Ρευστοποιήσεις, πιέσεις και διόρθωση με το... καλημέρα. Με καθοδικό χάσμα ξεκίνησε η συνεδρίαση για τους βασικούς δείκτες, χαμηλότερα συνέχισε, για να στηθεί μία πρώτη βάση - στήριξη στις 1.083 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.
Κλειδί το... άνοιγμα της Εθνικής από τα 3,75, που γρήγορα υποχώρησε προς τα 3,65 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές (για τα πρώτα 15-20΄). Άμεση διόρθωση για το σύνολο των τραπεζικών μετοχών, με τον κλαδικό δείκτη και πάλι χαμηλότερα των 180 μονάδων.
Το κλίμα και η διάθεση πολύ γρήγορα διαχύθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, με συνέπεια τις ρευστοποιήσεις και άλλων βραχυπρόθεσμων θέσεων. Ισχυρές απώλειες για τον τίτλο της Εθνικής, μετά και τις ανακοινώσεις για την Πανγαία, καθώς η αγορά περίμενε την ανακοίνωση ότι έκλεισε το deal. Άλλωστε με αφορμή την εικοτολογία και τις διαρροές για την Πανγαία η μετοχή της ΕΤΕ «έπαιξε» τις τελευταίες τρεις μέρες και αφού γνώστες του παιχνιδιού είχαν τοποθετηθεί από τα χαμηλότερα επίπεδα των 2,90 ευρώ (στις 30/9) και πάνω...
Καλή η αποσυμπίεση, καλύτερη η υποχώρηση βασικών δεικτών και μετοχών προκειμένου κάθε φορά να επιβεβαιώνονται (ή όχι) στηρίξεις και αντιστάσεις. Από τη στιγμή που η αγορά έχει αποκτήσει ταχύτητα κι οι συναλλαγές κυκλικότητα, οι ξένοι στηρίζουν το εγχείρημα, εύλογα θα πρέπει να δείχνουμε ακόμη μεγαλύτερη προσοχή.
Στις 360 μονάδες βρήκε βάση ο Ftse Large Cap, σημείο όπου ενεργοποιήθηκαν οι πρώτες σημαντικές αγορές με τον δείκτη να ανακάμπτει ελαφρώς προς τις 365 μονάδες. Ωστόσο, κατά την εκτίμησή μας, ακόμη δεν έχουμε δει τα «χαμηλά ημέρας» ούτε για τον 25άρη ούτε για τη μετοχή της Εθνικής και γι' αυτό θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή για την επόμενη ώρα.
Στα περίπου 16 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, από τα οποία σχεδόν τα 4,6 εκατ. στην Εθνική και τα 3,2 εκατ. στη μετοχή της Πειραιώς. Εάν προστεθεί και η μετοχή της Alpha Bank, βλέπουμε, πως σε μόλις τρεις τραπεζικούς τίτλους έχει γίνει το μισό των συναλλαγών, μέχρι τις 11.10-11.15. Στοιχείο που καθιστά ευάλωτο τον κλαδικό δείκτη, ο οποίος θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό να επιβεβαιώσει τις 175 μονάδες.
Εάν γίνει αυτό, τότε συζητάμε για το ενδεχόμενο επανατοποθέτησης ίσως και σήμερα ή αύριο. Ειδάλλως περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη προς τις 170 μονάδες θα απαιτήσει ακόμη περισσότερη προσοχή, αφού θα ενταθούν οι ρευστοποιήσεις (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών.
Από τις μη τραπεζικές μετοχές, του ΟΤΕ ήταν η πρώτη δεικτοβαρής όπου ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς από τα χαμηλά των 8 ευρώ, με την τιμή να ενισχύεται σταδιακά προς τα 8,16 ευρώ. Με πωλητές παρέμεναν μέχρι τις 11.15 τόσο ο ΟΠΑΠ όσο και η ΔΕΗ.
Στην Τέρνα Ενεργειακή και στην Intralot βγήκαν επίσης αγοραστές από τα χαμηλά των 3,33 και του 1,81 ευρώ αντίστοιχα. Συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά (από αυτήν του δείκτη) για τον Τιτάνα (αλλά με μόλις 537 κομμάτια στις 11.20, δηλαδή «στεγνή» προσφορά), για τη ΜΟΗ (ισχυρή στήριξη στα 8,30 ευρώ), τη ΔΕΗ (αγοραστές από τα 9,20) και τη ΜΕΤΚΑ (κινητικότητα στα 13,10 ευρώ).
Στις 1.145 μονάδες ο Ft Mid με τις μικρότερες απώλειες έναντι των άλλων βασικών δεικτών (με μόλις -0,15%) και αυτό λόγω της υπεραντίδρασης κυρίως της μετοχής της Eurobank (με αυξημένες συναλλαγές), των αγοραστών στον Φουρλή αλλά και των εντολών από τα χαμηλά ημέρας σε ΓΕΚ Τέρνα κι Attica Bank.
σσ.: Στον Εκηβόλο έχουν αναρτηθεί διαγράμματα (του Ηλία Ζαχαράκη) για τις μετοχές της Alpha Bank αλλά και των Eurobank, Attica Bank με συγκεκριμένες τιμές κι επίπεδα στήριξης - αντίστασης.