Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος διά χειρός Draghi στο Χρηματιστήριο

Τάραξε τα νερά η απόφαση μείωσης των ευρωεπιτοκίων, παρασύροντας και το ΧΑ που έκλεισε πάνω από τις 1.170 μονάδες. Υπεραπόδοση για τις τράπεζες με την ΕΤΕ στα 4,33€, αλλά και για Coca Cola, OTE μετά τα Q3. Πίεση σε Βιοχάλκο και θυγατρικές.

Σε μία συνεδρίαση που εξελισσόταν σε μάλλον ήπιους ρυθμούς και με εναλλαγές προσήμων, για τον Γενικό Δείκτη, ήλθε η απόφαση της ΕΚΤ να "ταράξει τα νερά", δίνοντας αφορμές πρόσκαιρης ανόδου στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγοράς τις οποίες ακολούθησε εξ αντανακλάσεως και το Χ.Α.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια ακόμη προσπάθεια τόνωσης της ρευστότητας και στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο αρνητικό ρεκόρ του 0,25%. Η απόφαση δεν ήταν αναμενόμενη για την πλειοψηφία των αναλυτών, που περίμεναν ότι το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει στο 0,5%.

Η αντίδραση ήταν άμεση στις Αγορές ισοτιμιών, μετοχών και ομολόγων, με το Ελληνικό 10ετές να κερδίζει έως και 0,75% και το 20ετές έως και 1,92%.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, σύμφωνα και με τις προβλέψεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, το βασικό επιτόκιο της στερλίνας παραμένει στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,5%, ενώ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης διατηρείται στα 375 δισ. στερλίνες.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, τα περιθώρια, περαιτέρω κινήσεων σε επίπεδο επιτοκίων, πλέον, δείχνουν να εξαντλούνται και αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ ίσως χρειαστεί να καταφύγει και σε περισσότερο δραστικές λύσεις.

Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές τα κυριότερα σημεία της ομιλίας Draghi είναι ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτά η και σε χαμηλότερα επίπεδα (δηλαδή θα μηδενίσουν;) αναγνωρίζοντας το δομικό πρόβλημα που υπάρχει στην οικονομία της Ευρωζώνης. Ο κεντρικός τραπεζίτης απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οδεύουμε προς μια περίοδο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη παραπέμποντας στην συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με εγχώρια τραπεζικά στελέχη, το κόστος χρήματος μειώνεται αισθητά, ενώ είναι και ένα μήνυμα ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνονται τα επιτόκια των προθεσμιακών και παράλληλα να υποχωρήσουν και τα επιτόκια για την χρηματοδότηση Επιχειρήσεων.

Από την άλλη και σύμφωνα με τους πιο επιφυλακτικούς, τα προβλήματα στην Ευρωζώνη παραμένουν και μόνο αντισυμβατικά μέτρα μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Καμία περικοπή επιτοκίων δεν πρόκειται να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στον Τραπεζικό Τομέα της Ευρώπης, προκειμένου να ανοίξει η ροή κεφαλαίων από τις Τράπεζες σε Επιχειρήσεις και Ιδιώτες.

Σε κάθε περίπτωση και εν αναμονή του MSCI (24.00 ώρα Ελλάδος), ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε με έκδηλη νευρικότητα, τουλάχιστον μέχρι τις 14.45, μέσα σε ένα εύρος περίπου 24 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1152,07 (-0,39%) και υψηλό τις 1176,87 (+1,76%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1173,34 μονάδες (+1,45%) και τελικά έκλεισε στις 1171,06 με κέρδη 1,25%.

Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, έφθασε τα 103,3 εκατ. από τα οποία τα 8,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΣΥΜΒ, ΕΧΑΕ, ΠΕΙΡΤΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΤΙΤΚ). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 42% του τζίρου αφορούσε συναλλαγές μόλις τριών τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Πειραιώς, ΟΤΕ και Εθνικής.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "είδαν" θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Βιοχάλκο και ΟΛΠ, ενώ αντίθετα μόνιμα με με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και ΟΤΕ. Μέσω των δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Μυτιληναίος και Eurobank Properties.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ο Ευρωπαίος τραπεζίτης, έστω και σημαντική χρονοκαθυστέρηση, αποφάσισε να ακολουθήσει τις κινήσεις της Fed μειώνοντας το επιτόκιο του ευρώ σε νέα ιστορικά χαμηλά, αφουγκραζόμενος τις συνθήκες αποπληθωρισμού που αποτελούν πραγματικότητα για την Ευρωζώνη, σύμφωνα με την άποψη του Δημήτρη Τζάνα.
 
Η κίνηση έδωσε "ανοδικά καύσιμα" στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και κατ΄ επέκταση και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που μέχρι εκείνη την ώρα έδειχνε μάλλον επιφυλακτικό και με διαθέσεις συσσώρευσης.
 
Με τα τελευταία δεδομένα, δείχνει πιθανή η επαναπροσέγγιση των 1200 μονάδων, υπό την προϋπόθεση ότι οι συναλλαγές θα μονιμοποιηθούν σε τριψήφια επίπεδα.
 
Η Αγορά αναμένεται να επηρεαστεί, βραχυπρόθεσμα και από τις βραδινές ανακοινώσεις, όσον αφορά την σύνθεση του MSCI και τις σταθμίσεις, διαδικασία που αναμένεται να αυξομειώσει το ενδιαφέρον σε επιμέρους τίτλους.
 
"Η διαδικασία περαιτέρω ανοδικής κίνησης στο Χ.Α. θα έχει άμεση συνάρτηση, τόσο με τις διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης - τρόικας, όσο και τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές" αναφέρει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.   

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, καθώς αποδείχτηκε βραχύβιος ο ενθουσιασμός από την νέα μείωση των επιτοκίων, με ελεγχόμενες απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
 
Σύμφωνα με τη JP Morgan, κορυφαία επενδυτική επιλογή, μετά τα υψηλότοκα ομόλογα των αναδυόμενων Αγορών, εξακολουθούν να αποτελούν οι μετοχές, ενώ είναι "overweight" στα Ευρωπαϊκά ομόλογα και "short" στο ευρώ έναντι του δολαρίου. Παραμένουν σαν επιλογές τα Ισπανικά και τα Ρωσικά ομόλογα.
 
Στις μετοχές η JP Morgan παίζει "overweight" την Ευρώπη έναντι της Ιαπωνίας, ενώ είναι "overweight" και στις Τράπεζες.  Πουλάει εμπορεύματα (βιομηχανικά μέταλλα), καθώς η πορεία της Παγκόσμιας βιομηχανίας έχει σταματήσει να αυξάνει τη ζήτηση γι' αυτά, την ώρα που η προσφορά συνεχίζει να μεγαλώνει.
 
Οι Παγκόσμιες Χρηματιστηριακές Αγορές μπορεί να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να προσέξουν, σύμφωνα με την Nomura, η οποία πιστεύει ότι μια μεγάλη βουτιά είναι ακριβώς πίσω από την "επόμενη γωνία".
 
"Στο τέλος αυτού του τριμήνου μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014, οι Αγορές δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει μια επικίνδυνη κορύφωση, την οποία μπορεί να διαδεχθεί ένα "sell off" της τάξεως του 25% έως 50% το οποίο θα εκτείνεται τα τρία επόμενα τρίμηνα του 2014", αναφέρει ο οίκος. "Ενώ ο στόχος για το υψηλό του S&P 500, κατά τους επόμενους πέντε μήνες, παραμένει καθηλωμένος στις περίπου 1.800 μονάδες, οι επενδυτές θα πρέπει να προσέξουν μην τυχόν υπάρξει η μεγάλη ανατροπή των κινδύνων κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων τριμήνων του 2014 και το 2015".
 
Ως επιπλέον μέτρο προφύλαξης, ο οίκος πρόσθεσε ότι ένα ενδιάμεσο "sell- off" θα μπορούσε να συμβεί πριν από το τέλος του Νοεμβρίου, λόγω του ότι οι Αγορές έχουν προεξοφλήσει όλα τα τελευταία καλά νέα για την ανάπτυξη. Υπάρχει πιθανώς μια περίοδος "risk-off" από τους επενδυτές, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει τον S&P 500 από 1.775 μονάδες ίσως στις 1.650 / 1.700 μονάδες, ή ακόμα και χαμηλότερα στην περιοχή των 1.600 / 1.650 μονάδων.

Επιστροφή στο ΧΑ

Δεκαοκτώ funds θα "συνοδεύσει" την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα η UBS, η οποία και πάλι σε ρόλο broker έχει προγραμματίσει συναντήσεις ξένων διαχειριστών με Ελληνικές Επιχειρήσεις. Οι εταιρείες που θα δούνε οι εκπρόσωποι των ξένων funds προέρχονται από τη μεγάλη αλλά και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι συναντήσεις αυτές αποτελούν συνέχεια αντίστοιχων επαφών που πραγματοποιήθηκαν προ διμήνου στην Αθήνα. Τα funds που αυτήν τη φορά έρχονται στη Χώρα είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου περιπτώσεις που εστιάζουν στις αναδυόμενες Αγορές.
 
Μερικά από αυτά τα ονόματα είναι Adelphi Capital, Esemplia, Argonaut, JP Morgan, Lupus Alpha, Neon Liberty, Marathon, S.W. Mitchell Capital, York, Stone Lion Capital, Pimco, Orange Capital, Gladstone Partners, Henderson, Hermitage Capital, East Capital, Centaurus, Renaissance AM, Q Capital, Sandglass Capital, Moore Capital, Lansdowne, Perry Capital, Millennium Capital Partners, Wellington κ.ά.
 
Οι στόχοι του Ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, για το 2014, είναι εξαιρετικά αισιόδοξοι, εκτιμά σε έκθεσή της η Nomura, επισημαίνοντας ότι η αναθεώρηση τους προς τα κάτω θα οδηγήσει και σε ανάλογη αύξηση του χρηματοδοτικού κενού των €4,4 δισ. Αναλυτικά ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι το Ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλες καθυστερήσεις, που οφείλονται κατά κύριο λόγο στη νομική προετοιμασία που πρέπει να γίνει για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων και στην έγκριση από την Κομισιόν.
 
"Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα πουληθούν το Ελληνικό, η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, οι δύο εταιρείας ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ/ΕΥΔΑΘ) και τα δύο Λιμάνια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (ΟΛΠ/ΟΛΘ) έγκαιρα (μια αισιόδοξη υπόθεση με βάση τα νομικά εμπόδια που αναφέρθηκαν προηγουμένως), θα υπάρχει απόσταση €600 εκατ. από το στόχο των €3,8 δισ." σημειώνεται στην έκθεση.
 
Η Nomura υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί "να αυξήσει αυτόματα τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, αν υπάρξει έλλειμμα στα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος για δύο διαδοχικά τρίμηνα". Η αύξηση στο πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι ίση με το 50% της απόκλισης από τον στόχο για τις ιδιωτικοποιήσεις, με ανώτατο όριο το €1 δισ. Ο Ιαπωνικός επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι στο σημείου αυτό η τρόικα δεν θα επιμείνει στην ενεργοποίηση του μηχανισμού, όπως καταδεικνύουν και οι πολυάριθμες αναθεωρήσεις του στόχου για το 2013.
 
Μεταφερόμενοι στο ταμπλώ του Χ.Α. και ξεκινώντας, ως συνήθως από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τρεις είναι οι τίτλοι που βάσει της τεχνικής ανάλυσης θέλουν μεγαλύτερη προσοχή.
 
Κατ΄ αρχήν η μετοχή της Εθνικής που εξασφάλισε κλείσιμο υψηλότερα των 4,25 ευρώ και με γνώμονα το απόλυτα βραχυπρόθεσμο διάγραμμα οι επόμενη αντίσταση είναι στην ζώνη 4,40 - 4,50 ευρώ.
 
Θετική έκπληξη από την σημερινή κίνηση της ΕΕΕ που έκλεισε ακριβώς επάνω στην αντίσταση των 21,60 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε αναρριχηθεί μέχρι τα 21,99 ευρώ, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα εννεαμήνου δεν "ενθουσίασαν" τους αναλυτές. Αν συνεχίσει ανοδικά, επόμενη τεχνική αντίσταση στα 22,20 ευρώ.
 
Δεν υπάρχουν λόγια για τον τίτλο της Folli Follie Group, που έκλεισε σε νέα υψηλά 62 μηνών. Αν συνεχίσει να κινείται "βόρεια" επόμενη, απόλυτα θεωρητική, τεχνική αντίσταση στα 25,00 ευρώ.
 
Από εκεί και πέρα, αίσθηση δημιούργησε η "συμπεριφορά" Βιοχάλκο και θυγατρικών, καθώς η Αγορά θεωρεί "μονόδρομο" την υποβολή δημόσιων προτάσεων και όλοι ανατρέχουν στις μέσες τιμές εξαμήνου. Σε αυτή τη λογική, περιθώρια περαιτέρω ανόδου δείχνει να έχει ο τίτλος της ΣΙΔΜΑ και αυτό το έδειξε σήμερα το ταμπλώ.
 
Συνεχίζοντας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, συναλλακτική αφύπνιση για τις Αττικές Εκδόσεις, κινητικότητα σε Ιατρικό και Αεροπορία Αιγαίου, χωρίς να υπερβαίνουν τα πρόσφατα υψηλά, ενώ αντίθετα σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε και σήμερα ο Καρέλιας.    

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση που ξεκίνησε επιφυλακτικά και εξελίχθηκε σε αξιοπρόσεκτη άνοδο, ενώ και νέα ενίσχυση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.411 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς, με οριακά καλύτερες διαθέσεις αυξάνοντας την υπερτίμηση στο 0,65%.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.660, 5.635 Νοεμβρίου, 1.022 Δεκεμβρίου, 3 Ιανουαρίου και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 392,75) κινήθηκαν μεταξύ 383 και 394,75 μονάδων.
 
Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.893), ΔΕΗ (1.977), Alpha Bank (2.242), Εθνική (2.605), Πειραιώς (4.624), ΟΠΑΠ (782), Μυτιληναίο (692), MIG (348), ΓΕΚ (332), Βιοχάλκο (1.047), Intralot (109), Ελ. Πετρέλαια (127), Ελλάκτωρα (149), ΕΧΑΕ (116), ΕΥΔΑΠ (253), Σιδενόρ (382), Σωλ. Κορίνθου (122), Motor Oil (150),Frigoglass (102).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE υποχώρησε στο 35%, με εξαιρετικά χαμηλό όγκο συναλλαγών, στα 203 δικαιώματα (188 calls και 15 puts).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (19.590.035 τεμ.), Εθνική (1.930.707 τεμ.), MIG (1.789.692 τεμ.), ΠΕΙΡΤΠ (2.500.000 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v