Γιατί «σκόνταψε» το Χρηματιστήριο

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση στη σκιά των επικείμενων διαπραγματεύσεων. Στο χαμηλότερο επίπεδο 21 συνεδριάσεων ο τζίρος. Μόνιμα στο «κόκκινο» οκτώ blue chips. Η προσοχή στο deal της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τη διαιτησία στη Μυτιληναίος.Τι δείχνει τώρα η τεχνική εικόνα.

Με καθαρά πτωτική συνεδρίαση ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, που είχε σαν κυριότερο χαρακτηριστικό την νέα μικρή μείωση του τζίρου και τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις για τους ομίλους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης μετά τις 11.02 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1150,2 μονάδες (-2,34%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1161,4 (-1,38%) και τελικά έκλεισε στις 1162,82 μονάδες με απώλειες 1,26%, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, κάτι που είναι ένα μικρό ρεκόρ για τους πωλητές, καθώς ο Γενικός Δείκτης είχε να "δει" περισσότερες από μία συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις από την περίοδο 26 έως και 28/8 όταν και "μέτρησε" τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις με "κόκκινο" το τελικό κλείσιμο.

Ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 21 συνεδριάσεων) υποχώρησε στα 80 εκατ. από τα οποία τα 4,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΣΥΜΒ, ΤΙΤΚ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΠΕΙΡΤΠ).

Από τις μετοχές του FTSE25, "δεν συναντήθηκαν" με το θετικό πρόσημο, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, οι Alpha Bank, MIG, Eurobank Properties, Frigoglass, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και Τιτάνας. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ και Μυτιληναίος και στο υψηλό ημέρας οι Βιοχάλκο και Τέρνα Ενεργειακή.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις της ημέρας, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η York Capital Management, ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας, στο πλαίσιο της οποίας η York Capital θα επενδύσει το ποσό των 100 εκατ. ευρώ στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. 

Από την άλλη, ο όμιλος Μυτιληναίου ενημέρωσε αργά την Παρασκευή ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαιτησίας για τη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της θυγατρικής εταιρείας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. από τη ΔΕΗ Α.Ε. Η Alpha Finance εκτιμά ότι θα αποφέρει κέρδη της τάξης των 40 εκατ. ευρώ σε επίπεδο Ebitda, καθώς η επιβάρυνση της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ θα μειωθεί από 48 ευρώ/MWh στα 40,7 για την περίοδο από το β' εξάμηνο του 2010 μέχρι σήμερα. Επίσης, η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της Ελλάδος, όπως αναφέρει, θα ωφεληθεί σημαντικά από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Gazprom και ΔΕΠΑ και, όπως σημειώνεται, εάν η ΔΕΠΑ μειώσει την προμήθεια τιμών φυσικού αερίου κατά 10% η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Ελλάδος θα ωφεληθεί κατά 5 εκατ. ευρώ και εάν ισχύσει αναδρομικά για το σύνολο του 2013 οι ωφέλειες για την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ θα είναι υψηλότερες, ενώ για το σύνολο του ενεργειακού τομέα του Μυτιληναίου θα είναι 20 εκατ. ευρώ.

Η είδηση έγινε δεκτή από την Αγορά, με θετικά "συναισθήματα" όσον αφορά την μετοχή της Μυτιληναίος, αν και μέσω των δημοπρασιών ήλθε η έκπληξη με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας και με αρνητικό πρόσημο, ενώ αντίθετα έφερε σημαντικές πιέσεις στην μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Τεχνικά και σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο διάγραμμα, σήμα εξόδου έδωσαν σήμερα οι ΕΥΔΑΠ (πληροφορίες που έκαναν τον γύρο της Αγοράς ανέφεραν ότι το ΣτΕ "βάζει φρένο" στις ιδιωτικοποιήσεις των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, με το σκεπτικό ότι το νερό είναι Δημόσιο αγαθό), ΟΤΕ και ΔΕΗ, ενώ πολύ κοντά στο να δώσουν σήμα "αποβίβασης" είναι και οι ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ και ΕΕΕ, εκτενέστερη ανάλυση για τους οποίους θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Με τον τζίρο σταθερά πάνω από το 70-80 εκατομμύρια ακόμα και τις μέρες διόρθωσης, το ενδιαφέρον θα παραμείνει ζωντανό με τα μάτια στραμμένα στον MSCI και στην νέα αναγκαστική εισροή κεφαλαίων από passive funds, καθώς το ισοζύγιο εισροών – εκροών είναι θετικό με τις εκτιμήσεις να αγγίζουν μεγέθη από 600 εκατ-1,2 δισ ευρώ, εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Τα μάτια είναι στραμμένα στην γνωστή "βαρετή" διαπραγμάτευση, ως προς τα συμφωνηθέντα με την Τρόικα θέματα και το παζάρι για το μέγεθος του χρηματοδοτικού κενού καθώς και το πόσα μέτρα θα πρέπει να υιοθετηθούν για να καλυφθεί το κενό του προϋπολογισμού.

Πλέον είναι φανερό πως όσους νέους φόρους και να βάλουν δεν μπορούν να αυξήσουν τα έσοδα μιας και η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους να κλείσει τρύπες αυξάνοντας φόρους, προσπαθώντας να το κάνει "δίκαια", παρόλα αυτά, όσο και να προσπαθεί τα μέτρα είναι τόσο υπερβολικά μεγάλα και ανέφικτα που δεν μπορεί να κερδίσει τίποτα. Πιο εύκολα μπορεί να μειώσει δαπάνες κλείνοντας Οργανισμούς ή μειώνοντας κόστη που ουσιαστικά δεν θα είναι και υπέρ της ύφεσης, παρόλα αυτά προτιμά την γνωστή και εύκολη συνταγή της φορολόγησης γενικώς και αδιακρίτως.

Φυσικά, μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, την πληρώνει και κόσμος που δεν έφταιγε, για αυτό και πλέον το Κράτος πρέπει να ρίξει βάρος στις ομάδες εκείνες που τόσα χρόνια ζούσαν παρασιτικά στις "πλάτες" των υπολοίπων.

Μέχρι στιγμής, την έχουν πληρώσει τα ακίνητα, αφού ουσιαστικά το Κράτος δεν έχει βρει πιο εύκολο τρόπο για να κλείσει την τρύπα των 2,5 δισ περίπου, αποφασίζοντας να κάνει μόνιμο το χαράτσι μετονομάζοντάς το σε ενιαίο φόρο ακινήτων, με το μέτρο για κάποιους να είναι τραγικά άδικο και μάλιστα σε μία εποχή που στα ακίνητα δεν υπάρχει ζήτηση προς ενοικίαση ή αγορά, ενώ και οι αντικειμενικές τιμές στην πλειοψηφία τους υπερβαίνουν κατά πολύ τις εμπορικές. Ουσιαστικά βρισκόμαστε στο ακριβώς αντίθετο σημείο από αυτό του 2007, που το Κράτος αποφάσισε να βάλει ΦΜΑΠ, και που τότε όλοι έσπευσαν να κτίσουν γράφοντας το "Pick" σε τιμές στα ακίνητα.

Το κακό είναι ότι δεν έχουν καταλάβει, πως από την μία μπορεί έστω και δύσκολα να εισπράξουν όλο αυτό τον φόρο, από την άλλη βυθίζουν την Αγορά ακόμα σε μεγαλύτερη ύφεση ξεχνώντας παράλληλα πως από αυτή συντηρείται μια σειρά επαγγελμάτων. Από την στιγμή που δεν γίνονται ιδιαίτερες μεταβιβάσεις – μόλις 2800 μέσα στο περασμένο δωδεκάμηνο - που ωφελεί ο υπέρογκος φόρος σε αυτές και με ποιο σκεπτικό;

Η Αγορά των ακινήτων ουσιαστικά ακολουθεί την οικονομία, με μία διαφορά ίσως και δύο ετών, παρέα με την ανεργία καθώς είναι οι τελευταίοι δείκτες που ανακάμπτουν συνήθως. Φυσικά και οι αποφάσεις της Κυβέρνησης είναι αυτές που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό.

Από την άλλη, στην κατάταξη Παγκοσμίως, σε σχέση με το επιχειρηματικό περιβάλλον, κερδίσαμε 17 θέσεις το δωδεκάμηνο που πέρασε, καθώς ελήφθησαν μέτρα για την ευκολία ίδρυσης Επιχειρήσεων, καταργήθηκε το ελάχιστο κεφάλαιο αλλά και είχαμε απλούστευση σε μια σειρά γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες.
Πλέον η Τρόικα, πρέπει να βρουν τρόπους να ρίξουν στην Αγορά ένα σοβαρό ποσό, που θα αφορά έργα ανάπτυξης που ουσιαστικά θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Οι ξένοι επενδυτές έχουν δει, ήδη, πως αυτό το σκηνικό είναι μονόδρομος, για αυτό και τοποθετούνται τόσο στην Ελληνική Χρηματαγορά όσο και στην πραγματική οικονομία.

Ταυτόχρονα η ζήτηση στην Αγορά ομολόγων, τόσο του Δημοσίου όσο και των εταιρικών εκδόσεων είναι τεράστια, με το Ελληνικό spread να πλησιάζει τις 600 μονάδες βάσης κάνοντας και νέο χαμηλό με τα επιτόκιο δανεισμού πέριξ του 8%. Το Υπουργείο από την άλλη, σκέφτεται να συμπτύξει τις πολλαπλές σειρές ομολόγων από το 2023-2039 σε πολύ λιγότερες, για να αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα και ενδιαφέρον για τους επενδυτές. Από την στιγμή που ο Τραπεζικός κλάδος, στην παρούσα φάση, δεν προσφέρει εύκολα χρήμα, η Αγορά των ομολόγων είναι "όαση ρευστότητας" για τις Ελληνικές εταιρείες οι οποίες αντλώντας ρευστότητα από το σύστημα, υλοποιούν τα σχέδια τους αλλά και μειώνονουν σιγά - σιγά το κόστος του δανεισμού τους.

Ο δανεισμός ουσιαστικά είναι και αδύναμο σημείο των λογιστικών τους καταστάσεων και η τροχοπέδη στα αποτελέσματα τους, πολύ περισσότερο από την ύφεση όσο και αν ακούγεται παράδοξο. Ειδικά εταιρείες με εξαγωγικό χαρακτήρα είναι παράλογο να δανείζονται με 8 και 9%, μιας και είναι αδύνατον να ανταγωνιστούν πλέον τις υπόλοιπες του εξωτερικού. Στο προσεχές μέλλον θα δούμε και άλλες εταιρίες να βρίσκουν στρατηγικούς επενδυτές στο μετοχικό τους κεφάλαιο, που θα τους βοηθήσουν να μειώσουν πρωτίστως τον Τραπεζικό δανεισμό, αλλά και να αναπτυχθούν ευκολότερα στο εξωτερικό.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως καλώς ή κακώς το Χρηματιστήριο δεν συμβαδίζει άμεσα με το πώς πηγαίνει βραχυπρόθεσμα η οικονομία και εν γένει με το "κοινωνικό γίγνεσθαι" καθώς προηγείται χρονικά των καταστάσεων και προεξοφλεί τις εξελίξεις.

Μην ξεχνάμε, πως η Αγορά μας βρέθηκε το 2012 στα τάρταρα καθώς ο φόβος για έξοδο από το ευρώ ή για κατάρρευσή της οικονομίας ήταν δικαιολογημένα. Μέχρι στιγμής, η Αγορά απλά επανέρχεται σε πιο λογικές αποτιμήσεις σε σχέση με την αξία των εταιρειών και όχι τα τρέχοντα εταιρικά αποτελέσματα.

Πέρυσι όταν η ΔΕΗ είχε φτάσει σε αποτίμηση 350 εκατομμυρίων είχαμε φέρει το χαρακτηριστικό παράδειγμα πως μόνο η αξία των καλωδίων της ήταν πολύ μεγαλύτερη, ασχέτως της αδύναμης κερδοφορίας της. Φέτος, την βρίσκουμε στα 2,5 δισ κεφαλαιοποίηση.

Τώρα σε ότι αφορά τον Τραπεζικό κλάδο που είναι και ο πιο δύσκολος ως προς την αποτίμησή του, έχουμε και την πιο δύσκολη κατάσταση. Φυσικά, με τα μέχρι τώρα δεδομένα έχουμε ακριβές αποτιμήσεις, σε σχέση με τις υπόλοιπες Τράπεζες της Ευρώπης τόσο με τους δείκτες κερδοφορίας όσο και με τους κεφαλαιακούς δείκτες.

Παρόλα αυτά, οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν καταγράψει στους ισολογισμούς τους, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι ως ζημιά από τα ομόλογα και πλέον είναι αντιμέτωπες με το μέγεθος των προβληματικών / μη εξυπηρετούμενων δανείων NPL, κάτι που περιμένουμε συγκεκριμενοποιηθεί από την έκθεση της BlackRock. Να είστε σίγουροι πως μέσα στην 5ετία, αργά και βασανιστικά οι Τράπεζες θα περάσουν, μέσω των warrants, σε ξένα χέρια.

Δεν είμαστε γενικά "Τραπεζόφιλοι", επενδυτικά, αφού είναι ένας κλάδος που δεν μπορεί να αποτιμηθεί εύκολα και έχει μελλοντικές εξελίξεις (Basel III) που ακόμα οι επιπτώσεις τους δεν είναι ορατές. Παρόλα αυτά, από την στιγμή που οι Τράπεζες σώθηκαν, πιστεύουμε ακράδαντα πως στο μέλλον θα έχουν σοβαρές αποδόσεις άσχετα από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα τους. Τα επιτόκια έχουν πέσει τουλάχιστον 2 μονάδες το τελευταίο διάστημα, κάτι που έχει βοηθήσει σημαντικά τους ισολογισμούς τους, ενώ και οι τεράστιες συγχωνεύσεις θα δημιουργήσουν μεσοπρόθεσμα πολύ σημαντικά νούμερα στα κόστη τους. Από την άλλη όσο ανεβαίνει η αγορά, οι υπεραξίες που γράφουν από συμμετοχές αλλάζει θετικότατα τις αποτιμήσεις τους. Τα warrants δε, είναι μοναδικό προϊόν Παγκοσμίως, όπως είναι αυτή την στιγμή στημένο στην Ελλάδα καθώς ουσιαστικά είναι ένα "άληκτο option" 4,5 ετών με αποτέλεσμα να προσελκύει και πολλούς επενδυτές που "βλέπουν πιο μεσοπρόθεσμα το έργο".

Τεχνικά, όσο κρατάει το επίπεδο των 1142 και 380 αντίστοιχα, για Γενικό Δείκτη και FTSE25, το επιθετικό ανοδικό σενάριο είναι σε ισχύ και μπορεί να οδηγήσει στις 1260 και στις 412 μονάδες αντίστοιχα. Οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι της Αγοράς είναι στην περιοχή των 1360-1500 μονάδων, ενώ μία καθοδική διάσπαση των 380 μονάδων και μόνο, μπορεί να δώσει μία σημαντικότερη διόρθωση.

Η Αγορά μας, μιας και είναι έντονα τασική και ρηχή, σε σχέση με τους ξένους, χρειάζεται προσοχή στην διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου με συγκεκριμένες θέσεις και κανόνες. Σε μία τέτοια τάση οι διορθώσεις είναι μεγάλες και γρήγορες, αν και μέχρι στιγμής όλες όσες γίνονται είναι maximum 2 ημερών.

"Ο μήνας Νοέμβριος συνήθως είναι πολύ καλός, ειδικά πηγαίνοντας με την τάση, με τα βιβλία των ξένων funds να κλείνουν στις 25 του μήνα, ενώ τέλος του μήνα έχουμε και τον MSCI που θα έχουμε σημαντικές εισροές στο σύστημα" αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές (στην Ιαπωνία το Χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό λόγω Εθνικής αργίας), μικρά κέρδη στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE.
 
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, οι επενδυτές θα παραμείνουν απόλυτα επιφυλακτικοί, περιμένοντας τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, αργότερα μέσα στην εβδομάδα, όπως και την ανακοίνωση των μηνιαίων στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ενδέχεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed.
 
Εν τω μεταξύ, διψήφιο ποσοστό απωλειών καταγράφει η μετοχή της Ryanair, έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το πρώτο εξάμηνο αλλά και τη μείωση των εκτιμήσεων για το σύνολο της χρήσης. Στον απόηχο της είδησης, πτώση καταγράφουν και οι μετοχές της EasyJet, της Thomas Cook και της Air France-KLM. Βασικός καταλύτης πίσω από την προειδοποίηση της Ryanair είναι το αυξημένο ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως εκτιμά η Barclays.
 
"Ιρλανδία και Ισπανία θα ολοκληρώσουν προσεχώς με επιτυχία το πρόγραμμά τους. Η Πορτογαλία βρίσκεται σε καλό δρόμο. Και στην Ελλάδα επίσης υπάρχει σημαντική πρόοδος" λέει ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας "Der Tagesspiegel".
 
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Σόιμπλε ήδη υπάρχει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες ότι "στο μέλλον δεν θα διασώζονται οι Τράπεζες με χρήματα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία αλλά με 'κούρεμα' καταθέσεων".
 
Από την άλλη και σύμφωνα με έρευνα της Fitch οι 16 μεγαλύτερες Τράπεζες της Ευρώπης έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στον κίνδυνο του Κρατικού χρέους κατά 26% στα 550 δισ. ευρώ το 2011 και το 2012. Την ίδια περίοδο, μείωσαν την έκθεσή τους στον κίνδυνο του εταιρικού δανεισμού κατά 9% ή κατά 440 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές της Fitch, εκτιμούν πως η εξέλιξη αποδίδεται εν μέρει στους νέους ρυθμιστικούς κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ. "Η Βασιλεία ΙΙΙ μοιάζει ήδη να επηρεάζει τη διαχείριση κεφαλαίων των Τραπεζών, την έκθεση αλλά και τις πιστωτικές στρατηγικές", σχολιάζει ο Martin Hansen, αναλυτής του οίκου αξιολόγησης.
 
Η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια αναδείχθηκε για ακόμη έναν μήνα "πρωταθλήτρια" αποδόσεων, αφού τον Οκτώβριο το Ελληνικό, το Ιταλικό και το Ισπανικό Χρηματιστήριο βρέθηκαν στην κορυφή μεταξύ των διεθνών Αγορών, σύμφωνα με την Deutsche Bank, που επισημαίνει ότι εάν η Ελλάδα είχε κατηγοριοποιηθεί στις αναδυόμενες Αγορές από την αρχή του έτους, θα είχε τις μεγαλύτερες απόλυτες αποδόσεις σε Αμερικανικό δολάριο από όλες τις Αγορές.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, το μήνυμα ότι η Χώρα μας έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα σε σχέση με αυτά που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, φρόντισε να στείλει το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γερμανός Joerg Asmussen σε συνέντευξη του στη Γερμανική τηλεόραση  λίγες ώρες πριν επιστρέψει στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικα.
 
Η τρέχουσα κρίση μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να γίνει ένα αποτελεσματικό, σύγχρονο Κράτος, σημειώνει η "Wall Street Journal". Η ικανότητα και η θέληση της Ελλάδας να κάνει αυτή την μετάβαση θα τεθεί και πάλι σε δοκιμασία, με την έλευση της τρόικας για την πολυαναμενόμενη επιθεώρηση της προόδου που έχει κάνει η Χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσής της. Ο χρόνος που έχει η Ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να συμφωνήσει με την τρόικα για την κάλυψη της προβλεπόμενης αστοχίας των €500 εκατ. -€2 δισ. στον προϋπολογισμό του 2014, εξαντλείται. Την ίδια ώρα, πρέπει επίσης να συμφωνήσει σε περαιτέρω περικοπές για τα επόμενα δυο χρόνια, που θα παίξουν ρόλο στον καθορισμό του πως η Ευρωζώνη σχεδιάζει να καλύψει το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας το 2015-2016, που εκτιμάται στα 10 δισ. ευρώ.
 
Η τρόικα έχει λόγους να είναι επιφυλακτική.  έλλειψη προόδου σε ότι αφορά την εφαρμογή πολλών από τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση –όπως για παράδειγμα η πάταξη της φοροδιαφυγής, οι αποκρατικοποιήσεις, οι μεταρρυθμίσεις στον Δημόσιο τομέα και στο σύστημα της δικαιοσύνης.
 
Η Κυβέρνηση επιμένει πως το Τραπεζικό Σύστημα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο. Όμως, μέχρις ότου υπάρξει διάφανη τιμή εκκαθάρισης για τα ακίνητα, οι Τράπεζες είναι απίθανο να προσελκύσουν νέα χρηματοδότηση προκειμένου να μειώσουν την εξάρτησή τους από την ΕΚΤ και έτσι να παραμείνουν υπό πίεση για "απομόχλευση" -κάτι που υποδηλώνει πως ο φαύλος κύκλος της πιστωτικής κρίσης θα συνεχιστεί, εμποδίζοντας την ανάκαμψη.
 
"Όποια συμφωνία και αν εξασφαλίσει η Αθήνα αναφορικά με την μελλοντική χρηματοδότηση και τα δημοσιονομικά μέτρα, φαίνεται απίθανο η τρόικα να χαλαρώσει τις πιέσεις της για ευρείες μεταρρυθμίσεις", καταλήγει η "WSJ". Η Ελλάδα είναι πάλι στη μόδα για τους επενδυτές, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η "Wirtschaftsblatt" της Αυστρίας, επισημαίνοντας ότι ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε αύξηση 150% από τον Ιούνιο του 2012. Η Αυστριακή οικονομική εφημερίδα αποδίδει το εντυπωσιακό αυτό αποτέλεσμα ακριβώς στην υποβάθμιση της Ελλάδας, υπενθυμίζοντας ότι μπορεί να αναγκάστηκαν τότε να την εγκαταλείψουν Επενδυτικές και Ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες επιτρέπεται να επενδύουν μόνο σε Βιομηχανικές Χώρες, ωστόσο οι περισσότερες από αυτές είχαν ήδη φύγει. Στη θέση τους, όμως, ήρθαν τα emerging-markets-funds, αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι "σε αυτό το περιβάλλον είναι ελκυστική μια σχετικά ανεπτυγμένη Χώρα".
 
 
Μεταφερόμενοι στα δρώμενα στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις και με το τρέχον περιεχόμενο νέων, η εγχώρια Αγορά δύσκολα θα αυξήσει τζίρους και θα διεκδικήσει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα. Από την άλλη θα περιμένει τις εξελίξεις των Κυβερνητικών συζητήσεων με την τρόικα, αλλά και τις ανακοινώσεις όσον αφορά την νέα σύνθεση του δείκτη MSCI Greece την Πέμπτη. Με αυτά τα δεδομένα, οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς δεν αποκλείουν να αυξηθεί σημαντικά η μεταβλητότητα.
 
Ξεκινώντας από τα ταμπλώ του FTSE25, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της Motor Oil διαπραγματεύθηκαν με νέα ονομαστική αξία € 0,75 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,10 ανά μετοχή. Με δεδομένο ότι οι ημερήσιες απώλειες του τίτλου ήταν 0,16 ευρώ, η συμπεριφορά της μετοχής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μάλλον ικανοποιητική.
 
 
Από τους τίτλους που χρήζουν ξεχωριστής τεχνικής ανάλυσης και όπως προαναφέρθηκε, σήμα πώλησης σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο διάγραμμα έδωσαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ.
 
Στην περίπτωση της πρώτης, κλεισίματα χαμηλότερα των 8,10 ευρώ, δημιουργούν όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για να μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 7,80 ευρώ.
 
Επέστρεψε χαμηλότερα των 8,90 ευρώ ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών και αν συνεχίσει να κινείται "νότια" δεν μπορεί να αποκλειστεί η υποχώρηση προς την επόμενη στήριξη των 8,20 ευρώ.
 
Έχασε με ιδιαίτερη ευκολία την πρώτη στήριξη των 10,50 ευρώ ο τίτλος της ΔΕΗ, κλείνοντας πάνω στο ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ. Σημαντική η επόμενη στήριξη στα 9,88 ευρώ.
 
Επάνω στην αποφασιστική στήριξη των 7,50 ευρώ έκλεισε ο τίτλος της ΕΧΑΕ και αν δώσει χαμηλότερα κλεισίματα θα είναι σήμα εξόδου για τους απόλυτα βραχυπρόθεσμους παίκτες. Επόμενες στηρίξεις στα 7,28 και 6,80 ευρώ.
 
Ανέκαμψε από το χαμηλό ημέρας των 8,85 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών και έτσι κράτησε, σε κλείσιμο, την στήριξη των 9,00 ευρώ. Αν συνεχίσει τις "δοκιμαστικές βουτιές" επόμενες στηρίξεις στα 8,93 και 8,20 ευρώ.
 
Ιδιαίτερη προσοχή, λόγω του αυξημένου "ειδικού βάρους" που έχει στον Δείκτη, χρειάζεται ο τίτλος της ΕΕΕ, που συνεχίζει να έχει ρόλο "μπαλαντέρ" για την Αγορά. Συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 21,00 ευρώ, θα ανοίξουν τον δρόμο για υποχώρηση προς τα 20,22 ευρώ.
 
Χαμηλότερα του FTSE25 και παρά τις ελάχιστες συναλλαγές, συνέχισαν "απτόητοι" οι Γενική Τρ. και Καρέλιας (σε νέο ιστορικό υψηλό και με αξιοπρόσεκτο "bid"), δεν κάνει πίσω, λόγω της σημαντικής επιστροφής κεφαλαίου, η InfoQuest, ενώ κινητικότητα παρουσιάστηκε και στην Αιολική, μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η εταιρεία συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου και ώρα 11.00, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής και επιστροφή του ποσού της μείωσης του κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους μετόχους (ονομαστική αξία 1,45 ευρώ).

----ΧΠΑ

Διορθωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τις συναλλαγές να αυξάνονται σχετικά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.637 συμβόλαια) και πολύ περισσότερο στα συμβόλαια του δείκτη.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς, υπεραποδίδοντας σε απώλειες και γυρίζοντας σε discount 0,25%.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.556, 5.223 Νοεμβρίου, 307 Δεκεμβρίου, 0 Ιανουαρίου και 26 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 384,75) κινήθηκαν μεταξύ 382 και 393 μονάδων.
 
Μικρός ο δανεισμός τίτλων (5.000 ΟΤΕ, 5.000 Ελλάκτωρ, 5.000 Intralot, 13.000Motor Oil, 5.000 EEE, 5.300 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.625), ΔΕΗ (1.992), Alpha Bank (1.573), Εθνική (627), Πειραιώς (4.461), ΟΠΑΠ (593), Μυτιληναίο (1.633), MIG (269), ΓΕΚ (1.126), Ελλάκτωρα (124), Βιοχάλκο (161), ΕΧΑΕ (136), Intralot (146), Ελ. Πετρέλαια (232), ΕΥΔΑΠ (250), Μέτκα (105), Eurobank (114), Jumbo (155).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, στα δικαιώματα του FTASE25 η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 40%, ενώ ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 619 δικαιώματα, (488 δικαιώματα αγοράς και 131 δικαιώματα πώλησης).   
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (16.990.035 τεμ.), Εθνική (1.898.707 τεμ.), MIG (1.789.692 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v