Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Χωνεύει» τον MSCI το Χρηματιστήριο

Το πρώτο ταμείο για τους βραχυπρόθεσμους κυνηγούς των μετοχών του MSCI ψαλίδισε τα κέρδη. Πάνω από το 80% των συναλλαγών στις 8+2 μετοχές που εντάσσονται στο δείκτη. Έως τα 4,48 ευρώ η μετοχή της Εθνικής. Οι σταθμίσεις στους δείκτες.

Κατοχυρώνονται βραχυπρόθεσμες θέσεις, με τους βασικούς δείκτες να διορθώνουν, ο Γενικός Δείκτης προς τις 1.170 μονάδες και ο FTSE 25 προς τις 390.

Η αξία των συναλλαγών, λίγο πριν από τις 13.45, είχε φτάσει στα 71,8 εκατ. ευρώ. Από αυτά 13,2 εκατ. στην Πειραιώς, 8,1 εκατ. στην Alpha Bank και περίπου 7 εκατ. ευρώ στην Εθνική.

Επίσης, αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνται σε FFG, Τιτάν, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ και Jumbo. Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνται και σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, Attica Bank από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν την εξέλιξη της συνεδρίασης στην κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων κυρίως όσων τοποθετήθηκαν από τα χαμηλά της Τρίτης 5 Νοεμβρίου.

Κίνητρο ήταν προφανώς η ανακοίνωση των μετοχών που θα ενταχθούν στο δείκτη MSCI Αναπτυσσόμενων Αγορών, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να κάνουν ένα πρώτο ταμείο από τα υψηλά της σημερινής συνεδρίασης.

Να συνεκτιμηθεί πως από σήμερα μέχρι και τη συνεδρίαση της Τρίτης 26/11 θα γίνονται τοποθετήσεις (και αποχωρήσεις) διαχειριστών, με τα τελευταία πακέτα να περνούν μέσω της αγοράς στη συνεδρίαση της 26ης/11.

Κατά συνέπεια, υπάρχει χρόνος και δρόμος και γι' αυτό δεν θα πρέπει να προεξοφλείται η μονοδιάστατη κίνηση της αγοράς.

Θεωρητικά, επιχειρηματίες, μεγαλομέτοχοι και διαχειριστές έχουν κάθε εύλογο συμφέρον να δώσουν πακέτα μετοχών σε ενδιαφερόμενους σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές μέχρι και τις 26 Νοεμβρίου. Ωστόσο, αυτή είναι καθαρά θεωρητική προσέγγιση και επ' ουδενί δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η πορεία της αγοράς.

Προφανώς, αρκετές μετοχές θα κινηθούν ψηλότερα, με τις απαραίτητες ενδιάμεσες διορθώσεις, κι άλλες θα υποχωρήσουν. Όμως, η αγορά από τα χαμηλά της πέρυσι τον Ιούνιο δείχνει σταδιακά τους επικρατέστερους της επόμενης ημέρας, χωρίς αυτό να περιορίζει τον αριθμό των εταιριών στις 8+2 που εντάσσονται στους δείκτες MSCI.

Στις τράπεζες η Εθνική κινείται στα 4,39 ευρώ, στο 0,657 ευρώ η Alpha Bank, στο 1,47 ευρώ διορθώνει ελαφρώς η Πειραιώς. Σημαντικές απώλειες για τη μετοχή της ΒΙΟΧΑΛΚΟ αλλά και τις θυγατρικές της Σωληνουργεία Κορίνθου, και ΧΑΛΚΟΡ, Ελληνικά Καλώδια από τον FT Mid.

Πολύ κοντά στα υψηλά τους η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έως τα 3,22 ευρώ, νωρίτερα η Jumbo έως τα 10,54 ευρώ, αλλά και η ΕΧΑΕ έως τα 7,99 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Attica Bank, ΣΙΔΕΝΟΡ και ΕΒΖ.

Στο Παρίσι οι απώλειες για τον CAC 40 έχουν διευρυνθεί, με τον δείκτη να διορθώνει κατά 1,05% μετά τις 13.10-13.20. Σταθεροποιείται το ευρώ στο 1,3403-1,3431 δολάριο.

Οι σταθμίσεις

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του MSCI, η pro forma στάθμιση των μετοχών διαμορφώνεται για την Εθνική στο 11,01%, για τη ΔΕΗ στο 9,4%, για την Πειραιώς στο 9,1%, για την Alpha Bank στο 8,25%, για τον ΟΤΕ στο 17,95%, για τον ΟΠΑΠ στο 18,01%, για τα ΕΛΠΕ στο 5,8%, για τον Τιτάνα στο 7,5%, για την Jumbo στο 7,9% και στο 4,9% για τη Folli Follie.

Όπως σημειώνει η Eurobank Equities, με βάση στοιχεία της 18ης Οκτωβρίου 2013, o ΜSCΙ Greece Index θα έχει pro forma στάθμιση 0,43% στον MSCI Emerging Markets. Ο MSCI Greece Small Cap θα έχει pro forma στάθμιση 0,78% στον MSCI Emerging Markets Small Cap Index, ενώ εντάσσεται και η μετοχή του ΟΛΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v