Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε θετικό έδαφος με βοήθεια από... Φρανκφούρτη

Ο Μάριο Ντράγκι κράτησε σε θετικό έδαφος το Γενικό Δείκτη. Διατηρείται η ήπια ανοδική αντίδραση με το βλέμμα στραμμένο στον MSCI και στις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο. Κέρδη για ΔΕΗ και ΟΤΕ, πίεση για τη Βιοχάλκο και τις θυγατρικές.

Λίγα λεπτά έμεινε ο Γενικός Δείκτης στο κόκκινο. Η ανακοίνωση της ΕΚΤ για τη μείωση του επιτοκίου επανέφερε τον δείκτη σε άνοδο με ΟΤΕ και ΔΕΗ να στηρίζουν την αγορά. Αντίθετα πίεση δέχεται η μετοχή της Βιοχάλκο και των θυγατρικών.

Από τις 13.50-14.00 η αγορά έκλινε σχεδόν κάθετα με αφορμή ρευστοποιήσεις στη μετοχή του ΟΠΑΠ. Ωστόσο μετά τις 14.45 η συνεδρίαση συνεχίζεται με μέτριο τζίρο αλλά και κέρδη για τους βασικούς δείκτες.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την εικόνα της συνεδρίασης στην εύλογη αναμονή βραχυπρόθεσμων (κυρίως) παικτών στην ανακοίνωση σήμερα το βράδυ των μετοχών που θα συμπεριληφθούν στον δείκτη MSCI αναπτυσσόμενων αγορών.

Από νωρίς το πρωί στο euro2day έχει ανέβει σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη με λεπτομέρειες και εκτιμήσεις, όπου ο συντάκτης σημειώνει: "...Οι μετοχές που πληρούσαν τα κριτήρια για την είσοδό τους στους δείκτες στις 11 Ιουνίου ήταν ΕΤΕ, Alpha, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛ.ΠΕ., Folli Follie και Jumbo και έχουν ήδη αποδώσει κατά μέσο όρο 45% από τότε. Μόνο ο τίτλος της ΕΤΕ παρουσιάζει οριακή πτώση".

Σε ανάλογο μήκος κύματος και το σχετικό θέμα για την έλευση στην Αθήνα δεκαοκτώ διαχειριστών ξένων χαρτοφυλακίων, όπου η UBS διαδραματίζει για ακόμη μία φορά ενεργό ρόλο. Νωρίτερα η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων (CC/HBC, ΟΤΕ) ενεργοποίησε μέτριες ροές και αγορές - πωλήσεις στους δύο δεικτοβαρείς τίτλους. 

Ακριβώς σε αυτές τις δύο παραμέτρους εστιάζουν παράγοντες της αγοράς την προσοχή και το ενδιαφέρον τους, καθώς ο MSCI και τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου διαμορφώνουν ένα άκρως ενδιαφέρον χρηματιστηριακό περιβάλλον. 

Σε δεύτερη μοίρα οι πιέσεις της τρόικας και οι... κόκκινες γραμμές της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, την ώρα που σε πολλά ΜΜΕ και social media τρέχει το θέμα της ΕΡΤ. 

Σε αυτό το περιβάλλον οι κινήσεις στο χρηματιστήριο είναι μετρημένες, επιλεκτικές και εύλογα επιφυλακτικές.

Λιγοστοί αγοραστες τα τελευταία 15-30΄στη μετοχή του ΟΤΕ, περισσότερες ρευστοποιήσεις στον ΟΠΑΠ με τον τίτλο να υποχωρεί κατά 3,8% βαρύνοντας αντίστοιχα στη διόρθωση των βασικών δεικτών.

Με τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 9,08 ευρώ, τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ έως - 7,85% και τις θυγατρικές με επίσης σημαντική διόρθωση, και το γύρισμα της Εθνικής κατά 0,48% στα 4,16 ευρώ, ο μεν Γ.Δ. διορθώνει προς τις 1.150 (-0,28%), ο δε FT25 κατά 0,18% στις 384 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών στις 14.50-14.55 στα 42,2 εκατ. ευρώ ,από τα οποία 7,5 εκατ. στην Πειριαώς, άλλα 6,7 στον ΟΤΕ και 3,8 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής. Για την τελευταία γίνεται μάχη πωλητών - αγοραστών πέριξ των 4,18-4,20 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v