Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποιες παρακαταθήκες άφησε το σερί

Μπορεί να τερματίστηκε το ανοδικό σερί που έφερε τον Γ.Δ. σε επίπεδα πάνω από τις 1.100 μονάδες, όμως οι αισιόδοξοι ποντάρουν σε ακόμη καλύτερες τιμές. Ωστόσο, τα ανοιχτά μέτωπα ελλοχεύουν. Το χτίσιμο θέσεων από τα funds και ο κίνδυνος εγκλωβισμού για τους βιαστικούς. Τα στατιστικά.

Και την έβδομη...μέρα διόρθωση. Με την φυσιολογική και επιβεβλημένη -για αρκετούς- υποχώρηση της Παρασκευής τερματίστηκε το τελευταίο ανοδικό σερί στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ενα 6Χ6, που ξεκίνησε από τα χαμηλά της Πέμπτης (3/10) την περιοχή των 1.030-1.035 μονάδων, εξελίχθηκε με αυξανόμενες συναλλαγές στο διήμερο 9-10/10 φθάνοντας μέχρι και την συνεδρίαση της Πέμπτης (10/10) και να διορθώσει στην τελευταία ημέρα της εβδομάδας.

Παρότι το ανοδικό σερί δεν είχε ανάλογη χρονική διάρκεια με αυτό του Ιουνίου ή των αρχών του έτους σημείωσε αναλογικά τη μεγαλύτερη απόδοση, με σχεδόν 10% σε έξι συνεδριάσεις. Κατά συνέπεια θα μπορούσε να ειπωθεί, πως ήταν ένα «μεστό» σερί σε «κορυφές», με δύο 3άδες μετοχών στο παιχνίδι, τουλάχιστον μία «διανομή χαρτιών», πακέτα, αλλεπάλληλα «νέα υψηλά» για 3-5 μετοχές του Ftse Large Cap, διάθεση στήριξης από ξένα σπίτια, και μόχλευση άλλων μετοχών από τη «μεγάλη» και «μεσαία» κεφαλαιοποίηση.

Θα μπορούσε, λοιπόν να θεωρηθεί, πως ήταν ίσως το πιο μεστό και χρήσιμο για την συνέχεια της αγοράς ανοδικό σερί. Από τις 1.030-1.035 μέχρι τις 1.130-1.135 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

Είναι προφανές, πως αρκετά ξένα σπίτια βλέπουν (ή τους βολεύει να... βλέπουν) φως στο βάθος της σήραγγας και να ποντάρουν ανάλογα. Με αγορές από τα χαμηλά και στις διορθώσεις, με κατοχύρωση θέσεων/υπεραξιών σε υψηλά επίπεδα και επανατροφοδότηση του συστήματος με ρευστότητα.

Το γεγονός, πως σε αυτόν τον κύκλο της αγοράς ενεργοποιήθηκαν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και οι Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς μας δείχνει πως θα μπορεί να είναι η μαρκέτα μας εάν και εφ΄ όσον εξομαλυνθεί κάποια στιγμή η κατάσταση. Λέμε εάν και εφ΄ όσον, γιατί και την προηγούμενη εβδομάδα γίναμε θεατές άλλης μίας σκιαμαχίας των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και εσωκυβερνητικών μετώπων που βάλλουν κατά του Γ. Στουρνάρα.

Η εκτίμηση μας γνωστή, ο υπουργός Οικονομικών πατάει στην δημιουργία ή εμφάνιση εάν προτιμάτε «πρωτογενούς πλεονάσματος», αποδύεται σε πείσμονα προσπάθεια να πετύχει την πολυθρύλητη «επιστροφή στις αγορές» και παίζει τα ρέστα του, ποντάροντας συνάμα και προσωπικά.

Την τελευταία εβδομάδα έγινε εμφανής η προσπάθεια εσωκυβερνητικών κύκλων να αμφισβητήσουν τον Γ. Στουρνάρα και αυτό είναι κάτι, που πιθανότατα θα συναντάμε όλο και συχνότερα. Και από αρχές του 2014 όσο πηγαίνουμε προς τον Μάιο και τις εκλογές.

Το αποθαρρυντικό είναι, πως αυτό παρατηρείται σε μία συγκυρία, που τίθεται πλέον και από συγκεκριμένα ΜΜΕ η προοπτική διάσπασης του μετώπου ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ με ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ταμείου. Οχι βέβαια, πως είναι κάτι καινούργιο (έχει γραφτεί και έχει συζητηθεί εδώ και εβδομάδες) αλλά σηματοδοτεί την καμπή, που βρίσκεται η χώρα, η πραγματική οικονομία και το χρηματιστήριο.

Ωστόσο συγκεκριμένα «ξένα σπίτια» (ξανά) κερδίζουν από τα πονταρίσματα τους σε ελληνικές μετοχές, ομόλογα, χρέος και εκτός δραματικής ανατροπής δεν έχουν λόγο να μην συνεχίσουν. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η στάση τους, το χτίσιμο θέσεων σε μετοχές/εισηγμένων- κλειδιά του χρηματιστηρίου και της οικονομίας.

Η περίπτωση των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ- ΔΕΗ αλλά και οι τελευταίες κινήσεις σε Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς και δευτερευόντως σε Eurobank, Attica Bank παραπέμπουν σε ενεργή διάθεση και επενδυτική προοπτική. Όπως επίσης η συνεχής τοποθέτηση τους στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών όπως ο Μυτιληναίος, η Motor Oil, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο Τιτάν αλλά και σε τίτλους άλλων όπως Folli Follie Group, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή κ.λπ. Ανάλογες θέσεις χτίζονται και σε μετοχές σηματωρούς του Ft Mid (ΓΕΚ/Τέρνα, Φουρλής, ΕΥΑΘ κ.ά.).

Οι κίνδυνοι

Παρ' όλα αυτά με όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση, πως αρκεί μία... λάθος κίνηση για να εγκλωβιστεί κάποιος, βραχυπρόθεσμος, παίκτης. Η περίπτωση της Πανγαίας είναι ενδεικτική, καθώς το ανοδικό σερί της μετοχής της Εθνικής (από τα 2,91 ευρώ στις 30/9) μέχρι τα υψηλά (στα 3,91 ευρώ στις 8/10) τροφοδοτήθηκε κυρίως από την προεξόφληση της είδησης, που δεν ανακοινώθηκε την ώρα που έπρεπε.

Επίσης η βραχυπρόθεσμη μόχλευση στη ΒΙΟΧΑΛΚΟ και τις θυγατρικές του ομίλου διακόπηκε βίαια από την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ολοκληρωτική αναστροφή στην συνεδρίαση της Παρασκευής, μετοχές επί μετοχών, ανάδειξη των παθογενειών του ιδίου του ομίλου και «άδειασμα» για όλα τα χαρτιά της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, μητρικής και θυγατρικών. Η μόνη μετοχή εταιρείας του ομίλου, που διασώθηκε ήταν της ΣΙΔΜΑ (και αυτό μάλλον λόγω...επιτήρησης). Δύο περιπτώσεις ενδεικτικές για το πόσο εύκολα μπορεί να εγκλωβιστεί κάποιος ακόμη και σε φάση αγοράς με ανοδική φορά.

Ταυτόχρονα όμως γίνονται οι αγορές στα νέα υψηλά της ΕΧΑΕ, που προοιωνίζονται ανοδική συνέχεια (σε βάθος χρόνου) και αύξηση συναλλαγών/εσόδων. Καταγράφονται συνεχόμενα «νέα υψηλά» για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και άλλες μετοχές/εισηγμένες (και του Ftse Large Cap και του Ft Mid) που παραπέμπουν στην προσδοκία μερίδας «ισχυρών χεριών» για ακόμη καλύτερες τιμές.

Από τεχνική πλευρά η διόρθωση της Παρασκευής ενίσχυσε την εικόνα των βασικότερων δεικτών, κυρίως του 25άρη, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μικρής υποχώρησης.

Το στοίχημα είναι αν η αγορά -μετά τις απαραίτητες διεργασίες- θα επιχειρήσει για την πειστική ανοδική διάσπαση των 1.150 προς τις 1.180 και βλέπουμε...( ορισμένοι μιλούν από τώρα για επαναπροσέγγιση των 1.250 μονάδων) ή θα οπισθοχωρήσει προς τις 1.050 μονάδες.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.109,20 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 3,87%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 3,29% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,42%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (12,57%), Προσωπικά και Οικιακά Προιόντα (9,28%), και Τράπεζες (5,58%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Μέσα Ενημέρωσης (-12,50%) και Τρόφιμα – Ποτά (-2,68%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Βαρβαρέσος (127,91%), Αθηνα (66,67%), Πήγασος Εκδοτική (61%), PC Systems (60%), Δούρος (46,92%), Περσεύς (42,15%), Logismos (32%), CPI (26,44%), Μπουτάρης (25,53%) και Ιντεάλ (23,21%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΕΛΙΧΘ (-24,71%), Alpha Grissin (-20%), Pasal (-18,89%), Τζιρακιάν (-17,58%), Νάκας (-15,17%), Q&R (-12,87%) Audiovisual (-12,50%), Dionic (-10,13%), Εβροφάρμα (-10%) και Σαραντόπουλος (-9,88%).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v