Η τεχνολογία και το χρέος μπορεί να... κοκκίνισαν τη Wall, όμως το ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε εχθές απτόητο στον... κόσμο του.
Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, σχεδόν το ίδιο παιχνίδι, με τους αγοραστές να κινούνται κυρίως σε δύο φάσεις. Ανοδικά στην αρχή, διόρθωση στη συνέχεια και εκ νέου αγορές από τα χαμηλά ημέρας σταδιακά από τις 16.00-16.30 και μετά.
Με κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στις 1.110,45 μονάδες, πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας, και με τον FTSE Large Cap στις 370,03, ακριβώς στην κορυφή της συνεδρίασης.
Με ισχυρούς αγοραστές στο σύνολο των τραπεζικών μετοχών, στις 181 μονάδες ο κλαδικός δείκτης, και για πρώτη συνεδρίαση πάνω από τη σημαντική περιοχή των 180 μονάδων, και μάλιστα σε κλείσιμο, με την Εθνική έως τα 3,97 ευρώ, με αφορμή κυρίως τη διαφαινόμενη πώληση πλειοψηφικού πακέτου της θυγατρικής Πανγαίας. Όμως η είδηση δεν βγήκε εχθές, όπως κυκλοφορούσε στην αγορά, και η διοίκηση ξεκαθάρισε πως η συμφωνία είναι στα σκαριά, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.
Αφορμή για μικρή διόρθωση στην ΕΤΕ, μετά το τελευταίο μίνι ράλι από τα χαμηλά της Παρασκευής, και εκ νέου μάζεμα από κάτω. Είναι στην απόλυτη... δικαιοδοσία των «ισχυρών χεριών» εάν θα τρέξει η μετοχή προς τα 4,30 ευρώ άμεσα ή με ενδιάμεση υποχώρηση και επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης στήριξης. Θυμίζουμε πως η τελευταία ανοδική κίνηση εκδηλώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την επιβεβαίωση των 2,90-2,89 ευρώ στη συνεδρίαση της 30ής/9 (χαμηλό ημέρας στα 2,91 ευρώ).
Κινητικότητα με αυξημένες συναλλαγές και σε Eurobank, Attica Bank, αν και για τη Eurobank είναι νωρίς, πολύ νωρίς, να θεωρηθεί πως υπάρχει θέμα ή προοπτική διαμόρφωσης μέσης τιμής. Από το ΤΧΣ επιβεβαιώνεται πως ζήτημα τιμής για την ΑΜΚ (που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί καταληκτικά μέχρι τις 31/3/2014) θα εξεταστεί προς τα τέλη της χρονιάς.
Ερώτημα για ένα μέρος του FTSE Large Cap, του FT Mid αλλά και δεικτών χαμηλότερων κατηγοριών είναι τι ακριβώς θα γίνει με τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ, με τις θυγατρικές της, ενώ σε σχετικό θέμα του euro2day.gr σημειώνεται ότι στο αυριανό διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για το εάν πρέπει να γίνουν έξι δημόσιες προτάσεις. Ας συνεκτιμηθεί κατά συνέπεια η τελευταία αντίδραση κυρίως της μητρικής και δευτερευόντως των θυγατρικών.
Στα 8,13 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με την IBG να αυξάνει την τιμή-στόχο στα 11 από τα 8,7 ευρώ (7 Οκτωβρίου), διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση buy. Η χρηματιστηριακή βλέπει περιθώριο ανόδου 34% για τη μετοχή του Οργανισμού από τα τρέχοντα επίπεδα. Παράλληλα, αναμένει ότι ο ΟΤΕ θα καταγράψει ισχυρές ταμειακές ροές και θα βελτιώσει το προφίλ κινδύνου. Κύριος καταλύτης για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της μετοχής είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος εθελουσίας εξόδου, σημειώνει η IBG. Σημειώνεται ότι η μετοχή του ΟΤΕ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της 4ης Οκτωβρίου στα 8,18 ευρώ.
Και κλείνουμε πάλι με τράπεζες, όχι μόνο με αφορμή το κλείσιμο του δείκτη πάνω από τις 180 μονάδες αλλά και λόγω της αναβάθμισης από τη Fitch της αξιολόγησης βιωσιμότητας (viability ratings) των ελληνικών τραπεζών σε «Β». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διεθνής οίκος δεν συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα στη λίστα με τις 11 χώρες που διατρέχουν το μεγαλύτερο μακροοικονομικό ρίσκο στον κόσμο. Στη λίστα αυτή η Fitch περιλαμβάνει την Κίνα, την Αργεντινή, την Ινδονησία, το Λεσότο, το Μακάο, τη Μογγολία, την Παραγουάη, το Περού, τη Σρι Λάνκα, το Χονγκ Κονγκ και την Τουρκία.