Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων, ενώ η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων πέντε ανοδικών εβδομάδων.
Πιο συγκεκριμένα και σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 1,08%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης εβδομαδιαίες απώλειες 3,65%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 29,72% και ο Τραπεζικός απώλειες 16,67%.
Ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 1197,19 μονάδες, όμως μετά τις 14.30 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1180,53 (-0,64%) και τελικά έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1177,7 μονάδες με απώλειες 0,88%.
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Jumbo, ενώ δεν "είδαν" θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Βιοχάλκο, ΕΕΕ και Τιτάνας. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΟΤΕ, Σωλ. Κορίνθου, Τιτάν, MIG και Motor Oil.
Σημαντικά κατεβασμένος ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 20 συνεδριάσεων) προσγειώθηκε στα 81,6 εκατ. από τα οποία τα 8,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΤΙΤΚ, ΜΠΕΛΑ, ΕΧΑΕ, ΕΤΕΤΠ, ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡΤΠ).
Μετά και την σημερινή συνεδρίαση, η Αγορά έχει σχηματίσει "τριπλή κορυφή" στης περιοχή των 1200 μονάδων και θα χρειαστεί σημαντική ενίσχυση του τζίρου για να κάνει την ανοδική υπέρβαση.
Αντίθετα, αν ο FTSE25, δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 390 μονάδων, δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία την αμέσως επόμενη στήριξη στις 375 μονάδες.
Ενισχύεται η αυτοπεποίθηση της αγοράς
Συνεχίστηκε με έντονο ρυθμό η παρουσία ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στην εγχώρια Αγορά, την εβδομάδα που πέρασε, με αποκορύφωμα την απορρόφηση της προσφοράς των μετοχών και warrant της Τράπεζας Πειραιώς από την πώληση της συμμετοχής στην πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της BCP, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Η συναλλαγή ύψους 500 εκατ. ευρώ αποτελεί ίσως την πιο έμπρακτη απόδειξη επιστροφής των ξένων επενδυτών στην εγχώρια Αγορά, καθώς αφορά τοποθέτηση στο μεγαλύτερο Τραπεζικό δίκτυο της Χώρας, σε μια χρονική στιγμή όπου η εικόνα των δημοσιονομικών στοιχείων βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Ανάλογες κινήσεις είχαν προηγηθεί και από την Fairfax, σε μικρότερη κλίμακα, οι οποίες ωστόσο ενισχύουν την αυτοπεποίθηση της Αγοράς παρά το περιεχόμενο της εσωτερικής ειδησεογραφίας.
Η δυναμική της ανόδου δεν φαίνεται να επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην οριστικοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, αντιθέτως οι συμμετέχοντες στο Χ.Α. φαίνεται ότι είναι πολύ πιο προσανατολισμένοι στην ανάληψη θέσεων σε Δεικτοβαρείς μετοχές και δη σε αυτές που έχουν αυξημένες πιθανότητες να συμμετάσχουν στην σύνθεση του MSCI.
Πέρα από τον MSCI ο Νοέμβριος ξεκινάει με μια αρκετά φορτωμένη ατζέντα που περιλαμβάνει την διαπραγμάτευση με την τρόικα, τα "τεστ αντοχής" των Τραπεζών, τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων εταιρειών και ενδεχομένως νέα από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και συγκεκριμένα από την αξιοποίηση του Ελληνικού και την πώληση του Αστέρα.
Τεχνικά οι ταλαντωτές κινούνται πλέον κάτω από τις υπεραγορασμένες ζώνες αφού η διόρθωση της Τρίτης ήταν αρκετή για να αποφορτίσει μερικώς την εικόνα υπερβολής που καταγράφεται στις τελευταίες πέντε εβδομάδες.
Ωστόσο στο ημερήσιο διάγραμμα υπάρχει σήμα πώλησης από τον MACD το οποίο παρέμεινε σε ισχύ μέχρι και το τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να αποτελεί μια αρχική ένδειξη έναρξης κάποιας τοπικής διόρθωσης δεδομένου και των καθοδικών αποκλίσεων που σημειώνονται στους ταλαντωτές.
Από την άλλη πλευρά οι κυριότεροι βασικοί κινητοί μέσοι παραμένουν αγορασμένοι με το σημείο καμπής της τάσης να βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από τις 1100 μονάδες.
Η διορθωτική κίνηση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη συγκεντρώνει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες ως σενάριο κίνησης για τον Γενικό Δείκτη την ερχόμενη εβδομάδα. Τόσο οι μεγάλες αποδόσεις που έχουν καταγραφεί σε σύντομο χρονικό διάστημα όσο και η μη "ελκυστικότητα" κάποιων Δεικτοβαρών –κυρίως- αποτιμήσεων, χωρίς την προσθήκη νέων πληροφοριών, ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών οι οποίες βραχυπρόθεσμα εκτιμούμε ότι θα έχουν βάθος διόρθωσης 100 περίπου μονάδες.
Οι ανακοινώσεις του τρίτου τριμήνου ξεκίνησαν την εβδομάδα που πέρασε με Πλαίσιο, Σαράντη και Trastor και συνεχίζονται με τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις από ΟΤΕ και Coca Cola την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου πριν την έναρξη της συνεδρίασης.
Την ίδια ημέρα ο MSCI ανακοινώνει την οριστική λίστα των Ελληνικών μετοχών που θα συμμετάσχουν στον δείκτη των αναδυόμενων Αγορών στο τέλος του μήνα, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτά πρόσημα έφερε το κλείσιμο στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, η ίδια εικόνα στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, καθώς έχουν αρχίσει τα "προγνωστικά" για την επόμενη κίνηση της Fed. Πιέζονται σημαντικά χρυσός και πετρέλαιο, ενώ σημαντικά κέρδη σημειώνει ο τίτλος τηςVodafone.
Στελέχη της ΑΤ&Τ μελετούν εντατικά το σενάριο εξαγοράς της Vodafone Group τον επόμενο χρόνο όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg. Οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει επίσημες διαπραγματεύσεις, αλλά σύμφωνα με το Bloomberg, η Αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών εντατικοποιεί τις σχετικές προετοιμασίες μελετώντας, ποια από τα περιουσιακά στοιχεία της Vodafone θα κρατήσει μετά τη συμφωνία και ποια θα διοχετεύσει σε άλλους αγοραστές.
Μπορεί όλοι να πιστεύουν ότι η Fed θα ξεκινήσει να περιορίζει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσής της είτε τον Δεκέμβριο είτε τον Μάρτιο και να εκτιμούν πως όταν συμβεί αυτό θα δούμε μια επανάληψη των γεγονότων του Μαΐου και του Ιουνίου, όμως κανένας δεν προετοιμάζεται για αυτή την εξέλιξη, σχολιάζει η Deutsche Bank.
Οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν το έλλειμμα και το βάρος του χρέους, δήλωσε στο Reuters ο Ed Parker, επικεφαλής αναλυτής της Fitch, λέγοντας ότι μια επανάληψη της διαμάχης για το χρέος δεν θα είναι καλό σημάδι για την αξιολόγηση "AAA".
Η ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες οικονομίες παραμένει αναιμική παρά τις μη συμβατικές πολιτικές που συνεχίζουν να εφαρμόζουν οι Κεντρικές Τράπεζες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για νέες "φούσκες" και μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση, υποστηρίζει ο Νουριέλ Ρουμπινί. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη επειδή η προσφορά χρήματος από τις Κεντρικές Τράπεζες δεν έχει οδηγήσει σε πιστωτική επέκταση για τη χρηματοδότηση επενδύσεων ή της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Οι Τράπεζες με ανεπαρκή κεφάλαια είναι απρόθυμες να δανείσουν, ενώ η χαμηλή ανάπτυξη και το υψηλό Ιδιωτικό χρέος έχουν μειώσει τη ζήτηση για νέα δάνεια. Το αποτέλεσμα είναι ηυπερβολική ρευστότητα να κατευθύνεται στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα αντί για την πραγματική οικονομία, ενισχύοντας τις ενδείξεις για "φούσκες" στις Αγορές μετοχών, ομολόγων και κατοικιών.
Σε Νο 1 κίνδυνο για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης μπορεί να εξελιχθεί η απόσυρση της ρευστότητας απ' την Αγορά που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες καθώς οι Τράπεζες "σφίγγουν την κάνουλα" των δανείων, προειδοποιεί με έκθεση της η Goldman Sachs. Σύμφωνα με την έκθεση, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιδεικνύει μία σταδιακή ανάπτυξη μετά το β' τρίμηνο και θα συνεχιστεί και στα προσεχή τρίμηνα.
Ωστόσο η κατάσταση στον Τραπεζικό τομέα αποτελεί και το μεγαλύτερο ρίσκο στο βασικό σενάριο της ανάκαμψης, όπως προειδοποιεί. Όπως παρατηρεί, η χορήγηση δανείων σε μη Χρηματοοικονομικές Επιχειρήσεις συνεχίζει την πτωτική της πορεία, αυξάνοντας τα ερωτήματα των αναλυτών πώς μπορεί η συρρίκνωση των δανειακών χαρτοφυλακίων να συμπορευτεί με μία βελτίωση του οικονομικού κύκλου (!)
Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις για διατήρηση των υπαρχόντων επιτοκίων, JP Morgan, BNP Paribas και Royal Bank of Scotland υποστηρίζουν πως η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει το επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,25%. JP Morgan και BNP Paribas "βλέπουν" την μείωση τον Δεκέμβριο, ενώ αντίθετα η Royal Bank of Scotland την επόμενη Πέμπτη, όπου θα συνεδριάσει η νομισματική επιτροπή της ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη εκτίμηση και των τριών επενδυτικών οίκων περιελάμβανε την διατήρηση του επιτοκίου στο 0,50%.
Η άρδην αλλαγή πλεύσης αποδίδεται στα οικονομία στοιχεία της Ευρωζώνης και ιδίως, στα χαμηλά επίπεδα του πληθωρισμού.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας εντός των τειχών, σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μήνης διάρκειας ύψους 1,0 δισ. ευρώ προχωρά ο ΟΔΔΗΧ στις 5 Νοεμβρίου.
Άνοιγμα στις Αγορές της Ρωσίας και του Καναδά θα επιχειρήσει άμεσα το Χρηματιστήριο Αθηνών σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το κλίμα ευφορίας που αυτήν την περίοδο επικρατεί στην εγχώρια Αγορά και με στόχο την προσέλκυση επενδυτών που δεν γνωρίζουν ακόμα καλά το Ελληνικό Χρηματιστήριο και τις εισηγμένες σε αυτό Επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η προσπάθεια προσέγγισης μεταφράζεται σε επαφές στελεχών του Χ.Α. με ομολόγους τους, αλλά και στη διοργάνωση επισκέψεων και road shows τόσο στην Αθήνα όσο και στις ξένες Πρωτεύουσες.
Στα 248,7 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της Coca Cola HBC στο εννεάμηνο καταγράφοντας πτώση 5,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, εκτιμά η IBG. Tα ΕΒΙΤ προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 384,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υποχώρηση 3,4%. Η ΑΧΕ διατηρεί τη σύσταση "Hold" και την τιμή-στόχο των 20,50 ευρώ. Η Coca Cola ανακοινώνει αποτελέσματα εννεαμήνου στις 7 Νοεμβρίου.
Τιμή στόχο τα 12,6 ευρώ και σύσταση "buy" δίνει η Axia Ventures Group για τη μετοχή της ΔΕΗ, βλέποντας ότι οι επερχόμενες αλλαγές θα "ξεκλειδώσουν" την αξία της μετοχής.
Όπως αναφέρει, η Ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διανύει μια σημαντική περίοδο μεταρρυθμίσεων, με στόχο να καταστεί ευέλικτη και ανταγωνιστική. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής ενέργειας στην Ελλάδα, αναμένεται να επωφεληθεί από αυτές τις αλλαγές μέσα από ισχυρότερες ταμειακές ροές, ενώ η αναδιάρθρωση και η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, θα πρέπει να προσθέσει ευελιξία και να προσθέσει αξία.
Η χρηματιστηριακή και αναμένει τα Ebitda να φθάσουν τα 1,9 δισ. ευρώ μέχρι το 2017 από 800 εκατ. ευρώ (προσαρμοσμένα) το 2012. Το 2015 η ΔΕΗ θα διαπραγματεύεται με Ebitda 5x έναντι 5,6 των Ευρωπαϊκών ανταγωνιστών της. Αντίστοιχα το P/Ε και P/BV είναι με 50% και 60% discount. Tα καθαρά έσοδα αναμένεται να φθάσουν σε 237,2 εκατ. το 2014 και 420 εκατ. ευρώ το 2015. Η σχέση προβλέψεις προς πωλήσεις αναμένεται να υποχωρήσει στο 3% το 2015 από 6% το 2013. Σύμφωνα με την ΑΧΕ, η πώληση του ΑΔΜΗΕ θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Μεταφερόμενοι στο ταμπλώ του Χ.Α και ξεκινώντας από τις Δεικτοβαρείς μετοχές, δύο ήταν οι τίτλοι που "κέρδισαν τις καλύτερες εντυπώσεις" και πιο συγκεκριμένα οι Intralot και Μυτιληναίος.
Η πρώτη ανέβασε σημαντικά συναλλαγές, ενώ πάρα πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση θα κριθούν στην σημαντική αντίσταση των 2,24 ευρώ.
Νέα αύξηση των συναλλαγών και υψηλά 48 μηνών για τον τίτλο της Μυτιληναίος. Αν υπερκεράσει την σημαντική αντίσταση των 6,20 ευρώ, ο τίτλος θα έλθει αντιμέτωπος με την πολύ ισχυρή αντίσταση των 6,60 ευρώ.
Χαμηλότερα του FTSE25, στα υψηλά 33 μηνών και επάνω στην τεχνική αντίσταση των 3,24 ευρώ έκλεισε ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, που "μετρά" πέντε ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση στις τελευταίες έξι, Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, ακολουθεί ο πολύ ισχυρή ζώνη αντίστασης των 3,80 - 4,10 ευρώ.
Ακόμα χαμηλότερα, κινητικότητα σε Ιασώ, ΚΛΜ, Lamda Development, ενώ αύξησε κάπως συναλλακτική δραστηριότητα η Mevaco. Η εταιρεία συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου και ώρα 13.00 για συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των παρακάτω θεμάτων:
1. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 735.000 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση μέρους του αποθεματικού "διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο" και με αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής της εταιρίας κατά 0,07 ευρώ (από 0,90 ευρώ σε 0,97 ευρώ).
2. Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 735.000 ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής της εταιρίας κατά 0,07 ευρώ (από 0,97 ευρώ σε 0,90 ευρώ) και επιστροφή-καταβολή του αντίστοιχου ποσού στους μετόχους της.
Από εκεί και πέρα εκπλήσσει και τους πλέον αισιόδοξους ο Καρέλιας, που με ελάχιστες συναλλαγές συνεχίζει να σημειώνει ιστορικά υψηλά, λιγότερος επιθετικός, σήμερα, ο πωλητής στον Νηρέα, ενώ τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η ΓΕΔ και έβδομη η Sato. Και στις δύο περιπτώσεις σημειώθηκε σημαντική αύξηση των συναλλαγών και αυτό χρειάζεται προσοχή.
Άκρως εντυπωσιακά πράγματα συμβαίνουν στην μετοχή της Γενικής Τράπεζας. Ο τίτλος έχει ξεκινήσει από τα 3,00 ευρώ (κλείσιμο 21/10) και σήμερα έκλεισε στα 5,55 ευρώ. Ο συνολικός συναλλακτικός όγκος και για τις οκτώ συνεδριάσεις, στα 175 τεμ. (!!!)
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση μικρής υποχώρησης, με κυριότερο χαρακτηριστικό την περαιτέρω συρρίκνωση του όγκου συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.192 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς, αυξάνοντας το premium στο 0,64%
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.868, 1.752 Νοεμβρίου, 116 Δεκεμβρίου, 0 Ιανουαρίου και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 393,25) κινήθηκαν μεταξύ 391,5 και 399,25 μονάδων.
Δεν σημειώθηκε δανεισμός, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (953), ΔΕΗ (681), Alpha Bank (3.021), Εθνική (1.392), Πειραιώς (3.300), ΟΠΑΠ (279), Μυτιληναίο (1.871), MIG (220), ΓΕΚ (813), Ελλάκτωρα (122), Βιοχάλκο (530), ΕΧΑΕ (102), Intralot (147).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, οι επενδυτές στην Αγορά δικαιωμάτων τουFTSE/ASE-25 δήλωσαν απόντες αφού τα τερματικά στο τέλος της συνεδρίασης έδειξαν μόλις 11 δικαιώματα πώλησης ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα βυθίστηκε στο 35%.
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (16.990.035 τεμ.), Εθνική (1.679.862 τεμ.), MIG (1.789.692 τεμ.).