Πόσο αξίζει μία μετοχή;

Τα πάντα υπακούουν στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Η μεγάλη άνοδος των τελευταίων ετών στα χρηματιστήρια οδήγησε σε μεγάλη ζήτηση και εν συνεχεία σε μεγάλη προσφορά τίτλων. Το ερώτημα τώρα είναι, πόση ζήτηση υπάρχει; Γιατί αυτή τελικώς θα καθορίσει-βραχυπρόθεσμα- την ”τιμή της μετοχής”.

Πόσο αξίζει μία μετοχή;
Σε οτι αφορά στη Σοφοκλέους τα ζήσαμε όλα στο ”πετσί” μας. Μέσα στη φρενίτιδα του 1999, εν μέρει και του 2000, γεμίσαμε ”χαρτιά” μέσα από αυξήσεις κεφαλαίου, νέες εισαγωγές και ”σπλιτ”.

Στη συνέχεια όλοι άρχισαμε να ψάχνουμε γιατί οι μετοχές έπεφταν και συνέχιζαν να πέφτουν, με μικρά διαλείμματα, παρότι η οικονομία πήγαινε καλά. Βαρεθήκαμε να ακούμε τα τελευταία δύο χρόνια οτι η οικονομία πάει καλά και το χρηματιστήριο (θα σταματήσει να...) πέφτει.

Οι χρηματιστές με τα πολλά τους τελευταίους μήνες το... κατάλαβαν. Οταν ο επενδυτής, ο απλός επενδυτής που δίνει ζεστό χρήμα σε διαχειριστές, χρηματιστές, τραπεζίτες κ.λ.π. χάσει την ”πίστη” του στην αγορά, οι τιμές πέφτουν και πέφτουν και πέφτουν...

Εξ’ ου και οι ρηξικέλευθες προτάσεις του ΣΜΕΧΑ για την αύξηση κυρίως της διαφάνειας και της αξιοπιστίας της αγοράς, που ήλθαν βέβαια με μια μικρή καθυστέρηση... τριών ετών!!!!

Διότι όπως λέει και η γνωστή ρήση της αγοράς ” οι μετοχές ανεβαίνουν με λεφτά (που μπαίνουν στην αγορά) και πέφτουν με... χαρτιά”( που πωλούνται για να μετατραπούν σε ωραία ζεστά, ”βασιλικά”... μετρητά)!!!

Οσο κι εάν φαίνεται παράξενο ότι τραβήξαμε εμείς τραβάνε τώρα και οι ”μάγκες”, οι γνώστες, οι επαγγελματίες, οι πρωτοπόροι των αγορών... οι παντογνώστες της Wall Street.

Οι οποίοι μιλούν τώρα για την ”διάσταση” που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της πραγματικής οικονομίας (που υποτίθεται οτι πάει καλύτερα) και του... χρηματιστηρίου (μήπως σας θυμίζει τίποτα;).

Και μιλούν για αποτιμήσεις. Και λένε οι γνωστοί γκουρού των μεγάλων διεθνών οίκων, ”εμείς τώρα αγοράζουμε”. (ΑΥΤΟ μήπως σας θυμίζει τίποτα;)

Το πιο ισχυρό ατού της αγοράς μας είναι ακριβώς ότι βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά. Είμαστε πια στο στάδιο της αδιαφορίας.

Αν εκείνοι συνεχίσουν να πέφτουν ίσως να πέσουμε πολύ λιγότερο. Και λέω ίσως, διότι καλώς ή κακώς οι ξένοι έχουν αρκετά μεγάλες θέσεις στα βαριά χαρτιά της Σοφοκλέους...

Να κλείσουμε όμως με μια αισιόδοξη ”νότα”. Εκεί (στις ΗΠΑ) λαμβάνουν άμεσα, αυστηρά μέτρα. Οι παντοδύναμοι CEOs θα πρέπει πλέον να ”εγγυώνται” (περίπου... ενόρκως) τα αποτελέσματα που δημοσιεύει η επιχείρηση τους, ακόμη και στο τρίμηνο (!!!), με μια απόφαση που προβλέπεται να εφαρμοστεί από την 14η Αυγούστου.

Θα είναι ικανή αυτή η εντυπωσιακή κίνηση να αλλάξει το κλίμα της αναξιοπιστίας και της απαξίωσης; Θα το δούμε...

Γιώργος Παπανικολάου

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v