Ιταλία.
Υψηλότερο χρέος, αλλά μικρότερο έλλειμμα βλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα τη διετία 2013-2014. Ανάκαμψη την επόμενη χρονιά, αλλά με ανεργία στο 26% και μείωση κατανάλωσης και μισθών. Προειδοποιεί για πιστή εφαρμογή του προγράμματος.
Πέραν αυτού, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο διάστημα βλέπουν σαν πιθανότερο σενάριο αυτό της διόρθωσης, στις διεθνείς Αγορές, καθώς ουκ ολίγοι ξένοι διαχειριστές κλείνουν βιβλία μέσα στον Νοέμβριο και θα ήθελαν τις Αγορές να ξεκινήσουν από σχετικά χαμηλότερα επίπεδα το "January effect".
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέτεινε την πρώτη διορία που είχε δώσει στα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα για την υποβολή στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν στον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τους (Asset Quality Review). Σύμφωνα με το Reuters, ορισμένες Τράπεζες ανέφεραν ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο για να τηρήσουν την προθεσμία. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι οι Τράπεζες που θα υποβληθούν σε έλεγχο θα πρέπει να καταθέσουν τα απαιτούμενα στοιχεία ως τις 29 Νοεμβρίου.
Περαιτέρω ισχυροποίηση της Ευρωπαϊκής οικονομίας κατά το επόμενο έτος, 2014, αναμένει η JP Morgan, διαπιστώνοντας πως μια σειρά σημαντικών εμποδίων για την Ευρωζώνη ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Για τη θέση της αυτή η JP Morgan επικαλείται κατά κύριο λόγο την αργή μεν, ορατή δε, βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών στην Ευρωζώνη. Καταλύτη για τη δυναμική της ανάπτυξης της Ευρωζώνης θα αποτελέσει ο ρυθμός εφαρμογής των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής. Όσο περισσότερο θα χαλαρώνει η λιτότητα, τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες για βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής οικονομίας.
"Mπορεί η Ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμπτει, ωστόσο η αίσθηση του εφησυχασμού παραμένει αυξημένη. Πρόκειται για εσφαλμένη αντίληψη, δεδομένων των σοβαρών προκλήσεων που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη", προειδοποιούν οι αναλυτές της Αμερικανικής Τράπεζας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως για τη συνεχιζόμενη αύξηση των ποσοστών ανεργίας... "Οι Χώρες της Περιφέρειας θα καταγράφουν υψηλά ποσοστά ανεργίας για αρκετό χρονικό διάστημα..." προβλέπει η JP Morgan. Όσο για την πορεία των Ευρωπαϊκών μετοχών, συνεχίζει να δηλώνει "overweight". "Προτιμούμε τις Ευρωπαϊκές μετοχές έναντι των Αμερικανικών", τονίζει η JP Morgan.
Το ράλι των Ευρωπαϊκών μετοχών τον Οκτώβριο (+5% ο Eurostoxx 50) αποτελεί ένα είδος έκπληξης για την Barclays, με δεδομένο ότι υπάρχουν πλέον σημαντικά εμπόδια: μείωση των πλεονασμάτων σε ρευστό, λιγότερες οικονομικές θετικές εκπλήξεις, "ουδέτερα" εταιρικά αποτελέσματα και το ισχυρό ευρώ.
Όπως σημειώνει, η προοπτική μίας ακόμα πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής απ' την ΕΚΤ και τα συνεχιζόμενα "πακέτα" τόνωσης της Αμερικανικής οικονομίας από τη Fed βοηθούν στο να αντιμετωπιστούν τα πρώτα δύο εμπόδια. Ωστόσο τα δύο τελευταία, τα εταιρικά κέρδη και το ισχυρό ευρώ, φαίνονται πιο δύσκολα να αντιμετωπιστούν με δεδομένο ότι το ισχυρό νόμισμα είναι αυτό που αποτελεί το "βαρίδι" για την εταιρική κερδοφορία. Η Barclays καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ενδυνάμωση του ευρώ ήδη έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία των εταιρειών της Ευρωζώνης.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστέφοντας στα καθ΄ ημάς, το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,15%, αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία.
Η Citigroup εκτιμά ότι η ανακοίνωση της υποβάθμισης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, στις 26 Νοεμβρίου, δημιουργεί νέα δυναμική για την στήριξη της Αγοράς. Τονίζει μάλιστα ότι μακροπρόθεσμα θα προσελκύσει μια νέα βάση επενδυτών οι οποίοι, λόγο υψηλής στάθμισης "δεν έχουν το περιθώριο» να μην τοποθετηθούν".
Δεδομένου ότι οι εισροές θα προέλθουν κατά κανόνα από παθητικά funds, η Citi εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μέρος των ροών αυτών θα λάβει χώρα κατά την ημερομηνία της υποβάθμισης. Σημειώνει ωστόσο, ότι η παρουσία μερικών ημι-ενεργητικών funds καταδεικνύει ότι μέρος των εισροών θα ξεκινήσει νωρίτερα, με στόχο την αναζήτηση "ελκυστικών σημείων εισόδου". Ως εκ τούτου είναι σημαντικό για τα non – index funds να είναι προετοιμασμένα για την επακόλουθη μεταβλητότητα και τις αλλαγές στον όγκο συναλλαγών και να καθορίσουν τη θέση τους ανάλογα με τους στόχους που έχουν.
Τα βασικά σημεία της υποβάθμισης της Ελλάδας στον δείκτη MSCI EM είναι σύμφωνα με τη Citi τα εξής:
*Η στάθμιση του MSCI Greece στον MSCI Emerging Markets είναι 40 μονάδες βάσης (έναντι στάθμισης 1,9 μονάδων βάσης στον MSCI World) και 3,8% (δηλαδή 380 μονάδες βάσης) στον MSCI EM Europe έναντι 6,9 μονάδων βάσης στον MSCI Europe DM.
*Η Χώρα θα είναι 18η στον δείκτη MSCI EM όσον αφορά την στάθμιση
*Οι καθαρές αγορές από παθητικά funds λόγω της προσθήκης νέων μετοχών στον δείκτη υπολογίζονται στα $414 εκατ.
*Επιπλέον υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν επιπρόσθετα $348 εκατ. από ημι-παθητικά funds.
"Με τα σημερινά επίπεδα του Γενικού Δείκτη, κοντά στις 1200 μονάδες, τα περιθώρια είναι ήδη στενά" αναφέρει η Γερμανική "Handelsblatt". "Οι Ελληνικές μετοχές δεν είναι φθηνές πλέον. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι παρατηρητές της Αγοράς αναμένουν μία σταθεροποίηση". Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η κύρια αιτία γι’ αυτό είναι ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχει εγγράψει έως τώρα μόνο τα αισιόδοξα σενάρια στις τιμές των μετοχών. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί αλλάξει ριζικά. Ενδεχόμενα νέα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα στη βάση των απαιτήσεων της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα, μπορεί να οδηγήσουν σε κατάρρευση της Κυβέρνησης. "Αν συμβεί αυτό, θα 'ξαναμοιραστεί η τράπουλα' και στο Χρηματιστήριο Αθηνών", αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Στα 9,6 ευρώ από 5,6 ευρώ αναβαθμίζει την τιμή - στόχο, σε βάθος 12 μηνών, για τον ΟΤΕ η Goldman Sachs, διατηρώντας, παράλληλα, την ουδέτερη σύσταση, ενώ μεταφέρει τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών στη ζώνη ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) από τη ζώνη της Ευρώπης. Όπως σημειώνει ο οίκος, προσαρμόζει την τιμή – στόχο προς τα πάνω λόγω της βελτίωσης των οικονομικών επιδόσεων του ΟΤΕ, αλλά και της μείωσης των ανησυχιών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα συνολικά. Παράλληλα, αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για τα EBIDA κατά 1% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2014 – 2017, ως αποτέλεσμα της περικοπής κόστους που ήταν μεγαλύτερη από αυτή που ανέμενε η Goldman.
Στα €9,8 από €8 προηγουμένως αυξάνει την τιμή-στόχο η Piraeus Sec, ενώ διατηρεί σύσταση "outperform". H χρηματιστηριακή αναφέρει πως η αύξηση στην τιμή-στόχο λαμβάνει υπόψη το νέο σχήμα εθελουσίας εξόδου (VRS) που έχει δρομολογήσει η διοίκηση του ΟΤΕ και αντανακλά το νέο fair value της μετοχής. Προβλέπει ότι ο ΟΤΕ θα ανακοινώσει για το τρίτο τρίμηνο καθαρά κέρδη €182,2 εκατ., EBITDA €372,7 εκατ. και καθαρά έσοδα €1,03 δισ.
Στα 489 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ στο εννεάμηνο του 2013, καταγράφοντας πτώση 6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, εκτιμά η Alpha Finance. H χρηματιστηριακή προβλέπει ότι οι πωλήσεις του Οργανισμού θα υποχωρήσουν κατά 15%, διαμορφούμενες στα 3,014 δισ. Η Alpha Finance διατηρεί τη σύσταση "outperform" και την τιμή-στόχο των 8,2 ευρώ για τη μετοχή του Οργανισμού. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ ανακοινώνει αποτελέσματα εννεαμήνου στις 7 Νοεμβρίου.
Η εταιρεία Μυτιληναίος, σε απάντηση της από 4.11.2013 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την υπ' αρ. ΡΑΕ/Δ1/2013 απόφαση της Μόνιμης Διαιτησίας της ΡΑΕ για την προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας της θυγατρικής της Αλουμίνιον από τη ΔΕΗ, ενημερώνει ότι:
Οι επιπτώσεις με αναδρομική ισχύ της απόφασης στα οικονομικά αποτελέσματα της Αλουμίνιον υπολογίζονται στο ποσό των 35,2 εκατ. ευρώ για την περίοδο από 1.7.2010 έως 30.6.2013. Συγκεκριμένα, το ποσό των 29 εκατ. ευρώ αφορά την περίοδο 1.7.2010 έως 31.12.2012 και το ποσό των 6,2 εκατ. ευρώ αφορά την περίοδο από 1.1.2013 έως 30.6.2013.
Η ΔΕΗ συνεπεία των "έναντι" καταβολών που πραγματοποιούσε η Αλουμίνιον για την περίοδο από 1.7.2010 έως 30.6.2013 οφείλει το ποσό των 43,7 εκατ. ευρώ.
Ο τρόπος της οικονομικής τακτοποίησης του υπολοίπου της ΔΕΗ έναντι της Αλουμίνιον δυνάμει της απόφασης και το οποίο αφορά την περίοδο από 1.7.2010 έως και 30.6.2013 θα καθοριστεί κατόπιν συνεννόησης των μερών στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της Αλουμίνιον από τη ΔΕΗ.
Από την άλλη, το Χ.Α. αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας Αιολική ΑΕΕΧ, από σήμερα 5/11/2013 και έως ότου η εταιρία ενημερώσει επαρκώς το επενδυτικό κοινό σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης θα προχωρήσει στην απορρόφησή της. Στη συνεχεία θα επανεισάγει τη νέα εταιρεία ταυτόχρονα στις Αγορές της Αθήνας και του Παρισιού. Η εταιρία έχει ήδη πραγματοποιήσει σχετικές επαφές με τους αρμόδιους παράγοντες προκειμένου να δρομολογήσει τη σχετική διαδικασία. Ο βασικός μέτοχος της Αιολικής ΑΕΕΧ που σήμερα κατέχει το 29,15% του κεφαλαίου της, η Global Equities Compangie Financiere, είναι αυτός που θα πραγματοποιήσει την απορρόφηση της εισηγμένης εταιρείας.
Σύμφωνα με το επίσημο μετοχολόγιο του Χ.Α. ποσοστό μεγαλύτερο του 5%, στην εισηγμένη, κατέχουν οι: Παγίδας Ιωάννης (5,46%), Βερνίκος Νικόλαος (5,16%) καιGlobal Equities Compangie Financiere (29,159%).
Πιθανότατα θα υπάρξει ανακοίνωση από πλευράς εισηγμένης, τις αμέσως επόμενες ώρες.
Από εκεί και πέρα και πλην των βασικών δεικτών, αρκετοί τίτλοι του FTSE25, έδωσαν, η ακόμα και επιβεβαίωσαν, τα πρώτα σήματα εξόδου.
Η ΕΕΕ, όσο διατηρείται χαμηλότερα των 21,00 ευρώ, αυξάνει τις πιθανότητες να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 20,22 ευρώ.
Ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ, έχασε και την στήριξη των 7,88 ευρώ και αν συνεχίσει να κινείται "νότια" η αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 6,90 και 6,50 ευρώ.
Χαμηλότερα από την στήριξη των 7,50 ευρώ έκλεισε ο τίτλος της ΕΧΑΕ. Στα 7,28 και 6,80 ευρώ εντοπίζονται οι επόμενες στηρίξεις.
Παραμένει χαμηλότερα από την στήριξη των 8,88 ευρώ ο τίτλος της Motor Oil, αυξάνοντας τις πιθανότητες προσέγγισης της επόμενης στήριξης στα 7,80 ευρώ.
Έχασε και την στήριξη των 8,40 ευρώ ο ΟΤΕ. Στα 8,20 και 7,80 ευρώ οι αμέσως επόμενες στηρίξεις.
Αντίθετα νέα υψηλά 61 μηνών δείχνει να διεκδικεί η μετοχή της Folli Follie Group. Πολύ κοντά η επόμενη αντίσταση των 22,60 ευρώ.
Συνεδρίαση σχετικών πιέσεων και για τα Τραπεζικά warrants. Αυτό της Alpha Bankέκλεισε στα 1,30 ευρώ (-2,26%) με συναλλαγές 1796463 τεμ., της Πειραιώς στα 0,8180 ευρώ (-2,62%) με όγκο 6700691 τεμ. και το warrant της Εθνικής στα 1,47 ευρώ με απώλειες 5,77% διακινώντας 1349030 τεμ.
Χαμηλότερα του 25αρη, σημαντική κινητικότητα (μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις) στην μετοχή της Eurobank, καθώς επέστρεψαν οι φήμες για πιθανό ενδιαφέρον από ξένα funds. Ο τίτλος έκλεισε αρκετά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας των 0,6960 ευρώ.
Εν συνεχεία, επιμένει ο πωλητής στον Νηρέα, ενώ Καρέλιας και Γενική Τράπεζα "ανταγωνίζονται" ποιος θα ανέβει ψηλότερα με λιγότερες συναλλαγές (!)
Αναγνωριστικές κινήσεις υψηλότερα των 25,00 ευρώ στον ΟΛΘ, όμως το "bid" παραμένει σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα.
Υψηλές συναλλαγές στα 0,3500 ευρώ για την AS Company, σημαντικό "bid" στα 0,3100 ευρώ για την ΣΙΔΜΑ, ενώ τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη σταθερότητα επιδεικνύει (και λόγω της σημαντικής επιστροφής κεφαλαίου) η InfoQuest.
---ΧΠΑ
Συνεχίστηκαν οι πτωτικές συνεδριάσεις και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να βελτιώνονται περαιτέρω στα συμβόλαια του δείκτη και να συρρικνώνονται στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.340 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς, μειώνοντας το discount στο 0,15%.
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.410, 5.569 Νοεμβρίου, 840 Δεκεμβρίου, 0 Ιανουαρίου και 1 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 377) κινήθηκαν μεταξύ 376,25 και 388 μονάδων.
Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.459), ΔΕΗ (2.540), Alpha Bank (846), Εθνική (2.218), Πειραιώς (3.134), ΟΠΑΠ (292), Μυτιληναίο (719), MIG (170), ΓΕΚ (188), Ελλάκτωρα (201), Βιοχάλκο (126), Ελ. Πετρέλαια (233), ΕΥΔΑΠ (109), Μέτκα (125),Eurobank (136).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25 η κινητικότητα ήταν μέτρια καθώς σημειωθήκαν 687 δικαιώματα, με τους επενδυτές να δείχνουν σαφή προτίμηση στα calls (604 τμχ) έναντι των puts (83 τμχ) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money παρέμεινε στο 41%.
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (17.590.035 τεμ.), Εθνική (1.898.707 τεμ.), MIG (1.789.692 τεμ.), ΠΕΙΡΤΠ (2.500.000 τεμ.).