Και όμως η Σοφοκλέους επέπλευσε!

Μικρό.. ”λιμάνι” στην τρικυμία των ξένων αγορών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Σοφοκλέους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει συνολικότερο πρόβλημα, όπως ρευστοποιήσεις σε τράπεζες, ΟΤΕ και περιορισμός ισχύος της περιφέρειας. Ενδεικτική της τάσης που θα επικρατήσει η πορεία των ξένων αγορών, ενώ ”μετοχή της εβδομάδας” ανακηρύσσεται ο ΟΠΑΠ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με εβδομαδιαίες απώλειες 0,65% και υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στις 2.123 μονάδες, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι η Σοφοκλέους αποτελεί … μικρό λιμάνι που επηρεάζεται λίγοτερο – μέχρι στιγμής – από την τρικυμία των ξένων αγορών.

Βέβαια, το γεγονός, ότι μετά τις τραπεζικές μετοχές, οι θεσμικοί προχωρούν σε έντονες ρευστοποιήσεις μετοχών του μεγέθους ενός ΟΤΕ, φανερώνει ότι υπάρχει συνολικότερο πρόβλημα.

Τουλάχιστον, σε αυτή τη φάση ενδιαφέρονται ελάχιστα για άμεσες επανατοποθετήσεις, τη στιγμή που περιορίζεται όλο και περισσότερο η παρουσία και η ισχύς των περιφεριακών σχημάτων.

Κατά συνέπεια, το γεγονός ότι στην αγορά δεν έχουν επικρατήσει ακόμα διαθέσεις πανικού είναι από μόνο του ένα ενθαρρυντικό στοιχείο. Δεν υπάρχει βέβαια διάθεση και για παράτολμες κινήσεις στη μεσαία/ χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει διάθεση για κάτι καλύτερο, εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Τα ξένα χρηματιστήρια, εν πολλοίς, θα προσδιορίσουν χρονικά τη φάση αναστροφής και στη Σοφοκλέους.

Το ζητούμενο μέχρι τότε, είναι να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι απώλειες δεικτοβαρών μετοχών, ενδεχόμενο πιθανό, εάν θεωρήσουμε πως σε μεγάλο βαθμό έχουν ρευστοποιηθεί οι θέσεις σε τραπεζικούς τίτλους, μεγάλων ΑΕΔΑΚ.

Αναμφίβολα, μετοχή της εβδομάδας και μεγάλο ”Στοίχημα” αναδεικνύεται ο ΟΠΑΠ, που όχι μόνο απορρόφησε την εισαγωγή νέων μετοχών αλλά κατάφερε να κλείσει πολύ κοντά στην υψηλή τιμή των 52 εβδομάδων.

Ελάχιστες οι εξαιρέσεις, στον πτωτικό κανόνα, περιορίζονται σε μετοχές των 3Ε, Τιτάν, Κυριακίδη, ΕΥΑΘ, Ελληνική Τεχνοδομική, αλλά και των Ικτίνου, CPI και ελάχιστων ακόμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v