Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Έκαναν το 6 στα 6 οι αγοραστές

Συνεχίστηκε η άνοδος στο χρηματιστήριο, με ισχυρό τζίρο και αιχμή τους τίτλους των ΟΤΕ και ΔΕΗ. Μεικτή εικόνα για τράπεζες, με ισχυρή άνοδο για Πειραιώς και μικρή πτώση για Alpha, Εθνική. Κέρδη για Μυτιληναίο, Motor Oil και Coca Cola. Στο 11,1% τα αθροιστικά κέρδη για τον ΓΔ.

Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε και έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με αθροιστικά κέρδη 11,13%, ενώ συνεχίζεται το "rotation" στους τίτλους του FTSE25 και η απόλυτη (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) "αγρανάπαυση" στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Μάταια κάποιοι επαγγελματίες του χώρου περιμένουν η Αγορά να "ανακαλύψει" τις "φθηνές" μετοχές χαμηλότερα του 25αρη.

Τόσο τα ξένα χαρτοφυλάκια, που στην παρούσα φάση "κινούν τα νήματα" στο Χ.Α. όσο και οι traders που τα ακολουθούν, για το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι η συναλλακτική δραστηριότητα που επιτρέπει την "ευλυγισία" των κινήσεων επιβίβασης και αποβίβασης (!)

Από εκεί και πέρα, οι τίτλοι με τα ελκυστικά θεμελιώδη μπορούν να περιμένουν, ή να ενδιαφερθούν οι βασικοί τους μέτοχοι, έστω και αν όλο και περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές σπεύδουν να επισημάνουν ότι σημαντικό κομμάτι της Αγοράς δεν είναι πλέον "φθηνό" στα τρέχοντα επίπεδα και οι αποτιμήσεις περιέχουν πολύ "μέλλον" επιβάλλοντας μια πιο προσεκτική προσέγγιση αφού η ταχύτητα ενδεχομένως που προεξοφλούνται κάποιες βελτιώσεις να μην συμβαδίσει με την γρήγορη αποτύπωση τους στους ισολογισμούς. Η πραγματική οικονομία αντιμετωπίζει δυσκολίες ρευστότητας και ακριβά επιτόκια τα οποία αποκλιμακώνονται μεν, αλλά με πολύ αργό ρυθμό.

Όπως και να έχει η "marketα" έχει πάντα δίκιο, όπως είχε και πέρυσι το Μάιο στις 470 μονάδες αφού το ρίσκο έχει δυναμική τιμολόγηση ειδικά σε μεταβατικές περιόδους.

Ο τζίρος για μία ακόμα συνεδρίαση υπήρξε τουλάχιστον ικανοποιητικός φθάνοντας τα 143,2 εκατ. ενώ συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι προσυμφωνημένες συναλλαγές που σήμερα ξεπέρασαν, έστω και οριακά, τα 22 εκατ. (ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΛΠΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΤΕ, ΙΝΛΟΤ, ΜΕΤΚ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ).

Να σημειωθεί ότι το 61% του τζίρου αφορούσε συναλλαγές μόλις έξι τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Πειραιώς, Εθνικής, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Folli Follie Group, Alpha Bank.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Eurobank Properties, ενώ μέσω των δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΟΛΠ και Eurobank Properties. Αντίθετα στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Εθνικής.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η βελτίωση κάποιων σημαντικών μακροοικονομικών δεικτών και η επίτευξη των στόχων του φετινού δημοσιονομικού προγράμματος αποτέλεσαν το ουσιαστικό έναυσμα επιστροφής των ξένων επενδυτών στην Ελληνική Αγορά, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Κατά το πρόσφατο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο το μεγάλο πλήθος των επαφών των Ελληνικών εισηγμένων με επενδυτικά κεφάλαια, προδιέθετε για το τι θα επακολουθήσει όταν υπάρξουν τα πρώτα απτά θετικά δείγματα γραφής από το μέτωπο της οικονομίας. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης καθώς ο χαρακτήρας αγορών των ξένων επενδυτών αφορά συνολικά την Χώρα (basket trading) ενώ σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να γίνει περισσότερο επιλεκτικός συνεκτιμώντας τα επιμέρους δεδομένα των εταιρειών.

Οι Τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς γίνεται αντιληπτό ότι δεν θα υπάρξουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες μετά τον διαγνωστικό έλεγχο της Blackrock και άρα οι τιμές είχαν περιθώρια προσέγγισης των λογιστικών αξιών που είχαν εγγραφεί στο εξάμηνο. Το ενδιαφέρον για την Ελληνική Αγορά αναμένεται να συντηρηθεί ενόψει των αλλαγών στον MSCI, την πιθανολογούμενη αναβάθμιση και την έγκριση της δόσης από την Τρόικα. Η μείωση του πολιτικού ρίσκου έχει συμβάλλει στην βελτίωση της οπτικής των ξένων επενδυτών ενώ στα υπόψη βρίσκεται και μια πιθανή μείωση του χρέους με ενέργειες από την πλευρά των δανειστών.

Από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται ότι οι παραπάνω εξελίξεις έχουν σε σημαντικό βαθμό τιμολογηθεί και απαιτείται πολύ πιο επιλεκτική στόχευση από τους ιδιώτες επενδυτές που εξετάζουν αυτή την περίοδο την είσοδο τους στην Αγορά, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, σημαντικά κέρδη σημειώνουν Ευρώπη και Wall Street, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, εν μέσω φημών - δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές συντάσσονται με σχέδιο που προβλέπει παράταση έξι εβδομάδων για την αύξηση του ορίου του Αμερικανικού χρέους.
 
Με την λύση αυτή, θα αναβληθεί η απειλή στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου και θα δοθεί περισσότερος χρόνος για τις συνομιλίες περί ευρύτερης συμφωνίας στον προϋπολογισμό. Την φήμη μετέδωσε το πρακτορείο ABC News παραθέτοντας πηγές της Αμερικανικής Γερουσίας. Στο σχέδιο προβλέπεται μόνο η αύξηση του ορίου του χρέους και όχι η χρηματοδότηση της Κυβέρνησης, τονίζει το ABC.
 
Από εκεί και πέρα, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0,5% όπως αναμενόταν. Επίσης, δεν προέβη σε κάποια αλλαγή αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 375 δισ. στερλινών.

Επιστροφή στην ελληνική οικονομία

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, στο 27,6% ανέβηκε το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα τον Ιούλιο, από 27,5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Το σύνολο των απασχολουµένων τον Ιούλιο του 2013 εκτιµάται ότι έφτασε τα 3.610.549 άτοµα. Οι άνεργοι ήταν 1.374.054 άτοµα, ενώ ο οικονοµικά µη ενεργός πληθυσµός ανήλθε σε 3.375.636.
 
Mη βιώσιμο παραμένει ξεκάθαρα το Ελληνικό χρέος, προειδοποιεί η UBS, τονίζοντας την ανάγκη για την επιβολή ενός νέου "haircut". Σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, μια νέα ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους κρίνεται επιβεβλημένη εντός του 2014, προκειμένου η Ελλάδα να κατορθώσει να επιστρέψει σε βιώσιμο μονοπάτι.  

Η Ελβετική Τράπεζα εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για την πορεία της Ευρωπαϊκής οικονομίας, υποστηρίζοντας πως το κύριο χαρακτηριστικό των Ευρωπαίων, στη μάχη κατά της κρίσης χρέους, δεν είναι άλλο από την αναβλητικότητα. Σοβαρή πηγή ανησυχίας παραμένει η κατάσταση των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, με τη διαδικασία της απομόχλευσης να συνεχίζεται, με αργούς ρυθμούς. 

Αναφερόμενη η Τράπεζα στις πολιτικές που ασκεί η Ευρωζώνη στην κατεύθυνση ανάσχεσης της κρίσης χρέους, υποστηρίζει ρητά πως η επιβράδυνση του ρυθμού επιβολής λιτότητας έχει ξεκάθαρα θετικό και άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Αλλά η επιβράδυνση της λιτότητας, συνεχίζει η UBS, μπορεί να οδηγήσει σε ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα: Στη θωράκιση της πολιτικής σταθερότητας στα Κράτη της Ευρωζώνης, αφού είναι γνωστό πως η αυστηρή λιτότητα πυροδοτεί κοινωνικές αντιδράσεις, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των Κυβερνήσεων που την υιοθετούν.
 
Σύμφωνα με τον οίκο, οι ενδείξεις για ανάπτυξη της Ευρωζώνης προεξοφλούν μια σειρά από θετικά μηνύματα για τη μετέπειτα πορεία των μετοχών. Τα εταιρικά κέρδη ισχυροποιούνται, με τις τελευταίες προβλέψεις να κάνουν λόγο για αύξηση της τάξης του 15% εντός του 2014. Ωστόσο δεδομένου ότι η Ευρωζώνη παραμένει αντιμέτωπη με πλειάδα προκλήσεων, η UBS συνεχίζει να δηλώνει "neutral" για τις Ευρωπαϊκές μετοχές".
 
To ΔΝΤ δεν θέλει να επιβληθούν οριζόντια μέτρα στην Ελλάδα, ενώ περιμένει από την Ευρώπη να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες για τη μείωση του χρέους, σημείωσε η διευθύντρια του Ταμείουκα Λαγκάρντ, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της Συνόδου του Ταμείου, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα από τον στόχο του προγράμματος.
 
Ερχόμενοι στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 19 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1108,88 (-0,25) και υψηλό τις 1127,7 (+1,44%), μετά τις 10.45 "φόρεσε μόνιμα τα πράσινα" στις 17.00 βρέθηκε στις 1117,84 (+0,55%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1124,28 μονάδες με κέρδη 1,13%.
 
Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση των 355 μονάδων έχει ανοίξει το δρόμο για το πρώτο επίπεδο αντίστασης των 375 μονάδων βλέποντας όμως στο "βάθος" το στόχο των 416 μονάδων. Αντίθετα, η οποιαδήποτε βίαιη επιστροφή κάτω από τις 340 μονάδες θα αναιρέσει βραχυχρόνια το αναφερόμενο ανοδικό σενάριο θέτοντας έτσι ένα καλό όριο ρίσκου στα βραχυχρόνια χαρτοφυλάκια.
 
Όπως προαναφέρθηκε, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν σχετικά επιφυλακτικοί και σε όσους επενδυτές έχουν παραμείνει εκτός Αγοράς και σκέπτονται να δραστηριοποιηθούν με σχετική "χρονοκαθυστέρηση" η σύσταση είναι: "Αγνοήστε την βραχυπρόθεσμη τάση και τοποθετηθείτε στις μετοχές των "ισχυρών" κάθε κλάδου, καθώς αυτοί που θα επιβιώσουν της μακροχρόνιας ύφεσης θα δρέψουν και τους καρπούς της ανάπτυξης όταν αντιστραφεί η τάση στην οικονομία. Ευτυχώς για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε όλους σχεδόν τους κλάδους υπάρχουν εξωστρεφείς Επιχειρήσεις με χαμηλό, ή ανύπαρκτο, Τραπεζικό δανεισμό, ακόμα και αν οι μετοχές αρκετών από τις παραπάνω εισηγμένες παραμένουν σε συναλλακτική απαξίωση".
 
Ξεκινώντας την αναφορά σε επιμέρους τίτλους, το warrant της Alpha Bank έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ χαμηλότερα του 25αρη, ελάχιστα είναι τα άξια αναφοράς.
 
Έτσι, οι "ανοιχτές" εντολές αγορών διαμόρφωσαν τα ημερήσια κέρδη στον Επίλεκτο που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με αυξημένες συναλλαγές, ενώ τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση "μετρά" ο τίτλος της Reds.
 
Επιμένει πλαγιοανοδικά η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και αν ξεπεράσει τον τεχνικό "σκόπελο" στα 2,72 ευρώ, θα "αναμετρηθεί" με το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 3,00 ευρώ.
 
Επιστρέφοντας, μοιραία, στο ταμπλώ του FTSE25, ασφαλώς ο τίτλος "που έκλεψε την παράσταση" ήταν αυτός της ΕΧΑΕ, όχι μόνο γιατί κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε μία ανάσα από το υψηλό ημέρας, αλλά γιατί "ξαναείδε" κλείσιμο υψηλότερα των 7,00 ευρώ, που είναι και υψηλά 45 μηνών (!) Αν συνεχίσει να κινείται "βόρεια" από τοποθετήσεις όσων εκτιμούν ότι θα συνεχιστούν οι ικανοποιητικοί τζίροι στο Χ.Α., με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα μεγέθη της εισηγμένης, επόμενη σημαντική αντίσταση στην ζώνη 7,50 - 7,60 ευρώ.
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο της Motor Oil. Κρίσιμη τεχνική αντίσταση η ζώνη 9,08 - 9,15 ευρώ.
 
Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έκρινε, λαμβάνοντας υπόψη τη νομοθεσία περί δημοσίων προτάσεων και με γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων της μειοψηφίας, σχετικά με τη διασυνοριακή συγχώνευση με απορρόφηση της εισηγμένης στο Χ.Α. "ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΑΕ" από τη θυγατρική της στο Βέλγιο "Viohalco SA", ότι, εφόσον ολοκληρωθεί ο εταιρικός αυτός μετασχηματισμός, η εταιρεία "Viohalco SA" θα έχει την υποχρέωση να προβεί σε δημόσιες προτάσεις για τις εταιρείες του ομίλου "ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΑΕ" των οποίων οι μετοχές είναι εισηγμένες στο Χ.Α. 

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.843 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου με σχετικά υποδεέστερη συμπεριφορά έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, γύρισε σε discount 0,59%.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.141, 3.335 Οκτωβρίου, 686 Νοεμβρίου και 120 Δεκεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 371,5) κινήθηκαν μεταξύ 368,5 και 376 μονάδων.
 
Συνεχίστηκε, ο δανεισμός τίτλων (3.343.700 Alpha Bank, 11.500 ΔΕΗ, 7.300Eurobank), αλλά και οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.191), ΔΕΗ (1.119), Alpha Bank (11.296), Εθνική (4.449), Πειραιώς (7.144), ΟΠΑΠ (267), Μυτιληναίο (1.441), MIG (1.027), ΓΕΚ (387), Intralot(290), Ελ. Πετρέλαια (284), Ελλάκτωρα (344), Eurobank (188), Motor Oil (179), Σιδενόρ (146), Jumbo (170), ΕΧΑΕ (256).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, αυξημένο ενδιαφέρον υπήρξε στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25, με 1.412 τεμάχια να αλλάζουν χέρια και τους επενδυτές να δείχνουν σαφή προτίμηση προς τα δικαιώματα αγορά (1.222 τεμ.) έναντι των δικαιωμάτων πώλησης (190 τεμ.). Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε στο 40%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9.159.735 τεμ.), Εθνική (1.226.019 τεμ.).
Ας σημειωθούν τα 500 δικαιώματα πώλησης για την Alpha Bank, λήξεως Νοεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 0,55 ευρώ.
 
Τα 600 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Νοεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 300 στα 8,00 ευρώ και τα άλλα 300 με τιμή εξάσκησης τα 9,00 ευρώ.
 
Τα 400 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 4,00 ευρώ.
Τα 230 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Οκτωβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 3,80 ευρώ.
Τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Νοεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 50 στα 3,60 ευρώ και τα άλλα 50 με τιμή εξάσκησης τα 3,80 ευρώ.
 
Τα 600 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Δεκεμβρίου, τα 300 με τιμή εξάσκησης τα 9,00 ευρώ και τα άλλα 300 με τιμή εξάσκησης τα 10,00 ευρώ.
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v