ΧΑ: Διόρθωση... εντός προγράμματος

Εσπασε το σερί με τις έξι συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις. Σημάδια κόπωσης σε δεικτοβαρείς τίτλους. Ρευστοποιήσεις στους τίτλους του ομίλου Βιοχάλκο. Εβδομαδιαία κέρδη 3,87% για τον Γενικό Δείκτη και κέρδη 8,38% για τον τραπεζικό.

Οι έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, για τον Γενικό Δείκτη, έφεραν την απόλυτα αναμενόμενη διόρθωση, στην τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας.

Διόρθωση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απόλυτα ελεγχόμενη, ακόμα και αν συνεχιστεί, αν ο Γενικός Δείκτης δεν δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 1075 μονάδων και ο FTSE25 χαμηλότερα των 345 μονάδων.

Περισσότερο από το πρόσημο του Δείκτη θα έπρεπε να προβληματίσει η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, που ενδοσυνεδριακά ξεπερνούσε το 1 προς 2, σαφέστατη ένδειξη πως όσοι βραχυπρόθεσμοι παίκτες κατοχύρωσαν κέρδη σε τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, ή όσα κεφάλαια απεγκλώβισε η πρόσφατη και κατά πολλούς, εντυπωσιακή ανοδική κίνηση, δεν αναζήτησαν "επενδυτικές ευκαιρίες" σε χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Δυστυχώς στην παρούσα φάση, τόσο τα "εισαγόμενα" κεφάλαια, όσο και οι εγχώριοι traders που τα ακολουθούν, έχουν σαν μοναδικό γνώμονα την συναλλακτική δραστηριότητα και όχι τα θεμελιώδη των εισηγμένων. Εταιρείες με ελκυστικά θεμελιώδη και χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, θα συνεχίσουν να παραμένουν στα αζήτητα, μέχρι και όποτε δραστηριοποιηθεί το εγχώριο retail.

Από εκεί και πέρα και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι περισσότεροι Δεικτοβαρείς τίτλοι έδειξαν σημεία "κόπωσης", είτε γιατί κινούνται σε πολυετή υψηλά, είτε γιατί προσέγγισαν σημαντικότατες αντιστάσεις. Με αυτά τα δεδομένα, δεν φαίνεται εύκολη η υπέρβαση (με κλείσιμο) υψηλότερα της ζώνης 1130 - 1160, για τον Γενικό Δείκτη.

Επί παραδείγματι και όπως έδειξαν οι τελευταίες συνεδριάσεις, δύσκολα ο τίτλος της Alpha Bank θα υπερκεράσει τα 0,6500 ευρώ, της Εθνικής τα 4,20 ευρώ και της Πειραιώς τα 1,63 ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οι εισροές προς τις Τραπεζικές μετοχές θα γίνονται κατά κύματα, τους επόμενους μήνες και ανάλογα με τις εξελίξεις στα τρέχοντα μακροοικονομικά θέματα της χώρας.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης που υποστηρίζει ότι οι τρέχουσες Τραπεζικές κεφαλαιοποιήσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις κρίνονται ιδιαίτερα "απαιτητικές" και η σχέση ιδίων κεφαλαίων προς τρέχουσα κεφαλαιοποίηση είναι σημαντικά ψηλότερα από τον μέσο όρο άλλων Τραπεζών σε αναπτυσσόμενες Αγορές, ακόμα και αν ληφθεί υπ΄ όψιν το "αβαντάζ" του ευρώ για τις εγχώριες Τράπεζες.

Ακόμη, η ενδεχόμενη επιβολή νέου μνημονίου που θα περιλαμβάνει εισπρακτικά μέτρα αρκετών δισ, αναμένεται να προκαλέσει επιμήκυνση της υπάρχουσας ύφεσης, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

Επίσης, οι πιέσεις που δέχονται οι συστημικές Τράπεζες για πώληση θυγατρικών, μπορεί να επηρεάζει βραχυπρόθεσμα θετικά την μετοχή, όμως θεωρείται βέβαιο ότι η αποεπένδυση θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στην μελλοντική κερδοφορία.

Ο Γενικός Δείκτης, κατά την σημερινή συνεδρίαση, κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 25 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 1131,24 (+0,62%) και χαμηλό τις 1106,53 μονάδες (-1,58%), άλλαξε 10 φορές πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1109,03 (-1,36%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1109,2 μονάδες με απώλειες 1,34%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 732 εκατ. από τα οποία τα 630 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ).

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σήμερα και μέσω του Χ.Α. πέρασαν τρία "πακέτα" του ΟΠΑΠ συνολικά 105.270.000 μετοχών, η αξία των οποίων φτάνει τα 622 εκατ. ευρώ και αφορούσαν την μεταβίβαση του πακέτου από το ΤΑΙΠΕΔ στην Emma Delta. 

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "είδαν" θετικό πρόσημο καθ' όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Βιοχάλκο, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, Σωλ. Κορίνθου, Τιτάν, Frigoglas, Folli Follie Group. Αντίθετα μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΧΑΕ.

Μέσω των δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Τιτάν και Intralot, ενώ δεν υπήρξε Δεικτοβαρής τίτλος που να έκλεισε στο υψηλό ημέρας.

Από την άλλη, νέα δεδομένα δημιουργούνται από την απόφαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς να ζητήσει υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις για τις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο. Η απόφαση έφερε ασφυκτικές πιέσεις στις περισσότερες μετοχές του oμίλου: Βιοχάλκο (-6,37%), ΕΛΒΑΛ (-7,28%), ΕΤΕΜ (-4,66%), Σιδενόρ (-8,94%), Χαλκόρ (-11,92%), Ελ. Καλώδια (-8,05%), Σωλ. Κορίνθου (-7,76%) και ΣΙΔΜΑ (+17,17%, με συνολικό όγκο 2 τεμ.).

Για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ήταν η τρίτη συνεχόμενη ανοδική με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαία κέρδη 3,87% και τον Τραπεζικό κέρδη 8,38%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης "μετρά" κέρδη 22,17% και ο Τραπεζικός απώλειες 23,44%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

---Στρατής Πολυχρονέας

Συνεχίσθηκε και αυτή την εβδομάδα το κλίμα ευφορίας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, απόρροια προσδοκιών ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας και ξένων εντολών αγοράς, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας. 
 
Μπορεί αρκετά από τα τελευταία εγχώρια μακροοικονομικά στοιχεία να μην πιστοποιούν το πρώτο (αύξηση της ανεργίας στο 27,6% τον Ιούλιο, υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά -7,2% τον Αύγουστο, υποχώρηση εξαγωγών κατά -5,7% τον Αύγουστο), αλλά και από την άλλη δε μπορούν να κάμψουν το δεύτερο, που έγκειται στην ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος, στην πιο διαλλακτική στάση της τρόικας έναντι της Ελλάδας και στα θετικά σχόλια από το εξωτερικό για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
 
Ωστόσο, ο "υπέρ πάντων αγώνας της κυβέρνησης" για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, προκειμένου το τελευταίο να αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό επιχείρημα στην επικείμενη αίτηση ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους, δε σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι το αίτημα αυτό θα ικανοποιηθεί εμπρόθεσμα.
 
Η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση το δ΄ 3μηνο του 2013 για την επίτευξη του πλεονάσματος είναι ιδιαίτερα αμφίβολο, αν θα μπορέσει να εφαρμοσθεί και μέσα στο 2014, τη στιγμή που οι όποιες εναπομένουσες ταμειακές "δεξαμενές" των πολιτών αδειάζουν.
 
Κατά συνέπεια η οποιαδήποτε καθυστέρηση εκ μέρους των ξένων πιστωτών να δεχτούν να συζητήσουν, η/και να αποδεχθούν, την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους γίνεται επικίνδυνη, όχι μόνο ως προς το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά και ως προς την ανάγκη έγκρισης νέων παρεμβάσεων διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως τα βαπτίζει το ΔΝΤ (αντί για νέα μέτρα) προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που έχει δημιουργηθεί για το 2015 και 2016.
 
Το αρνητικό σε αυτόν τον "αγώνα δρόμου", όπως άλλωστε διαφαίνεται, έχει να κάνει με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη (ανάγκη δημιουργίας Κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία ), τη στιγμή βέβαια που και οι αντίστοιχες στις ΗΠΑ μόνο αδιάφορες δεν είναι.
 
Όσον αφορά το τελευταίο, μπορεί όλες τις προηγούμενες φορές να έχει πρυτανεύσει η λογική μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών και οι Αγορές να τιμολογούν εκτόνωση της κατάστασης, μέσω της αύξησης του ορίου χρέους έστω και για μερικές εβδομάδες, ωστόσο θα πρέπει κανείς να εξετάζει, σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό ανόδου ή καθόδου, ανάλογα με το ενδεχόμενο, προτού λάβει τις όποιες αποφάσεις του για το χαρτοφυλάκιό του, συνιστά ο αναλυτής της Solidus Sec. 
 
---Απόστολου Μάνθου
 
Η ανοδική διάσπαση των 1050 μονάδων με αυξημένο τζίρο συναλλαγών λειτούργησε διαγραμματικά για το Γενικό Δείκτη ως εκτίναξη πιεσμένου ελατηρίου -μετά τη συσσώρευση πέριξ των 1000 μονάδων-  προκαλώντας έντονη  κίνηση απελευθέρωσης προς την άνω πλευρά του ανοδικού καναλιού του Καλοκαιριού, όπου και οριοθετείται μεταξύ των 1140 με 1160 μονάδων, σύμφωνα με την ανάλυση του Απόστολου Μάνθου.
 
Όσο όμως ο Γενικός Δείκτης πλησιάζει προς τη ζώνη αντίστασης των 1140 με 1160 μονάδων τόσο θα μαζεύονται "αντίρροπες καθοδικές δυνάμεις" πρόκλησης   σε βραχυχρόνιο επίπεδο ενός πολύ πιθανού "pullback" αποδέσμευσης από τα υπεραγορασμένα επίπεδα. Σενάριο, που ενισχύεται  και από την αυξημένη γωνία κλίσης της πρόσφατης  ανόδου. Ενεργοποίηση του προαναφερόμενου σεναρίου θα οδηγήσει  το Γενικό Δείκτη σε μία πτωτική αναδίπλωση προς το όριο στήριξης των 1085 μονάδων.  Στη περίπτωση όμως που ο Δείκτης διασπάσει με  "ισχύ" τις 1160 μονάδες  τότε θα ανοιχθεί ο δίαυλος προώθησης προς τις 1280 μονάδες, σημείο όπου  εκτιμάται  ότι είναι  ένα  πολύ σημαντικό μεσοπρόθεσμο "stop" της υπάρχουσας ανόδου.
 
Κοντά στο όριο των 370 με 380 μονάδων λαμβάνει τιμές στο ημερήσιο chart τιμών ο FTSE 25 εμφανίζοντας ισχνά σημάδια ανοδικής "κόπωσης" δίχως  και τη βοήθεια της  "βαρύνουσας" Coca – Cola HBC. Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η ανοδική υπέρβαση των 380 μονάδων με αυξημένο καθαρό τζίρο συναλλαγών. Κίνηση, όπου εάν πραγματοποιηθεί θα "σπρώξει" το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης προς το ψυχολογικό όριο των 400 μονάδων.
 
Στην αντίθετη όμως περίπτωση, όπου ο δείκτης δηλώσει έντονη αδυναμία διάσπασης των 380 μονάδων τότε θα πρέπει να αναμένουμε ένα γρήγορο καθοδικό "retracement"  προς τη ζώνη στήριξης των 360 με 355 μονάδων. Σε μεσομακροπρόθεσμη ισχύ  παραμένει ο ενδιαφέρον τριμηνιαίος διαγραμματικός σχηματισμός “Cup w Handle” (Κούπα με χερούλι), όπου και δίνει ως κύριο ανοδικό στόχο την περιοχή των 416 μονάδων, επισημαίνει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.
 
---Μάνος Χατζηδάκης 
 
Με εντονότερη ορμή ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, κλείνοντας θετική για τρίτη συνεχόμενη φορά σε εβδομαδιαία βάση, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.
 
Η βελτιωμένη οπτική ξένων κυρίως παραγόντων για την Ελλάδα, ενίσχυσε την μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, έδωσε ευκαιρίες ανόδου σε μεγαλύτερο αριθμό τίτλων, διαχέοντας έτσι την δυναμική της ανόδου σε μεγαλύτερο κομμάτι της Αγοράς.
 
Η διόρθωση της Παρασκευής κινείται εντός των φυσιολογικών και αναμενόμενων ορίων, τηρουμένων των αναλογιών της ανόδου και των αποδόσεων που έχουν καταγραφεί από τις αρχές Οκτωβρίου. Με αυτή την άνοδο απεγκλωβίστηκαν σημαντικά κεφάλαια και δη τα κεφάλαια που είχαν τοποθετηθεί στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίων των Τραπεζών αφού συνδυαστικά οι τιμές των warrants και των μετοχών έχουν πλέον ξεπεράσει και απομακρυνθεί από τις τιμές ασκήσεων των δικαιωμάτων προτίμησης.
 
Αυτό σημαίνει ότι 3,1 δισ ευρώ μπορούν να στραφούν και άλλου χωρίς απώλειες και να ενισχύσουν μετοχές που υπολείπονται σε απόδοση ή έχουν πιο ευκαιριακό χαρακτήρα.
 
Γεγονός είναι πάντως ότι η Αγορά είναι πιο "ζωντανή" από ότι ένα μήνα νωρίτερα, οι τιμές περισσότερο "δεμένες" με τζίρο και οι προσδοκίες ή τα νέα αρχίζουν να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος προεξόφλησης κάνοντας την Αγορά περισσότερο αποτελεσματική. Η αποκατάσταση αυτής της συνθήκης λαμβάνει χώρα μετά από μια μακρά περίοδο χαμηλών αντανακλαστικών όπου η διάθεση αποστροφής ρίσκου είχε τον πρώτο λόγο.
 
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε σημάδια κόπωσης πριν τις 1.150 μονάδες μετά από ένα δυνατό σερί ανόδου έξι ημερών τα οποία οδήγησαν τους ταλαντωτές σε ζώνες αγοραστικής υπερβολής ανάλογης με αυτή του φετινού Μαΐου.
 
Αν και οι συγκυρίες μεταξύ των δύο υψηλών είναι διαφορετικές η υποχώρηση που ξεκίνησε από το τοπικό υψηλό των 1.131 μονάδων ενδεχομένως δεν θα περιοριστεί σε λίγες μονάδες καθώς τα σωρευτικά κέρδη και η αναλογίες από τα χαμηλά επιτρέπουν μια πιο "άνετη διόρθωση" με πιθανή ζώνη στήριξης τις 1.060 – 1.030.
 
Η διόρθωση βρίσκει σχεδόν το σύνολο των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (πλην Coca Cola) σε τεχνική υπερβολή γεγονός το οποίο αναμένουμε να δώσει ισχυρότερα κίνητρα πωλήσεων σε όλο το εύρος των μετοχών που επηρεάζουν τον Δείκτη.
 
Από την εξέλιξη των συναλλακτικών τζίρων αναμένουμε επίσης πληροφορίες για την εκτόνωση της διόρθωσης, αφού στο "ανέβασμα" η Αγορά είχε σταθερά την συνδρομή υψηλών συναλλαγών.
 
Κατά τα λοιπά το Χ.Α. παραμένει σε θετικό ανοδικό κανάλι μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα και η εικόνα αυτή δεν απειλείται όσο ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται πάνω από τις 1020 μονάδες όπου οι κινητοί μέσοι θα αρχίζουν να φλερτάρουν με την αλλαγή της τάσης.
 
Η συνέχιση της διόρθωσης της Παρασκευής συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να έχει και συνέχεια την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ακόμα τα τεχνικά δεδομένα παραμένουν ισχυρά θετικά φορτισμένα, αποθαρρύνοντας ενδεχομένως κάποιες κινήσεις αντιστροφής ή ανάδρασης της Αγοράς.
 
Οι εταιρικές ανακοινώσεις κερδών του τρίτου τριμήνου έχουν ξεκινήσει στις ΗΠΑ και συνεχίζονται την ερχόμενη εβδομάδα με πυκνότερη ροή. Στις 15 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση του τρίτου τριμήνου των Citigroup, Intel, Coca Cola company, Yahoo, στις 16/10 ακολουθούν BlackRock, Mattel, Pepsi, στις 17/10 Goldman Sachs, Phillip Morris, και στις  18/10 η εβδομάδα κλείνει με General Electric.
 
Tην ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων για το μήνα Οκτώβριο, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, απλά θετικά πρόσημα και οριακά κέρδη σε Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street. Πιέζεται σημαντικά το πετρέλαιο και ακόμα σημαντικότερα ο χρυσός.
 
Τις καλύτερες 23 μετοχές του S&P 500 όσον αφορά στις αποδόσεις μερισμάτων και επαναγοράς, επιλέγει η Goldman Sachs.
 
“Οι εταιρείες με μετοχές που διαπραγματεύονται στον S&P 500 επαναγοράζουν πάνω από το 3% της κεφαλαιοποίησης, δύο φορές πάνω από τη δεκαετία του '90, ενώ τα μερίσματα έχουν αυξηθεί κατά 50% από το 2010”, αναφέρει σε σημείωμά του ο οίκος και προσθέτει ότι “το 80% των εταιρειών του S&P 500 επαναγοράζουν μετοχές. Αναμένουμε 10% επαναγορά και αύξηση μερίσματος το 2014”.
 
"Οι ισχυροί ισολογισμοί των εταιρειών, οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων και η ήπια οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ υποδεικνύουν ότι οι επενδυτές επιθυμούν οι εταιρείες να επιστρέψουν περισσότερο ρευστό στους μετόχους μέσω επαναγοράς και μερισμάτων. Και τα τελευταία 20 χρόνια, οι εταιρείες του S&P 500 με ισχυρά προγράμματα επαναγοράς μετοχών έχουν υπεραποδόσει στην Αγορά".
 
Σύμφωνα με την GS οι 23 καλύτερες μετοχές, με συνολική απόδοσηκεφαλαίου από 13,9% έως 39,0%, είναι των εξής εταιρειών: Assurant Inc., L-3 Communications,Northrop,  Grumman, NVIDIA Corp., DIRECTV,  Western Digital,  McGraw Hill Financial,  Sallie Mae, Coca-Cola Enterprises, Computer Sciences Corp., People's United Financial Marathon Petroleum, L Brands Inc., Reynolds American, Wynn Resorts, Yahoo!, Ameriprise Financial, Tenet Healthcare, Pfizer, The Dun & Bradstreet, Pentair Ltd., AIG.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 17 Ιανουαρίου 2014.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν πετυχαίνει τους στόχους της, μπορεί να προκαλεί την ανησυχία του ΔΝΤ, το οποίο ασκεί πιέσεις στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους, ωστόσο, μάλλον δεν δυσαρεστεί του Ευρωπαίους δανειστές. Στην εκτίμηση αυτή προβαίνει η "Die Welt", "Πρόκειται για έναν ατέρμονο εφιάλτη", παρατηρεί η Γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η Χώρα εξέρχεται με πολύ βραδείς ρυθμούς από την εξαθλίωση και απαριθμώντας για μια ακόμη φορά τις Ελληνικές αδυναμίες (ασθενής ανάπτυξη, ιδιωτικοποιήσεις που δεν προχωρούν και αδυναμία είσπραξης φόρων). "Ίσως, στα κρυφά, οι Ευρωπαίοι να μην είναι τόσο δυσαρεστημένοι από την πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ" επισημαίνει η Die Welt, εκτιμώντας ότι έτσι έχουν την αφορμή για να ασκήσουν ακόμη περισσότερες πιέσεις στην Κυβέρνηση Σαμαρά προκειμένου εκείνη να βελτιώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
 
"Από την άλλη πλευρά -και αυτό μάλλον ικανοποιεί τη Γερμανική Κυβέρνηση- τα στοιχεία του ΔΝΤ προσφέρουν μια καλή δικαιολογία για να μη γίνει -κατ' αρχήν- καμία συζήτηση για 'κούρεμα' του χρέους της Αθήνας είτε στη μορφή των μειωμένων επιτοκίων και της επιμήκυνσης των δανείων είτε με τη μορφή μερικής παραίτησης από την αποπληρωμή τους". Και η εφημερίδα διευκρινίζει: "Οι Ευρωπαίοι έχουν μεν υποσχεθεί στην Ελλάδα να διαπραγματευτούν για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους, ωστόσο υπάρχει ένα παραθυράκι. Η συμφωνία προβλέπει ότι μόνο εφόσον η Αθήνα πληροί όλους τους όρους, θα γίνουν διαπραγματεύσεις. Και ακριβώς αυτό δεν κάνει η Χώρα".

Στις δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα αναφέρεται άρθρο του πρακτορείου Bloomberg, επισημαίνοντας ότι προσφάτως η Ελλάδα θεωρείτο ότι βρισκόταν στον σωστό δρόμο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, ωστόσο "οι προβλέψεις αποδείχθηκαν υπερεκτιμημένες". Όπως σημειώνει, το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να αντιδράσει στις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ για ΑΕΠ 0,4% το 2014, έναντι στόχου 1,5%, απαντώντας ότι η Κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειαστεί για να επιτύχει το πλεόνασμα 1,5%, όπως περιστολή δαπανών, αναβάθμιση του συστήματος συλλογής φόρων ή και τα δύο μαζί. Ωστόσο, σημειώνει το άρθρο, οι επιπλέον περικοπές ίσως είναι "πολιτικά ανέφικτες", καθώς η Χώρα βρίσκεται ήδη σε αναταραχή από τα Κυβερνητικά μέτρα λιτότητας.
 
Εκτιμά δε ότι η αποτυχία της να εκπληρώσει τους στόχους που της έχουν τεθεί, ενδέχεται να καθυστερήσουν το νέο πακέτο βοήθειας από ΕΕ και ΔΝΤ. Καταλήγει δε με τη δυσμενή πρόβλεψη ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να βρεθεί μπροστά σε μια νέα κρίση τον επόμενο χρόνο.

Προς διαζύγιο οδεύει η συνεργασία της Ευρωζώνης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη διάσωση της Ελλάδας, σύμφωνα με τη "Wall Street Journal". Όπως επισημαίνει, καθώς εκπρόσωποι και των δύο πλευρών συναντώνται στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συζητήσουν την ανάγκη της Ελλάδας για επιπλέον χρήμα και μικρότερο φορτίο χρέους, οι συγκρούσεις που διογκώθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια βαίνουν προς την κορύφωσή τους.

Ερχόμενοι στα όσα συνέβησαν σήμερα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ και αν επαληθευτούν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες η συντριπτική πλειονότητα των Δεικτοβαρών τίτλων είναι υπεραγορασμένη, όλοι περιμένουν την επόμενη κίνηση της ΕΕΕ που μπορεί να αποτελέσει τον επόμενο "μπαλαντέρ" της Αγοράς. Πάντως η σημερινή συμπεριφορά της μετοχής περισσότερο προβληματισμό δημιούργησε, παρά αισιοδοξία, ο οποίος προβληματισμός θα ενταθεί αν ο τίτλος δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 20,30 ευρώ.

Από τις υπόλοιπες Δεικτοβαρείς μετοχές, μόνο τρεις συνεχίζουν να υποστηρίζουν την πλευρά των αισιόδοξων.
Έτσι η ΕΧΑΕ κινούμενη σε υψηλά 44 μηνών, άφησε πίσω της και την αντίσταση των 7,25 ευρώ και δεν έχει ουσιαστικό τεχνικό εμπόδιο μέχρι τα 8,80 ευρώ.

Νέο υψηλό 42 μηνών για τον ΟΤΕ, με την επόμενη τεχνική αντίσταση να εντοπίζεται στα 9,20 ευρώ. Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών, ανακοίνωσε την πρόθεσή του για αγορά ιδίων μετοχών κατά τη χρονική περίοδο από 11.10.2013 έως και 10.05.2014 στο πλαίσιο εκπλήρωσης υποχρέωσής του από το Πρόγραμμα Παροχής Δικαιωμάτων Προαίρεσης σε στελέχη της Εταιρίας και θυγατρικών της εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με την από 26.06.2013 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων και την υπ' αριθμ. 6/11-10-2013 απόφαση του Δ/ντος Συμβούλου της εταιρείας, η ΟΤΕ Α.Ε. προτίθεται να αποκτήσει κατ΄ ανώτατο 5.991.465 ίδιες μετοχές, δηλαδή ποσοστό έως περίπου 1,22% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας, με ανώτατη τιμή αγοράς 13 ευρώ ανά μετοχή και κατώτατη τιμή αγοράς 2 ευρώ ανά μετοχή.

Στους "πράσινους" τίτλους και η μετοχή του ΟΠΑΠ. Ιδιαίτερα σημαντική αντίσταση στα 9,70 ευρώ.
Χαμηλότερα του 25αρη, πυκνές συναλλαγές στα 0,52 ευρώ για την ΕΚΤΕΡ, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Επίλεκτο, οκτώ ανοδικές συνεδριάσεις και μία πτωτική, στις τελευταίες εννιά, για την Trastor, συνεχίζουν να "δίνουν τροφή" στις φήμες για επικείμενες μετοχικές ανακατατάξεις.

Συνεχίζεται η πλαγιοανοδική κίνηση για την Τεχν. Ολυμπιακή που έχει ξεκινήσει από τα 1,21 ευρώ (κλείσιμο 4/9), πέντε θετικές και μία αρνητική συνεδρίαση στις τελευταίες έξι για την Lamda Development, ενώ σε νέα υψηλά πενταμήνου έκλεισε ο Αστέρας, με αξιοπρόσεκτο "bid" και συναλλαγές ... 15νθημέρου.

Τέλος, στα €9 από €8 προηγουμένως αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Jumbo η Eurobank Equities σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί σύσταση "hold". Η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι τα περιθώρια κέρδους ενδέχεται να αυξηθούν το 2014 λόγω μείωσης των ναύλων και ενίσχυσης του ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ αναμένει επιστροφή κεφαλαίου 0,40 ευρώ ανά μετοχή σε περίπτωση που η Jumbo λάβει νέο δάνειο 65 εκατ. ευρώ.

------ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με τους πωλητές να αναλαμβάνουν τις περισσότερες πρωτοβουλίες, ενώ στην Αγορά Παραγώγων αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.693 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, μείωσε το discount στο 0,05%.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.207, 4.117 Οκτωβρίου, 929 Νοεμβρίου και 161 Δεκεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 368,5) κινήθηκαν μεταξύ 367,75 και 377,5 μονάδων.
 
Συνεχίστηκε, ο δανεισμός τίτλων (150.000 Alpha Bank, 9.000 ΔΕΗ, 600.000Eurobank, 200.000 Εθνική), αλλά και οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.425), ΔΕΗ (1.021), Alpha Bank (8.716), Εθνική (3.759), Πειραιώς (3.738), ΟΠΑΠ (437), Μυτιληναίο (1.043), MIG (616), ΓΕΚ (333), Intralot (290), Ελ. Πετρέλαια (234), Ελλάκτωρα (275), Motor Oil (199), Σιδενόρ (310), Jumbo (198), ΕΧΑΕ (267), Τιτάνα (101).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25 η συμμετοχή ήταν μειωμένη, με μόλις 641 τεμάχια να καταγράφονται (335 δικαιώματα αγοράς και 306 δικαιώματα πώλησης) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 42%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (12.405.635 τεμ.), Εθνική (1.217.819 τεμ.).
Να σημειωθεί ότι 44.253 συμβόλαια λήξεως Οκτωβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v