Με σκληρή γραμμή καταφθάνει η τρόικα σε μια Αθήνα πνιγηρή, με την κυβέρνηση στον τοίχο, και ενώ οι εξελίξεις αναμένονται ακόμη πιο απρόβλεπτες.
Σύμφωνα με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου «...η γραμμή των δανειστών, δηλαδή των πολιτικών προϊσταμένων της τρόικας, των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup και του ΔΝΤ παραμένει ίδια και απαράλλακτη: ούτε μία απόκλιση από τα συμφωνηθέντα και καμία χαλάρωση στη στάση κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης».
Η συνάδελφος σημειώνει ακόμα:«...Αυτό συνεχίζουν να μας μεταφέρουν ακούραστα αρμόδιες πηγές από τα ανώτερα κέντρα εξουσίας. Γι' αυτούς, όπως επανειλημμένως έγραψε το euro2day.gr, οι διαρροές περί πολιτικής διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης, όξυνσης στις σχέσεις με την τρόικα, κόκκινων γραμμών και κοινοβουλευτικών αντάρτικων είναι περσινά ξινά σταφύλια, τα οποία ακούνε από το 2010».
Την ίδια ώρα, με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της μετοχής της ΓΕΚ Τέρνα, μετά την ανακοίνωση για στρατηγική επένδυση από τη York Capital.
Την Παρασκευή στο Χ.Α. προτιμήθηκε η κατοχύρωση θέσεων -καθώς φούντωνε η εικοτολογία για την έλευση ή μη της τρόικας, τις... κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης κ.λπ-, με συνέπεια την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στις 1.177 μονάδες, του FTSE 25 στις 390, των τραπεζών στις 189 μονάδες, αλλά με τον σηματωρό FT Mid ελαφρώς ανοδικά στις 1.207 μονάδες.
Αυτό μέχρις εκεί, γιατί η αγορά δεν πρόλαβε όσα διαδραματίστηκαν στη συνέχεια (με τη διπλή δολοφονία στο Ν. Ηράκλειο), δεν έχει αποτυπώσει τα δραματικά γεγονότα, δεν έχει προεξοφλήσει την όποια τροπή μπορεί να λάβει η υπόθεση. Σε όλα τα επίπεδα.
Συνεπώς, όπως σημείωναν χρηματιστηριακά στελέχη, μένει να αποτυπωθούν οι επιπτώσεις, να καταγραφεί η αντίδραση Ελλήνων αλλά κυρίως ξένων παικτών (καθώς η διπλή εκτέλεση έκανε τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ), να δούμε πώς κάθονται οι εξελίξεις και στη χρηματιστηριακή αγορά.
Υπό κανονικές συνθήκες, τα τρία μέτωπα όπου θα δοθεί η μάχη του Νοεμβρίου δεν αλλάζουν, ωστόσο στο... παιχνίδι εμφανίζεται ένας joker -για πολλοστή φορά ένας αστάθμητος παράγων μπαίνει στο τραπέζι- και εύλογα τόσο η αρχή της συνεδρίασης όσο κι οι κινήσεις συγκεκριμένων παικτών (από το εξωτερικό και το εσωτερικό) χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
Σημεία στήριξης παραμένουν για τον FTSE 25 οι 380-375 μονάδες, για τον τραπεζικό -που έχει επανέλθει στο προσκήνιο του παιχνιδιού- οι 185-190 μονάδες, για την Εθνική η δύναμη (ή αδυναμία της) να πιάσει τα 4,25 ευρώ.
Και βεβαίως των δεικτοβαρών ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ να υποστηρίξουν τη βραχυμεσοπρόθεσμη πλέον ανοδική φορά τους, αλλά και μετοχών εταιρειών που υπεραποδίδουν τελευταία να διαφυλάξουν τα κεκτημένα.
Η έλευση της τρόικας, η διελκυστίνδα κυβέρνησης-δανειστών, ο εφιάλτης των νέων μέτρων, τα δραματικά γεγονότα της Παρασκευής, το ρευστό πολιτικό σκηνικό διαμορφώνουν από σήμερα το πρωί το σκηνικό στο οποίο θα είμαστε... ενεργοί.
σ.σ. όσον αφορά την πολλοστή συνέντευξη-νουθεσία του Γερμανού... τσάρου της οικονομίας (στην TAS) περισσότερο ενδιαφέρον -κατά την ταπεινή άποψή μου- παρουσιάζει η απάντηση ενός αναγνώστη του euro2day.gr απ΄ ό,τι το εμμονικό αναμάσημα των ίδιων και των ίδιων από την πλευρά του Βερολίνου.
Σχολιάζει λοιπόν ο stef3: Ποιων οι τράπεζες δάνειζαν ασύστολα φτωχούς για να αγοράζουν τα προϊόντα σας και να εισπράττουν τόκους; Ευθύνη, εκτός από τον δανειζόμενο έχει και ο επιπόλαιος, εκμαυλιστής δανειστής. Γιατί δεν ζητάτε να πληρώσουν οι τραπεζίτες σας, αλλά μεταθέτετε την ευθύνη στον Γερμανό και στον Έλληνα φορολογούμενο;