ΧΑ: Διόρθωση... επανεισόδου με σηματωρό τον ΟΤΕ

Τρεις στις τρεις διορθωτικές συνεδριάσεις μετρά ήδη το ΧΑ το Νοέμβριο. Για δημιουργία ελκυστικών σημείων εισόδου για ξένα funds εν όψει «υποβάθμισης» κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς. Κλειδί (και) ο ΟΤΕ, που ανακοινώνει αύριο τα αποτελέσματα 9μήνου.

Η βραχυπρόθεσμη κούραση της αγοράς έδωσε τελικά την ευκαιρία στους πωλητές να κερδίσουν τις εντυπώσεις σε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις, αν και οι συναλλαγές των πτωτικών συνεδριάσεων δεν φοβίζουν για την ώρα τους συμμετέχοντες. Αυτό σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης και πράγματι μέχρι εχθές αργά το απόγευμα κοινή ήταν η αίσθηση σε χρηματιστηριακά γραφεία πως η αγορά μετρά αντίστροφα για τον επόμενο ανοδικό κύκλο.

Θα είναι αυτός που από το τέλος Σεπτεμβρίου όπως εκτιμάμε θα οδηγήσει στην καταγραφή «νέου υψηλού» για τον FT 25 στην καταληκτική περιοχή των 425-428 μονάδων; Θα δούμε. Ο Γιώργος εκτιμά πως «παρά τις όποιες διορθώσεις των βασικών δεικτών, μεσοπρόθεσμα η αγορά παραμένει ανοδική και ο Γενικός Δείκτης έχει ως πρώτο στόχο τις 1.300 μονάδες». Πενήντα μονάδες πάνω, πενήντα κάτω μικρή η διαφορά, το ζητούμενο είναι η επιβεβαίωση της στόχευσης.

Ούτως ή άλλως στη χθεσινή συνεδρίαση συμπληρώθηκε το πτωτικό σερί 3Χ3, με τις διεθνείς αγορές να διορθώνουν επίσης (κυρίως λόγω ευρωπαϊκών επιτοκίων), το ευρώ να υποχωρεί, ενώ στην Αθήνα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις δανειστών - κυβέρνησης.

Στις 1.138,35 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με χαμηλό ημέρας στις 1.134,89 - τη στιγμή που αρκετοί χρηματιστές θεωρούν τις 1.150-1.140/1.130 σημαντική ζώνη τιμών. Στις 377,71 με χαμηλό ημέρας τις 376,58 μονάδες ο FΤ25 για όσους παρακολουθούμε καi μετράμε περισσότερο τον 25άρη. Προσέγγιση που ενισχύεται από το ότι η όποια μόχλευση από την υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου υπολογίζεται πως θα προκληθεί κυρίως μέσω μετοχών εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ας δούμε τι βλέπει η Citi. Ο αμερικανικός οίκος τονίζει: «Η ανακοίνωση της υποβάθμισης του ελληνικού χρηματιστηρίου στις 26 Νοεμβρίου δημιουργεί νέα δυναμική για τη στήριξη της αγοράς». Σημειώνει μάλιστα ότι μακροπρόθεσμα θα προσελκύσει μια νέα βάση επενδυτών οι οποίοι, λόγω υψηλής στάθμισης δεν έχουν το περιθώριο να μην τοποθετηθούν. Όπως αναφέρει, «δεδομένου ότι οι εισροές θα προέλθουν κατά κανόνα από παθητικά funds, η Citi εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μέρος των ροών αυτών θα λάβει χώρα κατά την ημερομηνία της υποβάθμισης». Σημειώνει ωστόσο «... η παρουσία μερικών ημιενεργητικών funds καταδεικνύει ότι μέρος των εισροών θα ξεκινήσει νωρίτερα, με στόχο την αναζήτηση ε λ κ υ σ τ ι κ ώ ν σημείων εισόδου».
Η Citi εννοεί έμμεσα αυτό που έχει... τούμπανο η αγορά, πως δηλαδή η όποια εκ των προτέρων είσοδος ημιενεργητικών funds θα επιχειρηθεί σε ελκυστικά-φθηνότερα σημεία εισόδου.

Πράγματι ενδεικτική είναι η περίπτωση της μετοχής του ΟΤΕ, που μετά την καταγραφή του νέου υψηλού των 9,52 ευρώ (στις 21/10) εχθές υποχώρησε έως τα 8,26, για να κλείσει στα 8,30 ευρώ με 1.040.757 τεμάχια. Δηλαδή σε αυτό το σύντομο διάστημα η μετοχή έχασε 1,26 ευρώ με γεμάτες διορθωτικές κινήσεις. Ειδικότερα στη συνεδρίαση της 23ης/10 η μετοχή χάνει 4,63%, στις 29/10 3,91% για να συνεχίσει με το σερί του Νοεμβρίου, προσέξτε με τι «βουτιές». Διόρθωση 4,2% στη συνεδρίαση της Παρασκευής 1/11, διόρθωση 2,81% στης Δευτέρας και 4,05% στη χθεσινή. Μετά τη διόρθωση έρχεται η Goldman Sachs για να ανεβάσει τον πήχη για τη μετοχή στα 9,6 από τα 5,6 ευρώ, η Πειραιώς για να αναθεωρήσει την τιμή-στόχο στα 9,8 από τα 8 ευρώ. Η δε Alpha Finance εκτιμά πως τα κέρδη 9μήνου θα είναι μειωμένα 6% στα 489 εκατ. ευρώ (καθαρά κέρδη) με τον Οργανισμό να ανακοινώνει τα οικονομικά μεγέθη στις 7 Νοεμβρίου, δηλαδή αύριο. Ρίχνουμε και μια ματιά στον κατατοπιστικότατο πίνακα (στο σχετικό θέμα για τη Citi....) και νομίζω πως έχουμε ευκρινέστερη εικόνα.

Η περίπτωση του ΟΤΕ είναι ενδεικτική - και λόγω βαρύτητας στάθμισης και επειδή ανακοινώνει τα μεγέθη του αύριο, που θα έχουμε και τις ανακοινώσεις για το τυπικό από την MSCI. Προσέγγιση που ενισχύεται και από την παράλληλη κινητικότητα όλο αυτό το διάστημα στην αγορά παραγώγων, στην εικόνα των ΣΜΕ της μετοχής. Μέτριες οι συναλλαγές (1.449 κομμάτια στον τελευταίο μήνα 13/12) αλλά σε τι τιμές και σε ποιο... βάθος.

Επιμένουμε τεχνικά και εμμένουμε στον FT 25, που στο χαμηλό του εχθές υποχώρησε έως τις 376,58 μονάδες, πολύ κοντά, επικίνδυνα κοντά, στις 375 που θεωρούνται και είναι κάτω όριο του κρίσιμου εύρους των 380-375 μονάδων. Με τον τραπεζικό δείκτη στις 183,74 μονάδες και τη μετοχή της Εθνικής στα 4,10 ευρώ με το χαμηλό των 4,04 ευρώ στις 16.55-17.00. Θυμίζουμε πως δύο φορές ανοδικής αντίδρασης της μετοχής είχε προηγηθεί διόρθωση χαμηλότερα των 4 ευρώ, συγκεκριμένα στις 17/10 με χαμηλό ημέρας στα 3,88 και στις 29/10 με χαμηλό ημέρας τα 3,91 ευρώ.

σ.σ.: Όσον αφορά τις ανασταλτικές παραμέτρους, λιγότερο με ανησυχεί ένα πιθανό... αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις τρόικας-κυβέρνησης απ' όσο αυτό που σημειώνει η Έλενα Λάσκαρη «Εφορία, κατάσχεση καταθέσεων με πάτημα ενός κουμπιού».

Όντως, σε μία συγκυρία όπου οι καταθέσεις υποχωρούν στα 162 δισ. ευρώ, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, όπου η καταθετική βάση των τραπεζών χρειάζεται ενίσχυση και η... συνωμοσιολογία είναι πάλι στο «κόκκινο» η άρση ενός «ταμπού» (όπως είναι οι καταθέσεις ή η πρώτη κατοικία) δεν ξέρω σε ποιο βαθμό όλα αυτά τα... μέτρα και οι... αποφάσεις θα μπορούσαν να επιδράσουν λιγότερο ή περισσότερο την αγορά, στον κόσμο.

Εύχομαι να μην υπάρξουν συνέπειες, να «πέσει στα μαλακά» αυτό το νέο... μέτρο, μακάρι και να κάνω λάθος, αλλά...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v