Στο ρυθμό των διεθνών αγορών και το ΧΑΑ;

Στο ρυθμό των διεθνών αγορών αναμένεται να κινηθεί και σήμερα η Σοφοκλέους, καθώς τίποτα δεν δείχνει να αλλάζει -μακροοικονομικά ή χρηματιστηριακά- το τοπίο. Σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας η Σοφοκλέους θα μπορούσε να ”ορθοποδήσει” σταθεροποιούμενη πάνω από το επίπεδο των 2.100 μονάδων σε πρώτη φάση.

Στο ρυθμό των διεθνών αγορών αναμένεται να κινηθεί και σήμερα η Σοφοκλέους, καθώς είναι προφανές ότι το μακροοικονομικό τοπίο και η χρηματιστηριακή ύφεση αποτελούν παράγοντες που χαρακτηρίζουν την τάση των τελευταίων ημερών, δεδομένου ότι το σενάριο της ήπιας διόρθωσης μετατρέπεται πλέον σε έκδηλη ανησυχία εκδήλωσης ”πωλήσεων πανικού”. Το ίδιο άλλωστε συνέβη στο κλείσιμο της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, έχουν συμπληρώσει το τελευταίο δεκαήμερο, το χειρότερο αρνητικό σερί των τελευταίων 25 σχεδόν ετών (από την πετρελαϊκή κρίση του 1974), ενώ εξίσου οξεία είναι η στάση των ίδιων των επενδυτικών δυνάμεων έναντι των αγορών, αφού τα περισσότερα Αμοιβαία προχωρούν τα ίδια σε μείωση θέσεων σε κινητές αξίες, αντί για στήριξη των υφιστάμενων θέσεων, όπως θα θεωρούσε κανείς ότι θα έπρατταν.

Ανάκαμψη μακροοικονομικών και χρηματιστηριακών δεικτών δεν επίκειται, είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η συντριπτική πλειονότητα των διεθνών αναλυτών και συνεπώς θα πρέπει να αξιολογήσουμε το κατά πόσο η Σοφοκλέους μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας, μπορεί να ορθοποδήσει.

Να ”ορθοποδήσει” στη συγκεκριμένη περίπτωση, συνεπάγεται σε πρώτη φάση, τη σταθεροποίηση πάνω από το επίπεδο των 2.100 μονάδων, σε β’ φάση τη σταδιακή επανεμφάνιση επενδυτών σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, και σε γ’ φάση μια νέα συσσώρευση οπουδήποτε πάνω από τις 2.000 μονάδες, ώστε να επιχειρηθεί μια νέα ανοδική κίνηση.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται πλέον οι τηλεπικοινωνίες, πέραν φυσικά των τραπεζών, αφού και ο μέχρι πρότινος θεωρούμενος ως αξιόπιστος ΟΤΕ μετά τη λογιστική αναμόρφωση των αποτελεσμάτων του, δέχεται εντονότατες πιέσεις από θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v