Γιατί έκλεισε στο «κόκκινο» η Σοφοκλέους

Έχασε τα πρωινά κέρδη του στο κλείσιμο το Χρηματιστήριο εν μέσω κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδοφόρων θέσεων. Ισχυρές απώλειες για Τιτάνα (-5,3%), πιέσεις σε Τράπεζα Πειραιώς. Σταθερά στα 4,33 ευρώ η ΕΤΕ. Υπεραπόδοση για Frigoglass, Ελλάκτωρ, Jumbo.

Η ανακοίνωση της σύνθεσης του MSCI δεν εμπεριείχε κάποια δυνατή έκπληξη και έτσι η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας ήταν απλά μία επανάληψη των προηγουμένων, με τα ξένα χαρτοφυλάκια να αναδιαρθρώνουν θέσεις, τους εγχώριους traders να ακολουθούν τις κινήσεις των ξένων και το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό να παραμένει συναλλακτικά απονευρωμένο και εκτός ενδιαφέροντος.

Ένα παλαιό χρηματιστηριακό αξίωμα αναφέρει πως "Αγορά που έχει πάψει να εμπεριέχει εκπλήξεις, παύει να έχει και ενδιαφέρον" και στην Σοφοκλέους εδώ και πολύ καιρό "ξέρουμε τι θα δούμε πριν ακόμα ξεκινήσει η συνεδρίαση".

Εναλλασσόμενοι ημερήσιοι πρωταγωνιστές, που σπάνια ξεπερνούν τους δέκα σε αριθμό αποσπούν επί καθημερινής βάσεως το 80% του τζίρου και οι υπόλοιπες 210 μετοχές του Χ.Α. απλά παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλώ (!)

Ο σημερινός τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων, έφθασε τα 130,3 εκατ. από τα οποία τα 10,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΜΠΕΛΑ, ΕΣΥΜΒ, ΠΕΙΡΤΠ, ΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΙΑΤΡ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ).

Το 77% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από μόλις δέκα τίτλους και πιο συγκεκριμένα τους Πειραιώς, Τιτάνα, Εθνική, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΠΕΙΡΤΠ, Alpha Bank, Jumbo, Folli Follie Group.

Δυστυχώς είναι περισσότερο από κραυγαλέα η απουσία εγχώριων χαρτοφυλακίων "μακράς πνοής" που θα μπορούσαν να ασχοληθούν με τίτλους εταιρειών χωρίς να έχουν βασικότερο κριτήριο την συναλλακτική δραστηριότητα, αλλά τα θεμελιώδη κάθε εισηγμένης.

Από εκεί και πέρα, με την σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε και η χρηματιστηριακή εβδομάδα που αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική, αφαιρώντας από τον Γενικό Δείκτη 0,74% και από τον Τραπεζικό 0,47%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικό Δείκτης σημειώνει κέρδη 28,76% και ο Τραπεζικός απώλειες 17,06%. Κατά την εβδομάδα που έληξε η μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 99,3 εκατ.

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να αναρριχήθηκε μέχρι τις 1184,78 μονάδες (+1,17%), όμως η έλλειψη διάθεσης για κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ήταν εμφανής. Μοιραία και σταδιακά επικράτησε η σχολή σκέψης που επέβαλε μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών και το τελικό κλείσιμο βρήκε τον Δείκτη με αρνητικό πρόσημο, μία ανάσα από το χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1169,04 μονάδες με απώλειες 0,17%.
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΕΕΕ, Μυτιληναίος και Eurobank Properties.

Στον αντίποδα και μόνιμα στο "πράσινο" κινήθηκαν οι Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, ΟΛΠ, Intralot, Jumbo, Frigoglass, Folli Follie Group.

Μέσω των δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΟΤΕ και Τιτάνας.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

---Στρατής Πολυχρονέας

Η πρόταση μομφής της Αντιπολίτευσης, για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, δεν επηρέασαν στο ελάχιστο το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο, συνεχίζει να διατηρεί την μεσοπρόθεσμη ανοδική δυναμική του, παρά την πλάγια κίνησή του τις τελευταίες δύο εβδομάδες, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.
 
Το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών δεν φαίνεται να κάμπτεται, επί της ουσίας, καθώς η μετάθεση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις αναδυόμενες Αγορές, στο τέλος του μήνα από την MSCI, συνεχίζει να προσελκύει ξένα funds που τοποθετούνται στο Χ.Α.
 
Ακόμα και οι δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ Κυβέρνησης και τρόικας για τα σημαντικά εκκρεμή θέματα (ύψος δημοσιονομικού κενού, φόρος ακινήτων, αμυντικές βιομηχανίες, άρσης απαγόρευσης πλειστηριασμών, απολύσεις στο Δημόσιο και απελευθέρωση εμπορικών μισθώσεων) που μπορούν να οδηγήσουν στη μη έγκαιρη καταβολή της δόσης του Νοεμβρίου προς την Ελλάδα ύψους €1δισ., δεν ανησυχούν τους επενδυτές στην τρέχουσα φάση.
 
Ακόμα και στην περίπτωση εκείνη που δεν θα καταβληθεί η δόση, η Κυβέρνηση φαίνεται ότι μπορεί να προτιμήσει να αντλήσει κεφάλαια μέσω βραχυπρόθεσμου δανεισμού, παρά να οδηγηθεί σε λήψη νέων οριζοντίων μέτρων που μπορεί να αμφισβητήσουν ευθέως την Κυβερνητική συνοχή.
 
Ωστόσο, αν και οι εξελίξεις στο εσωτερικό μπορεί να μην προβληματίζουν ιδιαίτερα τους επενδυτές  δεν μπορεί να ισχυρισθεί κανείς το ανάλογο και για το εξωτερικό. Η ολοκλήρωση της ανακοίνωσης της πλειονότητας των εταιρικών αποτελεσμάτων ιδίως στις ΗΠΑ, μεταστρέφει το ενδιαφέρον στα μακροοικονομικά στοιχεία, τα οποία (αύξηση ΑΕΠ γ΄3μήνου στις ΗΠΑ και νέες θέσεις εργασίας για τον Οκτώβριο στην ίδια Χώρα) ενισχύουν τις προσδοκίες για μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης από τηFED, προκαλώντας πιέσεις στις Αγορές.
 
Το ίδιο ισχύει και για τη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ (ο Draghi μάλιστα δήλωσε ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένουν σε ύφεση;;;;;;), αλλά και για την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Γαλλίας από τη S&P σε "AA" που ουσιαστικά πιστοποιούν ότι η Ευρωζώνη δεν έχει ακόμα ξεπεράσει την πιστωτική κρίση με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
 
"Μάλιστα η άνοδος του δολαρίου σε συνδυασμό με τα κέρδη του S&P κατά 22,9% από την αρχή του έτους έως σήμερα, ενισχύουν τις προσδοκίες για μια αποκομιδή κερδών, ιδίως στις ΗΠΑ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να καταγραφούν και να αποδοθούν τα κέρδη στα χαρτοφυλάκια" αναφέρει ο αναλυτής της Solidus Sec.
 
---Μάνος Χατζηδάκης
 
Η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ ήταν η βασική αιτία ανάκαμψης της Αγοράς προς το τέλος της εβδομάδας, κατά την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.
 
Η εικόνα ήταν αποτέλεσμα και κάποιων τοποθετήσεων ενόψει της ανακοίνωσης της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI και των αντανακλαστικών εισροών που παραδοσιακά ενεργοποιούνται σε τέτοιες περιπτώσεις.
 
Κατά τα λοιπά το πλήθος των εταιρικών ανακοινώσεων τριμήνου με το ζόρι φθάνουν τους 8, οι συζητήσεις με την τρόικα συνεχίζονται ενώ η διαγνωστική μελέτη της Blackrock έχει μετατεθεί για τον Δεκέμβριο.
 
Από πλευράς νέων δεδομένων και πληροφοριών η Αγορά δεν έχει κάτι νέο να επιδείξει, σε καταλύτες που θα μπορούσαν δυνητικά να την εκτρέψουν ισχυρά προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση δίνοντας την εντύπωση –προσωρινής- "ανακωχής" στα παρόντα επίπεδα τιμών.
 
Επιμέρους η απόφαση της οριστικής διαιτησίας της ΔΕΗ με τον όμιλο του Μυτιληναίου και η συμφωνία της York Capital με την ΓΕΚΤΕΡΝΑ δημιούργησαν κάποια κινητικότητα, ενώ τα αποτελέσματα του ΟΤΕ δημιούργησαν ενδιαφέρον γύρω από την μετοχή λόγω των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών.
 
Η Αγορά δείχνει ότι χρειάζεται πιο δυνατά εναύσματα τα οποία θα έχουν προεξοφλητικό χαρακτήρα και λιγότερο την συνδρομή κάποιων παθητικών εισροών προκειμένου να επανέλθει σε ανοδική τροχιά. Δείχνει επίσης σημάδια κόπωσης σε μετοχές που έχουν προεξοφλήσει τα κέρδη του… 2015 και οι οποίες είχαν ηγηθεί της ανόδου το προηγούμενο διάστημα.
 
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης παραμένει ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα διαπραγμάτευσης από τις 21 Οκτωβρίου, αναλώνοντας χρόνο   μεταξύ ενός σχετικά σφιχτού εύρους διακύμανσης 70 μονάδων.
 
Η Αγορά έχει χάσει την δυναμική της και αυτό φαίνεται από την επίτευξη νεότερων τοπικών χαμηλών (1.137) και χαμηλότερων υψηλών σε εβδομαδιαία βάση γεγονός που εκτός από την παρουσία ισχυρών πωλητών κοντά στα φετινά υψηλά δείχνει και διστακτικότητα από τους αγοραστές να προχωρήσουν σε άμεση διαφυγή.
 
Στο κλίμα διστακτικότητα συμβάλει και η σχετική υποχώρηση του τζίρου, αλλά και η συγκέντρωση σε πολύ περιορισμένο πλήθος μετοχών. Τα σήματα αγορών από τους κινητούς μέσους παραμένουν σε ισχύ με το κομβικό σημείο αντιστροφής να έχει ανέλθει στις 1.120 μονάδες ενώ οι ταλαντωτές έχουν υποχωρήσει αισθητά από τις υπεραγορασμένες ζώνες βελτιώνοντας το τεχνικό ανοδικό περιθώριο.
 
Ωστόσο ο MACD παραμένει “πουλημένος”, αφού η Αγορά δεν έδωσε μονάδες σημαντικά υψηλότερες από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. Η εικόνα συσσώρευσης δείχνει ότι οι δυνάμεις που ενεργούν έχουν στην παρούσα φάση ισορροπημένη ισχύ και οι όποιες διορθώσεις δεν έχουν ισχυρό βάθος αφού η ένταση τους μάλλον αναχαιτίζεται στην αμέσως επόμενη.
 
"Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα αναμέναμε νέο υψηλό για το Γενικό Δείκτη παρά το γεγονός ότι η Αγορά κρατάει την επαφή της με τα πρόσφατα υψηλά των 1202 μονάδων.  Η πλάγια κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί εκ νέου στην εβδομάδα που ξεκινά με τις διαφοροποιήσεις να γίνονται εντονότερες μετά την αποσαφήνιση των μετοχών που θα συμμετέχουν στην σύνθεση του MSCI" αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με αρνητικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, μικτά πρόσημα και απόλυτη επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, ψηλότερα (παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα που έφερε η ανακοίνωση των νέων θέσεων εργασίας) κινούνται οι Αγορές του NYSE. Πιέζεται σημαντικά ο χρυσός.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κλείσιμο των συνεδριάσεων της εβδομάδας, έχουμε και την ομιλία του απερχόμενου προέδρου της FED στο συνέδριο του ΔΝΤ.
 
Από εκεί και πέρα, η σημαντικότερη "εισαγόμενη" είδηση ήταν η υποβάθμιση της Γαλλίας από την S&P. Πιο συγκεκριμένα, η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας κατά μία βαθμίδα σε "ΑΑ" από "ΑΑ+" πριν. Ο διεθνής οίκος αναβάθμισε το outlook των αξιολογήσεων σε σταθερό από αρνητικό.
 
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κινείται σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο για το μέλλον της Τραπεζικής Ένωσης της ΕΕ, καθώς αναφέρει σε νομική γνωμοδότησή της ότι μία ενιαία Αρχή για την εξυγίανση και εκκαθάριση των Τραπεζών θα πρέπει να έχει τις σχετικές αρμοδιότητες και να καλύπτει όλες τις Τράπεζες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
 
Η μείωση του επιτοκίου από την ΕΚΤ είναι καλοδεχούμενη, ωστόσο δεν μπορεί να αλλάξει - και κατ' επέκταση να βελτιώσει - μεμιάς την κατάσταση της Ευρωπαϊκής οικονομίας, υποστηρίζει η Capital Economics. Η ΕΚΤ - και τα "εργαλεία" της - δεν αρκούν για την επίλυση των θεμελιωδών προβλημάτων που ταλανίζουν τις Χώρες της αδύναμης Περιφέρειας, όπως: Υπέρογκο Δημόσιο χρέος, Διαρθρωτικές αδυναμίες, έλλειψη ανταγωνιστικότητας
Όλα τα ανωτέρω προβλήματα συνεχίζουν να αποτελούν βαρίδι σε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής οικονομίας, σημειώνει χαρακτηριστικά η Capital Economics.
 
Ηρεμία και χαμηλή μεταβλητότητα θα κυριαρχήσουν στις διεθνείς Αγορές μέχρι τα τέλη του 2013, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Σύμφωνα με την Αμερικανική Τράπεζα, κατά το επόμενο δίμηνο δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιο αρνητικό γεγονός, ώστε να πυροδοτήσει νέο γύρο αστάθειας στα Χρηματιστήρια. Για την άποψή της αυτή η Goldman Sachs επικαλείται τους εξής λόγους: Ο Οκτώβριος, ο οποίος αποτελεί παραδοσιακά μήνας αστάθειας, μόλις τελείωσε. Η τάση της μεταβλητότητας, παραδοσιακά, βαίνει μειούμενη στις Αγορές κατά το διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου. Η μεταβλητότητα στις Αγορές μειώνεται, όσο η ανάπτυξη κερδίζει momentum.
 
Περαιτέρω περιθώρια ανόδου των μετοχών, Παγκοσμίως, διαβλέπει η Barclays, μέσα στο 2014. Πιο συγκεκριμένα, αναμένει να καταγράψουν άνοδο 14% μέσα στο 2014 παίζοντας το σενάριο της ανάκαμψης της Ευρώπης και του περιορισμού των κινδύνων σε συνδυασμό με την τόνωση των εταιρικών κερδών. Ποντάρει ιδιαίτερα σε Ηπειρωτική Ευρώπη και σε αναδυόμενες Αγορές δίνοντας σύσταση "overweight" ενώ τηρεί σύσταση "underweight" στην Αμερικανική Αγορά.
 
H Barclays προτιμά τις Κυκλικές μετοχές αλλά και τις μετοχές του Χρηματοοικονομικού Κλάδου, της Βιομηχανίας και της Ενέργειας ενώ παράλληλα δίνει σύσταση "underweight" στην κλάδο της Υγείας.
 
Επιπλέον, η Τράπεζα δίνει έμφαση στις μετοχές των αναδυόμενων Αγορών και αναμένει ένα "comeback" μετά τις πιέσεις, διαβλέποντας ότι το premium του ρίσκου επένδυσης είναι ελκυστικότερο κατά 120 μονάδες βάσης έναντι του αντίστοιχου των ανεπτυγμένων Αγορών. Βραχυπρόθεσμα δεν αποκλείει διόρθωση, επισημαίνοντας, πάντως, ότι οι αποτιμήσεις είναι "λογικές".
 
Το κεφαλαιακό "κενό" των Τραπεζών της Ευρωζώνης μπορεί να ανέρχεται σε περίπου 95 δισ. ευρώ (υπερβαίνει ελαφρώς το 1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης) σύμφωνα με εκτίμηση της S&P.
 
Οι διεθνείς χρηματαγορές μπορεί να έχουν σημειώσει άνοδο 40% από το χαμηλό του Σεπτεμβρίου 2011, αλλά πρόκειται να ενισχυθούν πάνω από 13% έως τα τέλη του 2014, εκτιμά η Citigroup.
 
“Οι Παγκόσμιες μετοχές δεν είναι τόσο φθηνές όσο ήταν το 2011, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας ακριβές”, αναφέρει η έκθεση της Citigroup, επισημαίνοντας ότι οι στρατηγικοί αναλυτές της έχουν θέσει ως χρονικό όριο τα τέλη του 2014 για την επιστροφή αποδόσεων σε διψήφιο αριθμό.  Το 2011, οι μετοχές διαπραγματεύονταν 12 φορές τα ιστορικά κέρδη ανά μετοχή, επισημαίνει η Citigroup, ενώ τώρα διαπραγματεύονται 17 φορές, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή παραμένουν αμετάβλητα. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ακόμη και με αυτά τα κέρδη, οι αποτιμήσεις συμβαδίζουν με το μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
 
"Οι μετοχές στο MSCI World Inex διαπραγματεύονται με μερισματική απόδοση 2,5%, στα ίδια επίπεδα με τα Αμερικανικά ομόλογα" αναφέρει η Citi.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.000 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 14 Φεβρουαρίου 2014, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.
 
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι πλέον το βασικό μας σενάριο αναφέρειη Citigroup στο European Economic Outlook, τονίζοντας ωστόσο ότι ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει. Όπως επισημαίνει έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στα δημοσιονομικά της Χώρας αλλά οι διαρθρωτικές αλλαγές αποδεικνύονται ελλιπείς.
 
Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η ύφεση θα κινηθεί στο 3,8% φέτος και στο 2,9% το 2014. Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό προβλέπει ότι θα κινηθεί στο -0,6% το 2013 και στο -1,2% για το 2014.
 
Τις μεγάλες Ελληνικές εισηγμένες εταιρείες που συμπεριέλαβε χθες στους δείκτες του ο διεθνής οίκος Morgan Stanley θα επισκεφθούν τη Δευτέρα εκπρόσωποί του, συνοδευόμενοι και από εκπροσώπους νέων hedge funds, Αραβικής προέλευσης, που αναζητούν ευκαιρίες σε αναδυόμενες Αγορές. Ο διεθνής οίκος, παρουσιάζει για πρώτη φορά εταιρείες του Χ.Α. σε κεφάλαια προερχόμενα από τον Περσικό Κόλπο, τα οποία για τον ίδιο σκοπό θα συνεργαστούν και με άλλους οίκους. Πρόκειται για τα Jabre και Jarad Capital, ενώ τους εκπροσώπους του οίκου Morgan Stanley στην επίσκεψή τους στην Αθήνα, θα συνοδεύουν και εκπρόσωποι funds άλλων Χωρών.
 
Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο διάγραμμα, οι 1195 μονάδες δείχνουν σαν ένα πρώτο ζητούμενο. Μία κατοχύρωση του επιπέδου μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τις 1260 μονάδες. Κοντινή στήριξη οι 1150 μονάδες και κύρια η ζώνη 1120 - 1100.
 
Από τις μετοχές του FTSE25, ανοδική διαφυγή έδωσε ο τίτλος της Jumbo. Αν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 10,10 ευρώ, μπορεί να κινηθεί προς τα 10,94 και 12,00 ευρώ. "Stop loss" για τους "long", με κλεισίματα χαμηλότερα των 9,80 ευρώ.
 
Πολύς λόγος γίνεται για πιθανή υποβολή δημοσίων προτάσεων, από πλευράς Βιοχάλκο προς τις θυγατρικές και αυτό δείχνει να προβληματίζει και το ταμπλώ.
 
Με βάση την εξαμηνιαία περίοδο που προηγήθηκε της 15/10 (όπως αναφέρει και η ανακοίνωση) και με την βοήθεια και της Beta Sec., η στήλη αναφέρει τις μέσες τιμές εξαμήνου για τις επτά θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο: Σωλ. Κορίνθου (2,15), Ελβάλ (2,00), Σιδενόρ (1,67), Ελ. Καλώδια (1,60), Χαλκόρ (0,8650), ΕΤΕΜ (0,4200) και ΣΙΔΜΑ (0,5638).
 
Μένοντας χαμηλότερα του 25αρη, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έκλεισε μέσα στην ζώνη 3,30 - 3,40 ευρώ και έχει ενδιαφέρον αν θα δώσει ανοδική διαφυγή, με αμέσως επόμενη αντίσταση τα 3,70 ευρώ.
 
Επέστρεψαν οι αγοραστές σε Sato και Newsphone, με την πρώτη να έχει πρόθυμους πωλητές στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και την δεύτερη να κινείται κυρίως με "ανοιχτές" εντολές αγορών, ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε ο τίτλος της Dionic.
 
Σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον και για την μετοχή της ΕΚΤΕΡ. Σύμφωνα με ανακοίνωση η ΑΕΓΕΚ πώλησε 1.483.040 κοινές μετοχές της συνδεδεμένης, εισηγμένης στο Χ.Α., εταιρείας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 13,183% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΚΤΕΡ με τη μορφή εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής (OTC), έναντι συνολικού τιμήματος 800.000 ευρώ στην αγοράστρια εταιρεία Πολυκράτης Α.Ε. (0,5394 ανά μετοχή). Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής ηΑΕΓΕΚ δε συμμετέχει πλέον στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤΕΡ.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων που ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και τερμάτισε κοντά στα χαμηλά ημέρας και στην Αγορά Παραγώγων.
 
Παρά την αξιοσημείωτη μεταβλητότητα, οι συναλλαγές παρουσίασαν σημαντική μείωση τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.664 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς, μειώνοντας την υπερτίμηση στο 0,50%.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.394, 3.914 Νοεμβρίου, 480 Δεκεμβρίου, 0 Ιανουαρίου και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 391) κινήθηκαν μεταξύ 388 και 394,5 μονάδων.
 
Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.413), ΔΕΗ (1.523), Alpha Bank (733), Εθνική (1.226), Πειραιώς (3.962), ΟΠΑΠ (254), Μυτιληναίο (433), Βιοχάλκο (533), Intralot(141), Ελ. Πετρέλαια (202), Ελλάκτωρα (172), ΕΧΑΕ (100), ΕΥΔΑΠ (117), Jumbo(251).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 43% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν απογοητευτική με μόλις 256 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (242 δικαιώματα αγοράς και 14 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (19.590.035 τεμ.), Εθνική (1.930.707 τεμ.), MIG (1.789.692 τεμ.), ΠΕΙΡΤΠ (2.500.000 τεμ.).
 
Να σημειωθεί ότι 43.484 συμβόλαια, λήξεως Νοεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v