Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Με το βλέμμα (και) στη Wall

Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ και η ανοδική αντίδραση στο αμερικανικό χρηματιστήριο ενδέχεται να μην επιτρέψουν στο ΧΑ την... επιβεβλημένη διόρθωση. Πρέπει να υπερβεί σύντομα τις 180 μονάδες ο κλαδικός δείκτης για να έχουν συνέχεια οι τράπεζες.

Καλοδεχούμενο το ανοδικό σερί, με 6 στις 6 συνεδριάσεις στο συν και με τον Γενικό Δείκτη πλέον στην περιοχή των 1.125 μονάδων, αρκετά κοντά στον στόχο των 1.150. Επίπεδα όπου θα δοκιμαστούν οι αντοχές και οι διαθέσεις κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Καλύτερη η εικόνα του FTSE Large Cap, με κλεισίματα όλο και εγγύτερα των πολύ σημαντικών 380 μονάδων. Ενθαρρυντική ένδειξη η ενίσχυση των συναλλαγών, σταδιακά τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις, οι οποίες έφτασαν εχθές στα 143 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες παραμένουν ένα από τα 2-3 βασικά κλειδιά της τάσης, αλλά ο κλαδικός δείκτης θα πρέπει να επανέλθει σύντομα και σε κλείσιμο υψηλότερα των 180 μονάδων. Θα πρέπει η μετοχή της Εθνικής, που στο διήμερο 9-10/10 επιβεβαιώνει με υψηλούς τζίρους τα 3,60-3,65 ευρώ, να αντιδράσει μέσα στις επόμενες ημέρες πάνω από τα 4 ευρώ για να έχει πιθανότητες και χαμηλό ρίσκο η κίνησή της αλλά και η κίνηση του κλαδικού δείκτη.

Νέα υψηλά όμως και εχθές για δύο από τις τρεις μετοχές της ομάδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ: ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ κατέγραψαν νέες κορυφές στα 8,64 και στα 9,74 ευρώ αντίστοιχα.

Ο ΟΠΑΠ έχει μείνει λίγο πίσω, αλλά σήμερα περνά και τυπικά στα χέρια των ιδιωτών, με τη μεταβίβαση από το ΤΑΙΠΕΔ του 33% του μετοχικού κεφαλαίου στην Emma Delta. Η μετοχή έχει κάνει τη στάση της, τη συσσώρευσή της, νέα κεφάλαια έχουν τοποθετηθεί, μπορεί δηλαδή να κινηθεί με τη σειρά της για «νέο υψηλό» πάνω από τα 9,36 ευρώ της 8ης/10.

Όμως, το τελευταίο ανοδικό σερί -που σημειωτέον δεν είναι το εκτενέστερο για φέτος- έχει ξαναφέρει το χρηματιστήριο στην επικαιρότητα. Στις συζητήσεις σε τραπεζικά και χρηματιστηριακά στέκια και γραφεία, τις τελευταίες ημέρες, γράφονται και πάλι θετικά άρθρα και προσεγγίσεις.

Σε αυτήν την καμπή της αγοράς, χρειάζεται ένα γερό... κούνημα, μια ισχυρή κίνηση κάτω-πάνω για να ρευστοποιηθούν κερδοφόρες θέσεις και να τοποθετηθούν νέες. Ωστόσο, οι εξελίξεις από τη Wall είναι ένα ερώτημα, κατά πόσον θα... επιτρέψουν μια διόρθωση σύντομα στις αγορές.

Στα χθεσινά σχόλιά μας σημειώναμε (στις 13.54) πως «...στις ευρωπαϊκές αγορές επικρατεί ανάλογη τάση, με ενδεικτική την άνοδο του DAX κατά 1,35% προς τις 8.635 μονάδες. Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό οι ευρωαγορές αρχίζουν να προεξοφλούν την προοπτική εύρεσης συμβιβαστικής λύσης στις ΗΠΑ».

Νωρίτερα στις 11.18 αναφερόμασταν στη... μικρή, πλην όμως εμφανή αλλαγή στάσης των Ρεπουμπλικάνων. «Ενδεχομένως οι εξελίξεις στις ΗΠΑ να δώσουν σήμα για έναν νέο γύρο διεθνώς. Για να δούμε...».

Ίσως ο μόνος λόγος για να μην κάνει την επιβεβλημένη διόρθωσή του το Χ.Α. γύρω από αυτά τα επίπεδα, προκειμένου να διασπάσει πειστικά ανοδικά τις 1.150 προς τις 1.180 μονάδες, είναι τα νεότερα από τις ΗΠΑ και η φορά των ευρωχρηματιστηρίων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v