Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βήμα σημειωτόν για το Γενικό Δείκτη

Οριακή πτώση στην αγορά. Μέτριος τζίρος αλλά στοχευμένος σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Alpha Bank. Τα «ισχυρά χέρια» μαζεύουν μετοχές των τριών κατασκευαστικών Ελλάκτωρ, ΓΕΚ/Τέρνα και J&P Αβαξ. Πακέτα σε Alpha Bank και ΤΙΤΑΝ.

Αμφιταλαντεύεται η...Σοφοκλέους, καθώς στα πρώτα 30-40΄της συνεδρίασης επικρατούν μεικτές τάσεις. Σε στενό εύρος 7 μονάδων η διακύμανση του Γενικού Δείκτη, ενδεικτικό της διάθεσης-στάσης πωλητών/αγοραστών μετά τη μερική κατοχύρωση θέσεων της Παρασκευής.

Στις 1.163- 1.170 μονάδες ο ΓΔ, στις 388 ο FT25, στην περιοχή των 1.206 ο FT Mid, χαμηλότερα των 190 μονάδων ο Τραπεζικός. Μάλλον μέτρια η συναλλακτικότητα στην αρχή της συνεδρίασης με 6,9 εκατ. ευρώ (στις 11:00) και 31,3 (στις 13:00) με το μεγαλύτερο μέρος να αλλάζει χέρια σταθερά σε 3-5 μετοχές. Πειραιώς, ΟΠΑΠ με τζίρο τέσσερα και πέντε εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα και την τραπεζική μετοχή στα 1,43 ευρώ και του Οργανισμού στα 9,08 ευρώ (με σημαντικές απώλειες έως 4,1%). Το άξιον αναφοράς είναι, πως για τον ΟΠΑΠ η UBS προχώρησε νωρίτερα σε αύξηση της τιμής-στόχου στα 9,80 ευρώ από 6,70 ευρώ προηγουμένως, δίνοντας σύσταση "neutral". Θα δούμε εάν στη συνέχεια της συνεδρίασης ή αύριο γίνουν 2-3 πακέτα στη μετοχή και εάν καταλήγουν σε «ξένα χέρια».

Πακέτο όμως έγινε νωρίτερα στη μετοχή της Alpha Bank και συγκεκριμένα ένα των 398.520 στα 0,65 ευρώ (συνολικής αξίας 259.038 ευρώ). Η μετοχή όσο πλησιάζει η περίοδος άσκησης του «δικαιώματος» (10/12) είναι λογικό να παρουσιάζει περισσότερο ενδιαφέρον και κινητικότητα. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να συνεκτιμάται η τρέχουσα τιμή της μετοχής (στην υποκείμενη αγορά) και η τιμή του warrant, που σήμερα «ξεκίνησε» από τα 1,31 ευρώ. Θυμίζουμε, πως προσώρας η τρέχουσα τιμή του «δικαιώματος» είναι κοντά σε αυτήν της άσκησης.

Το «γύρισμα» της μετοχής του ΟΤΕ- από τα 8,73 στα 8,88 ευρώ- ώθησε σε θετικό έδαφος την αγορά, στις 11:08, ενώ υψηλότερα έβγαιναν εντολές αγοράς σε Εθνική (έως τα 4,38 ευρώ), ενώ ακολουθούσαν «επιλεγμένες μετοχές-σηματωροί». Εν συνεχεία ο ΓΔ πέρασε σε οριακές απώλειες.

Με σταθερούς αγοραστές από τα πρώτα κιόλας λεπτά στη μετοχή του Ελλάκτορα, που λίγο μετά τις 10.55 έγραφε «νέο υψηλό» στα 3,40 ευρώ με τζίρο περίπου 600.000 ευρώ. Εμφανής εδώ και συνεδριάσεις ο αγοραστής/ές στη μετοχή του Ελλάκτορα αλλά και στις άλλες δύο του κλάδου, κυρίως δε στον τίτλο της ΓΕΚ Τέρνα.

Σε σχετικό θέμα του Φώτη Κόλλια αναφέρεται ένας από τους λόγους, που οι εναπομείναντες του κλάδου θα καρπωθούν τη μερίδα του...λέοντος στη συνέχεια. Και αυτό αργά ή γρήγορα θα αποτυπωθεί στο...ταμπλώ με ακόμη υψηλότερες τιμές και μεγαλύτερες αποτιμήσεις. Αγοραστές στον Μυτιληναίο, που φαίνεται να «δένει» τα 6 ευρώ με τις εντολές να δίνονται μέχρι τα 6,24 ευρώ (το υψηλό των 6,27 ευρώ σημειώθηκε στις 4/11) αλλά και στη ΜΕΤΚΑ μέχρι τα 13,40 ευρώ.

Μόλις 597 κομμάτια στη μετοχή της Eurobank Properties, που ανακοίνωσε λειτουργικά μετά από φόρους κέρδη στα €25,6 εκατ. (9μηνο). Διαμορφώνεται πρακτικά ένα discount της τάξης του 11% από την εσωτερική αξία της μετοχής.

Και σήμερα ο FT Mid σταθερά σε θετικό έδαφος καθώς από νωρίς-νωρίς ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς σε μετοχές-σηματωρούς όπως η ΓΕΚ Τέρνα, η Eurobank ενώ ακολούθησαν Φουρλής, θυγατρικές της ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Αφήνουμε για τελευταία την αναφορά μας για τον κλάδο των κατασκευών. Στο προσυνεδριακό σχόλιο μας βρίσκαμε «...εξαιρετικά ενδιαφέρον το άρθρο του Φώτη Κόλλια, πως «...στον έλεγχο του ταμείου αποκρατικοποιήσεων έχουν περάσει οι συμβάσεις των δυο έργων (Αττική Οδός και Ρίο-Αντίρριο). Εξετάζεται η χρονική επέκτασή τους προκειμένου να αντλήσει έσοδα το κράτος. Ποιες λύσεις αναζητούνται για τους οδικούς άξονες» . Διαφωτιστική η αποκάλυψη, πως «...ο έλεγχος του ΤΑΙΠΕΔ επί των δύο συμβάσεων παραχώρησης δεν αναφέρεται πουθενά στο δικτυακό τόπο του Ταμείου, παρά το γεγονός πως περιλαμβάνονται, με εξαντλητικές λεπτομέρειες, όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που θα πωληθούν». Στα 3,20 ευρώ η μετοχή του Ελλάκτορα, στα 1,80 της J&P ΑΒΑΞ και στα νέα υψηλά των 3,37 ευρώ για τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα. Στα υπόψη οι 3-4 του κλάδου, μια που στη συνέχεια θα διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο σε έναν καθημαγμένο κλάδο (και χωρίς ουσιαστικό εσωτερικό ανταγωνισμό)».

Καλώς ή κακώς έτσι έχει η κατάσταση και από την αρχή της συνεδρίασης τα «ισχυρά χέρια» επιβεβαιώνουν το πως παίζεται πλέον το «νέο παιχνίδι». Με... ασυνήθιστα υψηλές συναλλαγές για τη μετοχή η J&P ΑΒΑΞ κατά 8,33% στα 1,35 ευρώ, σε νέο υψηλό η ΓΕΚ Τέρνα, σε νέο υψηλό ο Ελλάκτορας. Σημειωτέον, πως και στις τρεις μετοχές του κλάδου (που συμμετέχουν σε όλα τα μεγάλα έργα, κοινοπραξίες κ.λ.π) ο τζίρος είχε ξεπεράσει συνολικά το 1,5 εκατ. ευρώ λίγο πριν τις 11.25. Αυτά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v